Dulceață de căpșuni

Dulceață de căpșuni

Vorbeam săptămânile trecute cu o colegă de la cursuri despre dulceața de căpșuni, metode și rețete - ea mi-a spus despre cum face, și a 2-a zi a adus și o mostră de anul trecut să gustăm. A fost delicioasă, și bineînțeles am și aplicat metoda să vă arăt și vouă. Avantajul rețetei este faptul că fructele sunt întregi, nu se zdrobesc la fierberea excesivă.

Printre altele am dat într-o carte de conserve de această rețetă, ca metodă franțuzească de a face dulceață - deci clar că ar trebui să fie bună, și chiar este.

Vă recomand să nu puneți mai mult de 2 kg de căpșuni la o fierbere, ca să le puteți lucra bine. Eu deja am făcut o tură, sper că pozele vă vor convinge să încercați și voi rețeta.

Promit peste câteva zile să vă arăt și metoda mea de a face dulceață, puțin diferită dar la fel de delicioasă.

Ingrediente

Căpșuni
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Apă
200 ml
   
Lămâie
0.5 buc
sucul de la jumătate de lămâie

Pași de urmat

Pas 1

Căpșunile se spală și se curăță bine - se lasă la scurs de apă.

Dulceață de căpșuni - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță puneți la fiert apa.

Dulceață de căpșuni - Pas 2
Pas 3

Jumătatea de lămâie se scurge de suc.

Dulceață de căpșuni - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă apa în cratiță adăugați zahărul și sucul de lămâie, amestecați.

Dulceață de căpșuni - Pas 4
Pas 5

Lăsați să fiarbă siropul până se dizolvă complet zahărul și mai lăsați încă 10-15 minute să fiarbă și să se lege.

Dulceață de căpșuni - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați căpșunile, amestecați ușor și lăsați până încep să fiarbă.

Dulceață de căpșuni - Pas 6
Pas 7

Când fierb, lăsați-le 5 minute la foc mic apoi stingeți focul și lăsați dulceața să se răcească complet în cratiță.

Dulceață de căpșuni - Pas 7
Pas 8

După ce se răcește lucrăm mai departe cu ea - veți observa că după răcire fructele absorb zahăr și sirop și devin puțin mai confiate.

Dulceață de căpșuni - Pas 8
Pas 9

Strecurați dulceața printr-o sită, fructele le lăsați deoparte, siropul îl turnați înapoi în oala în care ați fiert dulceața.

Dulceață de căpșuni - Pas 9
Pas 10

Puneți acest sirop la fiert la foc mic până obțineți consistența dorită - știți voi metoda cu picătura care stă bine pe o farfurie.

Dulceață de căpșuni - Pas 10
Pas 11

După ce a fiert, adăugați fructele în sirop, lăsați să fiarbă 5-10 minute încet.

Dulceață de căpșuni - Pas 11
Pas 12

Borcanele le spălați bine și le uscați la cuptor.

Dulceață de căpșuni - Pas 12
Pas 13

Apoi turnați dulceața în borcane și le înfiletați bine.

Va rămâne puțin sirop, puteți să-l conservați separat și faceți la iarnă băuturi bio de fructe sau ornați ceva din dulciuri.

Dulceață de căpșuni - Pas 13
Pas 14

După cum am și spus, avantajul metodei este faptul că fructele rămân întregi și siropul este legat.

Încercați și vedeți cât de bună este :)

Poftă Bună!

Dulceață de căpșuni - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lyly
liliana (lyly) 07 Jun 2011, 09:03

Minunat! Ce ma bucur ca avem retete de dulceata de capsuni.Daca poti sa mai ne trimiti gemuri si dulceturi de sezon fara geluri si alte lucri cu eururi.

Multumesc ca existi si ca ne trimiti retete minunate care se pot face repede.Daca se pot trimite si retete de salate diverse .

Pup

Cu drag:Liliana

innicia
innicia 08 Jun 2011, 19:06

Buna, Lena. spune-mi te rog daca pun mai putin zahar, vreo 500 gr sau 800gr, o sa iasa bine?o sa stea in borcane? fiindca nu as vrea sa iasa f dulce.multumesc frumos.

lena
Elena (lena) innicia 08 Jun 2011, 19:20

Daca pui mai putin zahar va sta in borcane, dar nu va avea aceeasi textura si gust.

marmelada1111
marmelada1111 09 Jun 2011, 12:05

suuuuuper! eu chiar acum o fac. Eu abia m`am casatorit si vreau sa`l uimesc pe sotul meu ca pot face si dulceata!!!!! Si arata asa de bine capsunile astea intregi, mmmmmm!!! Multumesc Lena ca existi tu si site`ul tau!!!!!

crina
Paula (crina) 09 Jun 2011, 17:11

Buna Lena !    Eu folosesc fructoza. Crezi ca va iesi buna ? Si cam ce cantitate  sa pun ? Anul trecut am folosit si gel fix si nu prea mi-a placut .

Multumesc anticipat !!

lena
Elena (lena) Paula (crina) 09 Jun 2011, 17:18

Crina nu am facut niciodata cu fructoza, din pacate nu pot sa-ti dau un sfat. Poate cineva din utilizatori va vedea mesajul tau si iti spune. Te pup si multa sanatate.

Karen
Karen 10 Jun 2011, 07:55

Cred ca e tare buna dulceata,mai ales ca raman fructele intregi si imi place culoarea,par mai aproape de culoarea naturala decat la alte retete....

Eu faceam dulceata :capsuni zahar suc de lamaie si le puneam in cuptor la 180 gr.-asa nu mai aveam grija amestecatului......raman intregi fructele dar nu au culoarea frumoasa :(

Nota mea pentru rețetă:
iongi
iongi 21 Jun 2011, 18:53

Am urmat instructiunile, dar nu imi place produsul final. Prea mult sirop- nu-i bai ca il folosesc - iar dulceata  prea subtire...Poate anul viitor...Daca stiam, foloseam gelfix.

lena
Elena (lena) 21 Jun 2011, 21:13

Trebuia sa mai fierbi siropul, este un an cu capsunile cam apoase si lasa multa apa - o parte din el conservezi, si alt,a cam cat sa-ti ajunga pt dulceata fierbi mai mult timp.Eu zic mai bine dacat Gelfix.

iongi
iongi 21 Jun 2011, 22:18

Pot sa il fierb acum? Intr-adevar mi s-a parut ca sunt cam apoase capsunile.

lena
Elena (lena) iongi 21 Jun 2011, 22:42

Sigur poti sa-l mai fierbi, doar separa-l de capsuni, daca este prea mult, fierbe doar o parte din el.

Marilleyne
Marilleyne 22 Jun 2011, 20:01

Lena, te urmaresc de mult timp si tin sa iti multumesc pt ca imparti experienta ta in arta culinara, cu noi muritorii de rand Am o intrebare : pot folosi borcanelele cu capac de la maioneza si alte chestii cu incredere ?..ca asta e unicul motiv pt care mai am retineri in a conserva ceva de frica sa nu imi sara dulceata

iongi
iongi 22 Jun 2011, 20:19

Am cheltuit o gramada de bani...dar daca dupa cateva zile mai am doar jumatate din borcane, inseamna ca reteta are succes! Multumesc mult!

lena
Elena (lena) 24 Jun 2011, 23:37

Marylleyne, poti folosi cu incredere borcanele de la maioneza si altele, doar  cu conditia sa fie capac care se infileteaza sa sa nu fie ruginit/deteriorat. Te pup

Marilleyne
Marilleyne 02 Jul 2011, 00:58

Am facut dulceata de capsuni, dar se pare ca am tinut prea mult siropul la fiert, si capsunile mi-au iesit si ele cu mult mai intunecate la culoare si siropul prea gros . Maine fac o alta tura, deja stiu ce trebuie sa fac si cred ca voi pune si mai putin zahar, sotul a zis ca-s prea dulci si prea legate, si nici sirop in plus nu mi-a ramas. Sper sa-mi iasa  

Marilleyne
Marilleyne 04 Jul 2011, 20:25

Buna, se pare ca iar am dat-o in bara cu siropul, lena spune-mi te rog cam cat aproximativ fierbi tu siropul? nu am mai facut niciodata dulceata de capsuni si nu shtiu metoda cu picatura, care mie oricum mi se pareau ca-s inca mult prea lichide.. am observat peste ceva timp ca de fapt de mult trebuia sa opresc focul deoarece picaturile mele stateau bine dupa racire,  dar a fost sa fie prea tarziu, dulceata nu mai seamana a dulceata ci a zahar ars  cu capsuni. Oricum nu ma las pan nu-mi iese, obligatoriu vreau anul asta sa reusesc sa imi iasa. Multumim pt sfaturi si timpul acordat 

lena
Elena (lena) Marilleyne 04 Jul 2011, 20:40

Am fiert siropul jumatate de ora si dupa asta incep sa scot cate putin, pe o fafurie mica si las la rece, la frigider. Dupa racirea asta rapida ai sa vezi daca este bine sau nu. Oricum nu-l fierbe foarte mult, el este lichid fierbinte, dar cand se racoreste in borcane va fi bine.

Marilleyne
Marilleyne 14 Jul 2011, 10:32

Deoarece nu am mai prins sa gasesc capsuni, am incercat receta cu caise si piersici a iesit o dulceata formidabila. Lena multumesc frumos, de data asta s-a primit si au iesit foarte bine Trebuie sa gasesc undeva un locsor sa le ascund, sa-mi ajunga macar pana in toamna 

mire81
mire81 22 May 2013, 21:04

Asa se procedeaza si la dulceata de cirese ?

lena
Elena (lena) mire81 22 May 2013, 21:51

Eu dulceata de cirese o fierb cu tot cu sirop, dar poti incerca si asa.

tiki
tiki 13 Jun 2013, 17:24

Buna Lena. Cred ca eu caut tot ce nu gasesc. Promiteai aici ca o sa postezi si retata ta personala, putin diferita de aceasta,dar tot buna. Ai postat-o? Se cheama altfel,? ca pe toate le-am citit. E vorba cumva de gem,nu dulceata? Scuza-ma daca insist cu atatea intrebari,dar esti grozava si imi place tot ce faci. Multumesc.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 13 Jun 2013, 18:32

Buna Tiki, nu am mai pus varianta mea - dar se face la fel ca si Dulceata de cirese albe - doar ca fara lamaie.

Millina
Millina 05 Jul 2013, 22:13

Esti minunata! am pregatit dulceata asta si a iesit parfumata si delicioasa.

O recomand!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 22 May 2014, 10:14

Buna.Ieri,uitandu-ma sa-mi reamintesc aceasta reteta pe care am facut-o anul trecut si a fost minunata, am constatat ca nu am nici o poza nici in folderul meu ca mancaruri. Eram probabil mai la inceput si cred ca nu puteam eu posta pana nu mi-a facut aici baiatul ceva. In fine. Ieri am cumparat 1 kg.de capsuni si amintindu-mi ca mi-a ramas mult sirop anul trecut,am pus numai 800 ml. apa,si 800 zahar. Si tot mi-a ramas. Ma gandesc sa mai iau astazi 1  kg si sa le bag in siropul ramas ca e gros si gustos. Mi-au iesit  fix 2 borcane, cam inghesuite drept, dar mi-am dat seama ca nu mai am ptr. inca 1 borcan.Cand desfac o sa pozez,dar nu stiu daca se vor desface aici, sau mai "departe", dar poate ajung si eu la 1 borcan.Eu gatesc 90% ptr.altii.  Hahaha.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 22 May 2014, 10:16

Da, asa-i aici ramane mult sirop, incearca sa faci Gemul de capsuni, a fost vedeta anul asta si obligatoriu imi mai fac minim 10 borcane pt anul viitor.

tiki
tiki 22 May 2014, 10:55

Hahaha. Rad, ca mai inainte am citit Gemul de capsuni si tu despre asta imi spui.!!!   Stii la ce ma refer. Cred ca o sa fac ptr.mine cel putin 2 borcanase de gem,ca "seful" meu -baiatul,- vrea capsuna INTREAGA. Pretentii si pretentii. Pupici.

monica irimie
monica irimie 28 May 2014, 11:44

Draga Lena, e corect la 1 kg de capsuni 200 ml apa? nu e prea putin? Te rog da-mi un raspuns deoarece este super reteta si am deja capsunile spalate si scurse dar mi-e teama sa nu gresesc cu apa? Multumesc frumos

lena
Elena (lena) monica irimie 28 May 2014, 11:46

Da, este corect - vedeti ca se face sirop si apa in timp ce fierbe cu zahar se mai evapora.

andreea m
andreea (andreea m) 05 Jun 2014, 21:05

buna seara,am facut si eu aceasta reteta,tocmai ce am terminat-o,este super,cred ca am fiert-o cam mult si e cam legata,dar am de gand sa mai fac si nu o voi mai lasa asa mult.mi-a ramas un borcan doar pe jumatate,credeti ca va sta asa pana la iarna?

lena
Elena (lena) andreea (andreea m) 05 Jun 2014, 21:21

Pana la iarna nu prea cred, mai bine o mancati cu prima ocazie - ramane aer in borcan si va strica dulceata.

andreea m
andreea (andreea m) 05 Jun 2014, 21:33

multumesc de raspuns,se va consuma  cu siguranta,am 2 baieti care ar manca-o si acum.o seara frumoasa!

mirelush
mirelush 06 Jun 2014, 17:30

Buna. Cu 2 intrebari va deranjez si anume din 5,5 kg de capsuni cam cate borcane mici a trebui sa iasa(din astea obisnuite de dulceata ma refer) cu aceasta reteta? si daca o fierb normal, cu fructele deodata cam cat zahar sa pun la 1 kg de capsuni ? Daca mi-ati putea rasp cat mai rpd ar fi super pt ca si eu le am deja spalate.

Multumesc!

lena
Elena (lena) mirelush 06 Jun 2014, 17:33

Din 5.5 kg ies cam 17 borcane de 300ml de dulceata.

Restul cantitatilor(zahar si capsuni) raman valabile, indiferent cum vreti s-o fierbeti.

mirelush
mirelush 06 Jun 2014, 17:49

Va multumesc!

O doamna Tiki zicea mai sus ca a pus 800 ml apa si 800 g zahar? Care e varianta buna?Sau vroia sa zica de fapt ca a cumparat 10 kg de capsuni in loc de 1 kg pt ca mi se pare ceva in neregula daca reteta dumneavostra e de 200 ml apa? Colegele mele ziceau ca la o dulceata obisnuita si la cantitatea mea ar ajunge 2,5 kg zahar sau maxim 3? Ce parere aveti?  A si pt cultura mea generala :)) ce rol are lamaia?

lena
Elena (lena) mirelush 06 Jun 2014, 18:12

Urmati reteta si lasati colegele sa faca cum stiu. Ca sa fie o dulceata buna trebuie zahar mai mult, altfel va iese un fel de compot mai gros. Lamaia este pentru a tine dulceata mai bine peste iarna, si sa aiba culoare. Spor la treaba!

tiki
tiki 07 Jun 2014, 00:31

Buna. Eu sunt tiki si am gresit cand am scris. Am facut cu 200 ml.apa si 800 zahar,dar faceti reteta originala cum spune Lena.(Regret ca nu am cumparat cum spuneti 10 kg capsuni, dar la 800 ml.apa trebuiau numai 4 kg.pe care le-am cumparat in final ,pe rand.). Succes.

Laura B
Laura B 08 Jun 2014, 14:33

Buna Lena am o intrebare: am facut si eu dulceata asta dar mi-a iesit prea apoasa.am pus-o in borcane deja.... As putea sa o fierb din nou sa se mai ingroase?am facut-o azi noapte.....multumesc

lena
Elena (lena) Laura B 08 Jun 2014, 14:45

Tehnic poti s-o mai fierbi, poate mai bine doar siropul sa-l scurgi si sa-l fierbi separat inca putin.

tiki
tiki 10 Jun 2014, 22:53

Tot eu. Acuma am mai terminat 2 borcane. Dupa curatare mi-a ramas 820 gr.capsuni si am pus 800 zahar. Din nou mi-a ramas sirop si daca mai fac o sa pun 100 gr. apa. hahaha. Acuma am facut poza si e cam intunecoasa fiind seara si fierbinte de se mai vede spuma, dar e f. faina si gros siropul. Drept ca l-am cam fiert si tot mi-a ramas. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
eugenia1
eugenia1 16 Jun 2014, 10:49

Buna Lena am procurat 6kg de capsuna am pus 6kg d zahar am facut dupa receta dar au lasat prea mult sirop si au esit putine capsuni! Dar am pus  pe noapte sa se racesca shi am pus pe dimineata sa  fiarba siropul nu se leaga siropul am facut testul cu farfuria si nu mia esit!! Spunemi te rog ce sa fac ?!

lena
Elena (lena) eugenia1 16 Jun 2014, 11:02

Mai fierbe-l, siropul oricum este mai mult la orice reteta de dulceata de capsuni.

eugenia1
eugenia1 16 Jun 2014, 11:12

Acum fierbe! Sa las maxim o ora sa fiarba? Si nu se leaga !Se va lega daca o sa fiarba o ora la foc mic?E bine la 5kg de zahar 2LITRII de apa na fost prea mult?

lena
Elena (lena) eugenia1 16 Jun 2014, 11:15

Pai dupa reteta trebuia sa puneti 1 litru de apa, ati gresit. De asta si nu se leaga siropul, Fierbeti o ora la foc putin mai mare dar nu stiu daca va fi suficient, va orientati deja.

Elena BM
Elena BM 04 Jul 2014, 23:09

Am facut ieri dulceata. Dintrun kg de capsuni mia iesit 1 borcan de 500gr si 2 de 250gr 1 borcan de 250gr de sirop. Sa primit de minune si arata foarte bine. Lena, crezi ca ar merge aceiasi receta cu zmeura? Mersi mult de ajutorul care il oferi tuturor gospodinelor, inclusiv mie :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Elena BM 05 Jul 2014, 08:42

Uite nu stiu daca isi va pastra zmeura forma, dar sigur ca poti incerca.

Samsam
Samsam 27 May 2015, 12:05

Am ales aceasta reteta doar ca am pus 1,1kg zahar(alb1kg si brun 100g)la 2kg de capsuni,noi nu mancam dulceata foarte dulce. In plus,pe langa zeama de la o lamaie am pus si 50g de coaja rasa.

Acum o prepar si sper sa iasa.

Intrebare: ce fac cu spuma care rezulta la fierbere,in general la orice dulceata,se da la o parte sau nu ??

Multumesc

lena
Elena (lena) Samsam 28 May 2015, 19:45

Spuma de obicei dispare pe parcursul fierberii, daca va deranjeaza o puteti da o la o parte.

PetronelaB
PetronelaB 02 Jun 2015, 13:26

salut, eu sunt mai noua pe aici. Spune-mi te rog, dulceata o pun firbinte in borcane? borcanele trebuie sa fie si ele calde?Multumesc

lena
Elena (lena) PetronelaB 02 Jun 2015, 14:34

Cititi atent pasii 12-13, dulceata se toarna fierbinte.

Samsam
Samsam 03 Jun 2015, 14:07

Rezultatul a fost mult peste asteptari !

Multumesc pentru reteta !

Mariana D
Mariana D 08 Jun 2015, 11:33

Buna LEna ....imi spui te rog daca  la 2 kg de capsuni se pune 400 ml de apa si zeama de la o lamaie? 

lena
Elena (lena) Mariana D 09 Jun 2015, 12:24

Da, se pune asa.

claude
claude 10 Jun 2015, 21:24

Lena, buna ziua! Spuneti-mi va rog de cite ori fierb fructele a cite 5 minute? Adica, cind scot fructele si las doar siropul la fiert? Multumesc!

lena
Elena (lena) claude 10 Jun 2015, 22:28

Cititi atent reteta, aici fructele se fierb la inceput.

Alida
Alida 10 Jun 2015, 22:32

Am facut si eu aceasta minunata reteta, a iesit delicioasa! Multumesc Lena ca existi si impartasesti cu noi aceste retete!Am mai facut si altele si eu iesit foarte bine.

claude
claude 11 Jun 2015, 11:07

Lena, la mine fructele au iesit moi, mici, de ce oare?

lena
Elena (lena) claude 11 Jun 2015, 11:30

Moi, posibil ca au fost mai apoase capsunile, da mici ca asa le-ati ales dvs, sau daca ati avut in vedere ca s-au maruntit, tot de la faptul ca erau mai apoase.

eduardu
Eduardu (eduardu) 30 May 2016, 17:45

Buna Lena! Este sezonul capsunilor dar si al trandafirilor de dulceata! Cu aceasta din urma cand ai de gand sa ne incanti?

Multumesc pt toate retetele!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 30 May 2016, 21:08

Urmeaza :) poate gasesc in piata petale de vanzare si ma apuc de treaba :)

maximilian
maximilian 29 May 2017, 11:44

Buna ziua , Lena

Maine am sa incerc si EU reteta, am misiunea sa o fac pentru toate neamurile(familia)

O zi buna

lena
Elena (lena) maximilian 29 May 2017, 12:16

Oho, deci aveti treaba! Mult spor sa aveti :)

RăcaruIoana592
Răcaru Ioana (RăcaruIoana592) maximilian 05 Jun 2017, 13:08

Și eu fac această dulceață asemănător. Nu separ fructele de sirop, ci sting focul și le las ”să se odihnească” 15 minute. Apoi se continuă fierberea până se leagă siropul. fructele vor rămâne întregi

AdrianAurel741
Adrian Aurel (AdrianAurel741) 11 Jun 2017, 22:12

Buna seara Elena! Din pacate, am terminat prima faza de fierbere mai tarziu si o sa las sa se raceasca oala pana maine dimineata, apoi o sa strecor capsunile. Crezi ca are ceva? Aah, si am lasat-o cu capacul pus...

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Adrian Aurel (AdrianAurel741) 11 Jun 2017, 22:17

Nu e mare problema, continuati fara grija :)

AdrianAurel741
Adrian Aurel (AdrianAurel741) Elena (lena) 11 Jun 2017, 23:09

Multumesc mult!