Tort Light cu jeleu de lapte

Tort Light cu jeleu de lapte

Vreau sa postez o reteta care s-ar asocia cu ziua de azi - ceva usor, frumos si estetic. A fost o reteta inventata si improvizata de mine, ca tot tinem la silueta dar este greu cu toate ocaziile de sarbatoare sa ne tinem de regim. Blatul foarte sanatos si hranitor, straturile de jeleu cu lapte sunt foarte aromate si usoare, am zis ca este un tort perfect - si nici un fel de mustrari de constiinta ca nu mancam sanatos :)

In varianta de post/vegtariana puteti folosi lapte de orez sau de soia si gelatina vegetala, am vazut ca se gaseste acum peste tot.

Ingrediente

Lapte
1 l
Nuci
300 g
Prune uscate
200 g
Curmale uscate fara samburi
100 g
Nuca de cocos
150 g
Cacao pudra
3 linguri
Zahar de trestie
250 g
sau zahar normal, sau indulcitori naturali faceti cat de dulce va place
Esenta de vanilie
2 buc
Gelatina
3 buc
3 pliculete sau gelatina pentru 1 litru de lichid, depinde de care aveti in comert

Pasi de urmat

Pas 1

Maruntiti bine in masina de tocat carne sau in blender 150g de nuci, prunele si curmalele.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 1
Pas 2

Adaugati la acest amestec 1 lingura de cacao si 1 lingura de nuca de cocos.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 2
Pas 3

Amestecati bine toate ingredientele, ar trebui sa va iasa un amestec mai lipicios si elastic, ca un aluat.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 3
Pas 4

Pentru a face tortul aveti nevoie de o cratita rotunda cu broduri inalte, sau o casoleta, asa cum am facut eu - sau perfect ar fi o forma de tort cu bordurile care se scot.

Inainte sa asamblati tortul asterneti bine tava de tort cu o folie alimentara, asa ca sa acopere bine si marginile tavii. Puneti amestecul de mai sus in tava, presati usor cu mainile sau lingura si intindeti uniform pe toata suprafata.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 4
Pas 5

Puneti la fiert  0.5 l de lapte amestecat cu cacao, vanilie si zahar, aproximativ o jumatate de pahar. Daca va place mai dulce adaugati mai mult zahar.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 5
Pas 6

Cealalta cantitate de nuci(150g) o maruntiti bine.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 6
Pas 7

Cand incepe sa fiarba laptele, stingeti focul, adaugati nucile si amestecati bine, lasati 5-10 min si apoi adaugati gelatina, eu am pus 1plic si jumatate - 1 pliculet este pentru 500ml de lichid. Amestecati 5-10 min sa se dizolve gelatina, daca este din aia care se dizolva mai greu mai bine s-o inmuiati din timp in putina apa.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 7
Pas 8

Turnati acest amestec peste blatul din tava. Puneti casoleta la frigider pana se intareste bine gelatina - 2-3 ore obligatoriu. Eu am lasat peste noapte.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 8
Pas 9

Dupa ce se intareste primul strat de gelatina, incepeti sa pregatiti al 2-lea, cel alb. Puneti la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu vanilie si zahar(150g).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 9
Pas 10

Cand incepe sa fiarba adaugati nuca de cocos si stingeti focul. Peste 10 min adaugati gelatina, ca si la primul strat, un plic si jumate, amestecati bine pana se dizolva.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 10
Pas 11

Turnati acest amestec peste cele din casoleta, puneti la frigider sa se intareasca bine, 2-3 ore.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 11
Pas 12

Dupa ce s-au intarit bine straturile si inainte de a servi tortul, intoarceti tava cu fundul in sus pe o farfurie asternuta cu o folie de plastic, un pic bateti ca sa iasa bine tortul, scoateti folia de deasupra.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 12
Pas 13

Apoi il intoarceti din nou pe un platou sau farfurie pe care va fi servit tortul. Toate acestea le faceam ca sa fie stratul alb deasupra si blatul jos. Scoateti toate foliile si vom orna tortul.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 13
Pas 14

Asa arata tortul inainte de infrumusetare.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 14
Pas 15

Am presarat nuca de cocos deasupra si pe marigini, am pus o floricica din pasta de zahar luata de la supermarket (dupa mine nu este comestibila dar arata bine pe tort, inainte sa taiati tortul o puteti scoate).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 15
Pas 16

Aici aveti si o sectiune, este foarte gustos si usor tortul - blatul se combina perfect cu straturile de jeleu si este si light. Asa ca avem motiv sa fim suple si frumoase si nici sa ne lipsim de un desert delicios.

Pofta Buna!

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ramis
Simion (ramis) 01 Mar 2010, 12:17

Ce bine arata tortul! Multumim Lena! O privara frumoasa si tie, plina de bucurii, iubire si cat mai multe retete minunate!

angi
angi 01 Mar 2010, 17:16

Felicitari!Arata foarte bine!!! !Iar azi,de  MARTISOR , un gand curat zboara catre tine................

Crista
Cristina Sabau (Crista) 01 Mar 2010, 18:48

arata super ! dar eu am o problema cu prunele si curmalele .... nu-mi plac! o sa incerc sa fac fara ele.... ar iesi  bine nu?

Crista
Cristina Sabau (Crista) 01 Mar 2010, 18:48

...ce as putea pune in locul lor ?

Crista
Cristina Sabau (Crista) 01 Mar 2010, 18:55

O primavara frumoasa si tie si toate cele bune ! si in continuare asteptam retete speciale de la tine!

lena
Elena (lena) 01 Mar 2010, 20:33

Ai putea face cu caise uscate, smochine sau stafide - dar daca aluatul nu este suficient de lipicios ca sa-l intinzi, adica prea uscat - poti pune inca putina miere, pentru legarea ingredientelor.

eli
elena teodoru (eli) 01 Mar 2010, 21:40

sa ai si tu o primavara frumoasa cu bucurii si impliniri,sa fi sanatoasa si sa ne dai cat mai multe retete! Tentant tortul tau,felicitari,esti o mare specialista!

Nota mea pentru reteta:
nina
nina 01 Mar 2010, 21:45

CU DRAG,DIN DRAG ,PENTRU O DOAMNA CARE NE INCANTA DE FIECARE DATA  CAND POSTEAZA  CEVA ....TOTUL E SPECIAL!!!!SA AI O PRIMAVARA MINUNATA!!!!

lacri
lacri 02 Mar 2010, 17:37

Arata foarte bine si cerd ca este si bun.FELICITARI!

miniraton
irina (miniraton) 02 Mar 2010, 20:29

offf... mai Lena... ce de bunatati mai faci tu !!!!! Arata nemaipomenit si sunt convinsa k este si f.f. bun. Dar...o sa incerc  mai inati sa fac tortul ala cu zmeura.

Flory
FLORY (Flory) 02 Mar 2010, 21:15

Super super. Am sa-l fac de 8 Martie,abia astept sa-l savurez.  Sa infloresti precum florile, si sa ai o primavara frumoasa, plina de bucurii.Mult succes.Te pup.

mihaj
mihaj 03 Mar 2010, 18:14

ceau lena! am si eu o intrebare:unde ai gasit zahar de trestie?si ce gelatina folosesti tu,de la dr,Oetker? arata ffffffffbine tortul si vreau sa-l fac de 8 martie.  MERSI

lena
Elena (lena) mihaj 03 Mar 2010, 18:17

Gasesc de obicei zahar de trestie peste tot, am luat si de la Real, Mega Image, Cora, plafare, magazine naturiste. Ultima data am luat de la Dm, un magazin german mai mic, din cadrul galeriei Real. Si da, de obicei folosesc gelatina Dr.Oetker. Mult succes!

mihaj
mihaj 03 Mar 2010, 18:58

ms mult lena!sper sa ma descurc.O seara placuta sa ai!

andra
andra 04 Mar 2010, 10:53

E atat de tentant! Ne-ai putea sugera si o alta varianta de blat (copt), sau nu este indicat?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) andra 04 Mar 2010, 10:56

Ai putea face cu orice pandispan preferat (unul cu ciocolata s-ar potrivi perfect), dar asta va fi o alta reteta - aici am pus toate sa fie light. Vezi reteta de tort "Lapte de Pasare" acolo este cam acceasi tehnica, doar ca se foloseste pandispan si sufleul este mai caloric.

Crista
Cristina Sabau (Crista) 04 Mar 2010, 15:58

Mersi Lena ...pt poza! .... sper  ca duminica sa am timp pt tortul acesta minunat dar voi incerca cu banane in loc de sugestiile primite ....cum ar iesi ?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Sabau (Crista) 04 Mar 2010, 15:59

Cred ca va iesi ceva, te astept cu impresii, daca reusesti sa-l faci.

Vera
Vera 25 Mar 2010, 12:23

Arata foarte bine tortul!!!! Nu inteleg insa de ce pui gelatina in lapte. Eu cand fac o reteta in care folosesc gelatina intotdeaua o prepar asa cum scrie pe plic si apoi o adaug in preparat.

E gresit daca procedez asa si pentru reteta asta?

Multumesc

lena
Elena (lena) Vera 25 Mar 2010, 13:01

Dap, m-am obisnuit ca gelatina de obicei se pune direct in preparat, asta cea mai rapida, dar intr-adevar este si gelatina care trebuie inmuiata din timp. Nu are importanta ordinea in care ce si cum pui, important este sa se prinda jeleul

Mami.Mihaela
Mami.Mihaela 25 Nov 2010, 22:23

genial tortul!!! il fac de ziua surorii mele si am sa folosesc ingrediente de post ;)

multumesc pt reteta

mikygirl007
mikygirl007 18 Dec 2010, 15:29

Arata ft bine tortuletul tau.De Craciun ma incumet si il voi pregati.Voi reveni cu poze si comentarii :)

Nota mea pentru reteta:
sirius
Violeta (sirius) 04 Jan 2011, 21:03

pot folosi lapte de soia???? spune,te rog,da!!!!!as vrea sa i-l fac de ziua sotului meu si m-am gandit sa-i fac un tort si acesta arata foarte bine. multumesc!

lena
Elena (lena) Violeta (sirius) 04 Jan 2011, 21:06

Vezi ca am mentionat sus, se poate folosi in varianta vegetariana lapte de soia/orez/nuci/migdale si inlocuiesti gelatina cu Vege-gel(din agar, gelatina vegetala).

sirius
Violeta (sirius) 05 Jan 2011, 10:30

atentia.....nu prea o am!multumesc din suflet.chiar o sa printez reteta acum si inlocuiesc ingredientele.

AndraB
AndraB 16 Mar 2011, 10:34

Multumim pt retete Lena ! Sunt minunate si tu esti minunata pt ca ni le impartasesti (cu tot cu "micile secrete " ;) )!

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 20 Dec 2011, 16:42

Un tort numa bun pentru cei care tin regim pt diabet tip 2. Si gustos, si aratos si sanatos! Multumesc Lena pt idee 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
georgia
georgiana robulet (georgia) 30 Apr 2012, 17:35

Arata excelent!!!!!!!!Sunt convinsa de gustul deosebit!Il voi incerca !!!!!!!!!Felicitari inca o data pentru retetele minunate pe care le pregatesti!!!!!!!

simona.blondy
simona.blondy 27 Jun 2012, 19:25

Aceasta reteta am pus o deja pe lista , urmatorul tort pe kre il fac este acesta.....nu am mankt niciodata un tort in kre cremele sa contina gelatina,sa fie k un jeleu,sunt extrem de curioasa,arata asa de bn in poza ta..... miamiiiii... ce pofta mi ai facut .... o seara placuta,Lena !

Nota mea pentru reteta:
simona.blondy
simona.blondy 05 Oct 2012, 15:29

Lena,tocmai m am apukt de facut acest tort,dar am o nelamurire!

La nuci e scris 300 g,dar nu stiu dak te referi la nuci intregi(cu coaja) 300 g sau miez de nuca 300g :( !

Astept rasp kt poti de repede!

Ms,pup :)

lena
Elena (lena) 05 Oct 2012, 15:59

Miez de nuca sa pui Simona, spor si bafta la tort!

simona.blondy
simona.blondy 05 Oct 2012, 16:27

Noroc k ai raspuns asa de repede,ms frumos,am facut cv intre timp pt k nu am gasit prune uscate fara samburi,si am luat cu samburi,pana mi ai raspuns am stat sa le curat ! Tinem pumnii ! :) pup

simona.blondy
simona.blondy 08 Oct 2012, 18:20

Lena,tortul a fost foarte bun,doar k partea cu fructe uscate nu prea ne a placut,s a simtit prea intens gustul de prune,data viitoare voi incerk cu altceva caise ,stafide...,multumesc pt reteta :*

simona.blondy
simona.blondy 11 Oct 2012, 14:39

pozik mea :P dulceeee :)

Poza mea pentru reteta:
Elizabeth
Elizabeth 19 Nov 2012, 18:25

Salutari Lena...as vrea sa incerc torta aceasta.crezi insa ca ar iesi ok daca as inlocui blatul din fructe cu un padispan?merci anticipat

lena
Elena (lena) Elizabeth 19 Nov 2012, 18:27

Va fi bine si cu pandispan.

Elizabeth
Elizabeth 19 Nov 2012, 18:45

Multumesc mult pentru promptitudine!!!

mango
Sveta Sarban (mango) 20 Nov 2012, 20:37

Un desert  bun bun bun de tot!!!

Poza mea pentru reteta:
ingulea
ingulea 26 Jun 2013, 14:14

Buna Lena! As vrea sa fac si eu tortul si ma intereseaza ce diametru are vasul in care l-ai facut tu? Tava mea e de 28 cm si imi pare mult prea mare. Mersi mult

lena
Elena (lena) ingulea 26 Jun 2013, 16:59

Vasul meu este o casoleta de plastic rotunda, cam de 22-23 cm diametru.

ingulea
ingulea 26 Jun 2013, 17:40

ok...mersi mult

adri
adri 28 Dec 2013, 22:13

Draga Lena as vrea sa fac si eu prea minunatul tort dar am o dilema: eu nu am gasit decat prune uscate cu samburi. Am incercat sa il scot insa pare mai greu decat la masline. Le pot hidrata inainte de a le scoate samburele? Sau se gasesc pe undeva de cumparat?

lena
Elena (lena) adri 28 Dec 2013, 23:25

Da, sigur - toarna apa clocotita si lasa vreo 15 minute, vor iesi mult mai usor samburii.

oanass
oanass 21 Feb 2014, 16:13

Foarte buna si interesanta reteta. Am totusi o nelamurire legat de nuca de cocos. Banuiesc ca ai folosit nuca de cocos pe care ai macinat-o si nu fulgi la punga.

Daca pui 150 de grame de fulgi de cocos in jumatate de litru de apa iese mamaliga :)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 21 Feb 2014, 16:36

Fulgi la punga am folosit, o fi fost nu asa uscati sau mai fini.

anastasiag
anastasiag 01 Dec 2014, 21:59

buna fetele-cochetele! cam cum as putea face acest tort in alta forma? de ex hello kitty (capul pisicutei) are cineva vreo inchipuire? am primit comanda de la fiicmea, pt ziua ei de nastere. credeti ca voi reusi?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) anastasiag 02 Dec 2014, 17:38

Daca ai forma, sigur poti s-o faci. Colorezi cu ceva gem ochisorii, urechile si mustatile :)

anastasiag
anastasiag 02 Dec 2014, 17:59

ASTA E SI PROBLEMA, CA NU AM FORMA...SI NICI NU GASESC, DEMULT CAUT..((( MA GINDESC SA DUBLEZ CANTITATILE, SI SAL PUN INTRO FORMA ROTUNDA MARE, SI DUPA CE SE INTARESTE BINE, SAL TAI DUPA O FORMA TAIATA DIN HIRTIE.... CE PARERE AI? MERCI MULT PT RASPUNS. O ZI BUNA TUTUROR.

lena
Elena (lena) anastasiag 02 Dec 2014, 18:42

A, da, merge si taiat, se prinde bine si merge taiat in orice forma.

Eu credeam ca ai forma din aceea de silicon cu hello Kitty :)

anastasiag
anastasiag 02 Dec 2014, 22:13

AS FI VRUT.... MULTUMESC MULT PR RASPUNS SI RECEPTIVITATE... SANATATE SI SPOR IN TOT CEEA CE FACETI IN CONTINUARE.. ESTI O MINUNE!

Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 15 Nov 2017, 17:20

Buna doamna Lena. E mult timp deja de cand am inceput sa gatesc de pe site-ul dumneavoastra si va multumesc pentru retetele detaliate si diverse pe care le postati mereu. Am facut tortul acesta delicios , insa am folosit o gelatina englezeasca cu stratul alb, de care sunt dezamagita ca nu s-a intarit deloc. Cel de cacao cu gelatina romaneasca asa ca am avut un tort in 2 straturi. Doream sa va intreb daca fructele uscate merg tocate si la cutit? Nu am masina de tocat carne iar prima data am facut la un blender pentru care nu garantez ca va avea putere si a doua oara sa termine munca asta. Va multumesc si va respect,Doamne ajuta

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Gia Madalina (Madalina16) 15 Nov 2017, 17:41

Merg taiate la cutit, dar trebuie sa le faceti foarte marunt ca sa fie lipicioase. Spor!

Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 01 Mar 2018, 10:00

La multi ani de martisor ! Este a 3-a oara cand fac tortul , este delicios. Tin sa precizez ca am folosit Vege-gel, cate un singur plic pentru fiecare strat si l-am adăugat in lapte înainte sa îl pun pe foc ( conform instrucțiunilor de pe ambalaj) și-n felul asta am terminat prăjitura in 2 ore. S-a întărit foarte repede si l-am pus la frigider după ce am asezat ambele straturi ca s-au fixat bine la temperatura camerei. Are culoare cafenie pentru ca am folosit zahăr foarte brun . Va mulțumesc

Poza mea pentru reteta: