Tort Light cu jeleu de lapte

Tort Light cu jeleu de lapte

Vreau să postez o rețetă care s-ar asocia cu ziua de azi - ceva ușor, frumos și estetic. A fost o rețetă inventată și improvizată de mine, că tot ținem la siluetă dar este greu cu toate ocaziile de sărbătoare să ne ținem de regim. Blatul foarte sănătos și hrănitor, straturile de jeleu cu lapte sunt foarte aromate și ușoare, am zis că este un tort perfect - și niciun fel de mustrări de conștiință că nu mâncăm sănătos :)

În varianta de post/vegetariană puteți folosi lapte de orez sau de soia și gelatină vegetală, am văzut că se găsește acum peste tot.

Ingrediente

Lapte
1 l
   
Nuci
300 g
   
Prune uscate
200 g
   
Curmale uscate fara samburi
100 g
   
Nuca de cocos
150 g
   
Cacao pudra
3 linguri
   
Zahar de trestie
250 g
sau zahăr normal, sau îndulcitori naturali faceți cât de dulce vă place
Esenta de vanilie
2 buc
   
Gelatina
3 buc
3 pliculețe sau gelatină pentru 1 litru de lichid, depinde de care aveți în comerț

Pasi de urmat

Pas 1

Mărunțiți bine în mașina de tocat carne sau în blender 150g de nuci, prunele și curmalele.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 1
Pas 2

Adăugați la acest amestec 1 lingură de cacao și 1 lingură de nucă de cocos.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine toate ingredientele, ar trebui să vă iasă un amestec mai lipicios și elastic, ca un aluat.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 3
Pas 4

Pentru a face tortul aveți nevoie de o cratiță rotundă cu borduri înalte, sau o caserolă, așa cum am făcut eu - sau perfect ar fi o formă de tort cu bordurile care se scot.

Înainte să asamblați tortul așterneți bine tava de tort cu o folie alimentară, așa ca să acopere bine și marginile tăvii. Puneți amestecul de mai sus în tavă, presați ușor cu mâinile sau lingura și întindeți uniform pe toată suprafața.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 4
Pas 5

Puneți la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu cacao, vanilie și zahăr, aproximativ o jumătate de pahar. Dacă vă place mai dulce adăugați mai mult zahăr.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 5
Pas 6

Cealaltă cantitate de nuci (150g) o mărunțiți bine.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 6
Pas 7

Când începe să fiarbă laptele, stingeți focul, adăugați nucile și amestecați bine, lăsați 5-10 min și apoi adăugați gelatina, eu am pus 1 plic și jumătate - 1 pliculeț este pentru 500ml de lichid. Amestecați 5-10 min să se dizolve gelatina, dacă este din aia care se dizolvă mai greu mai bine s-o înmuiați din timp în puțină apă.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 7
Pas 8

Turnați acest amestec peste blatul din tavă. Puneți caserola la frigider până se întărește bine gelatina - 2-3 ore obligatoriu. Eu am lăsat peste noapte.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 8
Pas 9

După ce se întărește primul strat de gelatină, începeți să pregătiți al 2-lea, cel alb. Puneți la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu vanilie și zahăr (150g).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 9
Pas 10

Când începe să fiarbă adăugați nuca de cocos și stingeți focul. Peste 10 min adăugați gelatina, ca și la primul strat, un plic și jumate, amestecați bine până se dizolvă.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 10
Pas 11

Turnați acest amestec peste cele din caserolă, puneți la frigider să se întărească bine, 2-3 ore.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 11
Pas 12

După ce s-au întărit bine straturile și înainte de a servi tortul, întoarceți tava cu fundul în sus pe o farfurie așternută cu o folie de plastic, un pic bateți ca să iasă bine tortul, scoateți folia de deasupra.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 12
Pas 13

Apoi îl întoarceți din nou pe un platou sau farfurie pe care va fi servit tortul. Toate acestea le făceam ca să fie stratul alb deasupra și blatul jos. Scoateți toate foliile și vom orna tortul.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 13
Pas 14

Așa arată tortul înainte de înfrumusețare.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 14
Pas 15

Am presărat nucă de cocos deasupra și pe margini, am pus o floricică din pastă de zahăr luată de la supermarket (după mine nu este comestibilă dar arată bine pe tort, înainte să tăiați tortul o puteți scoate).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 15
Pas 16

Aici aveți și o secțiune, este foarte gustos și ușor tortul - blatul se combină perfect cu straturile de jeleu și este și light. Așa că avem motiv să fim suple și frumoase și nici să ne lipsim de un desert delicios.

Poftă Bună!

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 53

Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 01 Mar 2018, 10:00

La multi ani de martisor ! Este a 3-a oara cand fac tortul , este delicios. Tin sa precizez ca am folosit Vege-gel, cate un singur plic pentru fiecare strat si l-am adăugat in lapte înainte sa îl pun pe foc ( conform instrucțiunilor de pe ambalaj) și-n felul asta am terminat prăjitura in 2 ore. S-a întărit foarte repede si l-am pus la frigider după ce am asezat ambele straturi ca s-au fixat bine la temperatura camerei. Are culoare cafenie pentru ca am folosit zahăr foarte brun . Va mulțumesc

Poza mea pentru reteta:
Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 15 Nov 2017, 17:20

Buna doamna Lena. E mult timp deja de cand am inceput sa gatesc de pe site-ul dumneavoastra si va multumesc pentru retetele detaliate si diverse pe care le postati mereu. Am facut tortul acesta delicios , insa am folosit o gelatina englezeasca cu stratul alb, de care sunt dezamagita ca nu s-a intarit deloc. Cel de cacao cu gelatina romaneasca asa ca am avut un tort in 2 straturi. Doream sa va intreb daca fructele uscate merg tocate si la cutit? Nu am masina de tocat carne iar prima data am facut la un blender pentru care nu garantez ca va avea putere si a doua oara sa termine munca asta. Va multumesc si va respect,Doamne ajuta

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Gia Madalina (Madalina16) 15 Nov 2017, 17:41

Merg taiate la cutit, dar trebuie sa le faceti foarte marunt ca sa fie lipicioase. Spor!

anastasiag
anastasiag 02 Dec 2014, 22:13

AS FI VRUT.... MULTUMESC MULT PR RASPUNS SI RECEPTIVITATE... SANATATE SI SPOR IN TOT CEEA CE FACETI IN CONTINUARE.. ESTI O MINUNE!

anastasiag
anastasiag 01 Dec 2014, 21:59

buna fetele-cochetele! cam cum as putea face acest tort in alta forma? de ex hello kitty (capul pisicutei) are cineva vreo inchipuire? am primit comanda de la fiicmea, pt ziua ei de nastere. credeti ca voi reusi?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) anastasiag 02 Dec 2014, 17:38

Daca ai forma, sigur poti s-o faci. Colorezi cu ceva gem ochisorii, urechile si mustatile :)

oanass
oanass 21 Feb 2014, 16:13

Foarte buna si interesanta reteta. Am totusi o nelamurire legat de nuca de cocos. Banuiesc ca ai folosit nuca de cocos pe care ai macinat-o si nu fulgi la punga.

Daca pui 150 de grame de fulgi de cocos in jumatate de litru de apa iese mamaliga :)

Nota mea pentru reteta:
mango
Sveta Sarban (mango) 20 Nov 2012, 20:37

Un desert  bun bun bun de tot!!!

Poza mea pentru reteta:
simona.blondy
simona.blondy 11 Oct 2012, 14:39

pozik mea :P dulceeee :)

Poza mea pentru reteta:
simona.blondy
simona.blondy 27 Jun 2012, 19:25

Aceasta reteta am pus o deja pe lista , urmatorul tort pe kre il fac este acesta.....nu am mankt niciodata un tort in kre cremele sa contina gelatina,sa fie k un jeleu,sunt extrem de curioasa,arata asa de bn in poza ta..... miamiiiii... ce pofta mi ai facut .... o seara placuta,Lena !

Nota mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 20 Dec 2011, 16:42

Un tort numa bun pentru cei care tin regim pt diabet tip 2. Si gustos, si aratos si sanatos! Multumesc Lena pt idee 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 04 Mar 2010, 15:58

Mersi Lena ...pt poza! .... sper  ca duminica sa am timp pt tortul acesta minunat dar voi incerca cu banane in loc de sugestiile primite ....cum ar iesi ?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Sabau (Crista) 04 Mar 2010, 15:59

Cred ca va iesi ceva, te astept cu impresii, daca reusesti sa-l faci.

Arata toate comentariile