Budinca de dovlecei

Budinca de dovlecei

Saptamana trecuta, intr-o vizita, am fost serviti cu o budinca delicioasa de dovlecei, imediat copiii si sotul au insistat neaparat s-o fac si pentru site, la cat de buna este chiar ar fi pacat sa nu o impart. Nu am avut rabdare pana am primit reteta, am cautat singura si am improvizat, iar rezultatul ne-a placut si mai mult.

Aceasta budinca de dovlecei seamana mult la gust cu oladiile de dovlecei, sau tocinei de dovlecei, doar ca in varianta coapta la cuptor, mult mai light dar la fel de buna. Recomand sa nu o faceti prea inalta, textura va fi mult mai placuta, iar coaja coapta va da un plus de gust per ansamblu, astfel in reteta am folosit o tava de 26cm in diametru. Daca faceti in tava mai mica sau mai mare, mariti proportional cantitatea de ingrediente.

Ingrediente

Dovlecei
600 g
aproximativ 2 dovlecei de marime medie
Morcovi
1 buc
Ceapa
1 buc
Oua
3 buc
Ulei de masline
3 linguri
Faina alba
150 g
Praf de copt
1 lingurita
Cascaval
120 g
puteti combina cu telemea sau parmesan
Sare
1 lingurita
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Unt
20 g
sau ulei

Pasi de urmat

1

Orientativ, de aceasta dimensiune au fost legumele mele.

Bineinteles, le spalati si curatati.

2

Dovleceii se trec prin razatoarea cu gauri mai mari.

3

Apoi neaparat sa-i scurgeti bine de zeama, pentru aceasta mutati toata compozitia de dovlecei intr-un prosop de bucatarie, strangeti bine marginile si presati cat se poate de tare.

Astfel, cu dovlecei bine scursi, budinca va avea o textura mai placuta si mai putin apoasa.

4

Acum mutati dovleceii scursi intr-un bol mare, deasupra adaugati morcovul dat prin razatoarea mare si ceapa tocata marunt.

5

Puneti 3 oua, 3 linguri ulei de masline, 1 lingurita de sare si putin piper negru macinat, amestecati.

6

Apoi adaugati cascavalul dat prin razatoare(cea cu gauri mai mari), amestecati.

7

La final puneti faina si praf de copt, amestecati bine(cu un tel sau lingura) sa nu fie cocoloase si compozitia sa fie cat mai uniforma.

8

Textura aluatului trebuie sa fie ceva mai densa, ca o smantana groasa.

9

Asterneti tava(aici 26cm) cu hartie de copt si o ungeti la baza si borduri cu putin unt moale.

10

Mutati compozitia pentru budinca de dovlecei in tava, nivelati.

11

O coaceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 45-50 de minute, sau pana se rumeneste uniform.

Apoi lasati pe masa, sa se raceasca in tava minim 1-2 ore inainte de servire.

12

Dupa acest timp scoateti atent peretii tavii(daca le are detasabile), portionati si serviti.

Este delicioasa calda, dar si rece.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

violeta.nuky
violeta.nuky 06 aug 2021, 20:31

Maine o fac.Poti sa-mi spui setarea cuptorului, cu ventilatie sau fara, sus si jos?Multumesc pentru retetele minunate.ps. azi am facut nelipsita zacusca de dovlecei pentru iarna.Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 06 aug 2021, 20:50

Salut Violeta, cuptorul este cu incalzire sus-jos, fara ventilatie!🤗😉

Dia.Si.
Dia.Si. 08 aug 2021, 15:49

Am facut reteta astazi. 200 de grade, 45 de minute. Este ca un chec apertiv, fara carne. Textura este placuta si au mancat si copiii (cu alte retete nu ii conving sa manance dovlecel). Multumesc Lena pentru inca o reteta gustoasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 08 aug 2021, 22:00

🤗👍

Cretu Alina
Cretu Alina 04 sep 2021, 19:26

Mulţumim pentru reţete delicioase cu ajutorul dvs am învăţat să gătesc!

lena
Elena (lena) Cretu Alina 06 sep 2021, 10:20

Cu drag!🤗