Dulceață de vișine

Dulceață de vișine

Dulceața de vișine este preferata mea, ca gust și aromă - dar am și preferințe, îmi place să fie legată (nu lichidă ca un compot) și să-și păstreze culoarea și aroma (care se cam pierd la fierberea îndelungată). O chestie destul de greu de realizat, am lucrat câteva sezoane să deduc formula și timpul perfecți de fierbere. Zic că anul ăsta am reușit perfect - dulceața mi-a ieșit fantastică, aromată, legată cu gust și culoare intense de vișine - și asta fără chimicale și adaosuri!

Foarte important să fierbeți în cantități mici dulceața și în vase mai largi - de gen tigăi adânci sau castroane. Asta nu-i un moft de-al meu, așa se caramelizează mai repede zahărul și se evaporă excesul de apă - deci așa reducem timpul de fierbere și obținem o dulceață legată și aromată.

Ingrediente

Vișine fără sâmburi
1 kg
dintr-un kg de vișine cu sâmburi ies aproximativ 850g de vișine curățate
Zahăr
1 kg
   

Pași de urmat

Pas 1

Vișinele se spală și curăță de sâmburi.

Dulceață de vișine - Pas 1
Pas 2

Turnați zahărul peste ele, amestecați și lăsați câteva ore să-și lase bine zeama.

Perfect ar fi să le țineți peste noapte.

Dulceață de vișine - Pas 2
Pas 3

Vișinele mele și-au lăsat sucul cam în 5 ore, am mai amestecat din când în când în ele să grăbesc procesul.

Dulceață de vișine - Pas 3
Pas 4

Și acum etapa cea mai importantă - fierberea...

Vedeți în poză tigaia-cratița mea - are 28 cm în diametru și am pus în ea la fiert jumate din cantitatea de vișine cu suc de mai sus - aproximativ 4-5 polonice.

Dacă aveți tigaie/cratiță de 24 cm puneți 3 polonice.

Dulceață de vișine - Pas 4
Pas 5

Faceți focul mare și când începe să fiarbă intens îl micșorați puțin, dar dulceața tot trebuie să fiarbă mai cu spumă și cu spor.

Fierbeți timp de 10 minute amestecând din când în când.

Dulceață de vișine - Pas 5
Pas 6

După acest timp faceți testul cu picătura.

Eu am făcut câteva ca să vă arăt diferența - picătura mai fermă și culoare mai intensă este cea corectă - în acest moment luați cratița de pe foc.

Dacă nu este bine, mai lăsați să fiarbă 2 minute și iar testați.

Dulceață de vișine - Pas 6
Pas 7

Lăsați cratița fără foc aproximativ 2 minute, mai amestecați în ea puțin să se lase spuma dacă este.

Apoi turnați dulceața în borcane uscate și curate. Puneți capacul și îl strângeți bine, puneți la o parte și lăsați să se răcească - alte operațiuni nu trebuie să mai faceți - sterilizare, etc.

Dulceață de vișine - Pas 7
Pas 8

Dintr-o cratiță din asta de dulceață fiartă mi-au ieșit 1 borcan și jumate - jumătatea o acoperiți cu capac și fierbeți următoarea tură de dulceață, o turnați peste dulceața anterioară să completați borcanul.

Eu am fiert de 2 ori cantitatea mea de 1 kg de vișine, nu m-am obosit prea mult, mai ales că am fiert-o mai puțin timp.

Dulceață de vișine - Pas 8
Pas 9

Mi-au ieșit fix 3 borcane de dulceață - trebuie lăsate să se răcească bine apoi depozitate în cămară.

Dulceață de vișine - Pas 9
Pas 10

Aici vedeți cât de caramelizate sunt vișinele și dulceața foarte bine legată.

Poftă Bună!

Dulceață de vișine - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane de 300g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Notă: 4 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

RoxanaMan464
Roxana Man (RoxanaMan464) 08 Jul 2020, 20:18

Bună, aș dori să fac dulceață, dar cu îndulcitor natural pe bază de Stevia Rebaudiana si eritritol. Ar fi ok și ce cantitate ar fi nevoie pentru 1 kg de vișine curățate???

NataliaComendari278
Natalia Comendari (NataliaComendari278) 20 Jun 2020, 09:33

Am făcut ,extraordinar de gustoasa!!!!permiteti-mi sa ma împărtășesc cu voi,la un chil de fructe fără simburi am pus 300 g zahăr și un mar cu coaja pentru ca acesta contine Pectina am amestecat am pus in frigider o noapte,a doua zi,in tigaie cu 28 diametrul,am fiert +-45min de cind începe a fierbe,luându-i spuma ,a treia zi încă45 min+-,de cind începe a fierbe,am trecut-o un pic cu frulatorul am pus-o in borcane.datorita mărului ,la răcire se formează ca un jeleu.Foarte buna,pentru cei ce nu vor sa folosească Pectina din comerț și sa reducă cantitatea de zahăr in dulceata.

NataliaComendari278
Natalia Comendari (NataliaComendari278) 16 Jun 2020, 09:40

Buna ziua Lena,spuneti va rog pot sa fac dulceata de visine și cireșe împreuna sau va fermenta ?Va mulțumesc .

lena
Elena (lena) Natalia Comendari (NataliaComendari278) 16 Jun 2020, 10:35

Da, se poate.😉

Mama Sabi
Mama Sabi 13 Jan 2015, 20:18

Multumim Lena !

Am facut dulceata ta si acum e preferata noastra :)

Consistenta , culoare si gust - PERFECTE.

geogem
Dragos (geogem) 29 Oct 2014, 14:54

Lena, am remarcat ca ai mentionat urmatoarele: "Foarte important sa fierbeti in cantitati mici dulceata si in vase mai largi "

Sotia mea foloseste de anii buni un ceaun de fonta, capacitatea sa fiind de aproximativ 15 kg. Chiar si-a cumparat unul nou cu ocazia targului de sfantul Dumitru.  Dulceata iese la fel de bine legata. Aroma i-o confera fructele din livada noastra, netratate chimic.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 Jul 2014, 14:58

Buna Lena, am si eu o intrebare, te rog. Cind pui tura 2 la fiert, se spala tigaia inainte? adica ce ramine din tura 1, pe pereti, se spala sau se toarna deasupra? Ma cam tenteaza sa incerc pentru prima data in viata sa fac dulceata, si am probleme "tehnice". Multumesc frumos

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 10 Jul 2014, 18:28

Nu speli oala, pui direct alta tura.

lumina2014
lumina2014 08 Jul 2014, 22:05

mai usor cu zaharul ca diabetul e in floare... e adevarat ca visinele sunt mai acrisoare insa sunt fruncte la care nu trebuie adaugat mult   zahar cantitatea de 1kg fruct/1kg zahar mi se  pare  enorm, tinand cont  ca folosim zahar rafinat!!! eu am facut 2kg de visine/700 g zahar si e foarte ok... insa am fiert mai mult de 10 minute sa fiu sigura ca nu fierbe in borcan mai tarziu:(:(:(...spor tuturor!!!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 24 Jun 2014, 23:37

Buna. Eeee,aici am mai multe de scris. In primul rand va prezint ustensilele, mele, pe care Lena-facand o gresala capitala- nu a facut-o. In primul rand aragazul meu cu 4 ochiuri,dar am folosit numai unul. Flacara trebuie la inceput sa fie f.mare,apoi mai mica (cam ora 8,aragaz normal), ca asa am eu deci sa fiarba ok. :apoi,o tigaie de 24cm., a mea, un polonic -semicerc-cu diagonala de 8 cm,borcane1,2,3 cu capac -filet-,o lingura de mestecat, o paleta sa curatati bine de pe vas, o farfurie pe care sa le tineti, si eu am si o plita groasa cam de 5 mm. pe care pun tigaia (se vede putin sprijinita de tigaie) si o palnie sa ma ajut la turnat direct in borcan. Asta nu inseamna ca daca nu aveti asa ceva sa nu faceti dulceata. Puteti face si intr-un vas de 10 cm. de 10 ori, ...sa puneti tot gemul intr-un singur borcan de 1 kg,litru......etc.  Numai sa vrei ca se poate. Sper ca dupa aceste lamuriri si o fetita de 7 ani poate face acesta dulceata. Mie mi-a iesit nemaipomenit si se face f.usor.  A fost o placere, si as face 100 de borcane,dar....... Pupici.

             

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ostafi
Ostafi 18 Jun 2014, 21:12

Am facut dulceata avind ca model reteta postata si mi-a iesit perfect. Am folosit un vas de 24 cm. Am observat ca nimeni nu intreaba de puterea focului aragazului si nici de dimensiunea polonicului. Mai sunt multe de modificat in postarea ta, dar... ideea este ca am facut o dulceata cum nu a mai facut nimeni din cunoscutii mei.

Nota mea pentru rețetă:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 09 Jun 2014, 15:11

Lena si gata e tot timpul de fierbere doar 10 min   2 min?

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 09 Jun 2014, 15:27

Da, este foarte suficient, fiind cantitate mica zaharul se caramelizeaza imediat. Daca fierbi prea mult se face tare dulceata dupa racire.

Arată toate comentariile