Tort Oreo, fără cuptor
Demult vroiam să încerc acest tort Oreo, mai ales din cauza copiilor (sunt foarte pasionate fetele mele de acești biscuiți), respectiv orice desert cu gust și asemănare la textura/culoare, este din start un succes. În plus, m-a atras faptul că nu trebuie să coc foile în cuptor, iar modul de asamblare este chiar genial, fără ornare sofisticată în plus - efectiv după asamblarea propriu-zisă nu mai aveți treabă cu el.
Deci succes a avut enorm la copii, eu aș mai recomanda să nu tăiați felii prea mari pentru că este destul de sățios. Are gustul complet și foarte bun, efectiv ca niște biscuiți de ciocolată cu cremă de vanilie, adică biscuiți Oreo...
Cred că ar merge și niște zmeură/vișine de pus printre straturi - va da o notă în plus de prospețime, dar este opțional. Ați putea improviza și un Tort Oreo fără cacao în compoziție (omiteti la ingrediente), adică varianta albă - la fel de bun, simplu și frumos, eventual cu puțină aromă de lămâie (zeamă și coajă adăugate în cremă).
Ingrediente
●
Făină albă
700 g
100g în cremă + 600g în aluat
●
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
1 l
adică din aceea lichidă
●
Zahăr
400 g
250g în cremă și 150g în aluat
●
Esență de vanilie
1 lingurita
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Mai întâi pregătim Crema pentru tort astfel:
- într-o cratiță cu fund gros turnați 800ml de smântână lichidă, adăugați 250g de zahăr, amestecați și puneți totul pe foc;
Pas 2
- într-un alt bol amestecați ouăle cu 100g de făină și esența de vanilie. Folosiți un tel ca să nu fie compoziția cu cocoloașe.
Pas 3
- adăugați aici încă 200ml din restul de smântână lichidă și iarăși amestecați;
Pas 4
- când încep să fiarbă smântâna cu zahărul din cratiță, adăugați compoziția de ouă și amestecați continuu cu telul;
Pas 5
- lăsați în continuare pe foc, amestecând periodic, până crema devine densă și uniformă;
Pas 6
- apoi o luați de pe foc, puneți deasupra folie de plastic (nu va face pojghiță crema) și lăsați să se răcească complet - nu neapărat la frigider.
Pas 7
După ce s-a răcit o mai amestecați bine cu mixerul, să devină uniformă și pufoasă.
Pas 8
Pentru blat amestecați într-un bol mare 600g de făină, 150g de zahăr, pudra de cacao și 0.5 lingurițe de sare.
Pas 9
Adăugați untul, de preferat mai moale.
Pas 10
Acum frecați bine cu degetele compoziția, până devine firimituri și untul complet se absoarbe.
Pas 11
Mutati aceasta compoziție într-o tigaie și o puneți la prăjit pe aragaz la foc mediu.
Amestecați periodic să nu se ardă, continuați așa timp de 30-40 de minute. La final va avea gust de biscuiți mărunțiți.
Pas 12
Lăsați să se răcească și o împărțiți ochiometric și orientativ în 5 părți, cât de cât egale.
Observați cum am trasat eu linii / felii chiar în bolul în care se răcește.
Pas 13
Asamblați tortul:
Luați inelul de la o formă de copt de 26-28cm în diametru. Ungeți bordurile interioare cu puțin ulei și lipiți pe ele felii de hârtie de copt pe toată suprafața.
Pas 14
Acum puneți inelul pe un platou mare și presărați la bază 1/5 parte din firimiturile de ciocolată.
Distribuiți atent, să fie stratul cât mai uniform.
Pas 15
Împărțiți și crema în aproximativ 4 părți egale.
Cu lingura puneți atent 1/4 din ea peste firimituri - observați că le-am pus ceva mai uniform pe toată suprafața.
Pas 16
Partea cea mai grea este să o întindeți peste firimituri, și fără să se amestece cu ele.
Eu am găsit soluția respectivă - de fiecare dată când întind puțin crema, înmoi dosul lingurii în apă. În plus am grijă să o distribui atent, în aceeași direcție, cu mișcări line.
Pas 17
Apoi deasupra iarăși puneți o parte din firimituri, peste ele crema și așa mai departe.
Ultimul strat trebuie să fie de blat cu cacao - deci avem în total 5 straturi de firimituri și 4 de cremă.
Pas 18
Acoperiți tortul asamblat cu o folie de plastic și puneți la frigider pentru 8-10 ore.
Pas 19
După acest timp, scoateți folia, inelul și cu atenție trageți de hârtia de copt.
Pe platou va rămâne tortul gata, nu mai trebuie ornat și îl serviți direct.
Pas 20
Deci aveți grijă să nu tăiați porții mari, pentru că e destul de sățios, în rest este foarte bun și apreciat de toată lumea.
Poftă Bună!
Cantitate:
3 kg
(12-16 porții)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
300 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)