Fasole batuta

Fasole batuta

Nu cred ca trebuie sa scriu mare prezentare la reteta aici - o stie toata lumea, mancarea clasica in post si nu numai. Este foarte buna, mai ales partea de sus - imi place sa fie multa ceapa rumenita cu sos de rosii, iar pe langa o salata de varza murata este perfecta.

Asa, sa precizez - pentru fasole batuta este perfecta fasolea alba cu bob mic - fierbe repede si este foarte buna la gust si consistenta. Desi eu la aceasta reteta am folosit alt soi de fasole, ca nu am avut alta, va recomand totusi s-o alegeti pe cea alba marunta.

Ingrediente

Fasole uscata alba
300 g
sau luati fasole gata fiarta la conserva
Ceapa alba
5 buc
cantitatea de ceapa depinde de preferintele dvs - o puteti micsora sau mari
Usturoi
4 buc
4 catei- sau 1 lingurita de usturoi granulat
Frunza de dafin
2 buc
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Sare
1 lingura
puneti dupa gust
Piper negru
0.25 lingurite
optional
Pasta de tomate
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Fasolea se fierbe in multa apa, cu 2 frunze de dafin, 1 ceapa intreaga si 2-3 inguri de ulei - o fierbeti la foc mic, fara sare, si daca nu ajunge apa adaugati doar apa clocotita fierbinte. Altfel se intareste si nu va fi atata de buna.

Cand este moale, scoateti ceapa, frunza de dafin, scurgeti apa (atentie nu aruncati apa in care a fiert fasolea).

Eu am folosit fasole din aceea mai lunga cu puncte maronii pe ea,asta am avut in casa si a fost f.buna.

Fasole batuta - Pas 1
Pas 2

Peste fasolea scursa adaugati usturoiul pisat, sarea si piperul dupa gust.

Fasole batuta - Pas 2
Pas 3

Pisati bine toata fasolea, cu blenderul sau cu presa pentru piure. Dupa ce ati facut piureul probati inca o data de sare, daca mai este nevoie mai adaugati. Apoi ca sa obtineti un piure mai moale (daca  este mai uscat piureul obtinut), puteti sa mai adaugati apa in care a fiert fasole, cate putin, ametecati pana obtineti consistenta dorita.

Fasole batuta - Pas 3
Pas 4

Piureul de fasole il puneti in farfurii si neteziti cu o lingura, recomand sa nu puneti un strat mai gros de 1.5 - 2 cm.

Fasole batuta - Pas 4
Pas 5

Ceapa se taie solzisori si se caleste in mult ulei pana se rumenste.

Fasole batuta - Pas 5
Pas 6

Cand incepe sa se rumeneasca adaugati 1-2 linguri de pasta de rosii, boia sau alta pasta de zarzavat preferata (eu pun pasta de zarzavat facuta de mine pt iarna, promit reteta la anul viitor). Amestecati bine, mai lasati  1minut si stingeti focul.

Fasole batuta - Pas 6
Pas 7

Amestecul de ceapa cu pasta de rosii se intinde in strat uniform peste piureul de fasole. Se poate servi si imediat sau se pune la frigider si se mananca rece dupa ce se patrund toate aromele.

Pofta Buna!

Fasole batuta - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

bubulina
bubulina 24 Nov 2010, 10:45

Areta superb si cred ca la gust e si mai buna!

Lilicica
Lilia (Lilicica) 24 Nov 2010, 12:52

La asta ma bag si eu, ca sunt mare amatoare si arata tare bine. Deci, mai ai? :d

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 24 Nov 2010, 13:40

Chiar astazi am facut.Exact asa o fac si eu.

claudia1976
claudia1976 24 Nov 2010, 14:00

Ideală pentru postul Crăciunului....

