Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine este preferata mea, ca gust si aroma - dar am si preferinte, imi place sa fie legata(nu lichida ca un compot) si sa-si pastreze culoarea si aroma(care se cam pierd la fierberea indelungata). O chestie destul de greu de realizat, am lucrat cateva sezoane sa deduc formula si timpul perfecti de fierbere. Zic ca anul asta am reusit perfect - dulceata mi-a iesit fantastica, aromata, legata cu gust si culoare intense de visine - si asta fara chimicale si adaosuri!

Foarte important sa fierbeti in cantitati mici dulceata si in vase mai largi - de gen tigai adanci sau castroane. Asta nu-i un moft de-al meu, asa se caramelizeaza mai repede zaharul si se evapora excesul de apa - deci asa reducem timpul de fierbere si obtinem o dulceata legata si aromata.

Ingrediente

Visine fara samburi
1 kg
dintr-un kg de visine cu samburi ies aproximativ 850g de visine curatate
Zahar
1 kg

Pasi de urmat

1

Visinele se spala si curata de samburi.

2

Turnati zaharul peste ele, amestecati si lasati cateva ore sa-si lase bine zeama.

Perfect ar fi sa le tineti peste noapte.

3

Visinele mele si-au lasat sucul cam in 5 ore, am mai amestecat din cand in cand in ele sa grabesc procesul.

4

Si acum etapa cea mai importanta - fierberea...

Vedeti in poza tigaia-cratita mea - are 28 cm in diametru si am pus in ea la fiert jumate din cantitatea de visine cu suc de mai sus - aproximativ 4-5 polonice.

Daca aveti tigaie/cratita de 24 cm puneti 3 polonice.

5

Faceti focul mare si cand incepe sa fiarba intens il micsorati putin, dar dulceata tot trebuie sa fiarba mai cu spuma si cu spor.

Fierbeti timp de 10 minute amestecand din cand in cand.

6

Dupa acest timp faceti testul cu picatura.

Eu am facut cateva ca sa va arat diferenta - picatura mai ferma si culoare mai intensa este cea corecta - in acest moment luati cratita de pe foc.

Daca nu este bine, mai lasati sa fiarba 2 minute si iar testati.

7

Lasati cratita fara foc aproximativ 2 minute, mai amestecati in ea putin sa se lase spuma daca este.

Apoi turnati dulceata in borcane uscate si curate. Puneti capacul si il strangeti bine, puneti la o parte si lasati sa se raceasca - alte operatiuni nu trebuie sa mai faceti - sterilizare, etc.

8

Dintr-o cratita din asta de dulceata fiarta mi-au iesit 1 borcan si jumate - jumatea o acoperiti cu capac si fierbeti urmatoare tura de dulceata, o turnati peste dulceata anterioara sa completati borcanul.

Eu am fiert de 2 ori cantitatea mea de 1 kg de visine, nu m-am obosit prea mult, mai ales ca am fiert-o mai putin timp.

9

Mi-au iesit fix 3 borcane de dulceata - trebuie lasate sa se raceasca bine apoi depozitate in camara.

10

Aici vedeti cat de caramelizate sunt visinele si dulceata foarte bine legata.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1200 grame (3 borcane de 300g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:
Nota: 4 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 31

CocanVasilica260
Cocan Vasilica (CocanVasilica260) 04 iul 2016, 20:39

Se poate pune zeama de la o lamai, pastreaza culoarea vie.

Mama Sabi
Mama Sabi 13 ian 2015, 20:18

Multumim Lena !

Am facut dulceata ta si acum e preferata noastra :)

Consistenta , culoare si gust - PERFECTE.

geogem
Dragos (geogem) 29 oct 2014, 14:54

Lena, am remarcat ca ai mentionat urmatoarele: "Foarte important sa fierbeti in cantitati mici dulceata si in vase mai largi "

Sotia mea foloseste de anii buni un ceaun de fonta, capacitatea sa fiind de aproximativ 15 kg. Chiar si-a cumparat unul nou cu ocazia targului de sfantul Dumitru.  Dulceata iese la fel de bine legata. Aroma i-o confera fructele din livada noastra, netratate chimic.

lumina2014
lumina2014 08 iul 2014, 22:05

mai usor cu zaharul ca diabetul e in floare... e adevarat ca visinele sunt mai acrisoare insa sunt fruncte la care nu trebuie adaugat mult   zahar cantitatea de 1kg fruct/1kg zahar mi se  pare  enorm, tinand cont  ca folosim zahar rafinat!!! eu am facut 2kg de visine/700 g zahar si e foarte ok... insa am fiert mai mult de 10 minute sa fiu sigura ca nu fierbe in borcan mai tarziu:(:(:(...spor tuturor!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 05 iul 2014, 08:39

Mai lasa-le jumate de zi, dar amesteca in ele periodic. Daca tot nu lasa zeama adauga putina apa, cam jumate de pahar.

prozatos
prozatos 05 iul 2014, 08:37

salutare. eu am luat niste visine altoi. le-am pus 1kg/1kg toata noaptea si nu au lasat mai deloc zeama, zaharul nu e topit tot

tiki
tiki 24 iun 2014, 23:37

Buna. Eeee,aici am mai multe de scris. In primul rand va prezint ustensilele, mele, pe care Lena-facand o gresala capitala- nu a facut-o. In primul rand aragazul meu cu 4 ochiuri,dar am folosit numai unul. Flacara trebuie la inceput sa fie f.mare,apoi mai mica (cam ora 8,aragaz normal), ca asa am eu deci sa fiarba ok. :apoi,o tigaie de 24cm., a mea, un polonic -semicerc-cu diagonala de 8 cm,borcane1,2,3 cu capac -filet-,o lingura de mestecat, o paleta sa curatati bine de pe vas, o farfurie pe care sa le tineti, si eu am si o plita groasa cam de 5 mm. pe care pun tigaia (se vede putin sprijinita de tigaie) si o palnie sa ma ajut la turnat direct in borcan. Asta nu inseamna ca daca nu aveti asa ceva sa nu faceti dulceata. Puteti face si intr-un vas de 10 cm. de 10 ori, ...sa puneti tot gemul intr-un singur borcan de 1 kg,litru......etc.  Numai sa vrei ca se poate. Sper ca dupa aceste lamuriri si o fetita de 7 ani poate face acesta dulceata. Mie mi-a iesit nemaipomenit si se face f.usor.  A fost o placere, si as face 100 de borcane,dar....... Pupici.

             

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Sabinach
Sabina (Sabinach) 24 iun 2014, 19:15

Multumesc pentru reteta.Am facut gemul s a iesit foarte bun si legat.Gemul de smeura cite minute trebuie sa firba?Imi spui te rog.

lena
Elena (lena) Sabina (Sabinach) 24 iun 2014, 22:15

Ma bucur ca va place :)

Cel de zmeura trebuie sa fiarba la fel.

Ostafi
Ostafi 18 iun 2014, 21:12

Am facut dulceata avind ca model reteta postata si mi-a iesit perfect. Am folosit un vas de 24 cm. Am observat ca nimeni nu intreaba de puterea focului aragazului si nici de dimensiunea polonicului. Mai sunt multe de modificat in postarea ta, dar... ideea este ca am facut o dulceata cum nu a mai facut nimeni din cunoscutii mei.

Nota mea pentru reteta:
doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 09 iun 2014, 23:13

ma gandeam sa incerc anul acesta cu gel fix dar cred ca voi face ca tine ati folosit vreodata gel fix? ce parere aveti?

lena
Elena (lena) Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 10 iun 2014, 07:28

Stiu de Gelfix dar nu-l folosesc din principiu, nu sunt adepta folosirii chimicalelor in mancare.

Arata toate comentariile