Galuste rapide de cartofi, de post
Aceste galuste de cartofi sunt varianta mai simpificata a renumitelor gnocchi italiene (dar fara oua, de post), sau un fel de coltunasi lenesi/papanasi, dar din cartofi. Oricum le spuneti sunt neasteptat de buni, fragezi si gustosi, iar sosul cu care-i serviti depinde doar de gusturile fiecaruia.
Eu am combinat aceste galuste de cartofi cu niste ciuperci si ceapa calite, dar cu siguranta ar fi foarte buni cu sos de rosii, sau daca nu tineti post, sos de smantana. In varianta de post le puteti savura si pe langa un mujdei sau niste maioneza de post.
Se pot congela foarte bine aceste galuste, iar la nevoie doar le scoateti din congelator si puneti direct la fiert in cratita cu apa fierbinte.
Ingrediente
●
Cartofi albi/galbeni
1 kg
●
Ulei
4 linguri
plus ulei pentru calit ciupercile, optional
●
Ciuperci albe proaspete
500 g
optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Spalati bine cartofii si-i puneti la fiert acoperiti complet cu apa.
La mine a durat aproximativ 50-60 de minute, depinde cat de mari sunt cartofii, dar oricum verificati cu un cutit daca sunt moi.
Pas 2
Cartofii fierti imediat se clatesc cu 1-2 jeturi de apa rece, se curata de coaja si repede se maruntesc cu o presa de piure.
Eu am descoperit recent aceasta presa metalica pentru cartofi de la Ikea si va recomand neaparat s-o folositi, este foarte comoda si rapida.
Pas 3
Adaugati peste piure 4 linguri de ulei si 1 lingura de sare, amestecati atent cu o furculita si lasati putin sa se raceasca.
Pas 4
Puneti apoi 350g de faina si amestecati un aluat, la inceput cu o lingura apoi cu mainile, cum va este mai comod.
Pas 5
La final veti obtine asa un aluat, moale, uniform si deloc lipicios, ca o plastilina.
Pas 6
Rupeti din el bucati si modelati baghete subtiri, de aproximativ 1cm grosime.
Va ajutati cu putina faina pe masa daca este nevoie.
Pas 7
Taiati cu un cutit bucatele de aproximativ 1-2cm latime, luati cate una si o presati putin cu degetul in mijloc.
Pas 8
Galustele gata le aranjati pe un platou sau fund presarat cu putina faina.
Dupa ce terminati cu ele, le lasati pe masa aproximativ 20-30 de minute si in acest timp pregatiti sosul sau legumele cu care le veti servi.
Acum ar fi momentul potrivit sa le puneti la congelator, sau o parte sa le fierbeti si alta congelati pentru alta data.
Pas 9
Eu am ales sa le servesc cu ciuperci si ceapa calite.
Deci am taiat marunt ciupercile, le-am calit in 100ml de ulei pana au inceput sa se rumeneasca, apoi am adaugat ceapa taiata si am mai lasat pe foc pana a fost gata si ea.
Pas 10
La final asezonati cu putina sare si piper negru, inchideti focul.
Pas 11
Turnati apa intr-o cratita mare de 5-7 litri, adaugati 1 lingura de sare si asteptati pana incepe sa fiarba.
Puneti aproximativ jumatate de galuste in apa la fiert, amestecati atent, iar cand incep sa se ridice la suprafata, sunt gata.
Pas 12
Se scot atent cu o spumiera direct in tigaia cu ciupercile calite (daca este suficient de adanca).
La fel fierbeti inca o tura de galuste, daca faceti toata cantitatea din reteta.
Pas 13
Galustele fierte le amestecati atent cu ciupercile, sau cu alt sos preferat.
Lasati 5 minute si pana pregatiti masa sunt gata de servit.
Pas 14
In varianta de post le puteti savura cu - ciuperci calite, ceapa calita, alte legume calite, sos de rosii italian, mujdei, maioneza de post, etc.
In varianta clasica sunt minunati cu smantana, jumari, bacon, parmesan ras, etc.
Pofta Buna!
Cantitate:
6 portii
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii: