Dulceață de Căpșuni Rețetă VIDEO

Dulceață de Căpșuni

Pe lângă faptul că această rețetă de dulceață de căpșuni e cu Video, este și rețeta mea de mai mult timp(o fac de când mă știu) pe care am tot promis-o dar câțiva ani nu am reușit să prind timp s-o prezint ca lumea. Acum i-a venit momentul, dulceața de căpșuni pregătită după această metodă este perfectă, vâscoasă, căpșunile întregi și confiate, aromată, colorată - mă tot minunez de ce nu am postat-o până acum...

În plus la toate, pentru mulți poate metoda va părea ciudată, procesul durează ceva mai mult dar efortul este f.mic. Da, se fierbe 3-4 zile, dar pentru mămicile ocupate și multitasking vă spun că este rețeta perfectă. Prima zi spălați căpșunile, le aruncați în sirop și după aceea în fiecare seară nu aveți decât să le mai fierbeți 10 minute. În ultima zi vă faceți timp 30 minute, s-o turnați în borcane și gata, dulceața perfectă este gata!

Este întotdeauna metoda mea preferată de pregătit dulceața atunci când vreau fructele întregi, confiate dar zeama să fie vâscoasă, aromată și nu răsfiertă. La fel fac dulceața de cireșe, vișine, etc.

Ingrediente

Căpșuni
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Lămâie
1 buc
   
Apă
150 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Căpșunile se spală bine, se  rup codițele și se lasă să se scurgă bine de apă într-o sită.

Încercați să alegeți pentru dulceață căpșuni mai mici.

Dulceață de Căpșuni - Pas 1
Pas 2

Stoarceți zeama din lămâie.

Dulceață de Căpșuni - Pas 2
Pas 3

Într-un tuci sau cratiță cu fund gros puneți zahărul, apa și zeama de lămâie. Amestecați și lăsați până începe să fiarbă.

Pentru dulceață alegeți o cratiță mai mare, de exemplu a mea are 4 litri la aceste cantități de ingrediente și mai mult de 2 kg de căpșuni nu recomand să fierbeți o dată.

Într-un tuci de 7-10 litri puteți face și 5 kg.

Când fierbeți multe fructe o dată într-o cratiță, șansele sunt mari să le faceți terci, în plus nu se confiază așa bine fructele.

Dulceață de Căpșuni - Pas 3
Pas 4

Lăsați  siropul să fiarbă 10 minute la foc mediu.

Dulceață de Căpșuni - Pas 4
Pas 5

După acest timp adăugați căpșunile, amestecați ușor.

Dulceață de Căpșuni - Pas 5
Pas 6

Când încep să fiarbă faceți focul mic și le lăsați 10 minute pe aragaz.

După acest timp închideți focul, lăsați oala descoperită la temperatura camerei 24 de ore. O puteți acoperi eventual cu un tifon sau sită.

Dulceață de Căpșuni - Pas 6
Pas 7

A 2-a zi vei observa că siropul a scăzut puțin și fructele sunt mai confiate.

Dulceață de Căpșuni - Pas 7
Pas 8

Puneți oala iar pe foc, lăsați să fiarbă încet 10 minute. Apoi iarăși închideți focul și mai lăsați 24 de ore descoperită la temperatura camerei.

Dulceață de Căpșuni - Pas 8
Pas 9

A 3-a zi siropul tot scade puțin, dacă vă place așa consistența puteți mai departe să-l fierbeți un pic și turnați în borcane.

Eu am preferat să-l mai țin și a 4-a zi, să fie și mai vâscos, fructele și mai confiate. Asta valabil când aveți fructe mai apoase, în special căpșunile.

Dulceață de Căpșuni - Pas 9
Pas 10

Deci îl fierbem și azi 10 minute, iar închidem focul și mai lăsăm 24 de ore.

Dulceață de Căpșuni - Pas 10
Pas 11

A 4-a zi, ultima, observați cât de frumoasă și perfectă este dulceața - normal că vă dați seama cel mai bine de consistența ei cât este rece.

La fierbere siropul devine mai apos și mai greu să vă dați seama, trebuie să tot picurați pe farfurie și să ghiciți dacă e bine sau nu.

Dulceață de Căpșuni - Pas 11
Pas 12

Acum ne pregătim s-o turnăm în borcane - o punem pe aragaz, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 5 minute.

Dulceață de Căpșuni - Pas 12
Pas 13

Nu uitați să pregătiți borcanele din timp - eu le pun pentru 30 minute la 100-120 de grade în cuptor.

Dulceață de Căpșuni - Pas 13
Pas 14

Turnați dulceața fierbinte în borcane și închideți ermetic cu capace.

Dulceață de Căpșuni - Pas 14
Pas 15

Când se răcește mai bine puteți s-o degustați și savurați.

Dulceață de Căpșuni - Pas 15
Pas 16

Are textură și culoare perfecte, de aromă nu mai spun nimic :)

Deși efortul e lung ca durată mare lucru, nu aveți așa multe acțiuni și agitație. Pentru mine e metoda perfectă ca împărțire a efortului în câteva zile.

Poftă Bună!

Dulceață de Căpșuni - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane mici de 350ml)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 17 Jun 2021, 15:29

A iesit gustoasă dulceața !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Danpreotu
Danpreotu 01 Jun 2020, 20:50

Bună seara. Este prima oara când fac dulceață.am ales reteta dvs. pt ca este mai explicita pt un bărbat "la cratitză" dar, procesul întins pe 4 zile. ma face sa "transpir " sper ca este ok. timpul vs de rezultat. Pana la urma ma costa doar 9 lei căpșunile 2, 5 kg. plus 2.50 lei 1 kg zahar. diferența pana la 2 kg. am găsit în casa...CRED. ca am pus un pic de apa mai mult 100ml.. dar nu cred ca este o problema. as dori adresa dvs pe Facebook. sa comunicam mai ușor. sigur aveți un grup format.. multumesc 🌻

Poza mea pentru rețetă:
N
Natalia Chiriac (N) 05 Jul 2017, 12:49

Salut Lena! Receta merge si pt dulceata de zmeura?

lena
Elena (lena) Natalia Chiriac (N) 05 Jul 2017, 12:51

Da, sigur!

Fialka30
Fialka30 04 Jun 2016, 12:41

Salut Lena. Dulceata de zmeura care imi place foarte mult, se poate face tot dupa reteta ta de mai sus? Pot folosi aceleasi proportii de zahar, etc? Astept sfaturi de la tine. Multumesc. 

lena
Elena (lena) Fialka30 06 Jun 2016, 13:58

Fialka, eu as recomanda pentru zmeura mai bine metoda de la  reteta de dulceata de visine. Nu are rost sa astepti 4 zile, iese si mai buna asa.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 02 Jun 2016, 14:46

Dar  e oki  tocmai in  4 zile acum pe timp de vara nu se acreste ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 02 Jun 2016, 14:48

Nu, zaharul o tine bine :)

lena
Elena (lena) 30 May 2016, 21:09

Se inchide putin culoarea, dar rezonabil.

natalia74
natalia74 27 May 2016, 11:51

ma scuzi culoareaam scris automat fara sa ma uit

natalia74
natalia74 27 May 2016, 11:50

buna lena stii cind faci dulceata cu gelfix ese asa cularea deschisa frumoasa spunemi te rog dar asa cum o prepari tu cularea ramine deschisa sau la fierbere se intuneca

AndrasEleonora625
Andras Eleonora (AndrasEleonora625) 25 May 2016, 22:15

Daca am capsuni mari, as putea sa le tai in doua sau in patru ?????

lena
Elena (lena) Andras Eleonora (AndrasEleonora625) 25 May 2016, 22:22

Merg si mari intregi, dar totusi mai bine jumatati.

dynamic1
Mihai (dynamic1) 25 May 2016, 10:34

Buna Lena, as dori sa te intreb daca pun doar 800g zahar la 1kg capsuni, crezi ca e posibil ca dulceata sa nu se lege? Mie nu imi plac dulceturile prea dulci care provoaca dureri de dinti . Te rog sa imi spui cat de dulce a iesit dulceata facuta de tine. Iti multumesc.

lena
Elena (lena) Mihai (dynamic1) 25 May 2016, 10:44

S-ar putea cu 800g sa fie un pic mai lichida, dar depinde si cat de apoase sunt capsunile. Si sigur fierbe 4 zile, vei vedea in a 4-a zi consistenta la dulceata rece daca este k.

Arată toate comentariile