Dulceata de afine

Dulceata de afine

Inca o dulceata de sezon, pacat sa pierdeti ocazia - foarte buna si interesanta, mai ales la Papanasi. Iarasi am aplicat metoda mea preferata cu fierberea in etape si cate putin timp - sa pastram cat mai multe vitamine, aroma si culoarea afinelor - si toate astea cu o textura perfecta. Daca o fierbeti prea mult isi va pierde din multele chestii bune si din aroma.

Ingrediente

Afine
1 kg
Zahar
700 g

Pasi de urmat

1

Afinele spalate si curatate bine se amesteca cu zaharul.

2

Putin le amestecati cu mainile, ca sa iasa ceva zeama din ele. Lasati aproximativ 1-2 ore pana mai apare sirop.

3

Partea cea mai importanta - se fierbe dulceata in 2-3 etape - intr-o cratita sau tigaie adanca de aproximativ 26-28 cm diametru.

Deci puneti 3-4 polonice normale in cratita, cand incepe sa fiarba bine faceti focul mic si lasati sa fiarba 8-10 minute, amestecand periodic in ea.

4

Dupa acest timp turnati dulceata in borcane uscate si capsati bine. Daca nu se umple borcanul din prima tura, acoperiti cu capac si completati din urmatoarea tura - fiarta exact ca la pasul anterior.

5

Eu am facut din aproximativ 1.5 kg de afine si mi-au iesit 5 borcane de dulceata de 350ml. Dupa ce s-au racit le puneti in camara.

6

Gustoasa si aromata, vedeti si textura foarte buna.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3 borcane de 350ml)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

Cecilia2019
Cecilia2019 16 apr 2019, 21:07

Am facut dulceata de coacaze negre dupa aceasta reteta. A iesit foarte buna, aromata, frumos colorata. Este o reteta foarte usoara, metoda este deosebit de ingenioasa. A fost o placere sa fac dulceata, deloc obositor. Gata cu fiertul mult, cu riscul de a afuma dulceata, cu arsul oalelor (oricata grija as fi avut sa amestec continuu).

Am facut din 1,5 kg de coacaze (1050 grame de zahar) si mi-aiesit dulceata pentru 6 borcane de 370 grame.

Am folosit-o imediat la niste clatite tot dupa reteta Lenei. Un deliciu!

Multumesc, Lena!

Nota mea pentru reteta:
MihaelaMiha232
Miha Ella (MihaelaMiha232) 05 aug 2017, 18:30

Buna seara! Doamna La Lena, o intrebare daca se poate....putem adauga zeama de la o lamaie in compozitie? stiu ca mama asa facea, zicea ca tine mai bine dulceata...multumesc anticipat!

lena
Elena (lena) Miha Ella (MihaelaMiha232) 05 aug 2017, 21:49

Da, sigur nu strica :)

Ana Costia
Ana Costia 22 aug 2016, 13:27

Multumesc pentru raspuns, asa am facut si a iesit foarte aromata si gustoasa :)

Ana Costia
Ana Costia 20 aug 2016, 14:37

Buna Lena, am si eu o intrebare. Am o cantitate mare de afine, 6 kg. Care ar fi metoda mai eficienta de preparare a dulcetei ca sa ramana intreaga si aromata? Mi-ar lua prea mult sa o fac in ture mici...

Multumesc.

lena
Elena (lena) Ana Costia 21 aug 2016, 18:16

Aromata ramane numai asa, fiarta repede si scurt in ture mici. Ca timp tot acolo veti fi, doar un pic altfel organizata munca.

Fialka30
Fialka30 13 feb 2016, 20:25

Lena am si eu o intrebare. Ai scris ca se fierbe cite 3-4 polonice odata timp de 8-10 minute. Dupa ce a fiert se pune in borcan iar borcanul se acopera si asteptam sa completam cantitatea in borcan dupa ce fierbe cealalta portie de 3-4 polonice? Borcanele se sterilizeaza? Multumesc. 

lena
Elena (lena) Fialka30 13 feb 2016, 20:37

Da, borcanele le usuc/sterilizez in cuptor inainte de a pune dulceata in ele, cam 30 min la 100-150 grade.

Completez cu urmatoare tura borcanul de dulceata.

CosminaI
CosminaI 17 sep 2014, 09:41

Grija la cat lasati sa se caramelizeze. Am facut dulceata de capsuni dupa reteta aceasta si a iesit perfecta. La cea de cirese am lasat-o mai mult si nu o mai pot scoate din borcan daca il pun in frigider. Dar ies niste caramele delicioase :D

Nota mea pentru reteta:
MihaelaR
MihaelaR 01 sep 2014, 10:41

Am facut in week-end reteta si mi-a iesit delicoasa dulceata. Am folosit mai putin zahar (500 g la 1.3 kg de afine) si tot a iesit buna. Pentru cei care au probleme cu glicemia ii sfatuiesc sa foloseasca jumatate din cantitatea de zahar din retete. Dulceturile nu isi pierd din savoare. Am mai facut cu succes si dulceata de prune si de visine folosind retete din acest site. Nu ai cum sa dai gres! :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Carmen Mistreanu
Carmen Mistreanu 23 aug 2014, 11:08

Delicioasa! E prima data cand fac si s-a  meritat efortul! :) Multumim frumos!

Poza mea pentru reteta:
tantzi
tantzi 20 aug 2014, 20:42

multumesc,multumesc ! acum am inteles!

timotei
timotei 20 aug 2014, 16:49

Am uitat nota

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile