Pastrav la Gratar

Pastrav la Gratar

Am descoperit si noi minunatul pastrav la gratar, si asta numai datorita micutei noastre gradini de weekend. Pe langa faptul ca facem fitness gratuit o mare parte  din an, ne mai alintam cu bunataturi la gratar si experimentam tot felul de combinatii, majoritatea fiind periculos de bune. Ultima luna a fost dedicata pastravului la gratar, dupa prima incercare am devenit dependenti efectiv de acest gust minunat - pestele este fraged si moale, pielea crocanta si aromata, il savuram doar cu putina sare, fara nici o garnitura la cat de bun este!

Partea cea mai buna aici este ca il gatim foarte simplu, nu este efectiv o reteta de pastrav la gratar sofisticata si smekera, mai mult cateva indicatii cum sa nu-l stricati. Pentru ca vedeta si gustul efectiv il are anume pestele, restul sunt mici detalii importante.

Pana acum gateam pastravul numai prajit cu malai sau faina la tigaie, sau filetat si sotat cu unt. Alte metode de a-l gati nu prea merg, se usuca repede la cuptor si devine fad, pe aburi parca e prea fara gust... Cu ocazia gratarului am descoperit  inca o reteta faina cu pastrav si o declaram favorita absoluta - este dietetic, delicios, rapid si simplu!

Ingrediente

Pastrav proaspat
2 buc
Sare
1 lingurita
Patrunjel uscat
1 lingurita
sau proaspat tocat, dar si oricare alte mirodenii va plac
Ulei
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Eu de obicei cumpar pastrav proaspat deja eviscerat si il curat doar de solzi cu un cutit sau burete metalic. Se spala bine si lasati-l sa se scurga bine de apa intr-o sita, il puteti sterge si cu niste prosoape de hartie.

Il puteti pune pe gratar asa intreg, arata mult mai frumos si este de efect.

Pastrav la Gratar - Pas 1
Pas 2

Dar noi de multe ori facem gratar combinat de carne, peste, legume, cartofi - si atunci un peste intreg mancat nu mai lasa loc de nimic altceva :))

In acest caz il tai jumatati(fara cap) si fiecare poate gusta si din peste, si din alte bunataturi la gratar.

Pastrav la Gratar - Pas 2
Pas 3

In primul rand presar peste el putina sare si ceva mirodenii uscate dupa gust - de multe ori il las doar cu sare!

Ca si mirodenii puteti folosi - patrunjel uscat, rozmarin, ierburi de provence, etc. Puteti sa-i puneti in burtica si niste felii de lamaie, eu nu ma complic deloc...

Pastrav la Gratar - Pas 3
Pas 4

Neaparat il ungeti cu putin ulei deasupra, pe ambele parti.

Pastrav la Gratar - Pas 4
Pas 5

Toata aceasta operatiune cu sarea si mirodeniile eu o fac cu 1-2 ore inainte de a porni gratarul. Pun pestele asezonat si uns cu ulei intr-o punga/bol si isi asteapta randul frumos :)

Pastrav la Gratar - Pas 5
Pas 6

Mare atentie la foc! Pastravul se gateste la foc domol neaparat, altfel il ardeti prea repede. Sau faceti un foc domol din start, sau faceti unul mai puternic, prima tura gatiti carnea si urmatoarea pestele. Noi anume asa facem si de fiecare data e perfect.

Si inca ceva important - neaparat ungeti dinainte grilajul gratarului cu putin ulei sau il frecati cu o bucatica mica de slanina. Asta ca sa aveti inca o siguranta in plus ca nu veti ramane fara pielea crocanta si delicioasa a pestelui.

Pastrav la Gratar - Pas 6
Pas 7

Nu va grabiti sa-l intoarceti sau sa-l mutati din loc pe gratar - daca nu se gateste bine pe o parte se va lipi pielea de gratar si o lasati acolo la intoarcerea pestelui!

Observati ca se maroneste mai repede coada, atunci il puteti usor incerca cu o spatula. Daca pielea e coapta bine pestele se va intoarce foarte usor, veti vedea si acele dungi specifice.

Pastrav la Gratar - Pas 7
Pas 8

Observati cozile maronite dedesubt in aceasta poza, cam la aceasta etapa se intoarce pe partea cealalta.

Pastrav la Gratar - Pas 8
Pas 9

Aici am facut un experiment mic si am incercat sa intoarcem o bucatica de peste mai repede, observati ca a ramas pielea pe gratar.

Deci nu e bine nici sa-l ardeti, dar nici sa-l grabiti cu intorsul - de asta este important sa-l gatiti la foc lent, altfel il faceti ars dar si crud.

Pastrav la Gratar - Pas 9
Pas 10

Se savureaza neaparat cald, asa simplu cu sare sau cu niste mujdei, mamaliga, cartofi copti, lamaie, etc.

Este delicios, simplu, rapid si dietetic - chiar vi-l recomand daca aveti loc si timp de gratar.

Pofta Buna!

Pastrav la Gratar - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !