Gem de struguri și mere
De mai mult timp vroiam să încerc această combinație de gem, anul acesta am reușit chiar cu strugurii noștri din grădină. Gemul a ieșit și mai aromat pentru că am avut strugurii din soiul "Căpșunică" sau "Isabella", și chiar vă recomand să folosiți în rețetă struguri cât mai aromați și cu coajă fină/subtire. Merele le-am adăugat pentru textură și pectină, dar și pentru că se potrivesc minunat cu aroma strugurilor.
Deci vă recomand cu încredere acest gem de struguri și mere, este interesant, colorat, aromat și foarte bun. Îl puteți folosi simplu pe pâine și unt, în cornuri, prăjituri, chifle, biscuiți, etc.
Ingrediente
●
Struguri negri
1700 g
recomand să alegeți struguri cât mai aromați și coajă subțire/fină
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În primul rând alegeți bobițele de pe ciorchinele de struguri - din cele 1700g de struguri eu am obținut aproximativ 1500g de bobițe.
Le spălați bine sub un jet de apă și scurgeți într-o sită.
Pas 2
Apoi treceți strugurii spălați într-o cratiță cu fund gros, sau tuci, adăugați 500ml de apă rece și puneți la foc pe aragaz.
Pas 3
Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 20-25 de minute.
La început boabele sunt întregi ca în poză.
Pas 4
Dar în 20-25 de minute bobițele se strivesc, devin moi și foarte fragede.
Acum luați oala de pe foc.
Pas 5
Luați cu polonicul câte puțin din oală și turnați într-o sită metalică poziționată deasupra unui bol.
Cu lingura presați bine compoziția de struguri, să treacă piureul prin sită, dar semințele și coaja vor rămâne în sită. Așa continuați până terminați strugurii fierți și obțineți un piure fin(eu am obținut în final 1400g piure de struguri).
Pas 6
Turnați piureul obținut înapoi în oală, adăugați 2kg de zahăr în el.
Pas 7
Tot aici adăugați merele curățate de cotor(coaja o puteți lăsa) și date prin răzătoare medie sau un robot de bucătărie.
Pas 8
Amestecați și puneți pe foc, când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 1-2 ore amestecând periodic.
Pas 9
Timpul de fierbere poate varia între 1-2 ore, dar vă ghidați după textură și culoarea gemului - trebuie să fie o culoare uniformă și textura o testați după metoda picăturii(puneți o picătură de gem pe farfurie, dacă se întinde repede și nu este foarte fermă, gemul mai trebuie fiert. Dacă picătura este ceva mai fermă și nu se întinde imediat, gemul este gata).
Pas 10
La final, și după preferințe, puteți face gemul și mai fin cu blenderul vertical.
Pas 11
Mai fierbeți 5-10 minute gemul pasat.
Pas 12
Turnați gemul fierbinte în borcane spălate, uscate și sterilizate, închideți ermetic și lăsați să se răcească complet.
Pas 13
După răcirea completă gemul devine mai gros și dens, este foarte aromat și gustos.
Poftă Bună!
Cantitate:
3 kg
(8-9 borcane de 350ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării: