Galuste rapide de cartofi, de post

Galuste rapide de cartofi, de post

Aceste galuste de cartofi sunt varianta mai simpificata a renumitelor gnocchi italiene (dar fara oua, de post), sau un fel de coltunasi lenesi/papanasi, dar din cartofi. Oricum le spuneti sunt neasteptat de buni, fragezi si gustosi, iar sosul cu care-i serviti depinde doar de gusturile fiecaruia.

Eu am combinat aceste galuste de cartofi cu niste ciuperci si ceapa calite, dar cu siguranta ar fi foarte buni cu sos de rosii, sau daca nu tineti post, sos de smantana. In varianta de post le puteti savura si pe langa un mujdei sau niste maioneza de post.

Se pot congela foarte bine aceste galuste, iar la nevoie doar le scoateti din congelator si puneti direct la fiert in cratita cu apa fierbinte.

Ingrediente

Cartofi albi/galbeni
1 kg
Sare
2 linguri
Ulei
4 linguri
plus ulei pentru calit ciupercile, optional
Faina alba
350 g
Ciuperci albe proaspete
500 g
optional
Ceapa
2 buc
optional

Pasi de urmat

Pas 1

Spalati bine cartofii si-i puneti la fiert acoperiti complet cu apa.

La mine a durat aproximativ 50-60 de minute, depinde cat de mari sunt cartofii, dar oricum verificati cu un cutit daca sunt moi.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 1
Pas 2

Cartofii fierti imediat se clatesc cu 1-2 jeturi de apa rece, se curata de coaja si repede se maruntesc cu o presa de piure.

Eu am descoperit recent aceasta presa metalica pentru cartofi de la Ikea si va recomand neaparat s-o folositi, este foarte comoda si rapida.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 2
Pas 3

Adaugati peste piure 4 linguri de ulei si 1 lingura de sare, amestecati atent cu o furculita si lasati putin sa se raceasca.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 3
Pas 4

Puneti apoi 350g de faina si amestecati un aluat, la inceput cu o lingura apoi cu mainile, cum va este mai comod.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 4
Pas 5

La final veti obtine asa un aluat, moale, uniform si deloc lipicios, ca o plastilina.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 5
Pas 6

Rupeti din el bucati si modelati baghete subtiri, de aproximativ 1cm grosime.

Va ajutati cu putina faina pe masa daca este nevoie.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 6
Pas 7

Taiati cu un cutit bucatele de aproximativ 1-2cm latime, luati cate una si o presati putin cu degetul in mijloc.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 7
Pas 8

Galustele gata le aranjati pe un platou sau fund presarat cu putina faina.

Dupa ce terminati cu ele, le lasati pe masa aproximativ 20-30 de minute si in acest timp pregatiti sosul sau legumele cu care le veti servi.

Acum ar fi momentul potrivit sa le puneti la congelator, sau o parte sa le fierbeti si alta congelati pentru alta data.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 8
Pas 9

Eu am ales sa le servesc cu ciuperci si ceapa calite.

Deci am taiat marunt ciupercile, le-am calit in 100ml de ulei pana au inceput sa se rumeneasca, apoi am adaugat ceapa taiata si am mai lasat pe foc pana a fost gata si ea.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 9
Pas 10

La final asezonati cu putina sare si piper negru, inchideti focul.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 10
Pas 11

Turnati apa intr-o cratita mare de 5-7 litri, adaugati 1 lingura de sare si asteptati pana incepe sa fiarba.

Puneti aproximativ jumatate de galuste in apa la fiert, amestecati atent, iar cand incep sa se ridice la suprafata, sunt gata.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 11
Pas 12

Se scot atent cu o spumiera direct in tigaia cu ciupercile calite (daca este suficient de adanca).

La fel fierbeti inca o tura de galuste, daca faceti toata cantitatea din reteta.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 12
Pas 13

Galustele fierte le amestecati atent cu ciupercile, sau cu alt sos preferat.

Lasati 5 minute si pana pregatiti masa sunt gata de servit.

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 13
Pas 14

In varianta de post le puteti savura cu - ciuperci calite, ceapa calita, alte legume calite, sos de rosii italian, mujdei, maioneza de post, etc.

In varianta clasica sunt minunati cu smantana, jumari, bacon, parmesan ras, etc.

Pofta Buna!

Galuste rapide de cartofi, de post - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !