Ingrediente
●
Prune
2 kg
alegeti prune moi si bine coapte
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Prunele se spala, se curata de samburi - le puteti lasa jumatati sau taia in sferturi, sau se pot trece printr-un robot, daca vreti consistenta mai fina la gem.
Eu prefer sa le tai sferturi ca sa se simta bucatele de prune.
Pas 2
Merele se curata de cotor si se dau prin razatoare mai mare sau robot, cu tot cu coaja.
Pas 3
Intr-un ceaun de 4-5 litri turnati 1 pahar de apa si cele 2 kg de zahar, puneti pe foc.
Pas 4
Observati ca apa va topi zaharul pe parcurs, si se face un sirop gros cand incepe sa fiarba. Nu uitati sa mai amestecati in el de 2-3 ori.
Pas 5
Cand siropul fierbe bine adaugati in el prunele si merele pregatite anterior, amestecati si lasati la foc mare.
Pas 6
Aveti grija sa stati pe langa tuci pana incepe sa fiarba bine, va face spuma si daca nu amestecati si micsorati focul va fuge pe plita.
Deci, imediat cum a inceput sa fiarba faceti focul mic si amestecati periodic in el.
Pas 7
Dupa 1 ora de fiert va arata cam asa.
Pas 8
Dupa 2 ore va fi asa, observati ca se schimba si culoarea si consistenta.
Eu l-am pornit seara si dupa 2 ore am oprit focul pana dimineata, l-am lasat descoperit in tuci. Este optional, puteti s-l fierbeti in continuare daca aveti timp.
Pas 9
Deci, eu l-am lasat peste noapte descoperit - dimineata, cat era rece, arata cam asa - am observat ca i-a facut bine statul asta peste noapte - chestie observata si la alte retete de dulceata/gem. Dar repet, nu este obligatoriu, anume la aceasta reteta.
Pas 10
L-am fiert inca o ora si jumate la foc mic, amestecand tot mai des pt ca spre final are tendinta sa se lipeasca de fund.
Deci in total gemul meu a fiert 3.5 ore - mai mult de 4 ore nu recomand sa-l fierbeti, doar daca il vreti foarte dens, sa stea lingura in el.
Pas 11
Il turnati fierbinte in borcane uscate si inchideti ermetic capacul.
Pas 12
Astea sunt borcanele mele, din cantitatea de fructe si zahar de mai sus.
Dupa ce se racesc le puneti in camara.
Pas 13
Desi cand este fierbinte gemul pare lichid, dupa racire va avea consistenta potrivita si destul de groasa.
Se vede si in poza.
Pofta Buna!
Cantitate:
3500 g
(7-8 borcane de 300 ml)
Timp de preparare:
180 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)