Dulceata de Capsuni Reteta VIDEO

Dulceata de Capsuni

Pe langa faptul ca aceasta reteta de dulceata de capsuni e cu Video, este si reteta mea de mai mult timp(o fac de cand ma stiu) pe care am tot promis-o dar cativa ani nu am reusit sa prind timp s-o prezint ca lumea. Acum i-a venit momentul, dulceata de capsuni pregatita dupa aceasta metoda este perfecta, vascoasa, capsunile intregi si confiate, aromata, colorata - ma tot minunez de ce nu am postat-o pana acum...

In plus la toate, pentru multi poate metoda va parea ciudata, procesul dureaza ceva mai mult dar efortul este f.mic. Da, se fierbe 3-4 zile, dar pentru mamicile ocupate si multitasking va spun ca este reteta perfecta. Prima zi spalati capsunile, le aruncati in sirop si dupa aceea in fiecare seara nu aveti decat se la mai fierbeti 10 minute. In ultima zi va faceti timp 30 minute, s-o turnati in borcane si gata, dulceata perfecta este gata!

Este intotdeauna metoda mea preferata de pregatit dulceata atunci cand vreau fructele intregi, confiate dar zeama sa fie vascoasa, aromata si nu rasfiarta. La fel fac dulceata de cirese, visine, etc.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
1 kg
Lamaie
1 buc
Apa
150 ml

Pasi de urmat

1

Capsunile se spala bine, se  rup coditele si se lasa sa se scurga bine de apa intr-o sita.

Incercati sa alegeti pentru dulceata capsuni mai mici.

2

Stoarceti zeama din lamaie.

3

Intr-un tuci sau cratita cu fund gros puneti zaharul, apa si zeama de lamaie. Amestecati si lasati pana incepe sa fiarba.

Pentru dulceata alegeti o cratita mai mare, de exemplu a mea are 4 litri la aceste cantitati de ingrediente si mai mult de 2 kg de capsuni nu recomand sa fierbeti o data.

Intr-un tuci de 7-10 litri puteti face si 5 kg.

Cand fierbeti multe fructe o data intr-o cratita, sansele sunt mari sa le faceti terci, in plus nu se confiaza asa bine fructele.

4

Lasati  siropul sa fiarba 10 minute la foc mediu.

5

Dupa acest timp adaugati capsunile, amestecati usor.

6

Cand incep sa fiarba faceti focul mic si le lasati 10 minute pe aragaz.

Dupa acest timp inchideti focul, lasati oala descoperita la temepratura camerei 24 de ore. O puteti acoperi eventual cu un tifon sau sita.

7

A 2-a zi vei observa ca siropul a scazut putin si fructele sunt mai confiate.

8

Puneti oala iar pe foc, lasati sa fiarba incet 10 minute. Apoi iarasi inchideti focul si mai lasati 24 de ore descoperita la temperatura camerei.

9

A 3-a zi siropul tot scade putin, daca va place asa consistenta puteti mai departe sa-l fierbeti un pic si turnati in borcane.

Eu am preferat sa-l mai tin si a 4-a zi, sa fie si mai vascos, fructele si mai confiate. Asta valabil cand aveti fructe mai apoase, in special capsunile.

10

Deci il fierbem si azi 10 minute, iar inchidem focul si mai lasam 24 de ore.

11

A 4-a zi, ultima, observat cat de frumoasa si perfecta este dulceata - normal ca va dati seama cel mai bine de consistenta ei cat este rece.

La fierbere siropul devine mai apos si mai greu sa va dati seama, trebuie sa tot picurati pe farfurie si sa ghiciti daca e bine sau nu.

12

Acum ne pregatim s-o turnam in borcane - o punem pe aragaz, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 5 minute.

13

Nu uitati sa pregatiti borcanele din timp - eu le pun pentru 30 minute la 100-120 de grade in cuptor.

14

Turnati dulceata fierbinte in borcane si inchideti ermetic cu capace.

15

Cand se raceste mai bine puteti s-o degustati si savurati.

16

Are textura si culoare perfecte, de aroma nu mai spun nimic :)

Desi efortul e lung ca durata mare lucru, nu aveti asa multe actiuni si agitatie. Pentru mine e metoda perfecta ca impartire a efortului in cateva zile.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 grame (3 borcane mici de 350ml)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

N
Natalia Chiriac (N) 05 iul 2017, 12:49

Salut Lena! Receta merge si pt dulceata de zmeura?

lena
Elena (lena) Natalia Chiriac (N) 05 iul 2017, 12:51

Da, sigur!

Ramonaa
Ramonaa 06 iun 2017, 20:38

Ok. Asa am pus dar vroiam sa ma asigur. Acum o fac. Si inca ceva! Nu este prea cald sa o pun pe balcon? 4 zile... sa o bag in frigider?multumesc

lena
Elena (lena) Ramonaa 06 iun 2017, 21:03

Nu, ca are zahar suficient si nu fermenteaza, nici intr-un caz la frigider!

Ramonaa
Ramonaa 06 iun 2017, 20:27

La 2 kg de capsuni pun 2 lamai si 300ml aa si 2 kg zahar.Daca marim cantitatea de capsuni....marim si cant la celelalte ingrediente...nu?

lena
Elena (lena) Ramonaa 06 iun 2017, 20:31

Da, asa-i.

Fialka30
Fialka30 04 iun 2016, 12:41

Salut Lena. Dulceata de zmeura care imi place foarte mult, se poate face tot dupa reteta ta de mai sus? Pot folosi aceleasi proportii de zahar, etc? Astept sfaturi de la tine. Multumesc. 

lena
Elena (lena) Fialka30 06 iun 2016, 13:58

Fialka, eu as recomanda pentru zmeura mai bine metoda de la  reteta de dulceata de visine. Nu are rost sa astepti 4 zile, iese si mai buna asa.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 02 iun 2016, 14:46

Dar  e oki  tocmai in  4 zile acum pe timp de vara nu se acreste ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 02 iun 2016, 14:48

Nu, zaharul o tine bine :)

lena
Elena (lena) 30 mai 2016, 21:09

Se inchide putin culoarea, dar rezonabil.

natalia74
natalia74 27 mai 2016, 11:51

ma scuzi culoareaam scris automat fara sa ma uit

natalia74
natalia74 27 mai 2016, 11:50

buna lena stii cind faci dulceata cu gelfix ese asa cularea deschisa frumoasa spunemi te rog dar asa cum o prepari tu cularea ramine deschisa sau la fierbere se intuneca

AndrasEleonora625
Andras Eleonora (AndrasEleonora625) 25 mai 2016, 22:15

Daca am capsuni mari, as putea sa le tai in doua sau in patru ?????

lena
Elena (lena) Andras Eleonora (AndrasEleonora625) 25 mai 2016, 22:22

Merg si mari intregi, dar totusi mai bine jumatati.

dynamic1
Mihai (dynamic1) 25 mai 2016, 10:34

Buna Lena, as dori sa te intreb daca pun doar 800g zahar la 1kg capsuni, crezi ca e posibil ca dulceata sa nu se lege? Mie nu imi plac dulceturile prea dulci care provoaca dureri de dinti . Te rog sa imi spui cat de dulce a iesit dulceata facuta de tine. Iti multumesc.

lena
Elena (lena) Mihai (dynamic1) 25 mai 2016, 10:44

S-ar putea cu 800g sa fie un pic mai lichida, dar depinde si cat de apoase sunt capsunile. Si sigur fierbe 4 zile, vei vedea in a 4-a zi consistenta la dulceata rece daca este k.

Arata toate comentariile