Pate de linte

Pate de linte

Mai pun cateva retete de post si incepem cu retetele pentru sarbatori, deja lucrez la ele :)

Acum pate-ul de linte - unul din cele mai bune pate-uri vegetariene, nici nu ma gandeam ca poate sa fie asa gustos, simplu si ieftin. Prima data l-am gustat la Herghelia, a fost unul din cele mai bune de acolo, pe langa pate-ul de naut, mazare, fasole - acesta disparea cu viteza luminii :) Vedeti mai jos ca se prepara si f.repede, lintea are avantajul ca fierbe mult mai repede decat celelalte boabe (fasole, mazare,naut).

Se gaseste la supermarket (am luat de la Real de la raionul de produse Bio), Mega Image sau la orice magazin naturist/plafar care se respecta. Sa stiti ca sunt mai multe tipuri de linte - verde, maro, neagra sau rosie - la pate se foloseste cea verde si maro.

Reteta este preluata din Cartea de retete de la Herghelia.

Ingrediente

Linte verde/maro
200 g
se gaseste si la conserve, fiarta
Ceapa alba
2 buc
Ardei/gogosari
1 buc
Din cauza sezonului am pus legume deshidratate - puteti pune si congelate sau proaspete. Oricum este optional, puteti face numai cu ceapa.
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
1 lingura
Ierburi uscate(busuioc, patrunjel,etc)
1 lingurita
optional

Pasi de urmat

Pas 1

Lintea se pune la fiert in raport de 1 unitate linte la 3 unitati apa. Cand incepe sa fiarba puneti o ceapa intreaga  in apa, faceti focul mic si lasati sa fiarba pana se face moale lintea - cam 1 ora maxim, chiar mai putin la unele tipuri de linte.

Pate de linte - Pas 1
Pas 2

In acest timp puteti cali ceapa. Se caleste in stil sanatos astfel:

In tigaia incalzita se pune ceapa taiata, jumatate de pahar de apa si 3 linguri de ulei. Lasati sa se innabuse asa la foc normal pana se inmoaie bine ceapa.

 

Pate de linte - Pas 2
Pas 3

Fiindca eu am pus un amestec de legume deshidratate bio nu am mai folosit ardei/gogosari. Daca faceti cu legume proaspete le puneti la calit impreuna cu ceapa la pasul 2.

Cand sunt gata legumele le adaugati mirodenii uscate, amestecati si stingeti focul.

Pate de linte - Pas 3
Pas 4

Lintea fiarta se scurge bine de apa printr-o sita - atentie s-o scurgeti bine ca sa nu fie pate-ul prea lichid.

Pate de linte - Pas 4
Pas 5

Adaugati la linte amestecul de legume preparat anterior.

Pate de linte - Pas 5
Pas 6

Pasati bine totul cu un mixer vertical, pana se face o pasta uniforma.

Pate de linte - Pas 6
Pas 7

Aduagati sarea dupa gust, amestecati bine si pate-ul este gata.

Pate de linte - Pas 7
Pas 8

Il pastrati la firigder si serviti pe paine.

Pofta Buna!

Pate de linte - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (un bol mediu)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Ellena
Elena (Ellena) 06 Dec 2010, 13:32

Arata f.bine pateu de linte, sincer nu am mancat niciodata pateu de linte, numai mancarica de linte, care e asemanatoare cu mazarea la gust!

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 06 Dec 2010, 23:45

nu am mancat inca asa ceva dar pt post e bine venita

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 08 Dec 2010, 08:16

imi place lintea la nebunie, eu fac mereu mancarica de linte!

o sa incerc si pateu

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 15 Dec 2010, 14:47

Lavi in Italia, italieni mananca linte de Anu Nou! spun ca le aduc noroc,daca mananca linte! :D nu stiu cat de adevarat este...dar cred ca voi incerca si eu sa mananc de Anu Nou!

Ellena
Elena (Ellena) 17 Dec 2010, 18:45

Am facut si eu zilele acestea pateu de linte,am vrut sa il incerc, mi-a iesit la fel ca la tine Lena si aduce un pic la gust cu fasolea batuta...

alla1975
alla1975 16 Oct 2013, 15:00

Eu sunt fan al pateului de linte si il prepar altfel: fierb vreo 300 g.linte verde si aprox.400 g.cartofi (le fierb separat) si dupa ce sunt fierte si racite le amestec si le pasez cu blenderul vertical obtinand o pasta la care adaug sare, ulei de masline, usturoi pisat si maioneza. Iese un DELICIU! Am avut succes cu pateul asta si la nasi si socrii care nu mai mancasera pana atunci linte  .....

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 25 Mar 2017, 17:24

Noi aproape in fiecare dimineata papam pate de linte si e foarte bun. Reteta e cam aceasta, doar ca eu pun ceapa cruda si usturoi.

Teosophia
Teosophia 07 Apr 2017, 18:40

Minunat a iesit! Am făcut ciorba si mi-a rămas o grămadă de linte fiarta si chiar nu stiam ce sa fac cu ea. Nici n-am bănuit rețeta asta e si foarte simplu de facut. E foarte buna! Multumesc mult si sănătate maximă!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Gheorghe Felicia
Gheorghe Felicia 13 Feb 2023, 14:47

Bunaaa! Da, folosesc frecvent lintea: supa de linte, musaca de linte, chiar si pate, in diferite variante. Este usor de pregatit, sanatos si gustos! Multumesc LaLena, succes si pofta buna , tuturor !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: