Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine este preferata mea, ca gust si aroma - dar am si preferinte, imi place sa fie legata(nu lichida ca un compot) si sa-si pastreze culoarea si aroma(care se cam pierd la fierberea indelungata). O chestie destul de greu de realizat, am lucrat cateva sezoane sa deduc formula si timpul perfecti de fierbere. Zic ca anul asta am reusit perfect - dulceata mi-a iesit fantastica, aromata, legata cu gust si culoare intense de visine - si asta fara chimicale si adaosuri!

Foarte important sa fierbeti in cantitati mici dulceata si in vase mai largi - de gen tigai adanci sau castroane. Asta nu-i un moft de-al meu, asa se caramelizeaza mai repede zaharul si se evapora excesul de apa - deci asa reducem timpul de fierbere si obtinem o dulceata legata si aromata.

Ingrediente

Visine fara samburi
1 kg
dintr-un kg de visine cu samburi ies aproximativ 850g de visine curatate
Zahar
1 kg

Pasi de urmat

Pas 1

Visinele se spala si curata de samburi.

Dulceata de visine - Pas 1
Pas 2

Turnati zaharul peste ele, amestecati si lasati cateva ore sa-si lase bine zeama.

Perfect ar fi sa le tineti peste noapte.

Dulceata de visine - Pas 2
Pas 3

Visinele mele si-au lasat sucul cam in 5 ore, am mai amestecat din cand in cand in ele sa grabesc procesul.

Dulceata de visine - Pas 3
Pas 4

Si acum etapa cea mai importanta - fierberea...

Vedeti in poza tigaia-cratita mea - are 28 cm in diametru si am pus in ea la fiert jumate din cantitatea de visine cu suc de mai sus - aproximativ 4-5 polonice.

Daca aveti tigaie/cratita de 24 cm puneti 3 polonice.

Dulceata de visine - Pas 4
Pas 5

Faceti focul mare si cand incepe sa fiarba intens il micsorati putin, dar dulceata tot trebuie sa fiarba mai cu spuma si cu spor.

Fierbeti timp de 10 minute amestecand din cand in cand.

Dulceata de visine - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp faceti testul cu picatura.

Eu am facut cateva ca sa va arat diferenta - picatura mai ferma si culoare mai intensa este cea corecta - in acest moment luati cratita de pe foc.

Daca nu este bine, mai lasati sa fiarba 2 minute si iar testati.

Dulceata de visine - Pas 6
Pas 7

Lasati cratita fara foc aproximativ 2 minute, mai amestecati in ea putin sa se lase spuma daca este.

Apoi turnati dulceata in borcane uscate si curate. Puneti capacul si il strangeti bine, puneti la o parte si lasati sa se raceasca - alte operatiuni nu trebuie sa mai faceti - sterilizare, etc.

Dulceata de visine - Pas 7
Pas 8

Dintr-o cratita din asta de dulceata fiarta mi-au iesit 1 borcan si jumate - jumatea o acoperiti cu capac si fierbeti urmatoare tura de dulceata, o turnati peste dulceata anterioara sa completati borcanul.

Eu am fiert de 2 ori cantitatea mea de 1 kg de visine, nu m-am obosit prea mult, mai ales ca am fiert-o mai putin timp.

Dulceata de visine - Pas 8
Pas 9

Mi-au iesit fix 3 borcane de dulceata - trebuie lasate sa se raceasca bine apoi depozitate in camara.

Dulceata de visine - Pas 9
Pas 10

Aici vedeti cat de caramelizate sunt visinele si dulceata foarte bine legata.

Pofta Buna!

Dulceata de visine - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane de 300g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:
Nota: 4 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

RoxanaMan464
Roxana Man (RoxanaMan464) 08 Jul 2020, 20:18

Bună, aș dori să fac dulceață, dar cu îndulcitor natural pe bază de Stevia Rebaudiana si eritritol. Ar fi ok și ce cantitate ar fi nevoie pentru 1 kg de vișine curățate???

NataliaComendari278
Natalia Comendari (NataliaComendari278) 20 Jun 2020, 09:33

Am făcut ,extraordinar de gustoasa!!!!permiteti-mi sa ma împărtășesc cu voi,la un chil de fructe fără simburi am pus 300 g zahăr și un mar cu coaja pentru ca acesta contine Pectina am amestecat am pus in frigider o noapte,a doua zi,in tigaie cu 28 diametrul,am fiert +-45min de cind începe a fierbe,luându-i spuma ,a treia zi încă45 min+-,de cind începe a fierbe,am trecut-o un pic cu frulatorul am pus-o in borcane.datorita mărului ,la răcire se formează ca un jeleu.Foarte buna,pentru cei ce nu vor sa folosească Pectina din comerț și sa reducă cantitatea de zahăr in dulceata.

NataliaComendari278
Natalia Comendari (NataliaComendari278) 16 Jun 2020, 09:40

Buna ziua Lena,spuneti va rog pot sa fac dulceata de visine și cireșe împreuna sau va fermenta ?Va mulțumesc .

lena
Elena (lena) Natalia Comendari (NataliaComendari278) 16 Jun 2020, 10:35

Da, se poate.😉

Mama Sabi
Mama Sabi 13 Jan 2015, 20:18

Multumim Lena !

Am facut dulceata ta si acum e preferata noastra :)

Consistenta , culoare si gust - PERFECTE.

geogem
Dragos (geogem) 29 Oct 2014, 14:54

Lena, am remarcat ca ai mentionat urmatoarele: "Foarte important sa fierbeti in cantitati mici dulceata si in vase mai largi "

Sotia mea foloseste de anii buni un ceaun de fonta, capacitatea sa fiind de aproximativ 15 kg. Chiar si-a cumparat unul nou cu ocazia targului de sfantul Dumitru.  Dulceata iese la fel de bine legata. Aroma i-o confera fructele din livada noastra, netratate chimic.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 Jul 2014, 14:58

Buna Lena, am si eu o intrebare, te rog. Cind pui tura 2 la fiert, se spala tigaia inainte? adica ce ramine din tura 1, pe pereti, se spala sau se toarna deasupra? Ma cam tenteaza sa incerc pentru prima data in viata sa fac dulceata, si am probleme "tehnice". Multumesc frumos

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 10 Jul 2014, 18:28

Nu speli oala, pui direct alta tura.

lumina2014
lumina2014 08 Jul 2014, 22:05

mai usor cu zaharul ca diabetul e in floare... e adevarat ca visinele sunt mai acrisoare insa sunt fruncte la care nu trebuie adaugat mult   zahar cantitatea de 1kg fruct/1kg zahar mi se  pare  enorm, tinand cont  ca folosim zahar rafinat!!! eu am facut 2kg de visine/700 g zahar si e foarte ok... insa am fiert mai mult de 10 minute sa fiu sigura ca nu fierbe in borcan mai tarziu:(:(:(...spor tuturor!!!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 24 Jun 2014, 23:37

Buna. Eeee,aici am mai multe de scris. In primul rand va prezint ustensilele, mele, pe care Lena-facand o gresala capitala- nu a facut-o. In primul rand aragazul meu cu 4 ochiuri,dar am folosit numai unul. Flacara trebuie la inceput sa fie f.mare,apoi mai mica (cam ora 8,aragaz normal), ca asa am eu deci sa fiarba ok. :apoi,o tigaie de 24cm., a mea, un polonic -semicerc-cu diagonala de 8 cm,borcane1,2,3 cu capac -filet-,o lingura de mestecat, o paleta sa curatati bine de pe vas, o farfurie pe care sa le tineti, si eu am si o plita groasa cam de 5 mm. pe care pun tigaia (se vede putin sprijinita de tigaie) si o palnie sa ma ajut la turnat direct in borcan. Asta nu inseamna ca daca nu aveti asa ceva sa nu faceti dulceata. Puteti face si intr-un vas de 10 cm. de 10 ori, ...sa puneti tot gemul intr-un singur borcan de 1 kg,litru......etc.  Numai sa vrei ca se poate. Sper ca dupa aceste lamuriri si o fetita de 7 ani poate face acesta dulceata. Mie mi-a iesit nemaipomenit si se face f.usor.  A fost o placere, si as face 100 de borcane,dar....... Pupici.

             

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ostafi
Ostafi 18 Jun 2014, 21:12

Am facut dulceata avind ca model reteta postata si mi-a iesit perfect. Am folosit un vas de 24 cm. Am observat ca nimeni nu intreaba de puterea focului aragazului si nici de dimensiunea polonicului. Mai sunt multe de modificat in postarea ta, dar... ideea este ca am facut o dulceata cum nu a mai facut nimeni din cunoscutii mei.

Nota mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 09 Jun 2014, 15:11

Lena si gata e tot timpul de fierbere doar 10 min   2 min?

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 09 Jun 2014, 15:27

Da, este foarte suficient, fiind cantitate mica zaharul se caramelizeaza imediat. Daca fierbi prea mult se face tare dulceata dupa racire.

Arata toate comentariile