Gem de capsuni si banane
Mi-a venit ieri ideea sa incerc asa o combinatie, cika se pupa bine bananele cu capsunile - si da, este o reteta de nota 20. Am pornit de la aceeasi reteta de gem de capsuni, dar adaugand 2 banane la 1 kg de capsuni si am micsorat putin cantitatea de zahar.
Bananele nu incurca deloc aroma de capsuni, o completeaza perfect si nu predomina in gustul final - eu zic ca merita incercata neaparat, sigur veti intriga pe oricine cu asa combinatie.
Textura este perfecta, exact cum trebuie sa fie un gem - dens si deloc nu curge.
Merge excelent cu o painica de casa alba, preparata cu maia, bineinteles :)
Ingrediente
●
Sare de lamaie
0.25 lingurite
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol puneti capsunile curatate si bananele rupte bucati.
Pas 3
Frecati bine cu mainile, ca sa zdrobiti bananele si capsunile.
Recomand sa lasati compozitia minim 30 min sa mai lase zeama si sa se dizolve zaharul.
Cel mai bine ar fi cam 2-3 ore, sau peste noapte(la frigider).
Pas 4
Turnati 3 polonice intr-o cratita cu fundul mai mare - sau tigaie de 28-30cm.
Daca faceti in oala mica, gen ibric nu puneti mai mult de 1 pahar.
Pas 5
Puneti pe foc, cand incepe sa fiarba faceti flacara sa fie medie si lasati(amestecand periodic) cam 7 minute.
Pas 6
Dupa acest timp gemul se mai caramelizeaza si ingroasa, dar mai are ceva spuma care pe mine ma deranjeaza s-o vad in borcan.
Si atunci, cand este gata gemul(dupa cele 7 minute de fierbere) iau oala de pe foc....
Pas 7
...si o las 3-5 minute la o parte, mai amestec de vreo 2-3 ori in ea.
Observati ca spuma se lasa si gemul este gata de turnat in borcan.
Pas 8
Optional la fundul borcanului puteti pune cateva cristale de sare de lamaie.
Pas 9
Turnati gemul in borcan si faceti urmatoarea tura(am facut aproximativ 5 ture de gem din 1 kg de capsuni), cand se umple puneti capacul etans si continuati cu urmatorul borcan.
Din aceste cantitati ies cam 4 borcane de 300ml de gem.
Pas 10
Ca si orice gem, cand este fierbinte e mai lichid - la racire se ingroasa foarte frumos si devine ca o marmelada.
Daca nu ati inteles bine pasii, in reteta de gem de capsuni am dat mai multe explicatii la acesta metoda de fierbere a gemului in cantitati mici.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(4 borcane de 300ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)