Gem de struguri si mere
De mai mult timp vroiam sa incerc aceasta combinatie de gem, anul acesta am reusit chiar cu strugurii nostri din gradina. Gemul a iesit si mai aromat pentru ca am avut strugurii din soiul "Capsunica" sau "Isabella", si chiar va recomand sa folositi in reteta struguri cat mai aromati si cu coaja fina/subtire. Merele le-am adaugat pentru textura si pectina, dar si pentru ca se potrivesc minunat cu aroma strugurilor.
Deci va recomand cu incredere acest gem de struguri si mere, este interesant, colorat, aromat si foarte bun. Il puteti folosi simplu pe paine si unt, in cornuri, prajituri, chifle, biscuiti, etc.
Ingrediente
●
Struguri negri
1700 g
recomand sa alegeti struguri cat mai aromati si coaja subtire/fina
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
In primul rand alegeti bobitele de pe ciorchinele de struguri - din cele 1700g de struguri eu am obtinut aproximativ 1500g de bobite.
Le spalati bine sub un jet de apa si scurgeti intr-o sita.
Pas 2
Apoi treceti strugurii spalati intr-o cratita cu fund gros, sau tuci, adaugati 500ml de apa rece si puneti la foc pe aragaz.
Pas 3
Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 20-25 de minute.
La inceput boabele sunt intregi ca in poza.
Pas 4
Dar in 20-25 de minute bobitele se strivesc, devin moi si foarte fragede.
Acum luati oala de pe foc.
Pas 5
Luati cu polonicul cate putin din oala si turnati intr-o sita metalica pozitionata deasupra unui bol.
Cu lingura presati bine compozitia de struguri, sa treaca piureul prin sita, dar semintele si coaja vor ramane in sita. Asa continuati pana terminati strugurii fierti si obtineti un piure fin(eu am obtinut in final 1400g piure de struguri).
Pas 6
Turnati piureul obtinut inapoi in oala, adaugati 2kg de zahar in el.
Pas 7
Tot aici adaugati merele curatate de cotor(coaja o puteti lasa) si date prin razatoare medie sau un robot de bucatarie.
Pas 8
Amestecati si puneti pe foc, cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 1-2 ore amestecand periodic.
Pas 9
Timpul de fierbere poate varia intre 1-2 ore, dar va ghidati dupa textura si culoarea gemului - trebuie sa fie o culoare uniforma si textura o testati dupa metoda picaturii(puneti o picatura de gem pe farfurie, daca se intinde repede si nu este foarte ferma, gemul mai trebuie fiert. Daca picatura este ceva mai ferma si nu se intinde imediat, gemul este gata).
Pas 10
La final, si dupa preferinte, puteti face gemul si mai fin cu blenderul vertical.
Pas 11
Mai fierbeti 5-10 minute gemul pasat.
Pas 12
Turnati gemul fierbinte in borcane spalate, uscate si sterilizate, inchideti ermetic si lasati sa se raceasca complet.
Pas 13
Dupa racirea completa gemul devine mai gros si dens, este foarte aromat si gustos.
Pofta Buna!
Cantitate:
3 kg
(8-9 borcane de 350ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii: