Tort "Kushma lui Guguță"
Nu am greșit eu denumirea :) - așa se numește cel mai iubit tort al copilăriei mele - m-a și rugat cineva pe forum să-l pun pe site.
Îl făceam de la 12-14 ani împreună cu mama la multe sărbători și era foarte apreciat - combinație de aluat fraged, vișine și cremă de smântână - cea mai perfectă posibilă, și cea mai simplă.
Noi îl preparam întotdeauna împreună cu cornulețe fragede, din același aluat - să avem și biscuiți și tort la masa festivă.
Ca de obicei, o secțiune la ultimul pas, mai convingătoare - să aveți poftă bună!
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
650 g
●
Vișine fără sâmburi
1 kg
congelate sau din compot
●
Smântână 20% grăsime
1 kg
foarte important să fie smântână groasă, chiar de 30% grăsime - altfel va curge și nu va fi tortul moale și fraged
- eventual mai adăugați întăritor de frișcă
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Ciocolată neagră
50 g
pentru ornat
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 2
Pe rând întindeți fiecare bilă într-un dreptunghi mare, să fie cam de 2 mm grosime foaia.
Pas 3
Vișinele scurse bine de zeamă se amestecă cu 2-3 linguri de făină - asta ca să puteți lucra ușor cu ele și să nu vă curgă în aluat.
Pas 4
Foaia de aluat se taie în felii de 3 cm, pe fiecare puneți un rând de vișine.
Pas 5
Se lipesc marginile, așa ca să formați un rulou-tub cu vișine înăuntru.
Pas 6
Întoarceți ruloul cu marginile lipite în jos.
La fel faceți restul rulourilor și la celelalte bile de aluat.
Calculați nr de rulouri în funcție de mărimea tortului pe care vreți să-l faceți:
- tortul meu are la bază 7 buc - în total mi-au trebuit 28 de rulouri - este un tort mare, aveți grijă
- pentru unul cu bază de 6 buc - vă trebuie 21
- la bază cu 5 rulouri - 15
Pas 7
Aranjați-le în tava, și aveți grijă să fie toate de aceeași lungime - care sunt mai mari le tăiați la cât vă trebuie și aveți platoul de tort.
Pas 8
Le coaceți în cuptor preîncălzit la 200 grade, 20 minute sau până se rumenesc frumos.
Pas 9
Aici rulourile mele sunt gata, le-am aranjat în formă de tort, ca să văd dacă vin bine.
Pas 10
Preparați crema - într-un bol adaugați smântâna, zahărul, vanilia și eventual întăritorul de frișcă.
Pas 11
Bateți bine crema, să fie groasă și să se ungă bine.
Pas 12
Și începem să montăm tortul:
- pe un platou puneți primul strat de rulouri - la mine 7 bucăți
- se ung bine, eventual ungeți puțin și platoul, să fie cremă și la baza tortului.
Pas 13
Se pune următorul strat de rulouri, mai puțin 1 buc - deci la mine sunt 6 bucăți.
La fel se unge cu cremă.
Pas 14
Continuați la fel până ajungeți la ultimul rulou.
Pas 15
Ungeți bine cu cremă tortul pe toate părțile.
Pas 16
Dați ciocolata prin răzătoare ca să ornați tortul.
Pas 17
Lasăți la rece peste noapte ca să se înmoaie bine.
Și felia promisă :)
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(un tort mare)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (8 voturi)