Tort "Raffaello"

Tort "Raffaello"

Sa va prezint acum vedeta mesei de Craciun, aceasta reteta de Tort Raffaello - s-a lins, efectiv fiecare felie de pe farfurii, sotul a declarat-o favorita si preferata de acum incolo. Retete de tort am facut eu ceva, si va dati seama ca asa o declaratie este chiar importanta :)

Blatul moale si pufos cu aroma fina de cocos, crema Ganache de ciocolata alba, in siropul pt blat am adaugat putina esenta de migdale. Am ornat deasupra chiar cu bomboane Raffaello, dar este optional, mai de efect.

Crema Ganache de ciocolata alba este de avut in vedere, a devenit preferata mea dupa lucrul cu aceasta reteta, simpla si foarte de efect, are un gust ffff.bun.

Delicios, fraged si cu siguranta va place chiar si celor mai mofturosi musafiri, MI-NU-NAT!

Ingrediente

Oua
6 buc
Zahar
120 g
Zahar pudra
3 linguri
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Nuca de cocos
30 g
+ 100g pentru ornat - am in vedere nuca de cocos uscata si razuita
Faina alba
100 g
Esenta de vanilie
1 buc
+ esenta de migdale, optional
Praf de copt
1 lingurite
Ciocolata alba
600 g
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
600 ml
Bomboane raffaello
230 g
o cutie mare

Pasi de urmat

1

Primul vom face blatul, ar fi bine sa-l faceti din timp ca sa aveti mai putina treaba la asamblarea tortului.

Dar va apucati sa-l coaceti macar cu 5-6 ore inainte de ornare si umplere cu crema.

Pregatiti ingredientele - separati albusurile de galbenusuri, amestecati faina cu 30g de nuca de cocos si praful de copt, etc.

2

Albusurile se bat spuma tare, apoi treptat adaugati si incorporati in ele 60g de zahar si la final, zaharul pudra.

Spuma de albus trebuie sa fie alba, lucioasa si tare.

3

Galbenusurile se bat cu restul de 60g de zahar pana se fac spuma, apoi incorporati in ele cele 2 linguri de ulei, adaugati vanilia, mixati bine.

4

Adaugati albusurile spuma la compozitia de galbenusuri, amestecati atent cu o spatula.

5

Apoi adaugati amestecul de faina+cocos+praf de copt, amestecati incet si atent pana nu mai sunt cocoloase.

6

Turnati aluatul intr-o tava asternuta cu hartie de copt, tava mea a fost cu borduri detasabile, de 28cm in diametru.

7

Se coace la cuptor preincalzit la 160-180 de grade, timp de 30 de minute - pana se rumeneste si trece testul scobitorii.

La copt se mai umfla, dupa ce o scoateti din cuptor s-ar putea sa se mai dezumfle putin, este normal.

8

Lasati sa se raceasca complet in tava timp de 2-3 ore.

Inainte de a taiat blatul ar fi bine sa-l puneti la congelator timp de 60-90 de minute, asa se va taia mai usor si mai frumos.

9

Se taie blatul in 3 foi uniforme.

10

Crema ar fi bine s-o porniti din timp, macar cu 5-6 ore inainte, are nevoie sa raceasca foarte bine compozitia inainte de mixare.

Deci, se toarna smantana dulce intr-o cratita si se inchide focul cand incepe sa fiarba. Adaugati in smantana fierbinte ciocolata alba si lasati 1-2 minute.

11

Amestecati bine cu telul pana ciocolata se dizolva complet in smantana.

Lasati sa se raceasca complet si s-o tineti macar 2-3 ore la frigider, sa fie rece bine.

12

Cand aveti blaturile gata taiate si vreti sa asamblati tortul atunci va apucati sa bateti si crema.

Luati oala cu amestecul de smantana si ciocolata alba din frigider si mixati bine la viteza maxima.

13

Este gata cand se ingroasa bine si se tine tare.

14

Asamblam tortul - fiecare foaie se insiropeaza bine (sirop din 200ml apa+1 lta zahar+ 0.5 lingurita aroma de migdale, sau lapte+aroma de migdale, etc).

15

Apoi se unge din abundenta cu crema - am pus cate 3-4 linguri bune pe fiecare foaie.

16

La urma bineinteles, ungeti uniform bordurile si deasupra, cu o lingura/cutit/spatula.

17

Presarati cu nuca de cocos razuita.

18

Si ornati optional cu bomboane Raffaello.

Lasati tortul sa se patrunda bine 6-7 ore inainte de servire, la frigider.

19

Si o felie delicioasa, pacat ca poza nu reflecta si gustul, dar va asigur ca este superb!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:
Nota: 5 (21 voturi)

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 29 dec 2015, 10:21

Nu pun des comentarii la retetele sotiei pentru ca sigur le veti considera impartiale. Desi din punctul meu de vedere toate retetele ei merita note maxime, acest tort nu pot sa nu il mentionez in mod special. Vroiam sa zic ca acest tort e printre alte torturi precum sunt renumitele bomboane "Rafaello" printre alte bomboane, dar cred ca e mai mult de atat. 

Declar acest tort favoritul meu! 

Nota mea pentru reteta:
Olgamd
Olgamd 29 dec 2015, 10:58

Ce fel de smintina dulce pentru frisca ai folosit?

tiki
tiki 29 dec 2015, 11:25

Buna.Cred si eu ca e bun. La prima vedere mi-am dat seama ca nu e chiar ieftin. Poate voi face si eu  pentru un eveniment si cum mi-e felul sa fie si mai mult de lucru o sa fac eu bomboanele Raffaelo. Tare bine si arata. Felicitari. Pupici.

nicma
nicma 30 dec 2015, 09:29

Eram pregatita sa fac pentru revelion un tort de caramel sarat si vrand sa arunc o privire pe site-ul tau am descoperit tortul acesta care pare foarte delicios, asa ca o sa fie vedeta noptii de revelion in familia noastra.

Dupa ce o sa-l fac o sa revin sa-i dau si o nota retetei.

lena
Elena (lena) 30 dec 2015, 12:05

Am folosit smantana de 32% Dorna, pentru frisca.

lena
Elena (lena) 30 dec 2015, 12:06

Nicma, cu siguranta va fi vedeta, chiar merita sa-l faci!

blanca
blanca 30 dec 2015, 17:12

o idee minunata!!

multumesc pt.sugestie!

Nota mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 30 dec 2015, 21:52

Lena, am scos blatul din cuptor. Maine dimineata vreau sa asamblez tortul, sa se imbibe bine pana noaptea de revelion. Intrebare: pot sa fac crema tot cu o seara inainte si sa o tin pana maine dimineata la frigider sau se intareste prea tare? Multumesc.

lena
Elena (lena) 30 dec 2015, 22:03

Da, chiar mai bine s-o faci dinainte, nu se intareste tare, am facut si eu asa.

TanDi
TanDi 30 dec 2015, 22:25

Multumesc frumos pentru raspuns. Revin cu rezultatul :)

Roberto
Roberto 31 dec 2015, 11:50

Salut , nu puteam sa nu fac aceasta torta. E prea frumoasa și interesantă , și fiind amatori de Raffaello , imediat ce ai postat o , am zis ca o fac de Revelion. Seara am făcut blatul și crema , azi l am finisat ! Nu văd ora sa gustam din el !!!! LA MULȚI ANI !!!!!

Nota mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 31 dec 2015, 11:56

Sì o poza 

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 31 dec 2015, 12:02

Ooo, bravo! Arata foarte bine si ma bucur ca l-ati incercat. Sigur nu va dezamagi :)

La multi ani!

vasileveronica
vasileveronica 31 dec 2015, 13:49

Am facut blatul de seara si crema la fel.Blatul a iesit foarte pufos , cum nu mi-a mai iesit altul pana acum.Dar a dat inapoi cam mult cred eu . Am pus poza.Cand am asamblat tortul am taiat din margini ca sa-l nivelez.O alta problema am avut cu crema. Cand am mixat-o s-a cam taiat, cred.Nu mai era lucioasa, ci devenise un pic gronjoasa.Dar supeer gustoasa.Poate am mixat cam mult, dar nu mi s-a parut. Oricum, am asamblat tortul si am pus-o in frigider. Crema s-a intarit deja, deci ar trebui sa fie bine.O alta provocare a fost sa pun nuca de cocos pe marginile tortului....Exista un pont, ceva?

La final tortul arata super, si sunt sigura ca si gustul va fi deosebit! Multumesc, Lena!

Poza mea pentru reteta:
vasileveronica
vasileveronica 31 dec 2015, 13:51

Si tortul la final!

Poza mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 31 dec 2015, 14:23

la fel si la mine a fost cu blatul....credeam ca am gresit eu, undeva, desi imi vin mereu bine blaturile, asta ma cam dezamagit, oricum a ramas pufos si destul de bun.

lenca
lenca 01 ian 2016, 11:03

Delicios!

Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 01 ian 2016, 18:24

Buna tortuletul a iesit si frumos si gustos iata si o poza, in legatura cu crema la fel gustoasa, fina asa cu un gust de lapte condesat ceea ce imi place foarte mult dar mi-a iesit putin grunjoasa si mie si am o intrebare Lena cam cat timp trebuie sa o mixez cu toate ca am mixat-o putin chiar am lasat-o asa mai cremoasa nu intarita deorece ma temeam sa nu o stric sau ar fi mai bine sa o las la frijgider peste noapte?

Poza mea pentru reteta:
Olga Alex
Olga Alex 02 ian 2016, 09:33

Salut lena! Vroiam sa te intreb daca pot sa folosesc pentru crem panna fresca in loc de smintina dulce?

TanDi
TanDi 02 ian 2016, 13:59

Foarte bun si apreciat tortul, cu textura fina si racoroasa. Ma asteptam sa fie o crema foarte consistenta, dar nu, este foarte fresh in combinatie cu blatul pufos si insiropat. Este chiar deosebit. Cu siguranta il voi mai face, dar voi incerca peste fiecare strat de crema sa presor cateva migdale. La multi ani !

lena
Elena (lena) 04 ian 2016, 13:06

Ma bucur mult fetele ca ati incercat tortul, haideti sa le luam pe rand, acum am putin timp sa raspund mai pe indelete :)

Asa arata si la mine blatul, putin mai lasat pe mijloc, cat era cald l-am intors cu fundul in sus si s-a nivelat el singur :)

Cu crema, ma gandesc ca s-ar putea sa fie de la tipul si calitatea ciocolatei, eu am facut-o de 2 ori - o data cu Primola si Dorna pt frisca, a 2-a oara cu Milka si Olympus de 35% - amandoua au fost bine si nu s-au taiat. Va trebui sa mai fac ceva experimente sa-mi dau seama de ce s-a intamplat asa la voi. Aici in poze este cu Milka alba si Olympus de 35%.

Nuca de cocos, da, e mai greu s-o pui pe borduri - de obicei iau un pumn de nuca, il desfac in palma si atent trec cu mana pe borduri. Voi face un video cu timpul sa arat mai bine.

Olga, nu stiu ce este panna fresca?

Issa
Issa 04 ian 2016, 19:37

Multumesc mult Lena voi incerca alt tip de ciocolata, pana la final obtin eu o crema fina nu ma dau batuta 

Olga Alex
Olga Alex 04 ian 2016, 20:19

Lena eu ma aflu in italia si panna fresca e smintina proaspata italiana,si de aceea nustiu daca pot sa fac crema cu ea dar am si un alt fel ca e un fel de smintina dulce ca se conserveaza mai mult si e pentu frisca pot sa fac cu ea?

lena
Elena (lena) 04 ian 2016, 20:28

Da, cu acea pt frisca poti sa faci. Important sa fie de minim 30% grasime.

TanDi
TanDi 05 ian 2016, 00:04

Pentru a orna cu nuca de cocos pe borduri, am pus nuca razuita intr-un recipient din care luam cate putin cu un cutit lat si rotunjit (gen de servit) si aplicand pe crema se lipea foarte usor.

Olgutza
Olgutza 05 ian 2016, 15:00

Buna.Cu crema de 25% grasime e bine?

lena
Elena (lena) 05 ian 2016, 15:01

Hmm, cam la limita - s-ar putea sa iasa dar este risc crema sa nu fie foarte densa.

Olga Alex
Olga Alex 05 ian 2016, 17:52

Multumesc frumos Lena de sfat si de toate retetele gustoase!!!!

Nota mea pentru reteta:
vasileveronica
vasileveronica 06 ian 2016, 22:13

Buna, Lena.Multumesc pentru raspuns. Banuiam eu ca este un truc si pentru blatul  de tort sa nu mai fie cu gaura in mijloc! Ciocolata am folosit Dr. Oetker alba, dar nu din Romania.Am sa mai caut alt tip si mai incerc. Multumesc si pentru sfatul cu nuca de cocos.

Madalina1985
Madalina1985 09 ian 2016, 00:05

Buna, Lena! Am facut si eu blatul in seara asta, insa nu a crescut. Are doar 3 cm inaltime. Da-mi un sfat cum sa il dreg, te rog, l-am pregatit pentru maine pentru o masa festiva si as vrea sa fie prezentabil. Ca gustos va fi peste masura, la cat de bine miroase. Pot sa il tai doar in doua straturi si sa pun mai multa crema la mijloc?

lena
Elena (lena) 09 ian 2016, 08:38

Taie-l in 2 si daca e pufos asa si faci, pui crema mai multa intre ele si gata.

Madalina1985
Madalina1985 09 ian 2016, 10:58

Multumesc,Lena! Pare pufos, acum e la congelator inainte sa il tai, dar miroase demential.

Felicitari pentru tot ceea ce faci, te-am sescoperit acum doi ani si gatesc cu mult drag dupa retetele tale. Mi-am impresionaf soacra cu reteta rapida dr placinta cu tin, eu ador pateurile de de linte ai chiftelutele de post.

Un blat de tort nu am mai facut de peste 10 ani, poate nu a crescut pentru ca nu am forma speciala, l-am facut untr-o cratita mai inalta, poate faina e de vina(castello de la lidl pt cozonaci. Oricum, am vazut ca in momentul in care am pus faina si praful de copt in compozitie s-a pierdut mult din volumul cremei de albusuri si galbenusuri, perfecte pana atunci. Cred ca am mestecat prea repede.

Pentru Issa, cred ca crema grunjoasa poate iesi si de la faptul ca a fiert ciocolata in smantana, a pus-o cand era in fierbere. Eu a patit o data asa cu o ciocolata de calitate.

Pt crema am folosit Primola cu Dorna 35% grasime si s-a topit perfect. Mai are sa treaca testul mixerului. :)

Lena, te pup si iti multumesc pentru tot ceea ce faci. Ai blogul culinar cu retete deliciose, cu pasi clari, pe care intru zilnic sa vad daca a mai aparut vreo reteta.

Mult succes in continuare!

lena
Elena (lena) 09 ian 2016, 16:01

Multumesc Madalina de comentariu!

Spor la treaba si sper sa iasa bine tortul :)

Maruntica
Maruntica 14 ian 2016, 14:12

Multumesc frumos Lena pentru reteta de Tort Raffaello , este delicios , nota maxima pt. acest tort . Te imbratisez cu drag !

Nota mea pentru reteta:
laura padure
laura padure 14 ian 2016, 20:45

Ca bucatele propuse sunt de nota maxima nici nu incape indoiala. Ingrediente accesibile, explicarii clare si pentru opinca, si pentru vladica, servite cu mult gust. Recomand site-ul si prietenelor mele, gospodine cu experienta, si fetei mele, care, aflandu-se la studii, departe de mama si bunica, experimenteaza la bucatarie. Dar multumescul cel mare e pentru amintirile din copilarie pe care le rascolesti cu unele dintre bucatele propuse. Si in acest context as vrea sa intreb, pe tine sau poate cineva dintre vizitatoarele site-ului: Stie cineva reteta tortului "Musuroi de furnici" (muraveinik)?

Nota mea pentru reteta:
roxif
roxif 16 ian 2016, 16:56

Acum am terminat de "asezat" tortul. Inca nu l-am gustat dar am gustat crema si pot sa spun ca are un gust extraordinar. Am schimbat intr-adevar ceva in reteta, am pus doar 500gr de ciocolata alba in loc de 600gr. Dar dupa cum am spus excelenta la gust. 

Multumim din suflet Lena pentru munca pe care o depui in postari si in retetele tale si pentru ca le imparti si cu noi!

O dupamiaza placuta! 

Poza mea pentru reteta:
Viorica S
Vio (Viorica S) 17 ian 2016, 03:04

Buna Lena , vreau sa fac tortul dar am I dilemma cu crema , eu de obicei la creme folosesc in asa zisul "double cream " ( o smintina dulce dar asemanator lapte condensat ) nustiu sigur daca as putea sa o pun in cratita la incalzit - mie frica sa Nu se faca brinza , ma gindesc sa topesc doar ciocolata Si so adaug treptat ... crezi ca at fi bine asa ? Iti multumesc

lena
Elena (lena) 17 ian 2016, 10:16

Viorica, nu stiu de double cream, poti incerca o cantitate mica intr-o cratita, o incalzesti si vezi ce se intampla. Daca nu este acra-fermentata s-ar putea sa nu se branzeasca. Daca nu merge, da, poti incerca cu ciocolata calda, smantana sa fie la temperatura camerei, si amesteci bine ca sa se dizolve bine ciocolata in smantana.

Mikym
Mikym 24 ian 2016, 12:31

Super tort! L-am facut de Anul Nou si a avut mare succes! Multumesc, Lena pentru retete! Aici mereu gasesc idei cand nu mai stiu ce sa gatesc sau cand vreau sa fac o anumita mancare!

Viorica S
Vio (Viorica S) 24 ian 2016, 14:56

Lena Iti multumesc ca ai impartasit aceasta reteta , mia reusit tortul cu smintina care am mentionat, am avut emotii dar mia reusit urmind pas cu pas pregatirea. Am vrut foarte mult sa pun Si poze de la fiecare stagiu dar cu parere de rau am doar de la blat pca am fost preocupata cu mai multe de pregatit pentru petrecere . Cea mai reusita Si delicioasa reteta de tort pentru mine pina in prezent, oaspetilor lea placut mult , am fost complimentata si miau cerut Si reteta . Delicios si usor de pregatit , multumesc mult Lena, continua sa faci ceea ceti place 😉👍

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 feb 2016, 09:46

Lena, vreau sa oregatesc tortul acesta pt aniversarea sotului meu si am o intrebare. am gasit la Lidle o ciocolata alba cu cocos prin ea la 200 g. oare as putea folosi sau nu ar mai iesi bine crema si trebuie sa fie alba simpla? Si inca ceva, cam cate portii iasa din tortul acesta? multumesc

lena
Elena (lena) 07 feb 2016, 09:59

Ar trebui sa fie bine si cu ciocolata aia, dar ar trebui un pic mai multa cred, ca sa se intareasca crema si cocosul care mai ia din concentratia de grasimi.

Iese un tort mediu de 8 portii.

Multumesc mult de comentarii si apreciere!

piersic
piersic 09 feb 2016, 10:32

As putea folosi nuca de cocos proaspata?

lena
Elena (lena) 09 feb 2016, 10:33

Da, sigur.

Andreea2010
Andreea2010 17 feb 2016, 21:12

Buna seara,

Va scriu din Anglia. De care ciocolata alba: pentru gatit sau normala? Aici au tot felul de ciocolate pt gatìt si nu stiu exact cu care iese mai buna! 

Va multumesc!

Olghina.18
Olghina.18 17 feb 2016, 23:08

Pur si simplu SUPERB !!!! Mulțumim mult si pentru aceasta rețeta Draga Lena 💋💋💋💋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 18 feb 2016, 08:05

Andreea, eu am pus ciocolata alba simpla, nu de gatit. Cititi ericheta, daca nu are la ingrediente grasimi vegetale si alte minuni este buna si cea de gatit.

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 19 feb 2016, 12:52

Lena imi spui te rog cu ce ai insiropat blaturile si cat de mult sa le insiropez?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 19 feb 2016, 14:18

De obicei insiropez folosind o pensula si in functie de crema sau blat. Nu-mi place cand blatul curge de zeama, asa cat usor sa fie umezit.

Aici am facut sirop cu miere si cateva picaturi de esenta de migdale.

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 20 feb 2016, 10:01

Multumesc mult. imediat il ansamblEz. Azi voi tine petrecerea surpriza de ziua sotului meu. Sigur va fi un succes tortul. O sa revin si cu o foto. Multumesc Lena

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 21 feb 2016, 08:19

Am revenit cu fotografia...intr-adevar pot sa recunosc si eu ca e unul din cele mai bune torturi gustate de mine. A fost un succes printre invitati! Minunat, gustos, fin, cremos!! Ti se topeste in gura. Cred ca va ramane tortul nostru special la fiecare sarbatoare mai importanta! 

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 21 feb 2016, 14:44

Ma bucur mult! Sa aveti pofta mare!

natinati
natinati 22 feb 2016, 18:47

Am facut si  noi acest tort la sarbatorile de iarna. A iesit super gustos, poza in sectiune n-a fost de unde  - s-a mincat in doi timpi si trei miscari!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 29 feb 2016, 12:37

Am incercat si eu tortul, a iesit o bunatate! Multumesc din suflet pentru retetele delicioase, te urmaresc cu mare drag!

Poza mea pentru reteta:
Eugenia coceban
Eugenia coceban 06 mar 2016, 19:15

Suuuper tortul doamna Lena! 👍🏻😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Vajaian
Ana (Vajaian) 14 mar 2016, 15:21

Excelent tortul,musafirii au ramas foarte încântați 😊😊😊😊

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Vajaian
Ana (Vajaian) 14 mar 2016, 15:24

😊😊😊😊

Poza mea pentru reteta:
Anna Veronica
Anna Veronica 15 mar 2016, 15:56

Buna Lena. Am vazut acest tort pe site si mi s-a parut delicios, cum eu sunt "moarta " dupa Raffaello am zis ca trebuie sa il incerc. Vreau sa il fac de Pasti. Dar o sa fiu in Anglia atunci. Treaba e ca nu cred ca o sa gasesc smantana dulce. Ceea ce se gaseste in magazin nu scrie procentul de grasime pe ambalaj. O sa mai incerc totusi prin Lidl poate gasesc cu procent. Dar intrebarea mea este daca o sa iasa crema si cu smantana normala?

lena
Elena (lena) 15 mar 2016, 16:01

Nu, cu smantana normla nu iese. Sigur nu au englezii smantana dulce - parca whipping cream, heavy cream - sau ceva de genul se numeste?

In cel mai rau caz poti sa iei cu tine smantana, e UHT si merge sa calatoreasca :)

La Lidl am vazut de 30%, cutiimici rosu cu alb.

Anna Veronica
Anna Veronica 15 mar 2016, 16:58

Da. Parca imi aduc aminte ca am vazut la raft whipping cream si heavy cream . Bine ca stiu acum ca e smantana dulce. Eu o mancam pe paine ca imi placea. Merci frumos. Am trecut in caiet denumirea langa smantana. Abia astept sa il fac

Marissa
Marissa 20 apr 2016, 11:26

Buna ziua,

Vreaus a fac acest tort pentru zua sotului si a baiatului dar am o dilema la crema, cand se pun ouale in crema? 

Se aduce vorba de oua abea la pasul 12... Crema este cu ouale crude? 

Va multumesc

lena
Elena (lena) 20 apr 2016, 19:22

La pasul 12 scrie "oala" adica cratita. Ouale din reteta sunt pentru pandispan...

Marissa
Marissa 03 mai 2016, 17:22

Ok acum am citi mai bine, asta este cand ai multe in cap, copii care te striga din toate partile, o groaza de facut si mai citesti si in graba nu mai esti atent la tot cuvantul.

Multumesc pentu raspuns.

CosminaCiortea986
Cosmina Ciortea (CosminaCiortea986) 15 mai 2016, 12:28

Am facut ieri acest tort si sunt foarte multumita de el. Blatul a iesit nemaipomenit, nu s-a lasat deloc, nu a facut gaura pe mijloc si e foarte gustos. Crema are un gust fenomenal...singura obiectie care o am este ca iese foarte foarte dulce, dar gustos

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
rodicagr
rodicagr 30 mai 2016, 07:37

Buna ziua. As vrea sa fac acest tort de ziua fiicei mele ca re implineste 16 ani. O singura intrebare am: In loc de smantana dulce as putea pune frisca lichida? Pt ca pe meleagurile unde ne aflam nu exista smantana de nici un fel, ci numai iaurt cu grasime de pana la 10%. Sau poate exista un alt ingredient cu care se poate inlocui smantana dulce? Va multumesc

lena
Elena (lena) 30 mai 2016, 08:25

Da, puteti incerca frisca lichida, nu am prea lucrat cu ea, nu stiu sigur sa va raspuns. Daca o aveti in vedete pe cea pe baza de gradimi vegetale.

rodicagr
rodicagr Elena (lena) 08 iun 2016, 22:04

Da, exact frisca pe baza de grasimi vegtale o am in vedere. Va multumesc.

Nicole2880
Nicole Nicole (Nicole2880) 24 iun 2016, 22:23

Am avut ceva de furca cu crema care mi s-a taiat cand am batut-o,dar am pus-o pe bain-marie si am reusit sa o leg ,apoi 30 min in congelator si s-a batut perfect. :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 30 iun 2016, 18:58

va fi alt gust daca cumpar cocos gata răzuit?

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 30 iun 2016, 21:41

Pai eu am pus gata razuit.

Vio84
Vio84 19 aug 2016, 00:12

Salut vreau sa fac si eu aceasta receta dar daca este cineva pe sait din Franta as vrea Sami spuna si mie care e aici smintina dulce ca sa nu gresesc receta. Merci din avans

timotei
timotei 26 aug 2016, 19:27

Vio84, daca tot ai acces la net de ce nu folosesti Google sau dictionarul. Si eu stau departe de casa dar cind m-am mutat si am început sa gatesc si nu stiam cum de cheama numai asa gaseam. 

DoinaBaciu213
Doina Baciu (DoinaBaciu213) 28 oct 2016, 14:12

Delicious 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
gabymimi18
gabymimi18 28 nov 2016, 13:18

buna ziua! are ceva daca pun 400 ml frisca lichida si doar 200g ciocolata?se mai intareste cand o bat cu mixerul?multumesc

lena
Elena (lena) gabymimi18 28 nov 2016, 13:22

Daca e frisca de 32% va fi buna cred, dar nu stiu sigur, nu am testat.

Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 06 dec 2016, 17:04

Superb tortul, l-am incercat si eu :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 15 dec 2016, 14:12

Buna ziua,este minunat acest tort.O intrebare as avea :pot inlocui jumatate din frisca cu mascarpone? (Nu am timp sa fug acum la cumparaturi)... Eventual sa o bat separat apoi sa adaug la crema de frisca+cioco?Ar strica ceva?Va multumesc si la cat mai multe retete care ne bucura!Sarbatori fericite!

lena
Elena (lena) Lorena Alina (Lorena Alina) 16 dec 2016, 11:00

Da, se poate, numai amestecati atent sa nu se taie cand le incorporati.

Aleix
Aleix 27 dec 2016, 21:35

Buna as avea o intrebare legata de crema se poate bate crema si fara mixer?(daca nu dispun de unul) va multumesc!

lena
Elena (lena) Aleix 28 dec 2016, 10:09

Nu spun ca este imposibil, dar destul de greu, incercati totusi.

Doina?aran843
Doina ?aran (Doina?aran843) 29 dec 2016, 13:10

buna, arata bestial, dar  as putea inlocui ciocolata alba cu cea neagra?

lena
Elena (lena) Doina ?aran (Doina?aran843) 29 dec 2016, 14:10

Da, sigur.

DDannysPop483
DDannys Pop (DDannysPop483) 30 dec 2016, 15:51

Buna Lena! As putea folosi in loc de smantana dulce, Creme Patiserie?

lena
Elena (lena) DDannys Pop (DDannysPop483) 30 dec 2016, 16:29

Numai daca nu e vegetala, stiu ca nu merge incalzita.

Maria-AndreeaP?tru301
Maria (Maria-AndreeaP?tru301) 31 dec 2016, 11:11

Super reteta!! De abia asteptam sa il servim diseara in noaptea de Revelion😍🎂 La multi ani! 🎊🎉

Nota mea pentru reteta:
Maria-AndreeaP?tru301
Maria (Maria-AndreeaP?tru301) 31 dec 2016, 11:15

Si poza

Poza mea pentru reteta:
EsteraLindstrm124
(EsteraLindstrm124) 31 dec 2016, 19:15

...mi s-a taiat crema de doua ori si am renuntat. prima data cand nu-mi reuseste o reteta. 

EsteraLindstrm124
(EsteraLindstrm124) (EsteraLindstrm124) 31 dec 2016, 20:13

Am folosit frisca lichida si cred ca am batut-o prea mult. Ca sa nu raman fara tort in noaptea de revelion am facut o crema tiramisu si gata, dar nu ma las, data viitoare sper sa-mi reuseasca . Un an nou fericit si plin de retete bune iti doresc Lena! 

lena
Elena (lena) (EsteraLindstrm124) 01 ian 2017, 12:30

Da, sigur ati batut prea mult frisca. Multumesc mult de felicitari!

