Gem de capsuni

Gem de capsuni

Cu inima impacata pot sa spun ca am gasit intr-un final formula gemului de capsuni ideal - dupa multe incercari de a face un gem decent fara adaos de chimicale si gelifianti din comert, am reusit cu brio!

Este o minune de gem - aromat, dens, ca o marmelada de capsuni, unge sufletul si toate papilele gustative - sigur este cel mai bun gem de fructe mancat vreodata si facut in conditii de casa. Sigur merge la orice desert, la inghetate, torturi, prajituri pentru ca nu-si pierde deloc din aroma capsunilor si are consistenta perfecta, nu curge deloc...

Desi aici este un mic secret, trebuie sa aveti putina rabdare - vedeti si in pasi specificul retetei. Eu am facut gem dintr-un kg de capsuni cam intr-o ora si jumate si mi-au iesit 4 borcane de 300ml, din care jumate de borcan a mancat sotul dupa ce gustase prima lingurita.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
1.2 kg
Sare de lamaie
0.5 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Capsunile spalate si curatate le puneti intr-un bol mai mare, peste ele turnati zaharul.

2

Cu mainile frecati bine, le lasati apoi jumate de ora pana se mai dizolva zaharul.

3

In acest timp spalati borcanele si le uscati bine - eu le-am pus in cuptor la 100 grade pentru 15-20 minute.

4

Acum ne apucam de partea cea mai specifica a retetei:

- Masurati cam 1 pahar din masa de capsuni cu zahar.

5

- Si il turnati intr-o cratita de aproximativ 700ml - 1 litru - cam cat un ibric.

Puneti pe foc si amestecati periodic.

6

- Cand incepe sa fiarba faceti focul mai mediu si tot amestecand periodic lasati cam 5-7 minute.

7

- Dupa acest timp observati ca gemul se ingroasa putin, se evapora lichidul in plus si arata ceva mai caramelizat.

Faceti focul mic si mai lasati 1 minut.

8

- Dupa ce faceti focul f.mic spuma va mai scadea si este gata de turnat in borcan.

9

Faceti testul cu picatura de gem turnata pe o farfurie curata - in dreapta gemul este gata, in stanga - mai trebuie sa fiarba 2-3 minute.

10

Pe fundul borcanului puneti cateva cristale de sare de lamaie, ca un conservant - eu as incerca pe viitor sa nu pun, mi se pare destul de dulce gemul ca sa tina si fara ea.

11

Turnati prima partida de gem, preparata mai sus - bineinteles ca borcanul nu se va umple - puneti capacul si tot completati cu inca 1-2 ture de gem pana se umple si atunci sigilati.

12

Continuati sa fierbeti gemul in portii mici de 1 pahar pana terminati toate capsunile.

Desi poate vi se pare migalos, rezultatul este atat de fenomenal ca isi merita toata rabdarea si efortul.

Puteti fierbe in 2 cratite simultan dupa ce ati inteles/testat procedura.

Ideea este ca gemul se caramelizeaza mult mai bine atunci cand este fiert in portii mici si repede - nu pierde din arome si culoare.

13

Cand este cald, este putin mai lichid, ca o dulceata - dar dupa ce se raceste devine ca o marmelada groasa si densa - o minune!

Poza cred ca este destul de reprezentativa, pacat ca nu puteti gusta din ea :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 grame (4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Comentarii

Valentine
Valentina Botezatu (Valentine) 29 mai 2013, 09:26

Se merita de incercat, cred ca merge asa si pn gemul de zmeura. E interesant ca ramane gros si fara gelfix. E bun!

luciana1
luciana1 29 mai 2013, 09:47

mmmm mama draga trebuie sa fie foarte bun,ceia ce mi-a venit in ghind ,e sa folosesc asa gem la cosulete cu gem de capsune si deasupra niste crema de albus.

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 30 mai 2013, 13:36

Gemul asta este ca o marmelada! Este excelenta!

