Tort Light cu jeleu de lapte

Tort Light cu jeleu de lapte

Vreau sa postez o reteta care s-ar asocia cu ziua de azi - ceva usor, frumos si estetic. A fost o reteta inventata si improvizata de mine, ca tot tinem la silueta dar este greu cu toate ocaziile de sarbatoare sa ne tinem de regim. Blatul foarte sanatos si hranitor, straturile de jeleu cu lapte sunt foarte aromate si usoare, am zis ca este un tort perfect - si nici un fel de mustrari de constiinta ca nu mancam sanatos :)

In varianta de post/vegtariana puteti folosi lapte de orez sau de soia si gelatina vegetala, am vazut ca se gaseste acum peste tot.

Ingrediente

Lapte
1 l
Nuci
300 g
Prune uscate
200 g
Curmale uscate fara samburi
100 g
Nuca de cocos
150 g
Cacao pudra
3 linguri
Zahar de trestie
250 g
sau zahar normal, sau indulcitori naturali faceti cat de dulce va place
Esenta de vanilie
2 buc
Gelatina
3 buc
3 pliculete sau gelatina pentru 1 litru de lichid, depinde de care aveti in comert

Pasi de urmat

1

Maruntiti bine in masina de tocat carne sau in blender 150g de nuci, prunele si curmalele.

2

Adaugati la acest amestec 1 lingura de cacao si 1 lingura de nuca de cocos.

3

Amestecati bine toate ingredientele, ar trebui sa va iasa un amestec mai lipicios si elastic, ca un aluat.

4

Pentru a face tortul aveti nevoie de o cratita rotunda cu broduri inalte, sau o casoleta, asa cum am facut eu - sau perfect ar fi o forma de tort cu bordurile care se scot.

Inainte sa asamblati tortul asterneti bine tava de tort cu o folie alimentara, asa ca sa acopere bine si marginile tavii. Puneti amestecul de mai sus in tava, presati usor cu mainile sau lingura si intindeti uniform pe toata suprafata.

5

Puneti la fiert  0.5 l de lapte amestecat cu cacao, vanilie si zahar, aproximativ o jumatate de pahar. Daca va place mai dulce adaugati mai mult zahar.

6

Cealalta cantitate de nuci(150g) o maruntiti bine.

7

Cand incepe sa fiarba laptele, stingeti focul, adaugati nucile si amestecati bine, lasati 5-10 min si apoi adaugati gelatina, eu am pus 1plic si jumatate - 1 pliculet este pentru 500ml de lichid. Amestecati 5-10 min sa se dizolve gelatina, daca este din aia care se dizolva mai greu mai bine s-o inmuiati din timp in putina apa.

8

Turnati acest amestec peste blatul din tava. Puneti casoleta la frigider pana se intareste bine gelatina - 2-3 ore obligatoriu. Eu am lasat peste noapte.

9

Dupa ce se intareste primul strat de gelatina, incepeti sa pregatiti al 2-lea, cel alb. Puneti la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu vanilie si zahar(150g).

10

Cand incepe sa fiarba adaugati nuca de cocos si stingeti focul. Peste 10 min adaugati gelatina, ca si la primul strat, un plic si jumate, amestecati bine pana se dizolva.

11

Turnati acest amestec peste cele din casoleta, puneti la frigider sa se intareasca bine, 2-3 ore.

12

Dupa ce s-au intarit bine straturile si inainte de a servi tortul, intoarceti tava cu fundul in sus pe o farfurie asternuta cu o folie de plastic, un pic bateti ca sa iasa bine tortul, scoateti folia de deasupra.

13

Apoi il intoarceti din nou pe un platou sau farfurie pe care va fi servit tortul. Toate acestea le faceam ca sa fie stratul alb deasupra si blatul jos. Scoateti toate foliile si vom orna tortul.

14

Asa arata tortul inainte de infrumusetare.

15

Am presarat nuca de cocos deasupra si pe marigini, am pus o floricica din pasta de zahar luata de la supermarket (dupa mine nu este comestibila dar arata bine pe tort, inainte sa taiati tortul o puteti scoate).

16

Aici aveti si o sectiune, este foarte gustos si usor tortul - blatul se combina perfect cu straturile de jeleu si este si light. Asa ca avem motiv sa fim suple si frumoase si nici sa ne lipsim de un desert delicios.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 53

Madalina16
Madalina16 01 Mar 2018, 10:00

La multi ani de martisor ! Este a 3-a oara cand fac tortul , este delicios. Tin sa precizez ca am folosit Vege-gel, cate un singur plic pentru fiecare strat si l-am adăugat in lapte înainte sa îl pun pe foc ( conform instrucțiunilor de pe ambalaj) și-n felul asta am terminat prăjitura in 2 ore. S-a întărit foarte repede si l-am pus la frigider după ce am asezat ambele straturi ca s-au fixat bine la temperatura camerei. Are culoare cafenie pentru ca am folosit zahăr foarte brun . Va mulțumesc

Poza mea pentru reteta:
Madalina16
Madalina16 15 Nov 2017, 17:20

Buna doamna Lena. E mult timp deja de cand am inceput sa gatesc de pe site-ul dumneavoastra si va multumesc pentru retetele detaliate si diverse pe care le postati mereu. Am facut tortul acesta delicios , insa am folosit o gelatina englezeasca cu stratul alb, de care sunt dezamagita ca nu s-a intarit deloc. Cel de cacao cu gelatina romaneasca asa ca am avut un tort in 2 straturi. Doream sa va intreb daca fructele uscate merg tocate si la cutit? Nu am masina de tocat carne iar prima data am facut la un blender pentru care nu garantez ca va avea putere si a doua oara sa termine munca asta. Va multumesc si va respect,Doamne ajuta

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Madalina16 15 Nov 2017, 17:41

Merg taiate la cutit, dar trebuie sa le faceti foarte marunt ca sa fie lipicioase. Spor!

anastasiag
anastasiag 02 Dec 2014, 22:13

AS FI VRUT.... MULTUMESC MULT PR RASPUNS SI RECEPTIVITATE... SANATATE SI SPOR IN TOT CEEA CE FACETI IN CONTINUARE.. ESTI O MINUNE!

anastasiag
anastasiag 01 Dec 2014, 21:59

buna fetele-cochetele! cam cum as putea face acest tort in alta forma? de ex hello kitty (capul pisicutei) are cineva vreo inchipuire? am primit comanda de la fiicmea, pt ziua ei de nastere. credeti ca voi reusi?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) anastasiag 02 Dec 2014, 17:38

Daca ai forma, sigur poti s-o faci. Colorezi cu ceva gem ochisorii, urechile si mustatile :)

oanass
oanass 21 Feb 2014, 16:13

Foarte buna si interesanta reteta. Am totusi o nelamurire legat de nuca de cocos. Banuiesc ca ai folosit nuca de cocos pe care ai macinat-o si nu fulgi la punga.

Daca pui 150 de grame de fulgi de cocos in jumatate de litru de apa iese mamaliga :)

Nota mea pentru reteta:
mango
Sveta Sarban (mango) 20 Nov 2012, 20:37

Un desert  bun bun bun de tot!!!

Poza mea pentru reteta:
simona.blondy
simona.blondy 11 Oct 2012, 14:39

pozik mea :P dulceeee :)

Poza mea pentru reteta:
simona.blondy
simona.blondy 27 Jun 2012, 19:25

Aceasta reteta am pus o deja pe lista , urmatorul tort pe kre il fac este acesta.....nu am mankt niciodata un tort in kre cremele sa contina gelatina,sa fie k un jeleu,sunt extrem de curioasa,arata asa de bn in poza ta..... miamiiiii... ce pofta mi ai facut .... o seara placuta,Lena !

Nota mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 20 Dec 2011, 16:42

Un tort numa bun pentru cei care tin regim pt diabet tip 2. Si gustos, si aratos si sanatos! Multumesc Lena pt idee 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 04 Mar 2010, 15:58

Mersi Lena ...pt poza! .... sper  ca duminica sa am timp pt tortul acesta minunat dar voi incerca cu banane in loc de sugestiile primite ....cum ar iesi ?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Sabau (Crista) 04 Mar 2010, 15:59

Cred ca va iesi ceva, te astept cu impresii, daca reusesti sa-l faci.

Arata toate comentariile