ZinaLsovCoglnicean912
(ZinaLsovCoglnicean912) 07 ian 2017, 21:25

Ajutor. Nu mi se întărește crema nici cum. Cum o pot salva(((( de altfel ramin mîine pentru cina fără tortul promis

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) (ZinaLsovCoglnicean912) 07 ian 2017, 21:26

Adaugati 1-2 plicuri de gelatina dizolvata in lapte si lasati putin crema la rece sa se prinda usor.

ZinaLsovCoglnicean912
(ZinaLsovCoglnicean912) Elena (lena) 07 ian 2017, 21:35

Mulțumesc o să încerc. Doar ca nu am la moment în casa gelatina((( ohh atît de mult îmi doream sa se primească. Nustiu unde am greșit. Am urmat întocmai pașii. 😥😕

lena
Elena (lena) (ZinaLsovCoglnicean912) 07 ian 2017, 21:49

Sau smantana dulce nu a fost suficient e grasa sau nu a fost rece bine crema.

GiuliaMuradore746
Giulia Muradore (GiuliaMuradore746) 30 apr 2017, 13:42

Iti multumesc pentru reteta , tortul este foarte bun 😊

Poza mea pentru reteta:
CosminaCiortea986
Cosmina Ciortea (CosminaCiortea986) 12 mai 2017, 22:28

Azi am facut pentru a treia oara acest tort si mereu am aceeasi problema cu crema. Prima data am crezut ca nu fac eu ceva bine, a doua oara ca am fost iar neatenta dar azi iar am patit. Am folosit si ciocolata primola si de menaj, azi am combinat ciocolata de menaj cu milka, smantana tot dorna si iar mi s-a taiat crema. Tortul e mirific si de aceea tot revin la el...dar crema de ciocolata imi termina nervii 😣. Acum am lasat-o iar la frigider pana maine, sper sa o pot salva. Felicitari pentru reteta...gustul e nemaipomenit 🙆

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cosmina Ciortea (CosminaCiortea986) 15 mai 2017, 10:17

Hei Cosmina, cam intarziat raspund dar mai bine decat deloc :)

Eu nu am avut niciodata probleme cu aceasta crema, ma gandesc ca teoretic se poate taia numai daca o bateti prea mult. Altfel nu pot explica ca nu am patit-o  :(

CosminaCiortea986
Cosmina Ciortea (CosminaCiortea986) 13 mai 2017, 17:24

Am revenit si cu poza tortului nabadaios 😂

Poza mea pentru reteta:
DanPetrea270
Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 14:35

Ce fel de smintina pentru frisca aveti invedere?O poza nu aveti intimplator cum arata...In dublin o gasesc?Mersi ..

lena
Elena (lena) Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 14:41

Folosesc smantana dulce de 32% din Romania - Dorna, Olympus. In Dublin nu stiu...

DanPetrea270
Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 16:04

In loc de smintina dulce pot pune alceva.frisca sau.....?

lena
Elena (lena) Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 16:28

Smantana dulce este frisca fara spuma :)

DanPetrea270
Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 17:09

Cred ca am gasit e de 30 %.

DanPetrea270
Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 17:12

Cred ca din aceasta?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 17:15

Da, e perfecta.

DanPetrea270
Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 21:28

Mersi.Vroiam sa te mai intreb ceva.daca merge aceasta tava rotunda pentru reteta de mai sus.Alta nici nu am rotunda.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Dan Petrea (DanPetrea270) 08 dec 2017, 21:31

Merge, daca este de 26-28cm.

DanPetrea270
Dan Petrea (DanPetrea270) 10 dec 2017, 01:36

Elena in sfirsit am terminat de ornat torta rafaelo...Miine vedem deja la gust cit e de bun...Mersi pentru reteta.La mine tava era prea mica.O sa cumpar una exact ca ata.

Poza mea pentru reteta:
AnastasiaMyx
AnastasiaMyx 15 dec 2017, 18:57

Buna Lena

Ce fructe as putea sa pun intre blaturi?

Multumesc

lena
Elena (lena) AnastasiaMyx 16 dec 2017, 07:25

Tortul are gust elegant si fin, fructele mai bine de omis.

MariaBarna803
Maria Barna (MariaBarna803) 27 dec 2017, 21:12

Se pot  adauga in crema alune de padure?

lena
Elena (lena) Maria Barna (MariaBarna803) 27 dec 2017, 21:30

Da, sigur.

Lili Ana
Lili Ana (Lili Ana) 15 feb 2018, 15:24

As putea adauga zmeura si sa imbrac tortul in martipan?

lena
Elena (lena) Lili Ana (Lili Ana) 15 feb 2018, 15:25

Da, sigur.

Lili Ana
Lili Ana (Lili Ana) Lili Ana (Lili Ana) 15 feb 2018, 15:29

Buna ziua, in primul rand as vrea sa va felicit pentru minunatul site. 

Va multumesc 

IRINA91
IRINA91 23 mar 2018, 15:33

Buna ziua lena as vrea sami spui terog daca voi deschide cuptorul va fi cevA rau

lena
Elena (lena) IRINA91 23 mar 2018, 15:58

In primele 20 de minute mai bine nu deschideti, s-ar putea sa se lase pandispanul.

IRINA91
IRINA91 26 mar 2018, 11:17

Multumesc de asa receta.a esit un tort foarte gustos.brava tie Elena

SMD373
Sorina (SMD373) 14 iul 2018, 04:49

Buna, Lena! Mi-as dori mult sa incerc aceasta torta, dar aici unde locuiesc, nu se gasesc fulgi de cocos. Cu riscul sa nu mai fie “Raffaello”, cu ce as putea inlocui cele 30g din blat? Merci de orice sfat!

lena
Elena (lena) Sorina (SMD373) 16 iul 2018, 11:34

In acest caz faceti pandispan clasic, este reteta pe site, va fi tot bun :)

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 21 iul 2018, 16:14

Buna Lena! Am gatit torticul asta pentru aniversareapuiului meu de 4 ani. Procesul de pregatire foarte simplu, ingredientele la fel. Si foarte gustoase luate fiecare aparte. Acum asteptam oaspetii sa-l taiem si va spun ce da si in ansamblu toate impreuna 😉.

Pupici si multumim de retete bune! !!!

Poza mea pentru reteta:
RodicaAntonie190
Rodica Antonie (RodicaAntonie190) 30 nov 2018, 23:31

Lena, ceva e greșit în rețetă asta... Eu am făcut deja de doua ori,însă niciodată nu mi a crescut ca al tău. DC?? În plus, crema este moale, oricât o țin la frigider. Am pus FRIȘCĂ 35% din cutie roșie de La Dorna. Nu înțeleg DC??

lena
Elena (lena) Rodica Antonie (RodicaAntonie190) 01 dec 2018, 15:57

La blat s-ar putea sa nu bateti albusurile suficient de tare, sau aveti forma mai mare si vizual creste mai putin decat al meu - de obicei acesta chiar nu face probleme.

La crema schimbati proportia de ciocolata alba si smantana, de obicei depinde de marca ciocolatei si va adaptati la ce cumparati. Incercati cu 500ml de smantana si daca tot nu se intareste mai micsorati putin. Sau respectiv puneti 700g de ciocolata la cele 600 de smantana. 😉

Georgiana G
Georgiana G 05 dec 2018, 15:38

Buna ziua!

Imi puteti spune ce marca de ciocolata alba ati folosit pentru crema?

Si mie mi-a iesit crema foarte subtire, si am pus intaritor si fulgi de cocos in ea.

Multumesc!

lena
Elena (lena) Georgiana G 05 dec 2018, 15:46

Am folosit Primola de obicei.

vierur
vierur 23 mar 2019, 13:53

Am impresionat oaspeții, firește. Și mie, și soțului meu ne-a plăcut foarte mult blatul aerat, ușor și pufos.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vierur
vierur 23 mar 2019, 13:59

Dacă tot am zis că ne-a plăcut blatul, am mai experimentat cu el. Aveam un borcan de vișine conservate de la soacră-mea și mi-am zis să văd cum se pupă Raffaello cu vișinele acrișoare. Am făcut un check mic: am turnat aluatul în tăvița de copt și am înfipt vișinele in el. Deci a ieșit o minune! Nouă ne plac foarte mult deserturile nu prea dulci, iar de data asta soțul meu mi-a zis să-l mai alint cu așa "invenții". Îți mulțumesc, dragă Lena!

Poza mea pentru reteta:
Cristina H.
Cristina H. 29 apr 2019, 22:58

Daca tava mea pt blat este de 23-24 cm, merge?

lena
Elena (lena) Cristina H. 30 apr 2019, 17:07

Merge, dar poate iesi blatul putin mai inalt. In acest caz il taiati in 4 foi, nu 3 ca la mine😉

Cristina H.
Cristina H. 30 apr 2019, 18:31

Multumesc! Am sa caut totusi o tava mai mare :)

Cristina H.
Cristina H. 14 mai 2019, 17:33

Tortul asta este de-a dreptul delicios! Cu un gust fin si rafinat.

Crema Ganache am facut-o cu heavy whipping cream si cu ciocolata Lindt. Asta am gasit in magazin, dar a iesit foarte bine.

Am facut tortul pentru ziua de nastere a micilor Terminatori :).

Nu mai are rost sa spun ca toti americanii au ramas super impresionati de tort si ca au mai programat o petrecere la noi, doar ca sa le mai fac o data tortul Raffaello :))

Multumesc, Lena, pentru inspiratie!

(Din pacate nu am o poza mai profi/plateing si nici cu sectiune :(. Nu am apucat mai mult de atat. Abia am reusit sa-l vad, ca a disparut un, dos rapidos :)).

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina H. 15 mai 2019, 13:46

Cu drag Cristina! Multumesc mult si eu pt mesaj😘😘😘