Nota mea pentru reteta:
Elena.M
Elena (Elena.M) 24 Nov 2010, 15:11

Tin sa precizez ca arata foarte bine datorita pastei de zarzavat a retetei inca nestiuta a utilizatorilor acestui site,dar asa cum Lena ne-a promis-o nu ramane decat sa asteptam toamna ce va urma.Abia astept reteta.Sunt innebunita dupa tot ce este natural si sanatos.Eu am facut aceasta reteta saptamana trecuta,dar nu voi ezita sa o incerc si pe a ta Lena pentru ca Postul Craciunului este abia la inceput.Multumim.

amelittat
amelittat 24 Nov 2010, 16:19

si noua ne place fasolea, aici in FR esxista un fel de fasole ii zice mojette, are pielea f subtire si se fierbe repede, noi o mancam cu ceapa cruda batuta macerata in ulei si otet de mere o bunatate, dar am sa incerc si reteta ta arata super bine si cred ca e f buna........o zi minunata si doamne ajuta

amalia80
amalia80 24 Nov 2010, 16:25

Reteta de fasole batuta pe care o stiu de la mama mea este asemanatoare cu a ta, cu mentiunea ca punem usturoi zdrobit in piureul de fasole. Incercati si vei avea un plus de gust!

bia cris
mangiru bia cris (bia cris) 24 Nov 2010, 16:46

salut lena ,fasole batuta nu am mai mancat decand eram mititica facea bunica mea pe care o iubesc ff mult ,am sa imi pregatesc asta seara o FASOLE BATUTA nemaipomenita team pupat si sarbatori fericite

anca pop
anca stefania pop (anca pop) 24 Nov 2010, 17:37

Arata f bine,mama o facea acasa cu fasole alba si o amesteca doar cu ceapa sigur o sa o incerc cu pasta de legume

Ellena
Elena (Ellena) 24 Nov 2010, 21:46

O reteta f.buna si rapida ,mai ales daca folosesti fosolea la conserva gata fiarta. deobicei eu folosesc aceasta fosole gata fiarta! trebuie sa mai fac si eu fasole batuta nu am mai facut demult timp

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 25 Nov 2010, 08:01

o reteta usoara si delicioasa!

de cate ori scurgi fasolea?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lavi 25 Nov 2010, 08:09

O scurg o singura data de apa in care a fiert.

lyly
liliana (lyly) 25 Nov 2010, 08:16

Buna fasolea batuta.

O zi buna!

Cu drag:

Liliana

Lavi
Lavi 25 Nov 2010, 10:12

eu scurg fasolea de 2 ori, deci o sa pun dafinul si ceapa in ultima apa

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 25 Nov 2010, 13:36

arata bine  si ,si imi place numai buna de post

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 25 Nov 2010, 13:40

imi pare rau ca  expozitia asta de duminica nu pot merge ca e foarte departe   ca ar fi fost fain sa le vad macar si eu

marceluta
marcela (marceluta) 25 Nov 2010, 13:53

Are un aspect foarte frumos sigur o voi pregati cat de curand .Va doresc o zi cat mai frumoasa !

bocsa
gabriela (bocsa) 25 Nov 2010, 14:51

Si eu tot odata scurg apa si nu este nicio problema.

Lavi
Lavi 26 Nov 2010, 08:05

am fiert si eu fasole aseara, azi o pregatesc!

fac ciorbita, mancarica si batuta!

nemrac
nemrac 26 Nov 2010, 12:02

Chiar asta am facut eu astazi de dimineata (dupa reteta mea), a iesit super-delicioasa.

Nota mea pentru reteta:
maya28
maya28 26 Nov 2010, 20:52

Este foarte gustoasa , imi place!

Galia
Galia 29 Nov 2010, 19:05

Foarte buna reteta, ceapa calita bucati mari in sosul de legume devine extraordinara

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 30 Nov 2010, 14:41

Am facut si eu aceasta fasolica batuta azi, mi-a iesit asa de buna,nu ma mai saturam .

Recomand sa faceti, e simplu,rapid si bun!

Intrati pe forum sa vedeti foto!

