Tort Light cu jeleu de lapte

Tort Light cu jeleu de lapte

Vreau să postez o rețetă care s-ar asocia cu ziua de azi - ceva ușor, frumos și estetic. A fost o rețetă inventată și improvizată de mine, că tot ținem la siluetă dar este greu cu toate ocaziile de sărbătoare să ne ținem de regim. Blatul foarte sănătos și hrănitor, straturile de jeleu cu lapte sunt foarte aromate și ușoare, am zis că este un tort perfect - și niciun fel de mustrări de conștiință că nu mâncăm sănătos :)

În varianta de post/vegetariană puteți folosi lapte de orez sau de soia și gelatină vegetală, am văzut că se găsește acum peste tot.

Ingrediente

Lapte
1 l
   
Nuci
300 g
   
Prune uscate
200 g
   
Curmale uscate fără sâmburi
100 g
   
Nucă de cocos
150 g
   
Cacao pudră
3 linguri
   
Zahăr de trestie
250 g
sau zahăr normal, sau îndulcitori naturali faceți cât de dulce vă place
Esență de vanilie
2 buc
   
Gelatină
3 buc
3 pliculețe sau gelatină pentru 1 litru de lichid, depinde de care aveți în comerț

Pași de urmat

Pas 1

Mărunțiți bine în mașina de tocat carne sau în blender 150g de nuci, prunele și curmalele.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 1
Pas 2

Adăugați la acest amestec 1 lingură de cacao și 1 lingură de nucă de cocos.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine toate ingredientele, ar trebui să vă iasă un amestec mai lipicios și elastic, ca un aluat.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 3
Pas 4

Pentru a face tortul aveți nevoie de o cratiță rotundă cu borduri înalte, sau o caserolă, așa cum am făcut eu - sau perfect ar fi o formă de tort cu bordurile care se scot.

Înainte să asamblați tortul așterneți bine tava de tort cu o folie alimentară, așa ca să acopere bine și marginile tăvii. Puneți amestecul de mai sus în tavă, presați ușor cu mâinile sau lingura și întindeți uniform pe toată suprafața.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 4
Pas 5

Puneți la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu cacao, vanilie și zahăr, aproximativ o jumătate de pahar. Dacă vă place mai dulce adăugați mai mult zahăr.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 5
Pas 6

Cealaltă cantitate de nuci (150g) o mărunțiți bine.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 6
Pas 7

Când începe să fiarbă laptele, stingeți focul, adăugați nucile și amestecați bine, lăsați 5-10 min și apoi adăugați gelatina, eu am pus 1 plic și jumătate - 1 pliculeț este pentru 500ml de lichid. Amestecați 5-10 min să se dizolve gelatina, dacă este din aia care se dizolvă mai greu mai bine s-o înmuiați din timp în puțină apă.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 7
Pas 8

Turnați acest amestec peste blatul din tavă. Puneți caserola la frigider până se întărește bine gelatina - 2-3 ore obligatoriu. Eu am lăsat peste noapte.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 8
Pas 9

După ce se întărește primul strat de gelatină, începeți să pregătiți al 2-lea, cel alb. Puneți la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu vanilie și zahăr (150g).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 9
Pas 10

Când începe să fiarbă adăugați nuca de cocos și stingeți focul. Peste 10 min adăugați gelatina, ca și la primul strat, un plic și jumate, amestecați bine până se dizolvă.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 10
Pas 11

Turnați acest amestec peste cele din caserolă, puneți la frigider să se întărească bine, 2-3 ore.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 11
Pas 12

După ce s-au întărit bine straturile și înainte de a servi tortul, întoarceți tava cu fundul în sus pe o farfurie așternută cu o folie de plastic, un pic bateți ca să iasă bine tortul, scoateți folia de deasupra.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 12
Pas 13

Apoi îl întoarceți din nou pe un platou sau farfurie pe care va fi servit tortul. Toate acestea le făceam ca să fie stratul alb deasupra și blatul jos. Scoateți toate foliile și vom orna tortul.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 13
Pas 14

Așa arată tortul înainte de înfrumusețare.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 14
Pas 15

Am presărat nucă de cocos deasupra și pe margini, am pus o floricică din pastă de zahăr luată de la supermarket (după mine nu este comestibilă dar arată bine pe tort, înainte să tăiați tortul o puteți scoate).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 15
Pas 16

Aici aveți și o secțiune, este foarte gustos și ușor tortul - blatul se combină perfect cu straturile de jeleu și este și light. Așa că avem motiv să fim suple și frumoase și nici să ne lipsim de un desert delicios.

Poftă Bună!

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

ramis
Simion (ramis) 01 Mar 2010, 12:17

Ce bine arata tortul! Multumim Lena! O privara frumoasa si tie, plina de bucurii, iubire si cat mai multe retete minunate!

angi
angi 01 Mar 2010, 17:16

Felicitari!Arata foarte bine!!! !Iar azi,de  MARTISOR , un gand curat zboara catre tine................

Crista
Cristina Sabau (Crista) 01 Mar 2010, 18:48

arata super ! dar eu am o problema cu prunele si curmalele .... nu-mi plac! o sa incerc sa fac fara ele.... ar iesi  bine nu?

Crista
Cristina Sabau (Crista) 01 Mar 2010, 18:48

...ce as putea pune in locul lor ?

Crista
Cristina Sabau (Crista) 01 Mar 2010, 18:55

O primavara frumoasa si tie si toate cele bune ! si in continuare asteptam retete speciale de la tine!

lena
Elena (lena) 01 Mar 2010, 20:33

Ai putea face cu caise uscate, smochine sau stafide - dar daca aluatul nu este suficient de lipicios ca sa-l intinzi, adica prea uscat - poti pune inca putina miere, pentru legarea ingredientelor.

eli
elena teodoru (eli) 01 Mar 2010, 21:40

sa ai si tu o primavara frumoasa cu bucurii si impliniri,sa fi sanatoasa si sa ne dai cat mai multe retete! Tentant tortul tau,felicitari,esti o mare specialista!

Nota mea pentru rețetă:
nina
nina 01 Mar 2010, 21:45

CU DRAG,DIN DRAG ,PENTRU O DOAMNA CARE NE INCANTA DE FIECARE DATA  CAND POSTEAZA  CEVA ....TOTUL E SPECIAL!!!!SA AI O PRIMAVARA MINUNATA!!!!

lacri
lacri 02 Mar 2010, 17:37

Arata foarte bine si cerd ca este si bun.FELICITARI!

miniraton
irina (miniraton) 02 Mar 2010, 20:29

offf... mai Lena... ce de bunatati mai faci tu !!!!! Arata nemaipomenit si sunt convinsa k este si f.f. bun. Dar...o sa incerc  mai inati sa fac tortul ala cu zmeura.

Flory
FLORY (Flory) 02 Mar 2010, 21:15

Super super. Am sa-l fac de 8 Martie,abia astept sa-l savurez.  Sa infloresti precum florile, si sa ai o primavara frumoasa, plina de bucurii.Mult succes.Te pup.

mihaj
mihaj 03 Mar 2010, 18:14

ceau lena! am si eu o intrebare:unde ai gasit zahar de trestie?si ce gelatina folosesti tu,de la dr,Oetker? arata ffffffffbine tortul si vreau sa-l fac de 8 martie.  MERSI

lena
Elena (lena) mihaj 03 Mar 2010, 18:17

Gasesc de obicei zahar de trestie peste tot, am luat si de la Real, Mega Image, Cora, plafare, magazine naturiste. Ultima data am luat de la Dm, un magazin german mai mic, din cadrul galeriei Real. Si da, de obicei folosesc gelatina Dr.Oetker. Mult succes!

mihaj
mihaj 03 Mar 2010, 18:58

ms mult lena!sper sa ma descurc.O seara placuta sa ai!

andra
andra 04 Mar 2010, 10:53

E atat de tentant! Ne-ai putea sugera si o alta varianta de blat (copt), sau nu este indicat?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) andra 04 Mar 2010, 10:56

Ai putea face cu orice pandispan preferat (unul cu ciocolata s-ar potrivi perfect), dar asta va fi o alta reteta - aici am pus toate sa fie light. Vezi reteta de tort "Lapte de Pasare" acolo este cam acceasi tehnica, doar ca se foloseste pandispan si sufleul este mai caloric.

Crista
Cristina Sabau (Crista) 04 Mar 2010, 15:58

Mersi Lena ...pt poza! .... sper  ca duminica sa am timp pt tortul acesta minunat dar voi incerca cu banane in loc de sugestiile primite ....cum ar iesi ?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cristina Sabau (Crista) 04 Mar 2010, 15:59

Cred ca va iesi ceva, te astept cu impresii, daca reusesti sa-l faci.

Vera
Vera 25 Mar 2010, 12:23

Arata foarte bine tortul!!!! Nu inteleg insa de ce pui gelatina in lapte. Eu cand fac o reteta in care folosesc gelatina intotdeaua o prepar asa cum scrie pe plic si apoi o adaug in preparat.

E gresit daca procedez asa si pentru reteta asta?

Multumesc

lena
Elena (lena) Vera 25 Mar 2010, 13:01

Dap, m-am obisnuit ca gelatina de obicei se pune direct in preparat, asta cea mai rapida, dar intr-adevar este si gelatina care trebuie inmuiata din timp. Nu are importanta ordinea in care ce si cum pui, important este sa se prinda jeleul

Mami.Mihaela
Mami.Mihaela 25 Nov 2010, 22:23

genial tortul!!! il fac de ziua surorii mele si am sa folosesc ingrediente de post ;)

multumesc pt reteta

mikygirl007
mikygirl007 18 Dec 2010, 15:29

Arata ft bine tortuletul tau.De Craciun ma incumet si il voi pregati.Voi reveni cu poze si comentarii :)

Nota mea pentru rețetă:
sirius
Violeta (sirius) 04 Jan 2011, 21:03

pot folosi lapte de soia???? spune,te rog,da!!!!!as vrea sa i-l fac de ziua sotului meu si m-am gandit sa-i fac un tort si acesta arata foarte bine. multumesc!

lena
Elena (lena) Violeta (sirius) 04 Jan 2011, 21:06

Vezi ca am mentionat sus, se poate folosi in varianta vegetariana lapte de soia/orez/nuci/migdale si inlocuiesti gelatina cu Vege-gel(din agar, gelatina vegetala).

sirius
Violeta (sirius) 05 Jan 2011, 10:30

atentia.....nu prea o am!multumesc din suflet.chiar o sa printez reteta acum si inlocuiesc ingredientele.

AndraB
AndraB 16 Mar 2011, 10:34

Multumim pt retete Lena ! Sunt minunate si tu esti minunata pt ca ni le impartasesti (cu tot cu "micile secrete " ;) )!

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 20 Dec 2011, 16:42

Un tort numa bun pentru cei care tin regim pt diabet tip 2. Si gustos, si aratos si sanatos! Multumesc Lena pt idee 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
georgia
georgiana robulet (georgia) 30 Apr 2012, 17:35

Arata excelent!!!!!!!!Sunt convinsa de gustul deosebit!Il voi incerca !!!!!!!!!Felicitari inca o data pentru retetele minunate pe care le pregatesti!!!!!!!

simona.blondy
simona.blondy 27 Jun 2012, 19:25

Aceasta reteta am pus o deja pe lista , urmatorul tort pe kre il fac este acesta.....nu am mankt niciodata un tort in kre cremele sa contina gelatina,sa fie k un jeleu,sunt extrem de curioasa,arata asa de bn in poza ta..... miamiiiii... ce pofta mi ai facut .... o seara placuta,Lena !

Nota mea pentru rețetă:
simona.blondy
simona.blondy 05 Oct 2012, 15:29

Lena,tocmai m am apukt de facut acest tort,dar am o nelamurire!

La nuci e scris 300 g,dar nu stiu dak te referi la nuci intregi(cu coaja) 300 g sau miez de nuca 300g :( !

Astept rasp kt poti de repede!

Ms,pup :)

lena
Elena (lena) 05 Oct 2012, 15:59

Miez de nuca sa pui Simona, spor si bafta la tort!

simona.blondy
simona.blondy 05 Oct 2012, 16:27

Noroc k ai raspuns asa de repede,ms frumos,am facut cv intre timp pt k nu am gasit prune uscate fara samburi,si am luat cu samburi,pana mi ai raspuns am stat sa le curat ! Tinem pumnii ! :) pup

simona.blondy
simona.blondy 08 Oct 2012, 18:20

Lena,tortul a fost foarte bun,doar k partea cu fructe uscate nu prea ne a placut,s a simtit prea intens gustul de prune,data viitoare voi incerk cu altceva caise ,stafide...,multumesc pt reteta :*

simona.blondy
simona.blondy 11 Oct 2012, 14:39

pozik mea :P dulceeee :)

Poza mea pentru rețetă:
Elizabeth
Elizabeth 19 Nov 2012, 18:25

Salutari Lena...as vrea sa incerc torta aceasta.crezi insa ca ar iesi ok daca as inlocui blatul din fructe cu un padispan?merci anticipat

lena
Elena (lena) Elizabeth 19 Nov 2012, 18:27

Va fi bine si cu pandispan.

Elizabeth
Elizabeth 19 Nov 2012, 18:45

Multumesc mult pentru promptitudine!!!

mango
Sveta Sarban (mango) 20 Nov 2012, 20:37

Un desert  bun bun bun de tot!!!

Poza mea pentru rețetă:
ingulea
ingulea 26 Jun 2013, 14:14

Buna Lena! As vrea sa fac si eu tortul si ma intereseaza ce diametru are vasul in care l-ai facut tu? Tava mea e de 28 cm si imi pare mult prea mare. Mersi mult

lena
Elena (lena) ingulea 26 Jun 2013, 16:59

Vasul meu este o casoleta de plastic rotunda, cam de 22-23 cm diametru.

ingulea
ingulea 26 Jun 2013, 17:40

ok...mersi mult

adri
adri 28 Dec 2013, 22:13

Draga Lena as vrea sa fac si eu prea minunatul tort dar am o dilema: eu nu am gasit decat prune uscate cu samburi. Am incercat sa il scot insa pare mai greu decat la masline. Le pot hidrata inainte de a le scoate samburele? Sau se gasesc pe undeva de cumparat?

lena
Elena (lena) adri 28 Dec 2013, 23:25

Da, sigur - toarna apa clocotita si lasa vreo 15 minute, vor iesi mult mai usor samburii.

oanass
oanass 21 Feb 2014, 16:13

Foarte buna si interesanta reteta. Am totusi o nelamurire legat de nuca de cocos. Banuiesc ca ai folosit nuca de cocos pe care ai macinat-o si nu fulgi la punga.

Daca pui 150 de grame de fulgi de cocos in jumatate de litru de apa iese mamaliga :)

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 21 Feb 2014, 16:36

Fulgi la punga am folosit, o fi fost nu asa uscati sau mai fini.

anastasiag
anastasiag 01 Dec 2014, 21:59

buna fetele-cochetele! cam cum as putea face acest tort in alta forma? de ex hello kitty (capul pisicutei) are cineva vreo inchipuire? am primit comanda de la fiicmea, pt ziua ei de nastere. credeti ca voi reusi?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) anastasiag 02 Dec 2014, 17:38

Daca ai forma, sigur poti s-o faci. Colorezi cu ceva gem ochisorii, urechile si mustatile :)

anastasiag
anastasiag 02 Dec 2014, 17:59

ASTA E SI PROBLEMA, CA NU AM FORMA...SI NICI NU GASESC, DEMULT CAUT..((( MA GINDESC SA DUBLEZ CANTITATILE, SI SAL PUN INTRO FORMA ROTUNDA MARE, SI DUPA CE SE INTARESTE BINE, SAL TAI DUPA O FORMA TAIATA DIN HIRTIE.... CE PARERE AI? MERCI MULT PT RASPUNS. O ZI BUNA TUTUROR.

lena
Elena (lena) anastasiag 02 Dec 2014, 18:42

A, da, merge si taiat, se prinde bine si merge taiat in orice forma.

Eu credeam ca ai forma din aceea de silicon cu hello Kitty :)

anastasiag
anastasiag 02 Dec 2014, 22:13

AS FI VRUT.... MULTUMESC MULT PR RASPUNS SI RECEPTIVITATE... SANATATE SI SPOR IN TOT CEEA CE FACETI IN CONTINUARE.. ESTI O MINUNE!

Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 15 Nov 2017, 17:20

Buna doamna Lena. E mult timp deja de cand am inceput sa gatesc de pe site-ul dumneavoastra si va multumesc pentru retetele detaliate si diverse pe care le postati mereu. Am facut tortul acesta delicios , insa am folosit o gelatina englezeasca cu stratul alb, de care sunt dezamagita ca nu s-a intarit deloc. Cel de cacao cu gelatina romaneasca asa ca am avut un tort in 2 straturi. Doream sa va intreb daca fructele uscate merg tocate si la cutit? Nu am masina de tocat carne iar prima data am facut la un blender pentru care nu garantez ca va avea putere si a doua oara sa termine munca asta. Va multumesc si va respect,Doamne ajuta

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Gia Madalina (Madalina16) 15 Nov 2017, 17:41

Merg taiate la cutit, dar trebuie sa le faceti foarte marunt ca sa fie lipicioase. Spor!

Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 01 Mar 2018, 10:00

La multi ani de martisor ! Este a 3-a oara cand fac tortul , este delicios. Tin sa precizez ca am folosit Vege-gel, cate un singur plic pentru fiecare strat si l-am adăugat in lapte înainte sa îl pun pe foc ( conform instrucțiunilor de pe ambalaj) și-n felul asta am terminat prăjitura in 2 ore. S-a întărit foarte repede si l-am pus la frigider după ce am asezat ambele straturi ca s-au fixat bine la temperatura camerei. Are culoare cafenie pentru ca am folosit zahăr foarte brun . Va mulțumesc

Poza mea pentru rețetă: