Dulceață de afine

Dulceață de afine

Încă o dulceață de sezon, păcat să pierdeți ocazia - foarte bună și interesantă, mai ales la Papanași. Iarăși am aplicat metoda mea preferată cu fierberea în etape și câte puțin timp - să păstrăm cât mai multe vitamine, aromă și culoarea afinelor - și toate astea cu o textură perfectă. Dacă o fierbeți prea mult își va pierde din multele chestii bune și din aromă.

Ingrediente

Afine
1 kg
   
Zahar
700 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Afinele spălate și curățate bine se amestecă cu zahărul.

Dulceață de afine - Pas 1
Pas 2

Puneți-le puțin cu mâinile, ca să iasă ceva zeamă din ele. Lăsați aproximativ 1-2 ore până mai apare sirop.

Dulceață de afine - Pas 2
Pas 3

Partea cea mai importantă - se fierbe dulceața în 2-3 etape - într-o cratiță sau tigaie adâncă de aproximativ 26-28 cm diametru.

Deci puneți 3-4 polonice normale în cratiță, când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați să fiarbă 8-10 minute, amestecând periodic în ea.

Dulceață de afine - Pas 3
Pas 4

După acest timp turnați dulceața în borcane uscate și capsați bine. Dacă nu se umple borcanul din prima tură, acoperiți cu capac și completați din următoarea tură - fiartă exact ca la pasul anterior.

Dulceață de afine - Pas 4
Pas 5

Eu am făcut din aproximativ 1.5 kg de afine și mi-au ieșit 5 borcane de dulceață de 350ml. După ce s-au răcit le puneți în cămară.

Dulceață de afine - Pas 5
Pas 6

Gustoasă și aromată, vedeți și textura foarte bună.

Poftă Bună!

Dulceață de afine - Pas 6

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3 borcane de 350ml)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

Claudiaep
Claudiaep 06 Jul 2021, 00:21

Salut, multumesc pt reteta.. Tocmai am facut ô...aplicind ô pe afine.. .. Sper din tôt sufletul sa stea pe iarna si sa nu fermenteze...ati avut cazuri çind a fermentat?

Nota mea pentru rețetă:
Cecilia2019
Cecilia2019 Claudiaep 06 Jul 2021, 08:35

Nu, nu a fermentat, chiar daca am fiert-o doar 10 minute.

Cecilia2019
Cecilia2019 16 Apr 2019, 21:07

Am facut dulceata de coacaze negre dupa aceasta reteta. A iesit foarte buna, aromata, frumos colorata. Este o reteta foarte usoara, metoda este deosebit de ingenioasa. A fost o placere sa fac dulceata, deloc obositor. Gata cu fiertul mult, cu riscul de a afuma dulceata, cu arsul oalelor (oricata grija as fi avut sa amestec continuu).

Am facut din 1,5 kg de coacaze (1050 grame de zahar) si mi-aiesit dulceata pentru 6 borcane de 370 grame.

Am folosit-o imediat la niste clatite tot dupa reteta Lenei. Un deliciu!

Multumesc, Lena!

Nota mea pentru rețetă:
MihaelaMiha232
Miha Ella (MihaelaMiha232) 05 Aug 2017, 18:30

Buna seara! Doamna La Lena, o intrebare daca se poate....putem adauga zeama de la o lamaie in compozitie? stiu ca mama asa facea, zicea ca tine mai bine dulceata...multumesc anticipat!

lena
Elena (lena) Miha Ella (MihaelaMiha232) 05 Aug 2017, 21:49

Da, sigur nu strica :)

CosminaI
CosminaI 17 Sep 2014, 09:41

Grija la cat lasati sa se caramelizeze. Am facut dulceata de capsuni dupa reteta aceasta si a iesit perfecta. La cea de cirese am lasat-o mai mult si nu o mai pot scoate din borcan daca il pun in frigider. Dar ies niste caramele delicioase :D

Nota mea pentru rețetă:
MihaelaR
MihaelaR 01 Sep 2014, 10:41

Am facut in week-end reteta si mi-a iesit delicoasa dulceata. Am folosit mai putin zahar (500 g la 1.3 kg de afine) si tot a iesit buna. Pentru cei care au probleme cu glicemia ii sfatuiesc sa foloseasca jumatate din cantitatea de zahar din retete. Dulceturile nu isi pierd din savoare. Am mai facut cu succes si dulceata de prune si de visine folosind retete din acest site. Nu ai cum sa dai gres! :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Carmen Mistreanu
Carmen Mistreanu 23 Aug 2014, 11:08

Delicioasa! E prima data cand fac si s-a  meritat efortul! :) Multumim frumos!

Poza mea pentru rețetă:
bianca72
bianca (bianca72) 20 Aug 2014, 19:19

nici eu nu prea am inteles reteta asta iar timotei m-a dat gata cu blenderul ala si a iesit si "rara" ma gandeam ca a iesit pasta..

tantzi
tantzi 20 Aug 2014, 17:05

Cu scuzele de rigoare,n-am inteles partea cu fierberea dulcetii "in 2-3 etape".......adica in mai multe randuri fiind prea multa sau de ce?                                               Multumesc!

lena
Elena (lena) tantzi 20 Aug 2014, 18:36

Se fierbe in cantitati mici pentru caramelizare mai rapida, nu pt ca e multa:) In aceste 10 min dulceata se ingroasa repede, nu-si pierde culoarea si aroma. Daca fierbeti toata o data, trebuie fiarta mai mult ca sa se ingroase, atunci nu mai are aceeasi aroma.

timotei
timotei 20 Aug 2014, 16:49

Am uitat nota

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 20 Aug 2014, 16:49

Am facut si eu anul trecut din afine , doar ca eu am dat totul la blender si sa primit un pic mai rara nu asa deasa ca la tine, sincer sa spun am facut din capsuna, zmeura si afine di cel mai mult imi place din afine, cu toate ca eu nu prea ma dau în vînt dupa afine

Arată toate comentariile