Nota mea pentru reteta:
kristincikk
kristincikk 31 mai 2013, 09:42

Lena spune-mi te rog frumos daca poate sa mearga si cu capsuni din comert (din sere) caci la noi nu prea gasesti de altele  Merci mult!!!

lena
Elena (lena) 31 mai 2013, 10:47

Da, merge si cu din sere

ianadeea
Andreea (ianadeea) 01 iun 2013, 15:14

Salut Lena, ieri seara am facut acest gem si a iesit divin, intr-adevar, urmand toti pasii. Atata doar ca eu am pus 1 kg de zahar la 1 kg de capsuni. Draga Lena, ti-as sugera sa nu renunti nici pe viitor la sarea de lamaie, nu are numai rol de conservare, este minunata pentru pastrarea culorii vii a oricarui gem, este secretul gemurilor fenomenale ale matusii mele. Si in plus, este doar o cantitate mica, insignifianta, dar care chiar conteaza in pastrarea culorii. Asa deci, ca impresii asupra stilului de lucru:

- dureaza cam 15 min per borcan de gem, daca lucrati la 2 craticioare simultan

- 2 polonice normale de compozitie = 200 ml, am masurat prima data, ca sa nu mai tot pun cu paharul, si polonicul a stat cuminte in lighenas (erau ambele de plastic, dar nu stiu daca ar conta)

- cantitatile ies exact: 12 borcanase de 400 ml la 3 kg capsuni (-> 3 ore de lucru)

Impresii asupra rezultatului final: mi-a iesit exact de consistenta si culoarea din pozele tale, ca un jeleu dupa ce s-a mai racorit, culoare exceptionala, gust f. fin si bun, gemul nostru preferat. Tot dupa reteta asta voi face de acum incolo, se merita tot efortul, care, oricum, nu-i asa de mare (cu o oala mare ar dura cam 4 ore, nu?) , rabdare trebuie doar, si n-ai mult timp sa gandesti, trece repede timpul. Multumesc de reteta, Lena, chiar f. binevenita si utila, poza nu-i mai fac, pt ca m-a iesit EXACT ca tie. Pupici

lena
Elena (lena) Andreea (ianadeea) 02 iun 2013, 08:22

A, ce ma bucur ca ti-a iesit si merci de informatii utile si pt ceilalti.

Eu apropo am testat varianta cu cratita cu fundul mai mare - am luat una cu fundul de 32 cm si puneam 4 polonice o data - iese la fel de bine, deci se poate scurta timpul de preparare si asa.

La final ca sa mai scada spuma, o iau de pe foc pentru 2 minute, mai amestec in ea putin  si cand vad ca a mai scazut spuma o torn in borcan.

S-o savurati cu placere!

timotei
timotei 19 iun 2013, 03:29

imi pare rau ca nu am facut mai mult ca jumatate lam mincat

Millina
Millina 05 iul 2013, 22:15

Asa gem bun nu am mai mancat pana acum! se pastreaza foarte bine, am urmat exact pasii indicati de tine. Esti nemaipomenita! multumesc.

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 13 iul 2013, 08:38

Lena as putea sa incerc sa fac acest gem la fel numai sa pun zmeura in loc de capsuni?

lena
Elena (lena) timotei 13 iul 2013, 11:00

Sigur ca poti - eu am facut la fel cu zmeura, coacaze, caise, visine, cirese - sunt de vis toate, culoarea si aroma perfecta.

timotei
timotei 23 iul 2013, 22:50

Lena am facut reteta aceasta din capsuni ,zmeura  si afine toate sunt bune .Am pus lamaie ca nu aveam sare de lamaie ,cel mai mult imi place din afine .

Nota mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 31 oct 2013, 09:47

Mmmm deci asta-i secretul. Anul viitor fac si eu asa 

anttonia
Antonia (anttonia) 24 mai 2014, 12:11

Voi incerca si eu zilele astea si sper sa imi tina si pentru iarna :)

Elenushk
Elenushk 01 iun 2014, 15:07

salut fetelor! mie mi-a mai ramas pe fund destul de mult zahar & sirop de capsuni (sper ca nu e problema ca n-am bagat tot impreuna cu capsunile in borcan .. oare pot sa-l fierb si sa-l bag in borcan la fel?

lena
Elena (lena) Elenushk 01 iun 2014, 15:14

De obicei cand pui o tura de capsuni la fiert se amesteca bine compozitia, sa fie zaharul uniform distribuit.

Este deja tarziu, nu cred ca vei avea probleme cu gemul, dar totusi marcheaza borcanele si le mancati primele :)

raluca nistor
raluca nistor 01 iun 2014, 17:26

Am facut reteta aceasta,este minunata,un gust deosebit si o culoare super,dar as vrea sa stiu daca tine pe iarna?eu vreau sa-i trimit fetei mele in Anglia in octombrie?nu ar trebui sa pun gel-fix?eu l-am fiert cred ca mai mult de 7 minute dar parca as fi vrut sa fie putin mai gros,ce sfat imi dati?

