Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood Reteta VIDEO

Cozonac Olandez - Fries Suikerbrood

Acestui cozonac i se mai spune si Frisian Sugar Bread, dupa numele regiunii Friesland(sau Frisia) din Olanda, unde este foarte faimos. Mi s-a parut geniala ideea cu aceasta umplutura de zahar spart si scortisoara, asa ca nu am ezitat deloc si l-am incercat.

Marele plus al cozonacului olandez este ca se prepara mult mai usor decat cel romanesc, bucatile de zahar din el se topesc si formeaza niste buzunare mici cu caramel, aromate si delicioase. Aluatul este ceva mai simplu ca textura, mai repede spre cea de paine - probabil de asta si se numeste Sugar Bread.

Dupa cum va spuneam mai sus, mi se pare geniala ideea de a folosi zahar spart ca umplutura. Pentru un plus de gust va recomand sa folositi zahar cubic brun, este preferatul meu si il am intotdeauna la indemana in bucatarie.

Inspirati de destinatiile de vacanta si cele mai frumoase locuri de pe pamant, cei de la Margaritar au dezvoltat gama Sugars of the World - Zahar brun din trestie de zahar din tari exotice. Aceasta contine produse exclusive din zahar brun. El este un produs potrivit atat pentru coacere, precum si pentru indulcirea bauturilor datorita gustului sau asemanator caramelului. Puteti afla si voi mai multe despre produsele noi, accesand pagina lor.

Ingrediente

Lapte
250 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
Zahar
1 lingura
Esenta de vanilie
1 lingura
Sare
0.5 lingurite
Oua
1 buc
plus 1 ou pentru uns deasupra
Unt
50 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Faina alba
450 g
Zahar cuburi
150 g
de preferat sa fie brun
Scortisoara macinata
1 lingura

Pasi de urmat

1

Intr-un bol mare turnati laptele cald, adaugati 1 lingura de zahar si drojdia uscata.

Amestecati si lasati aceasta compozitie 10 minute pana drojdia incepe sa faca spuma.

2

Dupa acest timp adaugati esenta de vanilie, sarea si 1 ou.

3

Apoi untul moale si amestecati totul cu o lingura sau spatula.

4

La final adaugati faina.

5

Incepeti sa amestecati totul cu spatula sau lingura, pana ingredientele se leaga putin.

6

Apoi treceti aluatul pe masa si framantati clasic, pana devine neted, moale si deloc lipicios.

7

Puneti-l inapoi in bol, acoperiti cu prosop si lasati sa creasca aproximativ 1 ora la temperatura camerei.

8

In acest timp recomand sa pregatiti umplutura - spargeti cuburile de zahar brun cu un cutit sau ciocan(le inveliti in prosop in acest caz).

9

Adaugati peste ele 1 lingura de scortisoara si amestecati.

10

Dupa ce a crescut, scoateti aluatul din bol si il taiati in 2 parti egale - pentru 2 cozonaci mai mici.

Daca aveti tava mare de cozonac, nu il mai taiati, faceti un singur cozonac.

11

Fiecare bucata de aluat o intindeti cu mainile intr-un dreptunghi de aproximativ 25 x 30cm. Va orientati si dupa lungimea tavii de cozonac pe care o aveti.

12

Presarati peste aluat cuburi de zahar spart cu scortisoara, cat mai mult.

13

Apoi rulati foaia si un cozonac este gata.

14

Il aranjati frumos in tava asternuta cu hartie de copt.

15

La fel formati si al 2-lea cozonac, sa lasati neaparat cateva cuburi de zahar pentru ornat. La final doar le presati deasupra cozonacilor, puteti pune si mai putin decat la mine in poza.

Lasati-i sa creasca timp de 40-50 de minute la temperatura camerei, sau pana isi dubleaza volumul.

16

Dupa acest timp le ungeti cu 1 ou batut, eu am incercat sa-i ung cu lapte si nu mi-a placut.

Laptele a facut crusta mai uscata dupa coacere si cozonacii s-au rumenit ceva mai greu.

17

Le coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau pana se rumenesc uniform.

18

Dupa cuptor lasati sa se raceasca 30 de minute chiar in tavi.

19

Apoi trageti atent de hartia de copt si scoateti cozonacii din tavi pe un fund de lemn sau platou.

20

Acoperiti cu un prosop si acum lasati sa se raceasca complet timp de 3-4 ore.

21

Dupa acest timp le puteti felia si servi cu mare placere.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 cozonaci mici sau 1 mai mare)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !