Trufe de ciocolata

Trufe de ciocolata

Vreau astazi sa va sugerez o reteta de trufe de ciocolata - as spune chiar ca sunt si cele mai simple bomboane de casa, gustul nu se compara cu nimic din comert, dar ingredientele le puteti controla singuri, la fel si gustul.

Puteti sa improvizati trufe de ciocolata aromate, umplute cu orice, glazurate, sau simple, doar pudrate cu cacao/cocos/nuci. In plus, mie imi place sa le fac mai dietetice, folosesc ciocolata de 90% si le indulcesc cu stevie, pentru un gust bun dar continut scazut de carbohidrati. Aici sa aveti in vedere ca e nevoie de mai multa smantana lichida decat am scris mai jos.

Oricum, le recomand cu drag si neaparat sa folositi ciocolata care va place la gust, nu luati orice ciocolata neverificata. Ar fi bine sa fie de 60-70% pentru textura optima, dar va orientati si pe parcursul gatirii. Zilele trecute am facut o tura de trufe amestecate cu coaja de portocala confiata, nuci maruntite din granola low-carb, si a iesit o nebunie!

Ingrediente

Ciocolata neagra/amaruie
250 g
de minim 60-70%
Smantana dulce pentru gatit -25-32%
100 ml
daca folositi ciocolata peste 80%, recomand sa dublati cantitatea de smantana
Unt
20 g
Esenta de vanilie
1 lingurite
sau alte arome preferate
Cacao pudra
3 linguri
pentru decor, puteti folosi si fulgi de cocos, nuci maruntite, etc

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita mica turnati smantana dulce, adaugati aici untul si dupa preferinte 2 linguri de indulcitor sau zahar pudra(eu le folosesc numai daca ciocolata este peste 80%).

Puneti pe foc, amestecati periodic pana incepe sa fiarba.

2

Rupeti ciocolata bucatele si o puneti intr-un bol, deasupra turnati smantana fierbinte cu untul topit.

3

Lasati 5-10 minute pana ciocolata se inmoaie si topeste.

4

Apoi amestecati cu un tel pana devine o compozitie uniforma si neteda.

Acum, optional, puteti adauga aici putin esenta de vanilie, coji de portocale/lamaie confiate, nuci, etc.

5

Acoperiti bolul cu capac sau folie de plastic si il puneti la frigider pentru 3-4 ore, sau mai mult.

6

Cand pasta de ciocolata se intareste bine, puteti incepe sa modelati trufele de ciocolata. Va puteti ajuta cu 2 lingurite sa o luati din bol, apoi o lucrati ca pe o plasitilina.

7

Formati bilute mici si uniforme.

8

Le puteti trece clasic, doar prin pudra de cacao, dar sunt foarte bune si cu nuci maruntite sau fulgi de cocos.

9

Dupa modelare se pun la rece cateva ore, apoi le puteti savura.

Se pastreaza mult timp la frigider, intr-o casoleta ermetica si va bucurati de ele cu toata familia.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 400 grame
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 15 dec 2020, 19:56

Mulțumesc de rețetă, micul meu păcat este ciocolata neagră, acum, cu această rețetă o să-mi pot face tot felul de combinații. Mă gândesc cum ar putea fi adaptată rețeta pentru post.

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 15 dec 2020, 20:02

Pentru post ar merge dizolvata cu smantana de cocos sau lapte de migdale.😉

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) Elena (lena) 15 dec 2020, 22:55

Mulțumesc tare mult de răspuns. Da, cred ca e f.bine cu smântana de cocos deoarece este mai densă și la rece se întărește mai ușor. Am găsit la un magazin Naturalia și o cremă de migdale raw, dar abia am cumpărat-o nu am deschis borcănelul.