Dulceata de aronia, mere si nuci

Dulceata de aronia, mere si nuci

Inca o reteta cu aronia pentru anul acesta, pe langa prajitura cu aronia si fulgi de ovaz, atat mi-a ajuns roada din gradina. As spune ca este inca o utilizare geniala si fara gres de aronia, dulceata combinata cu mere si nuci capata aroma si textura in plus. Aronia nu este foarte aromata si nici prea gustoasa, deci necesita niste adaugiri care s-o scoata in evidenta si sa nu incurce. Eu cred ca am reusit cu aceasta reteta de dulceata sa o fac chiar deosebita si interesanta.

Imi place mult ca dulceata de aronia are textura gelifiata, desi nu este gem dens isi tine foarte bine forma si nu curge cand o serviti. Nucile aduc in primul rand textura usor crocanta si o aroma fina care tot se potriveste de minune cu restul ingredientelor. De mere nu mai zic nimic, stiti ca sunt minunate in orice, la fel si aici.

Ingrediente

Aronia
1 kg
Mere
1 kg
am in vedere aici merele cu tot cu coaja si cotor
Nuci
200 g
Lamaie
2 buc
Zahar
1500 g
Apa
500 ml

Pasi de urmat

1

Fructele de aronia le alegeti si spalati bine sub jet de apa, folosind o sita.

2

Le treceti intr-o cratita cu fund gros, sau tuci mai mare, adaugati 1500g de zahar si 500ml de apa.

Puneti pe foc si amestecati bine.

3

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 20-30 minute, amestecand periodic in oala.

4

Dupa acest timp adaugati zeama stoarsa de la cele 2 lamai, amestecati si mai lasati sa fiarba inca 10 minute.

5

In acest timp spalati merele, le curatati de coaja si cotor, apoi le taiati cubulete mici.

Daca aveti mere care sunt ceva cu mai multe resturi si viermanoase, puneti un pic mai multe, in loc de 1kg ar merge chiar si 1.5kg de mere intregi.

6

Acum adaugati cuburile de mere in dulceata.

7

Amestecati bine si lasati sa fiarba aproximativ inca 30-40 de minute.

8

Timpul de fierbere poate varia putin, dar va orientati si dupa textura/culoarea merelor - observati in poza cum devin mai inchise la culoare si putin confiate.

9

Adaugati si nucile taiate mai grunjos cu un cutit.

10

Lasati sa mai fiarba 20 de minute, observati cum sunt acum.

11

Si observati cum este dupa fierbere - chiar si nucile isi schimba usor culoarea mai spre mov.

In acest moment dulceata este gata si o puteti turna in borcanele curate si uscate din timp.

12

Deci turnati dulceata in borcane si le inchideti ermetic.

13

O lasati apoi sa se raceasca bine pe masa. Daca initial dulceata este lichida, dupa racire devine ceva mai gelifiata si densa.

Este delicioasa pe paine, biscuiti, cu iaurt, in terciuri, etc.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3500 g
Timp de preparare: 150 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !