Dulceață de aronia, mere și nuci

Dulceață de aronia, mere și nuci

Încă o rețetă cu aronia pentru anul acesta, pe lângă prăjitura cu aronia și fulgi de ovăz, atât mi-a ajuns roada din grădină. Aș spune că este încă o utilizare genială și fără greș de aronia, dulceața combinată cu mere și nuci capătă aromă și textură în plus. Aronia nu este foarte aromată și nici prea gustoasă, deci necesită niște adăugiri care s-o scoată în evidență și să nu încurce. Eu cred că am reușit cu această rețetă de dulceață să o fac chiar deosebită și interesantă.

Îmi place mult că dulceața de aronia are textura gelifiată, deși nu este gem dens își ține foarte bine forma și nu curge când o serviți. Nucile aduc în primul rând textură ușor crocantă și o aromă fină care tot se potrivește de minune cu restul ingredientelor. De mere nu mai zic nimic, știți că sunt minunate în orice, la fel și aici.

Ingrediente

Aronia
1 kg
   
Mere
1 kg
am în vedere aici merele cu tot cu coajă și cotor
Nuci
200 g
   
Lămâie
2 buc
   
Zahăr
1500 g
   
Apă
500 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Fructele de aronia le alegeți și spălați bine sub jet de apă, folosind o sită.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 1
Pas 2

Le treceți într-o cratiță cu fund gros, sau tuci mai mare, adăugați 1500g de zahăr și 500ml de apă.

Puneți pe foc și amestecați bine.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 20-30 minute, amestecând periodic în oală.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 3
Pas 4

După acest timp adăugați zeama stoarsă de la cele 2 lămâi, amestecați și mai lăsați să fiarbă încă 10 minute.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 4
Pas 5

În acest timp spălați merele, le curățați de coajă și cotor, apoi le tăiați cubulețe mici.

Dacă aveți mere care sunt ceva cu mai multe resturi și viermănoase, puneți un pic mai multe, în loc de 1kg ar merge chiar și 1.5kg de mere întregi.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 5
Pas 6

Acum adăugați cuburile de mere în dulceață.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 6
Pas 7

Amestecați bine și lăsați să fiarbă aproximativ încă 30-40 de minute.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 7
Pas 8

Timpul de fierbere poate varia puțin, dar vă orientați și după textura/culoarea merelor - observați în poză cum devin mai închise la culoare și puțin confiate.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 8
Pas 9

Adăugați și nucile tăiate mai grunjos cu un cuțit.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 9
Pas 10

Lăsați să mai fiarbă 20 de minute, observați cum sunt acum.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 10
Pas 11

Și observați cum este după fierbere - chiar și nucile își schimbă ușor culoarea mai spre mov.

În acest moment dulceața este gata și o puteți turna în borcanele curate și uscate din timp.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 11
Pas 12

Deci turnați dulceața în borcane și le închideți ermetic.

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 12
Pas 13

O lăsați apoi să se răcească bine pe masă. Dacă inițial dulceața este lichidă, după răcire devine ceva mai gelifiată și densă.

Este delicioasă pe pâine, biscuiți, cu iaurt, în terciuri, etc.

Poftă Bună!

Dulceață de aronia, mere și nuci - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3500 g
Timp de preparare: 150 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!