Dulceață de vișine

Dulceață de vișine

Dulceața de vișine este preferata mea, ca gust și aromă - dar am și preferințe, îmi place să fie legată (nu lichidă ca un compot) și să-și păstreze culoarea și aroma (care se cam pierd la fierberea îndelungată). O chestie destul de greu de realizat, am lucrat câteva sezoane să deduc formula și timpul perfecți de fierbere. Zic că anul ăsta am reușit perfect - dulceața mi-a ieșit fantastică, aromată, legată cu gust și culoare intense de vișine - și asta fără chimicale și adaosuri!

Foarte important să fierbeți în cantități mici dulceața și în vase mai largi - de gen tigăi adânci sau castroane. Asta nu-i un moft de-al meu, așa se caramelizează mai repede zahărul și se evaporă excesul de apă - deci așa reducem timpul de fierbere și obținem o dulceață legată și aromată.

Ingrediente

Vișine fără sâmburi
1 kg
dintr-un kg de vișine cu sâmburi ies aproximativ 850g de vișine curățate
Zahăr
1 kg
   

Pași de urmat

Pas 1

Vișinele se spală și curăță de sâmburi.

Dulceață de vișine - Pas 1
Pas 2

Turnați zahărul peste ele, amestecați și lăsați câteva ore să-și lase bine zeama.

Perfect ar fi să le țineți peste noapte.

Dulceață de vișine - Pas 2
Pas 3

Vișinele mele și-au lăsat sucul cam în 5 ore, am mai amestecat din când în când în ele să grăbesc procesul.

Dulceață de vișine - Pas 3
Pas 4

Și acum etapa cea mai importantă - fierberea...

Vedeți în poză tigaia-cratița mea - are 28 cm în diametru și am pus în ea la fiert jumate din cantitatea de vișine cu suc de mai sus - aproximativ 4-5 polonice.

Dacă aveți tigaie/cratiță de 24 cm puneți 3 polonice.

Dulceață de vișine - Pas 4
Pas 5

Faceți focul mare și când începe să fiarbă intens îl micșorați puțin, dar dulceața tot trebuie să fiarbă mai cu spumă și cu spor.

Fierbeți timp de 10 minute amestecând din când în când.

Dulceață de vișine - Pas 5
Pas 6

După acest timp faceți testul cu picătura.

Eu am făcut câteva ca să vă arăt diferența - picătura mai fermă și culoare mai intensă este cea corectă - în acest moment luați cratița de pe foc.

Dacă nu este bine, mai lăsați să fiarbă 2 minute și iar testați.

Dulceață de vișine - Pas 6
Pas 7

Lăsați cratița fără foc aproximativ 2 minute, mai amestecați în ea puțin să se lase spuma dacă este.

Apoi turnați dulceața în borcane uscate și curate. Puneți capacul și îl strângeți bine, puneți la o parte și lăsați să se răcească - alte operațiuni nu trebuie să mai faceți - sterilizare, etc.

Dulceață de vișine - Pas 7
Pas 8

Dintr-o cratiță din asta de dulceață fiartă mi-au ieșit 1 borcan și jumate - jumătatea o acoperiți cu capac și fierbeți următoarea tură de dulceață, o turnați peste dulceața anterioară să completați borcanul.

Eu am fiert de 2 ori cantitatea mea de 1 kg de vișine, nu m-am obosit prea mult, mai ales că am fiert-o mai puțin timp.

Dulceață de vișine - Pas 8
Pas 9

Mi-au ieșit fix 3 borcane de dulceață - trebuie lăsate să se răcească bine apoi depozitate în cămară.

Dulceață de vișine - Pas 9
Pas 10

Aici vedeți cât de caramelizate sunt vișinele și dulceața foarte bine legată.

Poftă Bună!

Dulceață de vișine - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane de 300g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Notă: 4 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 09 Jun 2014, 15:11

Lena si gata e tot timpul de fierbere doar 10 min   2 min?

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 09 Jun 2014, 15:27

Da, este foarte suficient, fiind cantitate mica zaharul se caramelizeaza imediat. Daca fierbi prea mult se face tare dulceata dupa racire.

doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 09 Jun 2014, 23:13

ma gandeam sa incerc anul acesta cu gel fix dar cred ca voi face ca tine ati folosit vreodata gel fix? ce parere aveti?

lena
Elena (lena) Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 10 Jun 2014, 07:28

Stiu de Gelfix dar nu-l folosesc din principiu, nu sunt adepta folosirii chimicalelor in mancare.

tiki
tiki 11 Jun 2014, 10:04

Lena, astept si gemul de visine. Hahahaha.  (ma gandesc ca tot cam asa,dupa reteta celui de capsuni, cu ceva zahar mai mult,nu?).E bun ptr. prajituri.O sa fac si eu aceasta dulceata. Pupici.

Daniela B.
Daniela B. 11 Jun 2014, 12:31

ce bine arata, nu am mai mincat pina acum dulceata de visine, am facut visine in sucul lor pentru, placinte, prajituri, torturi insa nu dulceata asa frumoasa si legata ca si a ta Elenka, acum am pus 2,400 de visina cu zahar poate reusesc azi sa le fac daca nu mine dimineata, sper sa-mi iasa si sa-mi placa :) mersi!

lena
Elena (lena) 11 Jun 2014, 13:08

Sigur iese, vezi poate faci jumate din ea dulceata, jumate gem de visine -am pus reteta azi - este aceeasi proportie de zahar, doar trebuie pt gem putin sa maruntesti visinele in robot sau masina de tocat.

tiki
tiki 11 Jun 2014, 14:18

deci tot e ceva cu mine !!!!. Vazand ca am 1 em,am deschis si trecand repede cu mausu sa vad ce scrie vad in dreapta gemul si scris "nou". Doamne, asa ceva....Hahaha. Multumesc. Asta e.

Daniela B.
Daniela B. 12 Jun 2014, 08:36

multumesc de idee, uite ca m-am trezit de dimineata sa fac visinile cit doarme pitica mea sa reusesc si am intrat aici sa mai vad culloarea  picaturii perfecte si am citit mesajul deci din ultima parte din visine o sa fac si un borcan de gem, am faramitat visinile cu mina ca sa incerc sa fac ce iese, :) 

dana s
dana s 13 Jun 2014, 15:15

Spune-mi te rog daca ai "luat jos" spuma in timpul fierberii, sau doar ai amestecat.

lena
Elena (lena) 13 Jun 2014, 15:24

Doar am amestecat.

dana s
dana s 13 Jun 2014, 21:34

Multumesc, de-abea astept sa incerc.

Ostafi
Ostafi 18 Jun 2014, 21:12

Am facut dulceata avind ca model reteta postata si mi-a iesit perfect. Am folosit un vas de 24 cm. Am observat ca nimeni nu intreaba de puterea focului aragazului si nici de dimensiunea polonicului. Mai sunt multe de modificat in postarea ta, dar... ideea este ca am facut o dulceata cum nu a mai facut nimeni din cunoscutii mei.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 18 Jun 2014, 21:40

Oke, cand deduceti formula de laborator perfecta va rog sa mi-o spuneti si mie.

Pana atunci ma bucur ca ati reusit sa faceti dulceata buna cu asa o reteta incompleta.

tiki
tiki 18 Jun 2014, 21:53

,  

Sabinach
Sabina (Sabinach) 24 Jun 2014, 19:15

Multumesc pentru reteta.Am facut gemul s a iesit foarte bun si legat.Gemul de smeura cite minute trebuie sa firba?Imi spui te rog.

lena
Elena (lena) Sabina (Sabinach) 24 Jun 2014, 22:15

Ma bucur ca va place :)

Cel de zmeura trebuie sa fiarba la fel.

tiki
tiki 24 Jun 2014, 23:37

Buna. Eeee,aici am mai multe de scris. In primul rand va prezint ustensilele, mele, pe care Lena-facand o gresala capitala- nu a facut-o. In primul rand aragazul meu cu 4 ochiuri,dar am folosit numai unul. Flacara trebuie la inceput sa fie f.mare,apoi mai mica (cam ora 8,aragaz normal), ca asa am eu deci sa fiarba ok. :apoi,o tigaie de 24cm., a mea, un polonic -semicerc-cu diagonala de 8 cm,borcane1,2,3 cu capac -filet-,o lingura de mestecat, o paleta sa curatati bine de pe vas, o farfurie pe care sa le tineti, si eu am si o plita groasa cam de 5 mm. pe care pun tigaia (se vede putin sprijinita de tigaie) si o palnie sa ma ajut la turnat direct in borcan. Asta nu inseamna ca daca nu aveti asa ceva sa nu faceti dulceata. Puteti face si intr-un vas de 10 cm. de 10 ori, ...sa puneti tot gemul intr-un singur borcan de 1 kg,litru......etc.  Numai sa vrei ca se poate. Sper ca dupa aceste lamuriri si o fetita de 7 ani poate face acesta dulceata. Mie mi-a iesit nemaipomenit si se face f.usor.  A fost o placere, si as face 100 de borcane,dar....... Pupici.

             

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
prozatos
prozatos 05 Jul 2014, 08:37

salutare. eu am luat niste visine altoi. le-am pus 1kg/1kg toata noaptea si nu au lasat mai deloc zeama, zaharul nu e topit tot

lena
Elena (lena) 05 Jul 2014, 08:39

Mai lasa-le jumate de zi, dar amesteca in ele periodic. Daca tot nu lasa zeama adauga putina apa, cam jumate de pahar.

prozatos
prozatos 05 Jul 2014, 08:48

am mai luat 1kg de visine, dar mai bine ar fi sa nu le amestec...ce zici?

lena
Elena (lena) prozatos 05 Jul 2014, 08:51

Ba da, poti sa le amesteci, vei folosi acelasi sirop si nu mai astepti si astea sa-l lase.

prozatos
prozatos 05 Jul 2014, 08:54

pai mai pun la fel 1 kg de zahar si mestec acolo pana devine un tot unitar?

lena
Elena (lena) prozatos 05 Jul 2014, 16:34

Da

prozatos
prozatos 07 Jul 2014, 07:58

am mai pus un kilo de visine si zahar 200-300 de grame...am avut mult sirop si a iesit fff dulce ca erau si visinicile dulci.MULTUMESC DE RETETA. DELICIOS

lumina2014
lumina2014 08 Jul 2014, 22:05

mai usor cu zaharul ca diabetul e in floare... e adevarat ca visinele sunt mai acrisoare insa sunt fruncte la care nu trebuie adaugat mult   zahar cantitatea de 1kg fruct/1kg zahar mi se  pare  enorm, tinand cont  ca folosim zahar rafinat!!! eu am facut 2kg de visine/700 g zahar si e foarte ok... insa am fiert mai mult de 10 minute sa fiu sigura ca nu fierbe in borcan mai tarziu:(:(:(...spor tuturor!!!

Nota mea pentru rețetă:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 Jul 2014, 14:58

Buna Lena, am si eu o intrebare, te rog. Cind pui tura 2 la fiert, se spala tigaia inainte? adica ce ramine din tura 1, pe pereti, se spala sau se toarna deasupra? Ma cam tenteaza sa incerc pentru prima data in viata sa fac dulceata, si am probleme "tehnice". Multumesc frumos

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 10 Jul 2014, 18:28

Nu speli oala, pui direct alta tura.

geogem
Dragos (geogem) 29 Oct 2014, 14:54

Lena, am remarcat ca ai mentionat urmatoarele: "Foarte important sa fierbeti in cantitati mici dulceata si in vase mai largi "

Sotia mea foloseste de anii buni un ceaun de fonta, capacitatea sa fiind de aproximativ 15 kg. Chiar si-a cumparat unul nou cu ocazia targului de sfantul Dumitru.  Dulceata iese la fel de bine legata. Aroma i-o confera fructele din livada noastra, netratate chimic.

Mama Sabi
Mama Sabi 13 Jan 2015, 20:18

Multumim Lena !

Am facut dulceata ta si acum e preferata noastra :)

Consistenta , culoare si gust - PERFECTE.

CocanVasilica260
Cocan Vasilica (CocanVasilica260) 04 Jul 2016, 20:39

Se poate pune zeama de la o lamai, pastreaza culoarea vie.

NataliaComendari278
Natalia Comendari (NataliaComendari278) 16 Jun 2020, 09:40

Buna ziua Lena,spuneti va rog pot sa fac dulceata de visine și cireșe împreuna sau va fermenta ?Va mulțumesc .

lena
Elena (lena) Natalia Comendari (NataliaComendari278) 16 Jun 2020, 10:35

Da, se poate.😉

NataliaComendari278
Natalia Comendari (NataliaComendari278) 20 Jun 2020, 09:33

Am făcut ,extraordinar de gustoasa!!!!permiteti-mi sa ma împărtășesc cu voi,la un chil de fructe fără simburi am pus 300 g zahăr și un mar cu coaja pentru ca acesta contine Pectina am amestecat am pus in frigider o noapte,a doua zi,in tigaie cu 28 diametrul,am fiert +-45min de cind începe a fierbe,luându-i spuma ,a treia zi încă45 min+-,de cind începe a fierbe,am trecut-o un pic cu frulatorul am pus-o in borcane.datorita mărului ,la răcire se formează ca un jeleu.Foarte buna,pentru cei ce nu vor sa folosească Pectina din comerț și sa reducă cantitatea de zahăr in dulceata.

RoxanaMan464
Roxana Man (RoxanaMan464) 08 Jul 2020, 20:18

Bună, aș dori să fac dulceață, dar cu îndulcitor natural pe bază de Stevia Rebaudiana si eritritol. Ar fi ok și ce cantitate ar fi nevoie pentru 1 kg de vișine curățate???