P.s eu nu am adaugat ulei la fiert, am incin dupa aceea putin ulei si am turnat peste fasolea pasata, ii da un gust mai bun!

mariuka
mariuka 13 Dec 2010, 23:52

Am facut si eu astazi fasolea...mmm mi-a iesit super buna... iti multumim Lena pentru reteta la sos am mai  folosit morcov, ardei, rosii cub si verdeata... dar astept cu nerabdare pasta de zarzavat promisa

MaryRoby
mariana (MaryRoby) 06 Apr 2011, 11:39

foarte buna reteta...am facut`o si e super...

Nota mea pentru reteta:
Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 26 Jan 2012, 17:03

Trebuie sa recunosc ca mi-a iesit ft buna exact cum mancam unde munceam, pe tot parcursul sarcinii m-a bantuit pofta de fasole batute, dar nu mi s-a primit niciodata asa de bune. 

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 18 Feb 2012, 17:09

Buuuna! Am folosit praz in loc de ceapa si mi-a placut foarte mult combinatia. Intr-o seara rece si tarzie, ne-am delectat cu acesta fasole batuta pe paine :)

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 28 Feb 2012, 21:42

O reteta gustoasa si usor de facut ! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 25 May 2012, 19:19

Mmmmm, super-buna!!!!!

Poza mea pentru reteta:
mititi
mititi 13 Aug 2013, 16:28

pentru o aroma fina ,adaugati putin tarhon si o lingura cu ulei de masline! pofta buna!

Nota mea pentru reteta:
ALIGE11
Alina Grigorescu (ALIGE11) 03 Dec 2013, 12:42

FOARTE BUNA !...in sosul de rosii si ceapa de deasupra eu pun intotdeauna si putin zahar sau miere .

tiki
tiki 27 Dec 2013, 19:21

Buna.La noi i se spune fasole frecata. Se mananca calda, cu ceapa prajita, cu boia, carnati,mamaliga si varza murata. E nemaipomenit se buna.Am mancat si rece cu prajeala si e tot f.buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Freddy
Freddy 13 Feb 2014, 14:54

Am facut si eu reteta asta...mi-a iesit superb de buna. Eu am adaugat putina boia iute peste ceapa calita si i-a dat un pic de zvac, sa zic asa. Multumesc pentru reteta asta.

Poza mea pentru reteta:
lucianahdu
Luciana Huidiu (lucianahdu) 28 May 2014, 11:40

asa o face si mama mea!si bineinteles ca si eu:D este delicioasa!mie imi place cu muuuulta ceapa

Nota mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 07 Nov 2014, 14:24

Fasole batuta langa Mokeys Bread si muraturi....Nemaipomenit!Azi le-am facut,am facut si fasole scazuta(bineinteles tot "a la Lena") ca am fiert mai multa fasole.Lena,minunate,e o explozie de gusturi sa treci bilutele din paine prin mancarica.Multa sanatate tie si familiei tale!!

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 07 Nov 2014, 14:26

Am uitat de poza...Deh,am burtica plina si nu ma mai concentrez :))

Poza mea pentru reteta:
Cats
Cats 09 Sep 2017, 19:06

indraznesc sa spun si eu cum o fac: dupa ce a stat la inmuiat peste noapte, fasolea se fierbe, fara sa se schimbe apa, impreuna cu o ceapa si un morcov. ceapa se scoate la sfarsit, dar morcovul se piseaza impreuna cu fasolea. culoarea care rezulta este foarte frumoasa si gustul deosebit.

lena
Elena (lena) Cats 11 Sep 2017, 09:51

Super ideea cu morcovii, neaparat voi face si eu!

Daniela B.
Daniela B. 27 Apr 2018, 08:18

Foarte gustoasă mâncare, îmi aduce aminte de copilarie cînd mama ne făcea racituri reci de fasole si era așa bună. Pînă acum tot nu am facut iata 10 ani de cînd sunt căsătorită, mîncăm fasole simpla, acum mia rămas ceva fasole fiartă si am zis hai sa încerc să văd dacă o să le placă. Și uite copii au păpat bine și le-a placut, soțul mi-a zis cum de nu am facut așa mîncare gustoasă în 10 ani? Cu pasta Le-a placut mai mult la copii, am facut si fără să vedem care a fi mai întrebată.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: