Visine conservate la borcan
Va spuneam eu inainte ca prefer sa conservez visinele la congelator, pentru mine asa este mai simplu si mai repede, dar chestia asta implica un congelator mare, dedicat exclusiv conservelor de legume si fructe. Daca nu aveti congelator disponibil va propun reteta mamei mele, dupa ea conservam visinele la borcan de cand ma stiu si fara nici o problema. Cosmarul copilariei mele a fost sa culeg cate 10 galeti mari de visine in fiecare sezon(ma rugam sa nu fie asa productivi pomii pitici de visine ale parintilor!) pentru compot, dulceata si conservate natural. Si anume asa conservate simplu, fara zahar faceam cele mai multe - in primul rand ca nu aveam atata zahar la cantitatile noastre industriale, si pe de alta parte de dulceata cam eram ghifutiti...
Mama nu punea zahar deloc, eu prefer sa pun putin ca sa nu fie asa acre visinele pe urma. Dar nici intr-un caz nu trebuie sa puneti aspirina, visinele au o aciditate atat de mare ca nu necesita deloc alt conservant.
Ce faceam noi cu ele iarna - bineinteles placinte si prajituri, chec-uri, cornulete fragede, coltunasi cu visine, jele-uri, creme, chiselita, deci cam orice va doreste pofta!
Ingrediente
●
Visine fara samburi
2 kg
●
Zahar
1 pahar
cantitatea de zahar este optionala, se poate si deloc fara el
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
In primul rand va sugerez, daca cumparati visinele, sa le alegeti un pic mai mari, ca dupa fierbere sa nu ramana doar coaja din ele.
Daca asa le aveti din copac, asta e, le faceti cum sunt.
Deci, le spalati bine si scurgeti de apa - daca cumva observati viermisori le lasati vreo ora in apa cu sare si ati rezolvat problema. Numai pe urma sa clatiti bine visinele de sare:)
Pas 2
Eu scot samburii cu acul de siguranta, asa visinele nu se traumatizeaza si nu se distruge pulpa lor.
Am incercat si diverse aparate, smecherii dar tot m-am intors la metoda bunicii.
Pas 3
Doar usor scoateti samburele cu varful mai mic al acului si e gata treaba.
Pas 4
Visinele curatate le puneti intr-un bol, deasupra puteti presara putin zahar si le scuturati sau amestecati foarte atent.
Le lasati asa 2-3 ore sau chiar peste noapte(la frigider sau la rece), sa lase cat mai multa zeama/suc.
Pas 5
Cam atata suc au lasat visinele mele, poate sa fie si mai mult in functie de soiul de visine.
Pas 6
Le treceti asa cu totul intr-o cratita sau tuci mare si puneti pe foc.
Cand incep sa fiarba, amestecati atent si lasati la foc mediu pentru 5-10 minute.
Pas 7
Timpul de fierbere sugerez sa nu-l mariti - riscati sa le faceti terci.
Turnati visinele fierbinti in borcane uscate si sterilizate(de preferat la cuptor - 30 de minute la 120 de grade).
Pas 8
Inchideti ermetic cu capace si lasati sa se raceasca bine inainte de depozitare in debara.
Cam asta e tot, stau foarte bine si este metoda testata de ani de zile in familia noastra si nu numai...
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)