Tort "Raffaello"

Tort "Raffaello"

Să vă prezint acum vedeta mesei de Crăciun, această rețetă de Tort Raffaello - s-a lins, efectiv fiecare felie de pe farfurii, soțul a declarat-o favorită și preferată de acum încolo. Rețete de tort am făcut eu ceva, și vă dați seama că așa o declarație este chiar importantă :)

Blatul moale și pufos cu aromă fină de cocos, crema Ganache de ciocolată albă, în siropul pentru blat am adăugat puțină esență de migdale. Am ornat deasupra chiar cu bomboane Raffaello, dar este opțional, mai de efect.

Crema Ganache de ciocolată albă este de avut în vedere, a devenit preferata mea după lucrul cu această rețetă, simplă și foarte de efect, are un gust ffff.bun.

Delicios, fraged și cu siguranță va place chiar și celor mai mofturoși musafiri, MI-NU-NAT!

Ingrediente

Ouă
6 buc
   
Zahăr
120 g
   
Zahăr pudră
3 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Nucă de cocos
30 g
+ 100g pentru ornat - am în vedere nucă de cocos uscată și răzuită
Făină albă
100 g
   
Esență de vanilie
1 buc
+ esență de migdale, opțional
Praf de copt
1 lingurita
   
Ciocolată albă
600 g
   
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
600 ml
   
Bomboane raffaello
230 g
o cutie mare

Pași de urmat

Pas 1

Primul vom face blatul, ar fi bine să-l faceți din timp ca să aveți mai puțină treabă la asamblarea tortului.

Dar vă apucați să-l coaceți măcar cu 5-6 ore înainte de ornare și umplere cu cremă.

Pregătiți ingredientele - separați albușurile de gălbenușuri, amestecați făina cu 30g de nucă de cocos și praful de copt, etc.

Tort "Raffaello" - Pas 1
Pas 2

Albușurile se bat spumă tare, apoi treptat adăugați și încorporați în ele 60g de zahăr și la final, zahărul pudră.

Spuma de albuș trebuie să fie albă, lucioasă și tare.

Tort "Raffaello" - Pas 2
Pas 3

Gălbenușurile se bat cu restul de 60g de zahăr până se fac spumă, apoi încorporați în ele cele 2 linguri de ulei, adăugați vanilia, mixați bine.

Tort "Raffaello" - Pas 3
Pas 4

Adăugați albușurile spumă la compoziția de gălbenușuri, amestecați atent cu o spatulă.

Tort "Raffaello" - Pas 4
Pas 5

Apoi adăugați amestecul de făină+cocos+praf de copt, amestecați încet și atent până nu mai sunt cocoloașe.

Tort "Raffaello" - Pas 5
Pas 6

Turnați aluatul într-o tavă așternută cu hârtie de copt, tava mea a fost cu borduri detașabile, de 28cm în diametru.

Tort "Raffaello" - Pas 6
Pas 7

Se coace la cuptor preîncălzit la 160-180 de grade, timp de 30 de minute - până se rumenește și trece testul scobitorii.

La copt se mai umflă, după ce o scoateți din cuptor s-ar putea să se mai dezumfle puțin, este normal.

Tort "Raffaello" - Pas 7
Pas 8

Lăsați să se răcească complet în tava timp de 2-3 ore.

Înainte de a tăia blatul ar fi bine să-l puneți la congelator timp de 60-90 de minute, așa se va tăia mai ușor și mai frumos.

Tort "Raffaello" - Pas 8
Pas 9

Se taie blatul în 3 foi uniforme.

Tort "Raffaello" - Pas 9
Pas 10

Crema ar fi bine s-o porniți din timp, măcar cu 5-6 ore înainte, are nevoie să răcească foarte bine compoziția înainte de mixare.

Deci, se toarnă smântâna dulce într-o cratiță și se închide focul când începe să fiarbă. Adăugați în smântâna fierbinte ciocolata albă și lăsați 1-2 minute.

Tort "Raffaello" - Pas 10
Pas 11

Amestecați bine cu telul până ciocolata se dizolvă complet în smântână.

Lăsați să se răcească complet și s-o țineți măcar 2-3 ore la frigider, să fie rece bine.

Tort "Raffaello" - Pas 11
Pas 12

Când aveți blaturile gata tăiate și vreți să asamblați tortul atunci vă apucați să bateți și crema.

Luați oala cu amestecul de smântână și ciocolată albă din frigider și mixați bine la viteză maximă.

Tort "Raffaello" - Pas 12
Pas 13

Este gata când se îngroașă bine și se ține tare.

