Tort Oreo, fara cuptor
Demult vroiam sa incerc acest tort Oreo, mai ales din cauza copiilor(sunt foarte pasionate fetele mele de acesti biscuiti), respectiv orice desert cu gust si asemanare la textura/culoare, este din start un succes. In plus, m-a atras faptul ca nu trebuie sa coc foile in cuptor, iar modul de asamblare este chiar genial, fara ornare sofisticata in plus - efectiv dupa asamblarea propriu-zisa nu mai aveti treaba cu el.
Deci succes a avut enorm la copii, eu as mai recomanda sa nu taiati felii prea mari pentru ca este destul de satios. Are gustul complet si foarte bun, efectiv ca niste biscuiti de ciocolata cu crema de vanilie, adica biscuiti Oreo...
Cred ca ar merge si niste zmeura/visine de pus printre straturi - va da o nota in plus de fresh, dar este optional. Ati putea improviza si un Tort Oreo fara cacao in compozitie(omiteti la ingrediente), adica varianta alba - la fel de bun, simplu si frumos, eventual cu putina aroma de lamaie(zeama si coaja adaugate in crema).
Ingrediente
●
Faina alba
700 g
100g in crema + 600g in aluat
●
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
1 l
adica din aceea lichida
●
Zahar
400 g
250g in crema si 150g in aluat
●
Esenta de vanilie
1 lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Mai intai pregatim Crema pentru tort astfel:
- intr-o cratita cu fund gros turnati 800ml de smantana lichida, adaugati 250g de zahar, amestecati si puneti totul pe foc;
Pas 2
- intr-un alt bol amestecati ouale cu 100g de faina si esenta de vanilie. Folositi un tel ca sa nu fie compozitia cu cocoloase.
Pas 3
- adaugati aici inca 200ml din restul de smantana lichida si iarasi amestecati;
Pas 4
- cand incep sa fiarba smantana cu zaharul din cratita, adaugati compozitia de oua si amestecati continuu cu telul;
Pas 5
- lasati in continuare pe foc, amestecand periodic, pana crema devine densa si uniforma;
Pas 6
- apoi o luati de pe foc, puneti deasupra folie de plastic(nu va face pojghita crema) si lasati sa se raceasca complet - nu neaparat la frigider.
Pas 7
Dupa ce s-a racit o mai amestecati bine cu mixerul, sa devina uniforma si pufoasa.
Pas 8
Pentru blat amestecati intr-un bol mare 600g de faina, 150g de zahar, pudra de cacao si 0.5 lingurita de sare.
Pas 9
Adaugati untul, de preferat mai moale.
Pas 10
Acum frecati bine cu degetele compozitia, pana devine firimituri si untul complet se absoarbe.
Pas 11
Mutati aceasta compozitie intr-o tigaie si o puneti la prajit pe aragaz la foc mediu.
Amestecati periodic sa nu se arda, continuati asa timp de 30-40 de minute. La final va avea gust de biscuiti maruntiti.
Pas 12
Lasati sa se raceasca si o impartiti ochiometric si orientativ in 5 parti, cat de cat egale.
Observati cum am trasat eu linii/felii chiar in bolul in care se raceste.
Pas 13
Asamblati tortul:
Luati inelul de la o forma de copt de 26-28cm in diametru. Ungeti bordurile interioare cu putin ulei si lipiti pe ele felii de hartie de copt pe toata suprafata.
Pas 14
Acum puneti inelul pe un platou mare si presarati la baza 1/5 parte din firimiturile de ciocolata.
Distribuiti atent, sa fie stratul cat mai uniform.
Pas 15
Impartiti si crema in aproximativ 4 parti egale.
Cu lingura puneti atent 1/4 din ea peste firimituri - observati ca le-am pus ceva mai uniform pe toata suprafata.
Pas 16
Partea cea mai grea este sa o intindeti peste firimituri, si fara sa se amestece cu ele.
Eu am gasit solutia respectiva - de fiecare data cand intind putin crema, inmoi dosul lingurii in apa. In plus am grija sa o distribui atent, in aceeasi directie, cu miscari line.
Pas 17
Apoi deasupra iarasii puneti o parte din firimituri, peste ele crema si asa mai departe.
Ultimul strat trebuie sa fie de blat cu cacao - deci avem in total 5 straturi de firimituri si 4 de crema.
Pas 18
Acoperiti tortul asamblat cu o folie de plastic si puneti la frigider pentru 8-10 ore.
Pas 19
Dupa acest timp, scoateti folia, inelul si cu atentie trageti de hartia de copt.
Pe platou va ramane tortul gata, nu mai trebuie ornat si il serviti direct.
Pas 20
Deci aveti grija sa nu taiati portii mari, pentru ca e destul de satios, in rest este foarte bun si apreciat de toata lumea.
Pofta Buna!
Cantitate:
3 kg
(12-16 portii)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
300 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)