Prăjitură cu curmale

Prăjitură cu curmale

Am gustat această prăjitură cu curmale la o patiserie din oraș și ne-a plăcut atât de mult încât am zis s-o reproduc și în varianta de casă. Pasta de curmale în combinație cu aluatul aromat de unt are un gust deosebit, aș zice apropiat de cel al ciocolatei, sau vreo pastă de cacao. Este fragedă, aromată, deosebită și obligatoriu de încercat, garantez!

Aș zice că această prăjitură cu curmale este o variantă mai simplă de modelare a celebrelor fursecuri arăbești Maamoul, foarte populare în toată lumea și pe bună dreptate.

Apropo, puteți combina curmalele și cu alte fructe uscate, ca de exemplu în biscuiții cu curmale, observați că am pus curmale împreună cu stafide și nuci. Important este doar să ajungeți la o cantitate totală de umplutură de 400-450g.

Ingrediente

Curmale uscate fără sâmburi
400 g
sau combinate cu alte fructe uscate/nuci
Unt
100 g
moale, la temperatura camerei
Smântână
100 g
simplă fermentată, orice procent de grăsime preferați
Zahăr
100 g
   
Făină albă
300 g
cantitate aproximativă
Praf de copt
10 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Eu am avut curmale cu sâmburi, deci mai întâi le-am scos pe aceștia.

Aveți grijă că vă trebuie cantitate totală de 400g de curmale gata curățate de sâmburi.

Prăjitură cu curmale - Pas 1
Pas 2

Apoi turnați peste ele apă fierbinte clocotită, doar cât să le acopere, și lăsați 5 minute la înmuiat.

Apoi scurgeți bine apa din curmale.

Prăjitură cu curmale - Pas 2
Pas 3

Treceți curmalele (sau combinate cu alte fructe/nuci) prin mașina de tocat carne.

Puteți să folosiți și un robot, dar numai prin mașina de tocat veți obține o masă uniformă și perfect fină.

Prăjitură cu curmale - Pas 3
Pas 4

Într-un bol puneți 100g de unt moale, 100g de smântână și 100g de zahăr, amestecați bine cu un tel sau lingură.

Prăjitură cu curmale - Pas 4
Pas 5

Adăugați făina și praful de copt, amestecați cu o lingură până se încorporează toate ingredientele.

Dacă vi se pare aluatul mai uscăcios, adăugați 1-2 linguri de apă, iar dacă va fi prea moale adăugați încă puțină făină.

Prăjitură cu curmale - Pas 5
Pas 6

Îl frământați apoi cu mâinile și ar trebui să obțineți un aluat moale, dar nelipicios.

Cantitatea de făină poate fi diferită în funcție de tip și producător, deci lucrați atent cu ea.

Prăjitură cu curmale - Pas 6
Pas 7

Îl țineți 30 minute la frigider, învelit într-o pungă.

După acest timp îl scoateți pe masă și tăiați în 2 bucăți egale.

Prăjitură cu curmale - Pas 7
Pas 8

Presărați făină pe masă și mai întâi cu mâinile modelați fiecare bucată într-un cerc uniform.

Prăjitură cu curmale - Pas 8
Pas 9

Apoi întindeți primul aluat într-o foaie rotundă de aproximativ 30cm în diametru.

O mutați atent în tava de cuptor simplă, eventual așternută cu hârtie de copt.

Prăjitură cu curmale - Pas 9
Pas 10

Puneți deasupra umplutura de curmale, distribuiți și nivelați cu o lingură, aveți grijă să lăsați 1 cm de la bordură liber.

Prăjitură cu curmale - Pas 10
Pas 11

Întindeți și a doua foaie de aluat într-un cerc mare de 30m în diametru.

Îl puneți cu grijă peste curmale și lipiți atent presând marginile prăjiturii.

Prăjitură cu curmale - Pas 11
Pas 12

Cu un cuțit tăiați prăjitura crudă în romburi sau pătrate de dimensiune mai mare sau mică.

Prăjitură cu curmale - Pas 12
Pas 13

O coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30-35 de minute, sau până începe ușor să se rumenească.

Prăjitură cu curmale - Pas 13
Pas 14

Lăsați să se răcească minim 1 oră după coacere, apoi ușor cu un cuțit despărțiți și ușor tăiați bucățile de prăjitură și savurați.

Este foarte bună, eu cu siguranță o voi mai repeta.

Poftă Bună!

Prăjitură cu curmale - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (cuburi de mărime medie)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!