Prăjitură cu curmale
Am gustat această prăjitură cu curmale la o patiserie din oraș și ne-a plăcut atât de mult încât am zis s-o reproduc și în varianta de casă. Pasta de curmale în combinație cu aluatul aromat de unt are un gust deosebit, aș zice apropiat de cel al ciocolatei, sau vreo pastă de cacao. Este fragedă, aromată, deosebită și obligatoriu de încercat, garantez!
Aș zice că această prăjitură cu curmale este o variantă mai simplă de modelare a celebrelor fursecuri arăbești Maamoul, foarte populare în toată lumea și pe bună dreptate.
Apropo, puteți combina curmalele și cu alte fructe uscate, ca de exemplu în biscuiții cu curmale, observați că am pus curmale împreună cu stafide și nuci. Important este doar să ajungeți la o cantitate totală de umplutură de 400-450g.
Ingrediente
●
Curmale uscate fără sâmburi
400 g
sau combinate cu alte fructe uscate/nuci
●
Unt
100 g
moale, la temperatura camerei
●
Smântână
100 g
simplă fermentată, orice procent de grăsime preferați
●
Făină albă
300 g
cantitate aproximativă
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Eu am avut curmale cu sâmburi, deci mai întâi le-am scos pe aceștia.
Aveți grijă că vă trebuie cantitate totală de 400g de curmale gata curățate de sâmburi.
Pas 2
Apoi turnați peste ele apă fierbinte clocotită, doar cât să le acopere, și lăsați 5 minute la înmuiat.
Apoi scurgeți bine apa din curmale.
Pas 3
Treceți curmalele (sau combinate cu alte fructe/nuci) prin mașina de tocat carne.
Puteți să folosiți și un robot, dar numai prin mașina de tocat veți obține o masă uniformă și perfect fină.
Pas 4
Într-un bol puneți 100g de unt moale, 100g de smântână și 100g de zahăr, amestecați bine cu un tel sau lingură.
Pas 5
Adăugați făina și praful de copt, amestecați cu o lingură până se încorporează toate ingredientele.
Dacă vi se pare aluatul mai uscăcios, adăugați 1-2 linguri de apă, iar dacă va fi prea moale adăugați încă puțină făină.
Pas 6
Îl frământați apoi cu mâinile și ar trebui să obțineți un aluat moale, dar nelipicios.
Cantitatea de făină poate fi diferită în funcție de tip și producător, deci lucrați atent cu ea.
Pas 7
Îl țineți 30 minute la frigider, învelit într-o pungă.
După acest timp îl scoateți pe masă și tăiați în 2 bucăți egale.
Pas 8
Presărați făină pe masă și mai întâi cu mâinile modelați fiecare bucată într-un cerc uniform.
Pas 9
Apoi întindeți primul aluat într-o foaie rotundă de aproximativ 30cm în diametru.
O mutați atent în tava de cuptor simplă, eventual așternută cu hârtie de copt.
Pas 10
Puneți deasupra umplutura de curmale, distribuiți și nivelați cu o lingură, aveți grijă să lăsați 1 cm de la bordură liber.
Pas 11
Întindeți și a doua foaie de aluat într-un cerc mare de 30m în diametru.
Îl puneți cu grijă peste curmale și lipiți atent presând marginile prăjiturii.
Pas 12
Cu un cuțit tăiați prăjitura crudă în romburi sau pătrate de dimensiune mai mare sau mică.
Pas 13
O coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30-35 de minute, sau până începe ușor să se rumenească.
Pas 14
Lăsați să se răcească minim 1 oră după coacere, apoi ușor cu un cuțit despărțiți și ușor tăiați bucățile de prăjitură și savurați.
Este foarte bună, eu cu siguranță o voi mai repeta.
Poftă Bună!
Cantitate:
25 buc
(cuburi de mărime medie)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: