Grisine cu seminte si faina integrala
Buuuun, ne-am sarbatorit frumos, acum haideti sa ne facem frumoase si sanatoase :)
Va propun o reteta si de post si dietetica - problema oricarui regim este faptul ca avem tendinta sa rontaim ceva, asa ca am stat in week-end si am improvizat, calculat, scris (din pacate cam greu se gasesc pe net retete de acest fel) si in final au iesit aceste grisine delicioase. Au fost asa de bune ca nu mi-a venit sa cred, crocante, aromate, saratele, gustoase rau - Sofia le rontaia continuu - va dati seama ca inima mamei "crestea" ca o paine :)
Recomand cu incredere si chiar insist sa le incercati - plus la vitamine si fibre sunt o alintare pentru sufletul celui care tine la o alimentatie sanatoasa si mai este si gurmand.
Ingrediente
●
Zahar de trestie
1 lingurita
puteti pune si zahar simplu
●
Drojdie proaspata
42 g
un cub de drojdie de la dr.Oetker
●
Faina alba calitate superioara
0.5 pahare
paharul meu are 300ml
●
Seminte de dovleac
3 linguri
●
Seminte de floarea soarelui
2 linguri
●
Seminte de susan
1 lingura
+ o.5 pahare de seminte de susan pt a presara deasupra pe grisine, puteti folosi si mac
●
Seminte de in
2 linguri
●
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
●
Sare
1 lingurita
plus de presarat deasupra
●
Faina integrala de grau
550 g
puteti sa inlocuiti aici o parte din faina si cu 50-100g de faina de secara
●
Albus de ou
1 buc
il folosim pt a unge deasupra grisinele - in varianta de post folositi putin ulei sau un ceai negru mai tare
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Incalziti apa si dizolvati in ea zaharul si drojdia.
Pas 2
Adaugati jumatate pahar de faina alba, amestecati bine si lasati 20-30 de minute sa se activeze drojdia.
Pas 3
In acest timp masurati semintele, le amestecati si le dat prin aparatul de macinat cafea.
Pas 4
Dupa ce a facut spuma drojdia adaugati in compozitie semintele - amestecati.
Pas 5
Apoi turnati 3 linguri de ulei, 1 lingurita de sare si amesetcati din nou.
Pas 6
Si in final merge faina integrala de grau - amestecati cu o lingura bine pana se incorporeaza toata faina, si apoi usor cu mainile ca sa adunati aluatul. Nu il framantati activ, pentru ca poate sa fie putin mai lipicios.
Pas 7
Presarati putina faina pe masa, scoateti alautul din bol si usor il framantati pana devine uniform.
Pas 8
Il puneti in bol inapoi, acoperiti cu prosop si lasati sa creasca bine - 30-40 de minute.
Pas 9
Dupa acest timp scoateti aluatul pe masa si il taiati in multe bucatele mici.
Pas 10
Intindeti rulouri cat mai subtiri din aceste bucatele si le taiati la ce lungime vreti sa fie grisinele.
Pas 11
Le aranjati intr-o tava asternuta cu hartie de copt, cu mici distante intre ele.
Pas 12
Amestecati semintele de susan cu putina sare, cu aceasta compozitie vom presara grisinele deasupra.
Pas 13
Se ung cu putin albus sau ulei si se presara cu susan/sare/mac.
Pas 14
Le coaceti la cuptor la foc mediu, pana se rumensc frumos.
In asa fel le faceti pe toate, la mine au fost cam 5 tavi de grisine - se fac repede - pana se rumenesc unele voi reusiti sa pregatiti urmatoarea tava.
Daca vreti mai putine grisine micsorati cantitatile proportional, dar va garantez ca o sa va para rau :)
Pas 15
Lasati putin sa se racoreasca apoi savurati cu placere :)
Pas 16
Ups, cineva nu mai avea rabdare pana fac eu pozele - erau si distractive si gustoase :)
Pofta Buna!
Cantitate:
700 g
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (7 voturi)