Tort "Raffaello" - Pas 13
Pas 14

Asamblăm tortul - fiecare foaie se însiropează bine (sirop din 200ml apă+1 lta zahăr+ 0.5 linguriță aromă de migdale, sau lapte+aromă de migdale, etc).

Tort "Raffaello" - Pas 14
Pas 15

Apoi se unge din abundență cu cremă - am pus câte 3-4 linguri bune pe fiecare foaie.

Tort "Raffaello" - Pas 15
Pas 16

La urmă bineînțeles, ungeți uniform bordurile și deasupra, cu o lingură/cuțit/spatulă.

Tort "Raffaello" - Pas 16
Pas 17

Presărați cu nucă de cocos răzuită.

Tort "Raffaello" - Pas 17
Pas 18

Și ornați opțional cu bomboane Raffaello.

Lăsați tortul să se pătrundă bine 6-7 ore înainte de servire, la frigider.

Tort "Raffaello" - Pas 18
Pas 19

Și o felie delicioasă, păcat că poza nu reflectă și gustul, dar vă asigur că este superb!

Poftă Bună!

Tort "Raffaello" - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Notă: 5 (29 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 154

corinapuscasu882
corina puscasu (corinapuscasu882) 08 Jul 2024, 22:32

Foarte bun!Am folosit frișcă in loc de smântână, toată lumea a fost încântată de gustul fin.Multumesc!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ralucaandreea
Ralucaandreea 02 Jan 2024, 22:17

Un tort delicios.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Magda lena.
Magda lena. 26 Oct 2023, 15:18

Buna, ce smantana recomanzi petru o crema reusita ?

La mine a iesit f ok crema dar dupa 5-10 min a inceput sa nu mai fie asa ferma, in rest un tort foarte bun, multumim !

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Magda lena. 26 Oct 2023, 18:27

De obicei folosesc Smantana dulce Dorna sau Olympus de 32-35%, dar in timp calitatea poate varia de la o marca la alta.😉👍

Cristina H.
Cristina H. 14 May 2019, 17:33

Tortul asta este de-a dreptul delicios! Cu un gust fin si rafinat.

Crema Ganache am facut-o cu heavy whipping cream si cu ciocolata Lindt. Asta am gasit in magazin, dar a iesit foarte bine.

Am facut tortul pentru ziua de nastere a micilor Terminatori :).

Nu mai are rost sa spun ca toti americanii au ramas super impresionati de tort si ca au mai programat o petrecere la noi, doar ca sa le mai fac o data tortul Raffaello :))

Multumesc, Lena, pentru inspiratie!

(Din pacate nu am o poza mai profi/plateing si nici cu sectiune :(. Nu am apucat mai mult de atat. Abia am reusit sa-l vad, ca a disparut un, dos rapidos :)).

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cristina H. 15 May 2019, 13:46

Cu drag Cristina! Multumesc mult si eu pt mesaj😘😘😘

vierur
vierur 23 Mar 2019, 13:53

Am impresionat oaspeții, firește. Și mie, și soțului meu ne-a plăcut foarte mult blatul aerat, ușor și pufos.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DoinaBaciu213
Doina Baciu (DoinaBaciu213) 28 Oct 2016, 14:12

Delicious 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Vajaian
Ana (Vajaian) 14 Mar 2016, 15:21

Excelent tortul,musafirii au ramas foarte încântați 😊😊😊😊

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
natinati
natinati 22 Feb 2016, 18:47

Am facut si  noi acest tort la sarbatorile de iarna. A iesit super gustos, poza in sectiune n-a fost de unde  - s-a mincat in doi timpi si trei miscari!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Olghina.18
Olghina.18 17 Feb 2016, 23:08

Pur si simplu SUPERB !!!! Mulțumim mult si pentru aceasta rețeta Draga Lena 💋💋💋💋

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Viorica S
Vio (Viorica S) 24 Jan 2016, 14:56

Lena Iti multumesc ca ai impartasit aceasta reteta , mia reusit tortul cu smintina care am mentionat, am avut emotii dar mia reusit urmind pas cu pas pregatirea. Am vrut foarte mult sa pun Si poze de la fiecare stagiu dar cu parere de rau am doar de la blat pca am fost preocupata cu mai multe de pregatit pentru petrecere . Cea mai reusita Si delicioasa reteta de tort pentru mine pina in prezent, oaspetilor lea placut mult , am fost complimentata si miau cerut Si reteta . Delicios si usor de pregatit , multumesc mult Lena, continua sa faci ceea ceti place 😉👍

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile