Păstrăv la Grătar

Păstrăv la Grătar

Am descoperit și noi minunatul păstrăv la grătar, și asta numai datorită micuței noastre grădini de weekend. Pe lângă faptul că facem fitness gratuit o mare parte din an, ne mai alintăm cu bunătăți la grătar și experimentăm tot felul de combinații, majoritatea fiind periculos de bune. Ultima lună a fost dedicată păstrăvului la grătar, după prima încercare am devenit dependenți efectiv de acest gust minunat - peștele este fraged și moale, pielea crocantă și aromată, îl savurăm doar cu puțină sare, fără nici o garnitură la cât de bun este!

Partea cea mai bună aici este că îl gătim foarte simplu, nu este efectiv o rețetă de păstrăv la grătar sofisticată și șmecheră, mai mult câteva indicații cum să nu-l stricați. Pentru că vedeta și gustul efectiv îl are anume peștele, restul sunt mici detalii importante.

Până acum găteam păstrăvul numai prăjit cu mălai sau făină la tigaie, sau filetat și sotat cu unt. Alte metode de a-l găti nu prea merg, se usucă repede la cuptor și devine fad, pe aburi parcă e prea fără gust... Cu ocazia grătarului am descoperit încă o rețetă faină cu păstrăv și o declarăm favorita absolută - este dietetic, delicios, rapid și simplu!

Ingrediente

Păstrăv proaspăt
2 buc
   
Sare
1 lingurita
   
Pătrunjel uscat
1 lingurita
sau proaspăt tocat, dar și oricare alte mirodenii vă plac
Ulei
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Eu de obicei cumpăr păstrăv proaspăt deja eviscerat și îl curăț doar de solzi cu un cuțit sau burete metalic. Se spală bine și lăsați-l să se scurgă bine de apă într-o sită, îl puteți șterge și cu niște prosoape de hârtie.

Îl puteți pune pe grătar așa întreg, arată mult mai frumos și este de efect.

Păstrăv la Grătar - Pas 1
Pas 2

Dar noi de multe ori facem grătar combinat de carne, pește, legume, cartofi - și atunci un pește întreg mâncat nu mai lasă loc de nimic altceva :))

În acest caz îl tai jumătăți(fără cap) și fiecare poate gusta și din pește, și din alte bunătăți la grătar.

Păstrăv la Grătar - Pas 2
Pas 3

În primul rând presar peste el puțină sare și ceva mirodenii uscate după gust - de multe ori îl las doar cu sare!

Ca și mirodenii puteți folosi - pătrunjel uscat, rozmarin, ierburi de provence, etc. Puteți să-i puneți în burtică și niște felii de lămâie, eu nu mă complic deloc...

Păstrăv la Grătar - Pas 3
Pas 4

Neapărat îl ungeți cu puțin ulei deasupra, pe ambele părți.

Păstrăv la Grătar - Pas 4
Pas 5

Toată această operațiune cu sarea și mirodeniile eu o fac cu 1-2 ore înainte de a porni grătarul. Pun peștele asezonat și uns cu ulei într-o pungă/bol și își așteaptă rândul frumos :)

Păstrăv la Grătar - Pas 5
Pas 6

Mare atenție la foc! Păstrăvul se gătește la foc domol neapărat, altfel îl ardeți prea repede. Sau faceți un foc domol din start, sau faceți unul mai puternic, prima tură gătiți carnea și următoarea peștele. Noi anume așa facem și de fiecare dată e perfect.

Și încă ceva important - neapărat ungeți dinainte grilajul grătarului cu puțin ulei sau îl frecați cu o bucățică mică de slănină. Asta ca să aveți încă o siguranță în plus că nu veți rămâne fără pielea crocantă și delicioasă a peștelui.

Păstrăv la Grătar - Pas 6
Pas 7

Nu vă grăbiți să-l întoarceți sau să-l mutați din loc pe grătar - dacă nu se gătește bine pe o parte se va lipi pielea de grătar și o lăsați acolo la întoarcerea peștelui!

Observați că se maronește mai repede coada, atunci îl puteți ușor încerca cu o spatulă. Dacă pielea e coaptă bine peștele se va întoarce foarte ușor, veți vedea și acele dungi specifice.

Păstrăv la Grătar - Pas 7
Pas 8

Observați cozile maronite dedesubt în această poză, cam la această etapă se întoarce pe partea cealaltă.

Păstrăv la Grătar - Pas 8
Pas 9

Aici am făcut un experiment mic și am încercat să întoarcem o bucățică de pește mai repede, observați că a rămas pielea pe grătar.

Deci nu e bine nici să-l ardeți, dar nici să-l grăbiți cu întorsul - de asta este important să-l gătiți la foc lent, altfel îl faceți ars dar și crud.

Păstrăv la Grătar - Pas 9
Pas 10

Se savurează neapărat cald, așa simplu cu sare sau cu niște mujdei, mămăligă, cartofi copți, lămâie, etc.

Este delicios, simplu, rapid și dietetic - chiar vi-l recomand dacă aveți loc și timp de grătar.

Poftă Bună!

Păstrăv la Grătar - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!