Gem de prune si mere

Gem de prune si mere

Una din combinatiile mele preferate de gem, desi ne place mult si gemul de prune, in combinatie cu mere acesta devine parca si mai bun, mai aromat si gustos. Merele leaga si mai bine la consistenta si ii dau o aroma foarte fina, in acelasi timp nu o acopera pe cea a prunelor.

Recomand sa incercati neaparat combinatia, la noi e "bataie" in familie pe el, ultimele borcane sunt ca de aur :)

Ingrediente

Prune
2 kg
alegeti prune moi si bine coapte
Mere
1 kg
Zahar
2 kg

Pasi de urmat

1

Prunele se spala, se curata de samburi - le puteti lasa jumatati sau taia in sferturi, sau se pot trece printr-un robot, daca vreti consistenta mai fina la gem.

Eu prefer sa le tai sferturi ca sa se simta bucatele de prune.

2

Merele se curata de cotor si se dau prin razatoare mai mare sau robot, cu tot cu coaja.

3

Intr-un ceaun de 4-5 litri turnati 1 pahar de apa si cele 2 kg de zahar, puneti pe foc.

4

Observati ca apa va topi zaharul pe parcurs, si se face un sirop gros cand incepe sa fiarba. Nu uitati sa mai amestecati in el de 2-3 ori.

5

Cand siropul fierbe bine adaugati in el prunele si merele pregatite anterior, amestecati si lasati la foc mare.

6

Aveti grija sa stati pe langa tuci pana incepe sa fiarba bine, va face spuma si daca nu amestecati si micsorati focul va fuge pe plita.

Deci, imediat cum a inceput sa fiarba faceti focul mic si amestecati periodic in el.

7

Dupa 1 ora de fiert va arata cam asa.

8

Dupa 2 ore va fi asa, observati ca se schimba si culoarea si consistenta.

Eu l-am pornit seara si dupa 2 ore am oprit focul pana dimineata, l-am lasat descoperit in tuci. Este optional, puteti s-l fierbeti in continuare daca aveti timp.

9

Deci, eu l-am lasat peste noapte descoperit - dimineata, cat era rece, arata cam asa - am observat ca i-a facut bine statul asta peste noapte - chestie observata si la alte retete de dulceata/gem. Dar repet, nu este obligatoriu, anume la aceasta reteta.

10

L-am fiert inca o ora si jumate la foc mic, amestecand tot mai des pt ca spre final are tendinta sa se lipeasca de fund.

Deci in total gemul meu a fiert 3.5 ore - mai mult de 4 ore nu recomand sa-l fierbeti, doar daca il vreti foarte dens, sa stea lingura in el.

11

Il turnati fierbinte in borcane uscate si inchideti ermetic capacul.

12

Astea sunt borcanele mele, din cantitatea de fructe si zahar de mai sus.

Dupa ce se racesc le puneti in camara.

13

Desi cand este fierbinte gemul pare lichid, dupa racire va avea consistenta potrivita si destul de groasa.

Se vede si in poza.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 3500 grame (7-8 borcane de 300 ml)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

sarian
sarian 26 aug 2014, 14:21

Mulțumiri Lena, minunată ideea de a mixa prunele cu mere, cred că are o aromă deosebită. 

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 26 aug 2014, 18:44

Doua dulceturi preferate in unul , trebue facut neaparat. Desi am facut anul trecut multa dulceata ca mai am provizii si pe anul acesta si am zis ca nu fac anul acesta, ma pun pe treaba din nou. Lena ceaunele mele sint de 2l , tot ferb atitea ore sau mai putin,ca numi place sa fac asa dens dulceata ca sa stra lingura in el. Revin cu poze.

lena
Elena (lena) 26 aug 2014, 18:54

Sigur trebuie fiarta macar 2-3 ore, verifica in proces densitatea.

timotei
timotei 26 aug 2014, 19:03

Ok 

karmen39
karmen (karmen39) 27 aug 2014, 13:05

O sa-l fac numaidecat ! multumesc pentru reteta,sunteti o gospodina minunata !!!

gabriela.mmm
gabriela (gabriela.mmm) 27 aug 2014, 22:06

Buna seara....e intradevar buna  abia am terminat de pus in borcane,are un gust deosebit de bun si parerea mea e mai buna si delicata decat  gemul de prune clasic....mersi Lena ptr ideile tale...

timotei
timotei 29 aug 2014, 09:52

Am dat prunele la blender ca nu aveam timp sa le tai,am facut azi si cozonac de la tine cu gemul acesta

Poza mea pentru reteta:
flori17
flori17 20 sep 2014, 17:29

Buna Lena!

Azi a fost ziua succeselor la pregatirile de toamna! Dupa reteta de zacusca cu dovlecei, a venit randul si acestei retete. Mi-a iesit de minune combinatia dintre prune - am gasit din cele brumarii sau perje - si mere dulci, cu miros de toamna!

O mentiune pentru fiertul gemului sau al dulcetei in doua, chiar trei etape: am "descoperit" procedura fiind fortata de timpul redus pe care il am la dispozitie. Practic, nu reusesc sa termin o dulceata intr-o seara, decat stand pana la miezul noptii. Asa, fiarta in doua sau trei seri, efortul se diminueaza si exact cum ai mentionat, dulceata iese chiar mai bine.

Cum prunele au fost foarte dulci, cred ca ar fi mers si un pic mai putin zahar. Poate 1,5 kg in loc de 2 kg. Insa, densitatea preparatului este extraordinara. Degustatorii mei din casa, desi mofturosi de obicei, au comentat pozitiv fara sa fie intrebati.

Din nou, multe multumiri!