Gem de capsuni si banane

Gem de capsuni si banane

Mi-a venit ieri ideea sa incerc asa o combinatie, cika se pupa bine bananele cu capsunile - si da, este o reteta de nota 20. Am pornit de la aceeasi reteta de gem de capsuni, dar adaugand 2 banane la 1 kg de capsuni si am micsorat putin cantitatea de zahar.

Bananele nu incurca deloc aroma de capsuni, o completeaza perfect si nu predomina in gustul final - eu zic ca merita incercata neaparat, sigur veti intriga pe oricine cu asa combinatie.

Textura este perfecta, exact cum trebuie sa fie un gem - dens si deloc nu curge.

Merge excelent cu o painica de casa alba, preparata cu maia, bineinteles :)

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
1 kg
Banane
2 buc
Sare de lamaie
0.25 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti capsunile curatate si bananele rupte bucati.

2

Adaugati zaharul.

3

Frecati bine cu mainile, ca sa zdrobiti bananele si capsunile.

Recomand sa lasati compozitia minim 30 min sa mai lase zeama si sa se dizolve zaharul.

Cel mai bine ar fi cam 2-3 ore, sau peste noapte(la frigider).

4

Turnati 3 polonice intr-o cratita cu fundul mai mare - sau tigaie de 28-30cm.

Daca faceti in oala mica, gen ibric nu puneti mai mult de 1 pahar.

5

Puneti pe foc, cand incepe sa fiarba faceti flacara sa fie medie si lasati(amestecand periodic) cam 7 minute.

6

Dupa acest timp gemul se mai caramelizeaza si ingroasa, dar mai are ceva spuma care pe mine ma deranjeaza s-o vad in borcan.

Si atunci, cand este gata gemul(dupa cele 7 minute de fierbere) iau oala de pe foc....

7

...si o las 3-5 minute la o parte, mai amestec de vreo 2-3 ori in ea.

Observati ca spuma se lasa si gemul este gata de turnat in borcan.

8

Optional la fundul borcanului puteti pune cateva cristale de sare de lamaie.

9

Turnati gemul in borcan si faceti urmatoarea tura(am facut aproximativ 5 ture de gem din 1 kg de capsuni), cand se umple puneti capacul etans si continuati cu urmatorul borcan.

Din aceste cantitati ies cam 4 borcane de 300ml de gem.

10

Ca si orice gem, cand este fierbinte e mai lichid - la racire se ingroasa foarte frumos si devine ca o marmelada.

Daca nu ati inteles bine pasii, in reteta de gem de capsuni am dat mai multe explicatii la acesta metoda de fierbere a gemului in cantitati mici.

Pofta Buna!

 

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Lianulia
Lianulia 15 iul 2013, 14:31

Lena, oare merita sa fac cu capsuni congelate? Am un pachet in congelator cu care altceva nu am ce face, pentru ca sotul nu le agreeaza in prajituri si ma tenteaza reteta asta tare...

lena
Elena (lena) Lianulia 15 iul 2013, 17:41

Cred ca merge, poate nu chiar va fi 100% gustul ala de capsuni proaspete, dar bun. Eu am facut cu zmeura congelata, a fost f.bine.

Lianulia
Lianulia 16 iul 2013, 12:26

Multumesc. Am sa revin cu concluzii. 

taniulya
taniulya 09 iun 2014, 23:45

Lena, se poate de inlocuit sarea de lamiie cu zeama de lamiie pe fundul borcanului? Cam o lingurita...? Ce parere ai?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) taniulya 10 iun 2014, 07:30

Pune mai bine zeama direct in dulceata, la fiert.asa cruda sa nu fermenteze.

lavinia.besselink
lavinia.besselink 13 iun 2014, 16:52

care este avantajul metodei cu cantitati mici? mi e imi pare migaloasa

lena
Elena (lena) lavinia.besselink 13 iun 2014, 16:58

Este evidenta logica, daca fierbeti cantitate mica in vas mai mare se evapora mai repede lichidul, zaharul se caramelizeaza imediat - ca rezultat se pastreaza aroma si culoarea (la fierbere mai lunga de 20 minute deja se schimba si gustul si culoarea), si fiindca zaharul este caramelizat bine, avem gem gros si nu lichid. Deci avem 3 avantaje o data - gem gros, aromat si culoare naturala pastrata.

lena
Elena (lena) 13 iun 2014, 17:00

Ca timp tot acolo sunteti, da, dar nu va uitati 1 ora cum fierbe dulceata - lucrati la ea 1 ora si rezultatul este atar de diferit la calitate, ca migaleala se merita, doar nu fierbeti cantitati industriale?

Lianulia
Lianulia 24 apr 2016, 22:42

Am facut si eu dulceata asta (dupa 3 ani...., deci imagineaza-ti cat am avut-o in cap) si este excelenta. Nu mai spun ce succes a avut! Oare poate fi aplicata metoda si cu alte fructe? E ideal sa ai o dulceata proaspata in 10 min...

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lianulia 24 apr 2016, 22:52

Da, metoda este preferata mea de cand am descoperit-o. Fac asa zmeura, caise, piersici, afine, coacaze, visine. Doar la cirese se zaharisteste cam mult cand se raceste, da in rest e perfecta pt majoritatea fructelor.

Lianulia
Lianulia 25 apr 2016, 00:05

Super! Multumesc si pt. idee si pt feed-back :)

Mama Sabi
Mama Sabi 17 iun 2016, 10:09

Interesanta si aceasta combinatie ,insa recomand si noua mea inventie 

Capsuni cu petale de trandafir si pastaie de vanilie :)

O dezmierdare !

lena
Elena (lena) Mama Sabi 17 iun 2016, 14:52

Ehe, imi inchipui ce buna este! Eu caut disperata sa cumpar niste petale de trandafir sa fac macar putina dulceata simpla de trandafiri...