lena
Elena (lena) raluca nistor 01 iun 2014, 17:31

Eu mai am un borcan de anul trecut, sta foarte bine. Nu recomand sa- l fierbeti mai mult de 7 minute, se va intari si zaharisi dupa racire. Este normal cat e cald sa fie mai subtire, dupa racire se ingroasa foarte bine, gel-fix categoric nu trebuie.

raluca nistor
raluca nistor 01 iun 2014, 18:40

Sper sa se pastreze bine,si faptul ca il trimit tocmai in Anglia ma gandeam sa nu fie prea subtire sa curga.multumesc f mult pt sfat.

timotei
timotei 02 iun 2014, 01:26

Raluka eu tot am de anul trecut,nuti fa griji sta foarte bine si fara gel fix

Magdalena29
Magdalena29 02 iun 2014, 13:45

Am facut si eu acest gem si a iesit minunat!! sunt foarte fericita  ca in sfarsit am gasit reteta ideala pentru gemul de capsuni. Multumesc si felicitari pentru retetele minunate!

taniulya
taniulya 09 iun 2014, 01:05

Buna Lena! Nu prea am facut conservatii de genul asta, spune-mi te rog dupa ce se pune gemul fierbinte in borcan, pur si simplu se inchide bine borcanul si atit? Adica auzisem si eu de la cineva ca mai da borcanele dupa aia in cuptor nu stiu pentru ce...?! Merci

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) taniulya 09 iun 2014, 07:19

La gemuri si dulceturi borcanele se inchid strans si atat. Zaharul este conservantul cel mai bun.

tiki
tiki 11 iun 2014, 11:14

Buna. Iata si gemul meu. E ţeapăn rău. Hahaha. Cald nu mi s-a parut  chiar asa,dar dupa ce s-a racit l-am vazut ca e tare-tare. Dar f. bun. Auzeam Lena ca daca pui zahar cubic-recomandat ptr.gemuri-dulceturi- nu face spuma. Te las pe tine sa incerci. Hahaha.Eu postez si o picatura si deoarece totdeauna aveam o problema prin ce sa torn gemurile, zacusca si alte retete ptr.iarna in borcan,(taiam o sticla de plastic si foloseam partea de deasupra,o palnie cu gura mai mare) cea mai utila mi s-a parut palnia de la masina de facut suc de rosii. Asta. Si gemul f.frumos, aspectuos si normal ca....bun. Pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 11 iun 2014, 13:11

Aha, ti-a iesit perfect, vezi ca l-am pus si pe cel de visine, ne-am simtit

sophia23
sophia23 15 iun 2014, 03:13

Bună, am făcut si eu gem după această retetă si a iesit fenomenal. Am apucat doar sa gust din el dar mâine abia astept sa mănânc cu niste clătite. 

Reteta este foarte usoară si rapidă. Sincer eu am trisat putin, adica am facut totul intr-o oală mai mare in care puneam cam 5 polonice de compozitie, cam 1 cm era si a mers super repede.

Mâine, dacă are răbdare scumpul meu sot sa stea cu fetita, vrea sa încerc si un gem de cirese.

Va pup si spor la "gemuit"!

Nota mea pentru reteta:
raluca nistor
raluca nistor 15 iun 2014, 09:36

Eu am pus gemul in frigider,e vreo problema?

lena
Elena (lena) raluca nistor 15 iun 2014, 10:00

Ma bucur ca v-o placut, aveti grija ca gemul de cirese se intareste foarte tare, cred ca ar trebui sa-l fierbeti doar 5 minute.

lena
Elena (lena) 15 iun 2014, 10:02

Raluca, daca aveti loc suficient nu-i nici o problema.

Katrin
Katrin 16 iun 2014, 09:46

Si eu am facut acest gem delicios. Eu am blenduit capsunile si a iesit foarte finut. 

Chiar ma gandesc sa mai fac macar inca dintr-un kg de capsuni. Lena, dar daca pun un pic mai putin zahar decat 1,2 kg , ca mi se pare prea dulce? Sau atunci nu iese aceeasi consistenta ?   

lena
Elena (lena) Katrin 16 iun 2014, 11:04

Da, nu pea iese consistenta, am facut anul asta cu 1 kg de zahar si o iesit normal.

Elena BM
Elena BM 24 iun 2014, 01:43

Saptamina asta merg la strins capsune si incerc neaparat receta. Am citit mai sus ca cineva a pus suc de lamie in loc de sare, as vrea sa te intreb daca nustii aproximativ cam cit suc ar trebui sa pun la borcan? Sau se poate si fara el?

lena
Elena (lena) Elena BM 24 iun 2014, 08:06

Se poate si fara el.

Elena BM
Elena BM 24 iun 2014, 15:16

Ok, mersi mult, revin cu rezultatul ;)

Elena BM
Elena BM 25 iun 2014, 06:40

Mersi mult de receta , am facut gemul azi si a iesit minunat !!! Copiii lau aprobat :) nu am pus sare de lamiie, sper sa se tina bine pina la iarna !!! Din urmatoarea tura de capsuni am sa fac dulceata :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 03 iul 2014, 13:18

Am facut gem dupa aceasta receta, insa din zmeura! E minunat, e foaaarte bun!!!!Nu credeam ca faca gel-fix se poate primi asa de buna!!! Multumesc mult LaLena!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 iul 2014, 10:01

Iată și poza gemului meu după receta aceasta, însă din zmeură! 

Poza mea pentru reteta:
mihaela g
mihaela g 12 iul 2014, 00:28

Am facut gemul dupa aceasta minunata reteta, si la fel am facut si din zmeura!! Pot sa fac la fel si cu mure?

lena
Elena (lena) mihaela g 12 iul 2014, 20:57

Da, puteti incera si cu mure.

raluca nistor
raluca nistor 19 iul 2014, 11:07

Nu stiu de ce am deschis unul din borcane astazi si era zaharisit.

lena
Elena (lena) 19 iul 2014, 15:26

Am avut si eu vreao 2 borcane zaharisite - cele pe care le-am fiert cu vreo 2-3 minute mai mult decat trebuia. Mi se parea ca-i lichid gemul la fierbere, dar de obicei cand se raceste este bine.

Dar si asa zaharistie un pic s-au mancat bine :)

kamelia
kamelia 28 mai 2015, 16:08

am facut si eu aceasta reteta. gemul este delicios,insa mi-a iesi un pic cam lichid ( am respectat timpul de fierbere din reteta).l-am facut ieri sera, poate inca nu a avut timp sa se raceasca! merge de minune ca si toping pentru inghetata sau pentru budinca  !Multumim Lena ptr. minunatele retete!

Poza mea pentru reteta:
Elena Julieta
Elena Julieta 03 iun 2015, 08:50

Draga Lena,tin sa iti multumesc pentru reteta,intr-adevar e gemul gemurilor!!!!!!Am facut aseara 2kg.,am inceput cu mult entuziasm,apoi au inceput durerile de spate si-mi venea sa arunc castronul ;) baietii mei ma tot indemnau sa il pun pe tot si sa scap!! :) Insa a meritat efortul,Doamne,cum a iesit!!!!O culoare,un gust si o textura incredibile!!!Maine mai fac o tura!!!Sa iti dea Dumnezeu sanatate!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Elidia
Elidia 17 iun 2015, 12:49

Buna ziua, iti multumesc pentru reteta, Lena! Ieri am facut si eu gem de capsuni, urmind pasii tai, a iesit foarte buna, ca o marmelada parfumata si frumoasa la culoare, insa imi pare rau am am pus cantitati egale de fructe si zahar, dupa mine e prea dulce, data viitoare voi pune mai putin zahar! Spor la treaba tuturor. 

Balmoral
Balmoral 18 ian 2016, 04:35

Foarte, foarte bun acest gem!! Culoarea de asemenea, roșu aprins, al căpșunilor proaspete. Borcanele mici sunt pentru prieteni 🙂. Iar noi vom mânca primul borcan cu gogoși. Mulțumesc mult Lena! Locuiesc in emisfera sudica unde e vara acum iar căpșunile sunt in toi.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
roxanabotangenes
roxanabotangenes 26 mai 2016, 12:14

Super reteta..este prima data cand fac si a iesit ca la carte..baietelul meu de doi anisori a papat deja pe paine..o recomand cu încredere..mulțumesc mult pentru reteta 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
roxanabotangenes
roxanabotangenes 26 mai 2016, 12:18

Cam atatea borcanase au iesit din doua kg de capsuni...sunt fff multumita..la inceput mi-a fost un pic teama cu modul de preparare dar am facut cu doua oale si a mers in doua ore ...sarut manuta 

Poza mea pentru reteta:
Pashutza25
Pashutza25 31 mai 2016, 16:57

Am facut azi acest minunat gem din 10 kg de capsuni.imi place foarte mult cu toate ca e prea dulce.dar credca la niste chifle cu aluatul nu prea dulce ar merge la fel si la rulada rapida in 5 min.mersi mult de retete

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MarinaRadu868
Marina Radu (MarinaRadu868) 15 iun 2016, 13:41

E super reteta . Sunt foarte mandra de cum a iesit gemul . Multumesc .

Nota mea pentru reteta:
LenaPatrik996
Patrik (LenaPatrik996) 21 iul 2016, 21:07

Lena draga mea(iti spun asa doarece imi este drag numele acesta)reteta este fabuloasa!!!Ai mei nu credeau ca o sa iasa ceva!Am facut-o din capsuni apoi cirese,coacaze,visine,apoi visine cu coacaze negre,ultima portie din caise.Vreau sa mai fac din piersici.Am inteles ca nu ar iesi din mure si afine.Poate gasesc si zmeura.Multumesc din suflet,Lena

lena
Elena (lena) Patrik (LenaPatrik996) 21 iul 2016, 21:14

Cu mare placere Lena! Ma bucur mult ca a devenit si preferatul vostru :)

La mine numai de cirese s-a zaharisit, asa tip de fierbere cere fructe mai acre. Cu afine si mure cred ca e bine, afine sigur.

LenaPatrik996
Patrik (LenaPatrik996) Elena (lena) 10 aug 2016, 14:58

Draga Lena.Am facut ieri si din 3kg mure de gradina.Minune!Exceptional.Nu mai fac decat reteta ta.Multumesc din suflet.

LenaPatrik996
Patrik (LenaPatrik996) Elena (lena) 10 aug 2016, 15:12

Voi reveni si cu poze!

lena
Elena (lena) Patrik (LenaPatrik996) 12 aug 2016, 09:07

Super, ma bucur mult!

Ramonaa
Ramonaa 07 iun 2017, 00:05

Gata. Am terminat gemul. Sa va povestesc cum a decurs. Din 2 kg de capsuni ai iesit fix 6 borcanele de gem de 370ml. Textura f buna, culoare f frumoasa, parca sunt din acelea cumparate, insa la prima gustare mi s-a parut f.f dulce. Si am pus doar 2kg de zahar nu cum este in reteta. Daca as putea sa pun doar jumatate din acesta cantitate de zahar ar fi perfect. Poate nu ar mai iesi la fel. A durat destul de mult prepararea insa 3 ore pe an poate nu este asa de mult.

Ramonaa
Ramonaa 07 iun 2017, 00:07

Am dulceata de capsuni afara. Tot 2 kg. Va povostesc in 4 zile cum a iesit. Multumesc pentru reteta.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 04 iun 2019, 18:42

Draga Lena, peste iarna tine? Am facut o cantitate mai mare si ma tem putin ca poate nu rezista...

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 04 iun 2019, 19:23

Pai da, eu la borcane il pun.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 04 iun 2019, 19:47

Draga Lena, e clar ca gemul il puneam in borcane, insa, intrebarea mea este daca cumva ai avut surpriza neplacuta sa fermenteze vreun borcan,sau mai bine spus cat ai tinut cel mai mult un borcan? De exemplu la dulceata traditionala eu am tinut fara probleme si 2 ani un borcan (care de fapt se ratacise in camara)... oricum, multumesc pt toate retetele minunate! Uneori uit sa mai ies de pe site-ul tau..

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 04 iun 2019, 19:51

Da, le tin in camara de apartament si 2 ani, nu mi-a fermentat niciodata vreun borcan, deci pune cu incredere😘

Este gemul preferat al copiilor, il prefera in loc de dulceata clasica si nici nu mai fac.

Alina gospodyna
Alina gospodyna 22 iun 2019, 12:13

Draga Lena, revin cu o rugaminte. Poti sa imi spui si mie, te rog, daca fac gem de caise dupa aceast reteta, cum procedez...? Cat zahar trebuie sa pun si cat trebuie sa il fierb?

Revin cu feedback la gemul de capsune: am facut din 10 kg. A iesit extraordinar. 19 borcane a cate 400g. Foarte bun! Gust pronuntat de capsune, culoarea..un rosu viu, rubiniu si o consistenta perfecta. Un singur lucru am schimbat: dupa fierbere fiecare tura am pus- o intr-un vas mare de sticla. In felul acesta am putut colecta spuma si consistenta a fost unitara la toate borcanele. Dupa ce am umplut borcanele le-am sterilizat in cuptor avand in vedere ca gemul a fost pus in borcane doar caldut, nu fierbinte. Fierberea a durat 4 ore.

lena
Elena (lena) Alina gospodyna 22 iun 2019, 12:22

Ma bucur mult, sa-l savurati cu placere!

Caise fac la fel, poate un pic mai putin zahar daca sunt dulci caisele.