Tort "Kushma lui Guguta"

Tort "Kushma lui Guguta"

Nu am gresit eu denumirea :) - asa se numeste cel mai iubit tort al copilariei mele - m-a si rugat cineva pe forum sa-l pun pe site.

Il faceam de la 12-14 ani impreuna cu mama la multe sarabatori si era foarte apreciat - combinatie de aluat fraged, visine si crema de smantana - cea mai perfecta posibila, si cea mai simpla.

Noi il preparam intotdeauna impreuna cu cornuletete fragede, din acelasi aluat - sa avem si biscuiti si tort la masa festiva.

Ca de obicei o sectiune la ultimul pas, mai convingatoare - sa aveti pofta buna!

Ingrediente

Smantana
300 g
Unt
300 g
Faina alba calitate superioara
650 g
Visine fara samburi
1 kg
congelate sau din compot
Smantana 20% grasime
1 kg
foarte important sa fie smantana groasa, chiar de 30% grasime - altfel va curge si nu va fi tortul moale si fraged - eventual mai adaugati intaritor de frisca
Zahar
1.5 pahare
Esenta de vanilie
1 buc
Ciocolata neagra
50 g
pentru ornat

Pasi de urmat

1

Faceti aluatul ca in Reteta de cornulete fragede.

Lasati la frigider cam o ora, apoi le scoateti si impartiti in 3-4 bile.

2

Pe rand intindeti fiecare bila intr-un dreptunghi mare, sa fie cam de 2 mm grosime foaia.

3

Visinele scurse bine de zeama se amesteca cu 2-3 linguri de faina - asta ca sa puteti lucra usor cu ele si sa nu va curga in aluat.

4

Foaia de aluat se taie in felii de 3 cm, pe fiecare puneti un rand de visine.

5

Se lipesc marginile, asa ca sa formati un rulou-tub cu visine inauntru.

6

Intoarceti ruloul cu marginile lipite in jos.

La fel faceti restul rulourilor si la celelalte bile de aluat.

Calculati nr de rulouri in functie de marimea tortului pe care vreti sa-l faceti:

-  tortul meu are la baza 7 buc - in total mi-au trebuit 28 de rulouri- este un tort mare, aveti grija

- pentru unul cu baza de 6 buc - va trebuie 21

- la baza cu 5 rulouri - 15

7

Aranjati-le in tava, si aveti grija sa fie toate de aceeasi lungime - care sunt mai mari le taiati la cat va trebuie si aveti platoul de tort.

8

Le coaceti in cuptor preincalzit la 200 grade, 20 minute sau pana se rumensc frumos.

9

Aici rulourile mele sunt gata, le-am aranjat in forma de tort, ca sa vad daca vin bine.

10

Preparati crema - intr-un bol adaugati smantana, zaharul, vanilia si eventual intaritorul de frisca.

 

11

Bateti bine crema, sa fie groasa si sa se unga bine.

 

12

Si incepem sa montam tortul:

- pe un platou puneti primul strat de rulouri - la mine 7 bucati

- se ung bine, eventual ungeti putin si platoul, sa fie crema si la baza tortului.

13

Se pune urmatorul strat de rulouri, mai putin 1 buc - deci la mine sunt 6 bucati.

La fel se unge cu crema.

14

Continuati la fel pana ajungeti la ultimul rulou.

15

Ungeti bine cu crema tortul pe toate partile.

16

Dati ciocolata prin razatoare ca sa ornati tortul.

17

Lasati la rece peste noapte ca sa se inmoaie bine.

Si felia promisa :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (un tort mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 60

OlgaCiorneiu277
Olga Ciorneiu (OlgaCiorneiu277) 31 Dec 2018, 15:33

In copilărie îl făceam cu untura. Ieșea mult mai fraged fata de aluatul cu unt. Acum am incercat cu smântână 20%si unt 65%,apoi cu smântână 30%si unt 80%. Aluatul a fost mai sfărâmicios la a doua variantă, dar l-am întins de vreo 3mm și au ieșit f ok. In schimb este mult mai fraged. Seamănă maiult cu cel din copilărie. Scriu ca poate are nevoie cineva de descoperirea mea! De altfel, să îți lingi degetele, așa bun e! Și că sa fie tortul gustos chiar e nevoie de frișcă tare. Daca e prea fluida nu se înmoaie aluatul și nu iese cum trebuie, gustul autentic! Succes! Mulțumesc pt rețete, Lena! Un An Nou bun!

TanyaDanita749
Tanya Danita (TanyaDanita749) 24 Nov 2016, 15:48

Dna Elena, spuneti-mi va rog, in reteta cornuletelor aveti indicata si drojdia...este necesara si pt tort?...ca in lista ingredientelor pt tort nu ati indicat-o...Multumesc!

lena
Elena (lena) Tanya Danita (TanyaDanita749) 24 Nov 2016, 15:59

Nu e nevoie aici de drojdie, doar la cornulete.

TanyaDanita749
Tanya Danita (TanyaDanita749) Elena (lena) 24 Nov 2016, 16:03

Multumesc !

daria26
daria26 23 Apr 2016, 17:06

am folosit faina Barilla tenero 00- nu stiu de care as putea alta folosi??am mai framantat odata si il las la frigider sper sa fie bine

daria26
daria26 23 Apr 2016, 15:59

nu pot sa mi dau seama ce am gresit:(( am masurat totul la cantar:(( ce ma fac acuma:((( sa arunc tot blatul?? ce sa fac cu el????

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) daria26 23 Apr 2016, 16:27

Ma gandesc ca singura cauza ar fi faina, cred ca era putin altfel la calitate si aluatul a iesit sfaramicios, trebuia adaugata treptat si nu toata cantitatea. As zice sa incerci sa-l lasi la frigider vreo 2-3 ore, poate se mai inmoaie. Apoi sa-l intinzi mai atent pe masa, nu te grabi cu el, aluaturile fragede sunt ceva mai sfaramicioase de obicei.

Olghina.18
Olghina.18 16 Jan 2015, 18:52

A fost super delicios.... :) Cu siguranta voi mai repeta aceasta reteta. Multumes Lena pentru toate retetele tale, datorita carora Imi surprind mereu oaspetii..... 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:51

Tort Cușma lui Guguta 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:50

Un tort gustosel dar nu prea sau înmuiat turtele, chiar si dupa doua zile tot tare era ... 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 Mar 2014, 21:20

Buna. Uitandu-ma acuma la mine in Folderul cu preparatele mele am vazut si acest tort,pe care l-am facut de mult,dar nu l-am postat fiind f.dezamagita de designul meu, gandindu-ma ca la al 2-lea tort sa o fac,dar vad ca nu-i mai vine randul,asa ca postez  "opera" mea de atunci. Eu l-am facut cu clatite ,mai mic, si cu jumatate din cantitatea de crema,care a fost f.multa. Deci ce mi s-a intamplat? Am pus la baza 4 clatite,si crema multa,apoi 3,dar cele 3,le-au ferit pe cele de mai jos si s-au lasat si ele in jos. Probabil trebuia o tava exact ptr.4 cu borduri ca sa le tina,dar nu am avut. In concluzie ultima de sus s-a lasat in jos de nu a fost ca o piramida. De gust nu am ce comenta. F.bun, crema cu smantana de 38 gr. (nici nu stiam ca exista), nemaipomenit, super tare. Asta e povestea lui Guguta al meu. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
salomeea
salomeea 29 Sep 2013, 00:23

Foarte, foarte gustos acest " Cusma lui Guguta"...se termina cu viteza luminii, deja am devenit si experta in al pregati....e preferatul sotului si al tuturor prietenilor care l-au gustat la noi, mereu ma roaga sa-l pregatesc si are un succes garantat, tre sa pun si deoparte o bucatica ca altfel nu mai auc sa gust din el......Multumim Lena ptr recetele minunate si munca pe care o depui in tot ceea ce facifamilia mea te adora 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
motanika
motanika 29 Dec 2012, 12:25

salut Lena !si felicitari cu sarbatorile!!!eu la fel fac aceasta receta din clatite si iese foarte bine!!am  fakuto akum de craciun!! s-a papat in kiteva minute tot,kred ka am so mai repet si de sarbatorile kare vin!!tie iti multumim pentru tot ceia ce  faci pentru noi.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile