Gem de capsuni cu mere Reteta VIDEO

Gem de capsuni cu mere

In acest sezon de fructe voi testa cat mai multe gemuri colorate si aromate, pentru ca au devenit preferatele copiilor de ceva timp. Fiindca a fost la mare cerere un borcan cu gem de mere ramas din anii trecuti, am zis sa refac stocurile, dar sa mai adaug putina culoare si aroma la el. Asa am ajuns la aceasta reteta fantastica de gem cu capsuni si mere, fiindca gasiti in ea tot ce va doriti de la un gem exemplar - textura, arome, culoare, gust, deci il recomand cu mare incredere si insistenta.

Am testat cu aceasta ocazie alt zahar gelifiant de la Margaritar si anume pe cel BIO, adica Zahar gelifiant BIO 2:1  - spre deosebire de cel simplu contine doar pectina naturala din mere, fara acid citric cu rol de conservant. Se potriveste foarte bine cu fructele acre, care au suficient acid citric natural in ele, sau e bine de combinat cu suc de lamaie la fructele mai putin acre. Sunt foarte multumita de rezultat si cu siguranta voi mai face gem cu acest zahar gelifiant, deja am schitat cateva combinatii interesante pentru urmatoarea perioada.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Mere
1 kg
cantitate deja curatata de coaja si seminte
Lamaie
1 buc
Margaritar Zahar Gelifiant BIO 2:1
1 kg

Pasi de urmat

Pas 1

Spalati si curatati capsunile, lasati sa se scurga de apa intr-o sita.

Spalati merele, le curatati de coaja si cotor, apoi taiati cubulete mai mari, stropiti cu zeama de lamaie si amestecati totul bine.

Gem de capsuni cu mere - Pas 1
Pas 2

Spalati si sterilizati borcanele pentru gem, eu le pun de obicei in cuptorul preincalzit la 110-120 de grade si le tin 10 minute.

Lasati apoi aceste borcane sa se raceasca pana preparam gemul.

Gem de capsuni cu mere - Pas 2
Pas 3

Merele le treceti printr-un blender si le macinati cat mai fin posibil.

Gem de capsuni cu mere - Pas 3
Pas 4

Mutati-le intr-o oala pentru gem, de preferat mai mare si larga si cu fundul mai gros. Eu am folosit chiar o tigaie adanca si larga, de 28cm diametru.

Apropo, nu recomand sa fierbeti intr-o tura mai multe de 2kg de fructe dupa aceasta reteta.

Gem de capsuni cu mere - Pas 4
Pas 5

La fel maruntiti bine capsunile in blender si le turnati peste compozitia de mere, amestecati totul bine si porniti plita.

Gem de capsuni cu mere - Pas 5
Pas 6

Lasati sa fiarba la foc incet aceasta compozitie de mere si capsuni, timp de 15 minute si nu uitati sa amestecati periodic.

Gem de capsuni cu mere - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp, pentru o consistenta mai fina a gemului, recomand sa pasati inca o data compozitia de fructe cu blenderul vertical (cel cu picior).

Gem de capsuni cu mere - Pas 7
Pas 8

In reteta folosesc Zaharul gelifiant BIO 2:1 de la Margaritar, acesta contine pectina naturala din mere care ajuta la o gelifiere mai rapida a gemurilor, cu un timp foarte scurt de fierbere si cantitate de zahar mult mai mica.

Gem de capsuni cu mere - Pas 8
Pas 9

Deci turnati zaharul gelifiant peste piureul de fructe fierte si pasate, amestecati bine.

Gem de capsuni cu mere - Pas 9
Pas 10

Tot amestecand periodic il lasati sa fiarba incet timp de 4-6 minute.

Acoperiti oala cu capac in acest timp, fiindca gemul este dens si stropeste la fierbere.

Gem de capsuni cu mere - Pas 10
Pas 11

La finalul acestor 4-6 minute faceti testul picaturii la gem - adica puneti cu lingura o picatura de gem pe farfurie si observati daca acesta se tine ferm si nu se disperseaza.

Gem de capsuni cu mere - Pas 11
Pas 12

Daca este nevoie, mai fierbeti cateva minute gemul.

Dar daca totul este bine si a trecut testul picaturii, il turnati imediat cat este fierbinte in borcanele curate si sterilizate din timp.

Gem de capsuni cu mere - Pas 12
Pas 13

Inchideti ermetic borcanele si lasati gemul de capsuni si mere sa se raceasca complet timp de 12 ore la temperatura camerei.

Gem de capsuni cu mere - Pas 13
Pas 14

Dupa acest timp observati ca se gelifiaza foarte bine, este usor de servit cu orice va place - clatite, gogosi sau simplu pe painica de casa.

Pofta Buna!

Gem de capsuni cu mere - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 23 Jun 2023, 12:54

Taman ieri ce-am făcut o rețetă intermediară: căpșunile tăiate cubulețe și ținute la rece cu zahăr și lămâie, să-și lase zeamă, apoi adăugate merele, tot cubulețe, sub 1 centimetru și fiert tot amestecul până se leagă. fără conservant, sunt curios cum și cât se păstrează.