Gem de struguri si mere

Gem de struguri si mere

De mai mult timp vroiam sa incerc aceasta combinatie de gem, anul acesta am reusit chiar cu strugurii nostri din gradina. Gemul a iesit si mai aromat pentru ca am avut strugurii din soiul "Capsunica" sau "Isabella", si chiar va recomand sa folositi in reteta struguri cat mai aromati si cu coaja fina/subtire. Merele le-am adaugat pentru textura si pectina, dar si pentru ca se potrivesc minunat cu aroma strugurilor.

Deci va recomand cu incredere acest gem de struguri si mere, este interesant, colorat, aromat si foarte bun. Il puteti folosi simplu pe paine si unt, in cornuri, prajituri, chifle, biscuiti, etc.

Ingrediente

Struguri negri
1700 g
recomand sa alegeti struguri cat mai aromati si coaja subtire/fina
Zahar
2 kg
Mere
2 kg
Apa
500 ml

Pasi de urmat

1

In primul rand alegeti bobitele de pe ciorchinele de struguri - din cele 1700g de struguri eu am obtinut aproximativ 1500g de bobite.

Le spalati bine sub un jet de apa si scurgeti intr-o sita.

2

Apoi treceti strugurii spalati intr-o cratita cu fund gros, sau tuci, adaugati 500ml de apa rece si puneti la foc pe aragaz.

3

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 20-25 de minute.

La inceput boabele sunt intregi ca in poza.

4

Dar in 20-25 de minute bobitele se strivesc, devin moi si foarte fragede.

Acum luati oala de pe foc.

5

Luati cu polonicul cate putin din oala si turnati intr-o sita metalica pozitionata deasupra unui bol.

Cu lingura presati bine compozitia de struguri, sa treaca piureul prin sita, dar semintele si coaja vor ramane in sita. Asa continuati pana terminati strugurii fierti si obtineti un piure fin(eu am obtinut in final 1400g piure de struguri).

6

Turnati piureul obtinut inapoi in oala, adaugati 2kg de zahar in el.

7

Tot aici adaugati merele curatate de cotor(coaja o puteti lasa) si date prin razatoare medie sau un robot de bucatarie.

8

Amestecati si puneti pe foc, cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 1-2 ore amestecand periodic.

9

Timpul de fierbere poate varia intre 1-2 ore, dar va ghidati dupa textura si culoarea gemului - trebuie sa fie o culoare uniforma si textura o testati dupa metoda picaturii(puneti o picatura de gem pe farfurie, daca se intinde repede si nu este foarte ferma, gemul mai trebuie fiert. Daca picatura este ceva mai ferma si nu se intinde imediat, gemul este gata).

10

La final, si dupa preferinte, puteti face gemul si mai fin cu blenderul vertical.

11

Mai fierbeti 5-10 minute gemul pasat.

12

Turnati gemul fierbinte in borcane spalate, uscate si sterilizate, inchideti ermetic si lasati sa se raceasca complet.

13

Dupa racirea completa gemul devine mai gros si dens, este foarte aromat si gustos.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kilograme (8-9 borcane de 350ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 21 oct 2020, 21:24

tehnologia dvs. cu strugurii o aplic eu de câțiva ani (vreo 10 ture deja) cu coarnele. inițial le fierb ușor și apoi le pitrocesc, cum ar veni mâna întâi. partea rămasă (coji+sâmburi) o amestec cu două-trei linguri de zahăr și 50ml lichid de la prima fierbere, o încălzesc la foc mic și mai pasez odată. din ce rămâne în sită se face un compot pe cinste.

lena
Elena (lena) Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 21 oct 2020, 21:26

Da, si la mure o puteti folosi, iese un gem fantastic. Nu am apucat sa fac poze anul acesta, dar poate prind la anul.😉

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) Elena (lena) 22 oct 2020, 20:41

omul cât trăiește încearcă. în gemul de coarne am devenit (aproape) expert, mi-au ieșit de minune dulcețurile de pepene galben și cel de coajă de pepene verde, de ardei capia, combinata măr+gutuie+dovleac. nu m-au mulțumit dulceața de rubarbă, cam ațoasă și cea de caise verzi unde, dacă nu cureți foarte bine sâmburele acesta se întărește.

Rodica Iris
Rodica Iris 21 oct 2020, 23:03

Salut, Lena ! Reteta de gem de struguri cu mere pare f. interesanta ! Se poate face si cu struguri albi ? Multumesc pentru raspuns ! O seara frumoasa !

lena
Elena (lena) Rodica Iris 22 oct 2020, 08:19

Teoretic se poate, dar nu stiu cum va fi la gust. Si eu am ales strugurii negri anume pentru culoare.😉

Rodica Iris
Rodica Iris Elena (lena) 23 oct 2020, 00:07

Multumesc,ma gandeam eu ca ar fi diferit gemul si nu in bine ! Eu am in curte struguri albi, iar azi am cumparat 2 kg de struguri negri, .f. buni si mere dulci-acrisoare.. Maine fac gemul ! O seara frumoasa iti doresc !

Rodica Iris
Rodica Iris Elena (lena) 25 oct 2020, 23:03

Draga Lena, am facut ieri gemul si a iesit minunat ! Multumesc pentru reteta ! O noapte frumoasa iti doresc !