Dulceata sau Gem de capsuni cu rubarba

Dulceata sau Gem de capsuni cu rubarba

Intotdeauna sunt in cautarea combinatiilor perfecte de ingrediente si mai ales la favorita noastra - reteta de dulceata de capsuni. Copiii demult mi-au spus ca prefera varianta in forma de gem de capsuni si m-am conformat, dar totusi simteam nevoia la el de un gust mai fresh, o culoare si mai intensa, aroma si mai accentuata. Am gasit solutia in rubarba - o planta perena din care se folosesc in alimentatie doar tijele, are gust pronuntat de acru si fara o aroma intensa care sa acopere gustul si aroma capsunelor. De fapt combinatia de rubarba si capsuni este una foarte exemplara si populara, nu am inventat nimic nou, doar am aplicat chestia asta si la dulceata de capsuni.

Rubarba ar fi ca o cantitate mai mare de lamai pe care le-ati folosi, dar mai aduce un plus de textura si pectina pentru gelifiere mai uniforma. Proportiile de mai jos le puteti modifica dupa cum va place, cred ca merge de pus 1:1 capsuni cu rubarba, dar eu totusi le-am vrut mai dominante.

Eu cresc rubarba in gradina, dar este din seminte si dureaza vreo 2-3 ani pana se dezvolta bine si pot s-o folosesc la maxim(daca aveti gradina sa o plantati, este perena, foarte buna si cu multe proprietati subestimate). Asa ca deocamdata ma bucur mult cand o gasesc in supermarket - luna trecuta am vazut-o in LIdl si Carrefour, de exemplu.

Si ca ultima observatie - rubarba este foarte folosita si indicata in deserturile low-carb, deci amatorii de bunataturi fara remuscari s-o aveti in vedere!

Ingrediente

Capsuni
1.5 kg
deja spalate si curatate
Rubarba tije
500 g
la fel curatata si spalata
Zahar
1.5 kg
Lamaie
1 buc
puteti inlocui cu 1 lingurita sare de lamaie

Pasi de urmat

1

Deci in primul rand pregatim, spalam, curatam capsunile si rubarba pentru reteta.

Aveti grija ca la rubarba se folosesc doar tijele, frunzele se arunca pentru ca sunt otravitoare.

2

Rubarba recomand sa o taiati cubulete de dimensiune medie si apoi dupa preferinta le mai puteti marunti in robot.

3

Eu asa si am facut pentru ca am vrut-o numai pentru textura, dar sa se simta mai mult capsunile.

4

Puneti intr-un bol mare rubarba maruntita, adaugati si capsunile - eu tot le-am trecut prin robot pentru ca la noi copiii prefera forma de gem. Le puteti lasa si intregi, daca va place asa.

5

Deasupra adaugati zaharul si zeama de la o lamaie.

6

Amestecati totul cu o lingura si lasati 2-3 ore(sau peste noapte la frigider), compozitia sa lase mai mult sirop.

7

Dupa acest timp amestecati bine totul.

8

Pentru a fierbe gemul eu folosesc metoda tigaii - la fel ca in reteta de Gem de capsuni.

Deci, iau o tigaie mare si adanca, pun in ea 4-5 polonice din compozitie si las la fiert.

9

In total dureaza cam 10-15 minute o tura din tigaie:

- mai intai totul incepe sa fiarba si micsorez focul, amestec periodic;

10

 - apoi observati ca gemul devine ceva mai gros si nu mai face asa multa spuma. Acum amestec mai des in el si micsorez focul inca putin.

11

- este gata cand nu mai este apos, devine destul de uniform si cand amestecati in el se vede ca in poza.

Tot acest proces dureaza cam 10-15 minute, dulceata nu-si pierde culoarea si aroma(de obicei asta se intampla cand o fierbeti mult!) dar va avea o textura densa pentru ca ati fiert cantitate mica in tigaia mare. Asta pentru ca reuseste sa se evapore apa in plus mult mai repede.

12

Turnati dulceata fierbinte in borcane spalate si uscate bine, inchideti ermetic.

In tigaie puneti alte 4 polonice de compozitie cruda si iarasi puneti la fiert.

13

Daca nu umpleti vreun borcan dintr-o tura, acoperiti cu capac si lasati pana fierbeti urmatoarea, apoi completati.

14

Lasati borcanele sa se raceasca cu capul in jos - asa le verificati daca sunt inchise ermetic si nu curg.

15

Apoi puneti etichete(chiar recomand, sa nu uitati ce ati facut acolo in cateva luni!).

Serviti cu orice va place, ca dovada ca e minunat - Sofia mi-a declarat ca asta a devenit dulceata/gemul ei preferat :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3500 g
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

DanielaCristinaStadnic170
Daniela Cristina Stadnic (DanielaCristinaStadnic170) 14 Jun 2019, 12:01

Am facut si eu aceasta reteta si as putea sa spun ca e in top 3. Foarte gustoasa si are o culoare minunata.

Excelent😋😋😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Daniela Cristina Stadnic (DanielaCristinaStadnic170) 14 Jun 2019, 12:10

Super! S-o mancati cu placere😘😘😘