Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională

Acum 2 luni în urmă, trecând pe lângă măcelărie, am observat în vitrină o bucată mare și frumoasă de slănină. Imediat m-au lovit poftele și amintirile - acasă la mama, slănina sărată era cea mai importantă conservă din beci, zeci de borcane se consumau pe an. Am făcut și eu repede, exact ca la mama, pot să vă zic sincer - gusturile simple și de bază trebuie păstrate și valorificate, chiar dacă le explorăm în continuare pe cele noi și moderne.

Acasă, dacă mergeam la câmp sau cu cireada, la culesul strugurilor, cel mai la îndemână prânz era aceasta slănină tăiată bucățele mici, cu usturoi și pâine de casă. Orice treabă de gospodărie (adus lemne, grâu, reparații, etc.) se rezolva cu un mohorici de rachiu și gustare de slănină. Iar dacă veneam de undeva și mama nu apuca să gătească o mâncare mai serioasă, slănina cu pâine, ouăle, cartofii sau mămăliga cu jumări erau la putere.

Bunica de la Ucraina rezolva orice problemă cu o bucată de Salo, alimentul suprem în bucătăria de acolo, pe jumări se făcea ciorbă, colțunașii, cartofii, hrișca... uleiul îl folosea doar când veneam noi în vizită, cei din Moldova :)

Ingrediente

Slănină
1 kg
alegeți să fie ceva mai groasă și de preferat cu șorici
Sare
200 g
de preferat mai grunjoasă
Piper negru măcinat
2 lingurite
opțional și alte mirodenii preferate - coriandru măcinat, boia, usturoi uscat, frunze de dafin rupte, etc.

Pași de urmat

Pas 1

În toată această rețetă a fost cel mai greu să găsesc o bucată potrivit de groasă de slănină.

În Ucraina, slănina cea mai bună este cea de o palmă grosime, impecabil de albă și uniformă. 

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională - Pas 1
Pas 2

O curățați puțin cu cuțitul de eventuale impurități și tăiați cuburi/dreptunghiuri cam de 3x4cm, sau un pic mai mari, depinde cât de mare aveți borcanul în care le veți păstra.

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională - Pas 2
Pas 3

Amestecați sarea cu piperul negru și alte mirodenii preferate.

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională - Pas 3
Pas 4

Fiecare bucată de slănină se apasă și tapetează prin sare, se consideră suficientă cantitatea de sare care se lipește normal de fiecare latură.

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională - Pas 4
Pas 5

Aranjați bucățile de slănină cu sare într-un borcan, cât mai strâns posibil.

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională - Pas 5
Pas 6

Acum borcanele le păstrați în beci sau frigider și folosiți din ele când aveți nevoie câte o bucată de slănină. Se păstrează 6-10 luni fără probleme, dar în timp poate căpăta un ușor iz de râncezeală.

Separat am mai pus slănină și în pungi vidate la congelator, ca să țină mai mult, aici problema cu râncezeala dispare.

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională - Pas 6
Pas 7

Într-o săptămână, după ce ați pus borcanele la frigider, puteți degusta prima bucată de slănină - o curățați atent cu lama cuțitului de excesul de sare și tăiați felii cât mai subțiri.

Șoricul în acest caz poate fi ceva mai tare, mai ales dacă este slănină din comerț, cel de casă întotdeauna este moale și fraged.

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională - Pas 7
Pas 8

Slănina sărată și condimentată tradițional merge perfect rece cu niște pâine de casă, usturoi sau ceapă crudă, ca aperitiv sau gustare.

Dacă o tăiați cuburi și rumeniți la tigaie, obțineți niște jumări perfecte pentru omlete, cartofi, mămăligă, hrișcă, etc.

Poftă Bună!

Slănină sărată și condimentată, rețetă tradițională - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 12 Feb 2025, 20:35

Faina reteta. Te rog spune-mi, in pungi vidate o pui tot asa plina de sare ? Eu am ceva slanina de la porcul vietnamez in congelator, dar ei avand max. 60 kg e f. ingusta. Am pus si eu in sare ptr. 3 saptamani, apoi am spalat-o repede si am pus--o in vid in congel. Am si fiert in zeama de varza, si apoi uns-o cu boia/usturoi, dar mai am si asa fara nimic.  Deci daca in vid e cu sare. sa nu-mi atraga toata sarea cand videz. Sa vezi ce ingusta e...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 15 Feb 2025, 09:47

Hei Sanda, o pun cu tot cu sare in vid, dar daca deja a stat si a tras cateva saptamani sarea in dinainte, o poti curata di baga fara.

tiki
tiki Elena (lena) 15 Feb 2025, 11:05

Multumesc !