Prajitura cu curmale

Prajitura cu curmale

Am gustat aceasta prajitura cu curmale la o patiserie din oras si ne-a placut atat de mult incat am zis s-o reproduc si in varianta de casa. Pasta de curmale in combinatie cu aluatul aromat de unt are un gust deosebit, as zice apropiat de cel al ciocolatei, sau vreo pasta de cacao. Este frageda, aromata, deosebita si obligatoriu de incercat, garantez!

As zice ca aceasta prajitura cu curmale este o varianta mai simpla de modelare a celebrelor fursecuri arabesti Maamoul, foarte populare in toata lumea si pe buna dreptate.

Apropo, puteti combina curmalele si cu alte fructe uscate, ca de exemplu in biscuitii cu curmale, observati ca am pus curmale impreuna cu stafide si nuci. Important este doar sa ajungeti la o cantitate totala de umplutura de 400-450g.

Ingrediente

Curmale uscate fara samburi
400 g
sau combinate cu alte fructe uscate/nuci
Unt
100 g
moale, la temperatura camerei
Smantana
100 g
simpla fermentata, orice procent de grasime preferati
Zahar
100 g
Faina alba
300 g
cantitate aproximativa
Praf de copt
10 g

Pasi de urmat

1

Eu am avut curmale cu samburi, deci mai intai le-am scos pe acestia.

Aveti grija ca va trebuie cantitate totala de 400g de curmale gata curatate de samburi.

2

Apoi turnati peste ele apa fierbinte clocotita, doar cat sa le acopere, si lasati 5 minute la inmuiat.

Apoi scurgeti bine apa din curmale.

3

Treceti curmalele(sau combinate cu alte fructe/nuci) prin masina de tocat carne.

Puteti sa folositi si un robot, dar numai prin masina de tocat veti obtine o masa uniforma si perfect fina.

4

Intr-un bol puneti 100g de unt moale, 100g de smantana si 100g de zahar, amestecati bine cu un tel sau lingura.

5

Adaugati faina si praful de copt, amestecati cu o lingura pana se incorporeaza toate ingredientele.

Daca vi se pare aluatul mai uscacios, adaugati 1-2 linguri de apa, iar daca va fi prea moale adaugati inca putina faina.

6

Il framantati apoi cu mainile si ar trebui sa obtineti un aluat moale, dar nelipicios.

Cantitatea de faina poate fi diferita in functie de tip si producator, deci lucrati atent cu ea.

7

Il tineti 30 minute la frigider, invelit intr-o punga.

Dupa acest timp il scoateti pe masa si taiati in 2 bucati egale.

8

Presarati faina pe masa si mai intai cu mainile modelati fiecare bucata intr-un cerc uniform.

9

Apoi intindeti primul aluat intr-o foaie rotunda de aproximativ 30cm in diametru.

O mutati atent in tava de cuptor simpla, eventual asternuta cu hartie de copt.

10

Puneti deasupra umplutura de curmale, distribuiti si nivelati cu o lingura, aveti grija sa lasati 1 cm de la bordura liber.

11

Intindeti si a doua foaie de aluat intr-un cerc mare de 30m in diametru.

Il puneti cu grija peste curmale si lipiti atent preasand marginile prajiturii.

12

Cu un cutit taiati prajitura cruda in romburi sau patrate de dimensiune mai mare sau mica.

13

O coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30-35 de minute, sau pana incepe usor sa se rumeneasca.

14

Lasati sa se raceasca minim 1 ora dupa coacere, apoi usor cu un cutit despartiti si usor taiati bucatile de prajitura si savurati.

Este foarte buna, eu cu siguranta o voi mai repeta.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (cuburi de marime medie)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !