Tort "Kushma lui Guguta"

Tort "Kushma lui Guguta"

Nu am gresit eu denumirea :) - asa se numeste cel mai iubit tort al copilariei mele - m-a si rugat cineva pe forum sa-l pun pe site.

Il faceam de la 12-14 ani impreuna cu mama la multe sarabatori si era foarte apreciat - combinatie de aluat fraged, visine si crema de smantana - cea mai perfecta posibila, si cea mai simpla.

Noi il preparam intotdeauna impreuna cu cornuletete fragede, din acelasi aluat - sa avem si biscuiti si tort la masa festiva.

Ca de obicei o sectiune la ultimul pas, mai convingatoare - sa aveti pofta buna!

Ingrediente

Smantana
300 g
Unt
300 g
Faina alba calitate superioara
650 g
Visine fara samburi
1 kg
congelate sau din compot
Smantana 20% grasime
1 kg
foarte important sa fie smantana groasa, chiar de 30% grasime - altfel va curge si nu va fi tortul moale si fraged - eventual mai adaugati intaritor de frisca
Zahar
1.5 pahare
Esenta de vanilie
1 buc
Ciocolata neagra
50 g
pentru ornat

Pasi de urmat

Pas 1

Faceti aluatul ca in Reteta de cornulete fragede.

Lasati la frigider cam o ora, apoi le scoateti si impartiti in 3-4 bile.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 1
Pas 2

Pe rand intindeti fiecare bila intr-un dreptunghi mare, sa fie cam de 2 mm grosime foaia.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 2
Pas 3

Visinele scurse bine de zeama se amesteca cu 2-3 linguri de faina - asta ca sa puteti lucra usor cu ele si sa nu va curga in aluat.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 3
Pas 4

Foaia de aluat se taie in felii de 3 cm, pe fiecare puneti un rand de visine.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 4
Pas 5

Se lipesc marginile, asa ca sa formati un rulou-tub cu visine inauntru.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 5
Pas 6

Intoarceti ruloul cu marginile lipite in jos.

La fel faceti restul rulourilor si la celelalte bile de aluat.

Calculati nr de rulouri in functie de marimea tortului pe care vreti sa-l faceti:

-  tortul meu are la baza 7 buc - in total mi-au trebuit 28 de rulouri- este un tort mare, aveti grija

- pentru unul cu baza de 6 buc - va trebuie 21

- la baza cu 5 rulouri - 15

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 6
Pas 7

Aranjati-le in tava, si aveti grija sa fie toate de aceeasi lungime - care sunt mai mari le taiati la cat va trebuie si aveti platoul de tort.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 7
Pas 8

Le coaceti in cuptor preincalzit la 200 grade, 20 minute sau pana se rumensc frumos.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 8
Pas 9

Aici rulourile mele sunt gata, le-am aranjat in forma de tort, ca sa vad daca vin bine.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 9
Pas 10

Preparati crema - intr-un bol adaugati smantana, zaharul, vanilia si eventual intaritorul de frisca.

 

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 10
Pas 11

Bateti bine crema, sa fie groasa si sa se unga bine.

 

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 11
Pas 12

Si incepem sa montam tortul:

- pe un platou puneti primul strat de rulouri - la mine 7 bucati

- se ung bine, eventual ungeti putin si platoul, sa fie crema si la baza tortului.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 12
Pas 13

Se pune urmatorul strat de rulouri, mai putin 1 buc - deci la mine sunt 6 bucati.

La fel se unge cu crema.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 13
Pas 14

Continuati la fel pana ajungeti la ultimul rulou.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 14
Pas 15

Ungeti bine cu crema tortul pe toate partile.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 15
Pas 16

Dati ciocolata prin razatoare ca sa ornati tortul.

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 16
Pas 17

Lasati la rece peste noapte ca sa se inmoaie bine.

Si felia promisa :)

Pofta Buna!

Tort "Kushma lui Guguta" - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (un tort mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 61

Diana28
Diana28 18 Jan 2024, 19:56

Super receta . De ani de zile pregătesc acest tort 🍰. Delicios 🤤

Nota mea pentru reteta:
OlgaCiorneiu277
Olga Ciorneiu (OlgaCiorneiu277) 31 Dec 2018, 15:33

In copilărie îl făceam cu untura. Ieșea mult mai fraged fata de aluatul cu unt. Acum am incercat cu smântână 20%si unt 65%,apoi cu smântână 30%si unt 80%. Aluatul a fost mai sfărâmicios la a doua variantă, dar l-am întins de vreo 3mm și au ieșit f ok. In schimb este mult mai fraged. Seamănă maiult cu cel din copilărie. Scriu ca poate are nevoie cineva de descoperirea mea! De altfel, să îți lingi degetele, așa bun e! Și că sa fie tortul gustos chiar e nevoie de frișcă tare. Daca e prea fluida nu se înmoaie aluatul și nu iese cum trebuie, gustul autentic! Succes! Mulțumesc pt rețete, Lena! Un An Nou bun!

TanyaDanita749
Tanya Danita (TanyaDanita749) 24 Nov 2016, 15:48

Dna Elena, spuneti-mi va rog, in reteta cornuletelor aveti indicata si drojdia...este necesara si pt tort?...ca in lista ingredientelor pt tort nu ati indicat-o...Multumesc!

lena
Elena (lena) Tanya Danita (TanyaDanita749) 24 Nov 2016, 15:59

Nu e nevoie aici de drojdie, doar la cornulete.

TanyaDanita749
Tanya Danita (TanyaDanita749) Elena (lena) 24 Nov 2016, 16:03

Multumesc !

Olghina.18
Olghina.18 16 Jan 2015, 18:52

A fost super delicios.... :) Cu siguranta voi mai repeta aceasta reteta. Multumes Lena pentru toate retetele tale, datorita carora Imi surprind mereu oaspetii..... 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:52

Guguta inca nefinisat

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:51

Tort Cușma lui Guguta 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:50

Un tort gustosel dar nu prea sau înmuiat turtele, chiar si dupa doua zile tot tare era ... 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 Mar 2014, 21:20

Buna. Uitandu-ma acuma la mine in Folderul cu preparatele mele am vazut si acest tort,pe care l-am facut de mult,dar nu l-am postat fiind f.dezamagita de designul meu, gandindu-ma ca la al 2-lea tort sa o fac,dar vad ca nu-i mai vine randul,asa ca postez  "opera" mea de atunci. Eu l-am facut cu clatite ,mai mic, si cu jumatate din cantitatea de crema,care a fost f.multa. Deci ce mi s-a intamplat? Am pus la baza 4 clatite,si crema multa,apoi 3,dar cele 3,le-au ferit pe cele de mai jos si s-au lasat si ele in jos. Probabil trebuia o tava exact ptr.4 cu borduri ca sa le tina,dar nu am avut. In concluzie ultima de sus s-a lasat in jos de nu a fost ca o piramida. De gust nu am ce comenta. F.bun, crema cu smantana de 38 gr. (nici nu stiam ca exista), nemaipomenit, super tare. Asta e povestea lui Guguta al meu. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
salomeea
salomeea 29 Sep 2013, 00:23

Foarte, foarte gustos acest " Cusma lui Guguta"...se termina cu viteza luminii, deja am devenit si experta in al pregati....e preferatul sotului si al tuturor prietenilor care l-au gustat la noi, mereu ma roaga sa-l pregatesc si are un succes garantat, tre sa pun si deoparte o bucatica ca altfel nu mai auc sa gust din el......Multumim Lena ptr recetele minunate si munca pe care o depui in tot ceea ce facifamilia mea te adora 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
dora94
dora94 04 Jan 2013, 11:38

E super bun. Sa mincat tot intr-o clipa.Multumesc Lena.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile