Legume umplute cu carne, la cuptor

Legume umplute cu carne, la cuptor

De fapt eram pornita sa fac sarmale, dar fiindca aveam timp si chef, si eram in dispozitia aceea buna de stat in bucatarie, pe parcurs am tot schimbat planurile si mi-a iesit o mancare super delicioasa si deosebita. Ma tot gandeam cum sa scap de fiertul sarmalelor, sa nu fie apoase si cumva sa le fac mai usoare si deosebite. La inceput am zis ca sa le fac la cuptor in tava, fara apa, apoi mi-a venit sa umplu nu numai ardei, dar si rosii, dovlecei, vinete - si ca ultim pas le-am asezonat cu un sos de rosii delicios, plus usturoi si patrunjel.

Ce sa zic, sunt mandra de aceasta reteta, cu siguranta o voi mai repeta - aveam doar o singura problema - musafirii mei vroiau sa guste din fiecare leguma, si fiindca toate au fost delicioase s-a mancat mult :)

Ingrediente

Carne tocata de pui
1 kg
sau orice carne aveti si va place - dar sa nu fie grasa
Orez
1 pahar
1 pahar de 200ml
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Ardei gras
7 buc
Dovlecei
2 buc
Vinete
2 buc
Rosii
3 buc
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Sare
2 lingurite
dupa gust
Pasta de tomate
2 linguri
Piper negru
0.25 lingurite
Boia ardei dulce
2 lingurite
Patrunjel verde
2 legaturi
Usturoi
10 buc
aproximativ 10 catei

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea de pui tocata se pune intr-un bol in care se va face umplutura pentru legume.

Spalati si tocati 1 legatura de patrunjel, o adaugati la carne.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 1
Pas 2

Ceapa si morcovii se curata, se spala. Apoi caliti o ceapa taiata marunt plus morcovii dati prin razatoare, in putin ulei. Nu le lasati sa se rumeneasca tare, doar sa se inmoaie.

Adaugati acest amestec de ceapa si morcovi peste carnea tocata.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 2
Pas 3

Apoi urmeaza orezul spalat bine, 1 lingurita de sare, piper, boia de ardei si totul se amesteca.

Aceasta va fi umplutura.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 3
Pas 4

Toate legumele pentru umplut se spala.

Se scoate cotorul si semintele de la ardei. Cu o lingura scobiti pulpa de la rosii - sa nu o aruncati, o vom folosi la sos.

Dovleceii si vinetele se taie in bucati cam de 2-3 cm grosime si se scobeste mijlocul, lasand putin la fund pentru baza.

Ungeti cu putin ulei o tava mai adanca de cuptor (eu am folosit una cam de 40x20) si aranjati legumele cat mai aproape - daca nu se completeaza si mai aveti umplutura puteti sa adaugati mai multe legume decat in reteta.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 4
Pas 5

Umpleti legumele cu carne.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 5
Pas 6

Acum preparam sosul de rosii - intr-o tigaie se caleste cu putin ulei 1 ceapa taiata marunt.

Cand este moale si putin mai rumena se adauga pulpa de rosii tocata marunt. Lasati sa fiarba totul 5-10 minute la foc mic.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 6
Pas 7

Apoi se adauga pasta de tomate, se amesteca - daca a iesit prea groasa compozitia adaugati putina apa - trebuie sa fie ca o smantana mai lichida. Potriviti de sare si piper si sosul este gata.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 7
Pas 8

Cu o lingura distribuiti sosul peste toate legumele.

Pregatiti usturoiul si patrunjelul - doar le curatati si spalati.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 8
Pas 9

Usturoiul il taiti cam in 2-3 bucati si il distribuiti peste si pe langa legume.

Firele de patrunjel le puneti printre legume.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 9
Pas 10

Acoperiti tava cu o folie si o puneti in cuptor preincalzit la 200 de grade - cam pentru 1.30 -2 ore.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 10
Pas 11

Peste vreo ora si jumate dati folia la o parte, luati putin din umplutura sa vedeti daca s-a facut orezul, apoi puteti sa le mai lasati la cuptor 10 minute fara folie.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 11
Pas 12

Gata, le serviti calde, stropite cu putin sos si bineinteles cu smantana sau iaurt - foarte delicioase si aromate.

Pofta Buna!

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Elena.M
Elena (Elena.M) 17 Jul 2011, 22:11

Ce ma bucur de reteta............De cand astept o astfel de reteta.Maine o pregatesc.Abia astept.Nu am inteles un lucru.Tava va fi doar unsa cu ulei?Atat?Nu adaugam nici-un pahar cu apa?

lena
Elena (lena) Elena (Elena.M) 17 Jul 2011, 22:13

Dap, nu trebuie apa, doar se unge tava cu ulei si se foloseste sosul de rosii - in rest legumele lasa apa si este foarte suficient.

Lavi
Lavi 18 Jul 2011, 09:57

asa fac si eu, dar in vas roman!!!!!

sunt excelente

Nota mea pentru reteta:
Elena.M
Elena (Elena.M) 18 Jul 2011, 15:26

Imediat ce am terminat de mancat,nu m-am putut abtine sa nu aduc enorm de multe complimente acestui fel de mancare pe cat de simplu de facut pe atat de gustos.Dovlecelul f.fraged,dulce,rosiile numai vorbesc.Usturoiul da un gust aparte impreuna cu sosul,sunt f.fericita ca am descoperit aceasta reteta pe site-ul tau Lena,deoarece demult timp caut astfel de reteta.Sincer iti spun.Ti se topeste totul in gura.Felicitari pt minunata reteta.te pup

lena
Elena (lena) 18 Jul 2011, 15:28

Super Elena, ma bucur mult ca ti-a iesit, te pup

danielle
danielle 18 Jul 2011, 22:40

da, retzeta este excelenta, eu am pus in plus vin alb la sosul de roshii si un varf de scortzishoara.

de nota 10....

Elena.M
Elena (Elena.M) 25 Dec 2011, 10:47

Eu am pregatit si asa ceva in meniul de Craciun,super bunnnn!!!As face mereu daca s-ar putea.

Poza mea pentru reteta:
Dalina
Dalina 19 Feb 2012, 19:10

Delicios! Desi gatesc rar, de aceasta data nu am dat gres! :-)

Poza mea pentru reteta:
vasilisa23
vasilisa23 29 Sep 2013, 13:09

Pe lângă legumele menționate, merge și ceapa, scobită de miez cu o linguriță (cuțitaș). Miezul, tocat mărunt, se folosește la sosul de roșii. Este dulce și dă un gust nemaipomenit legumelor. De asemenea, merge și conopida (scobită), buchețele mai mari, chiar dacă nu intră prea multă carne în ea (cam o linguriță).

Nota mea pentru reteta:
Alida
Alida 20 Oct 2013, 16:03

Trebuie sa incerc si eu reteta asta saptamana viitoare!Suna delicios! :)

dianushka8526
dianushka8526 17 Feb 2014, 21:42

Este o receta traditionala a grecilor. La ei se numeste " ghemista" ceea ce in traducere ar insemna '" umplut ". Eu acolo am mincat pt prima data. Am fost timp de  3 ani in Grecia si in casa in care am lucrat doamna gatea des aceasta receta. Mi-a placut din prima,eu inca nu am avut curaj s-o gatesc.Dar poate intr-o zi ma apuc. 

Nota mea pentru reteta: