Prajitura rapida cu mere si gris, fara aluat

Prajitura rapida cu mere si gris, fara aluat

Poate nu prea aratoasa aceasta prajitura cu mere si gris in straturi, dar cu siguranta absolut delicioasa si super rapida, toata familia mea a fost multumita si mi-au cerut s-o repet cat mai repede posibil. Nu aveti treaba cu aluat, toate ingredientele se pun in straturi si folositi doar o lingura pentru manevrarea lor.

Am observat reteta de foarte mult timp, se mai gaseste cu denumirea de Prajitura bulgareasca cu mere, sau prajitura cu mere "3 pahare", dar in idee tot ramane o prajitura cu mere si gris in straturi. Eu as zice ca are si ceva textura de budinca, dar depinde cat de zemoase sunt merele pe care le folositi in reteta.

Apropo, daca folositi lapte vegan si unt de cocos, o puteti face si in varianta de post.

Ingrediente

Mere
5 buc
Gris de grau
1 pahar
toate ingredientele le-am masurat cu pahar de 250ml
Zahar
1 pahar
Faina alba
1 pahar
Praf de copt
10 g
Unt
50 g
sau in varianta de post - unt de cocos, ulei
Lapte
250 ml
sau lapte vegan

Pasi de urmat

1

Masurati cele 3 ingrediente uscate cu paharul - grisul, zaharul si faina.

2

Le puneti intr-un bol, adaugati praful de copt si amestecati.

3

Aceasta compozitie o puteti distribui in 3 boluri in cantitati egale, ca sa nu va bazati pe masurarea ochiometrica la montarea prajiturii.

4

Merele se spala bine, optional puteti sa le curatati de coaja, eu le-am lasat asa. Apoi le scoateti cotorul si le dati prin razatoarea cu gauri medii.

5

Asterneti cu hartie de copt o forma de 24-26cm in diametru.

Turnati si distribuiti la baza tavii 1/3 din amestecul uscat cu gris.

6

Deasupra distribuiti, presati si nivelati cu o furculita jumatate din cantitatea de mere.

7

Iarasi puneti 1/3 din compozitia de gris, nivelati.

8

Adaugati restul de mere, presati si nivelati din nou cu furculita.

9

Si ultimul nivel va fi inca 1/3 din amestecul cu gris.

10

Topiti untul si il amestecati cu laptele cald.

11

Turnati-le atent peste prajitura asamblata.

12

Cu o fuculita sau betisor de lemn faceti mici gauri in adancime pana se absoarbe tot laptele in prajitura.

13

Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute.

Dupa cuptor lasati sa se raceasca complet 5-6 ore inainte de servire.

Apoi feliati si savurati, efectiv se topeste in gura.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 09 Nov 2022, 20:44

Mulțumesc mult pentru rețeta aceasta ușoară. Abia aștept să încerc prăjitura (în varianta de post). O să încerc cu lapte de migdale, care are o aromă foarte plăcută. La Kaufland am găsit un fel de margarină eco, cu shea, cocos, migdale, suc de morcov pe care o voi folosi (are grăsime 75 la sută). O să spun tuturor cum a ieșit.

Dia.Si.
Dia.Si. 11 Nov 2022, 08:20

Buna Lena, am facut aseara prajitura si am lasat-o sa se raceasca peste noapte. Am savurat-o dimineata cu iaurt la micul dejun. Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 11 Nov 2022, 08:26

Daca ati savurat-o, de ce nota 3? Foarte ciudata la tine neconcordanta intre cele spuse si nota data, chiar vroiam sa mentionez asta si la alte comentarii…

Dia.Si.
Dia.Si. 11 Nov 2022, 08:46

Nota 3, fiindca a fost ok. Nota 3 nu e nota proasta (pentru mine cel putin). Dau note de 4 si 5 pentru retetele pe care le voi repeta. Prajitura a fost ok, nu e rea, nu e deosebita nici la gust, nici la textura, am multe alte retete pe care le repet si altele de incercat. Imi pare rau ca te supara sistemul meu.Iti respect munca, de aceea nu o sa mai postez comentarii. Parerea mea nu conteaza oricum.

lena
Elena (lena) Dia.Si. 11 Nov 2022, 09:02

La fel cum tu ai dreptul sa fii sincera, asa sunt si eu, chiar ma bucur ca am lamurit situatia pe fata, fara cuvinte dragute care ascund textul de mai sus - grosolan si suparat, dar sincer.

E treaba ta daca vrei sa nu sa postezi comentarii, mai bine fara ele daca doar vrei putina impresie. Parerea sincera conteaza, altele nu. Spor.

Victoria D.
Victoria D. 12 Nov 2022, 21:15

Minunata prajitura! Cremoasa, suculenta (am pus 6 mere, ca tare imi plac prajiturile cu mult mar 🙂), fina, aromata! Nu mai zic cat de usor am facut-o si cu copilasii dupa mine. De la un timp sunt nevoita sa caut retete usor de pregatit, pentru ca nu-mi permite timpul. Reteta asta este perfecta atunci cand iti e pofta de un desert bunisor pregatit in casa, dar nu dispui de mult timp. O voi repeta cu siguranta (si cat de curand, pt ca am facut-o in seara asta, nu am avut rabdare nici sa se raceasca bine si am mancat aproape jumatate🙈). Dupa parerea mea seamana putin la gust cu prajitura cu mere invizibila. Dar asta se face si mai repede 🙂. Lena, iti multumesc pt inspiratie si pt munca depusa la acest site. Faci o treaba minunata!🤗

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Victoria D. 13 Nov 2022, 14:57

Multumesc mult pentru mesaj, sa aveti pofta buna!🤗

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 13 Nov 2022, 20:33

buna Lena! super reteta pt oameni grabiti si gurmanzi! e dificil de asteptat 6 ore de racire, abia a iesit din cuptor si suntem la a doua portie! sanatate!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alma Camelia
Alma Camelia 19 Nov 2022, 09:24

Bună ziua ! Lena, aș vrea să fac rețeta, dar vreau să folosesc ulei, nu unt. Cât ulei ar trebui ( cantitatea în ml ) ? Încă o dată mulțumiri pentru munca ta ! Ești ca și prietena familiei mele. 

lena
Elena (lena) Alma Camelia 19 Nov 2022, 14:13

Buna Alma, multumesc mult pentru mesaj si apreciere!🤗

Referitor la reteta, folosesti aceeasi cantitate de ulei ca si unt.

LidiaCorduneanu358
Lidia Corduneanu (LidiaCorduneanu358) 19 Nov 2022, 20:29

Tocmai am scos-o de la cuptor ❤️ miroase atât de bine. Dar de ce trenuie să stea atât până a putea fi tăiată? 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lidia Corduneanu (LidiaCorduneanu358) 19 Nov 2022, 21:37

Eu recomand s-o tineti asa pt ca sa se taie uniform si sa se prinda bine ingredientele. Calda s-ar putea sa fie ceva mai sfaramicioasa.😉

Edris
Edris 23 Nov 2022, 11:48

Buna Lena, sa iti povestesc despre această prăjitură. Ți-am scris la tarta quiche cu tofu ca as fi vrut aluatul pentru o tarta dulce. Ei bine, l-am facut aici. Adică, am pus fulgi de ovăz rasniti,migdale rasnite,cocos,gris,zahar am pus cam 100g praf;umplura am facut-o cu mere, morcovi si curmale; apa minerală și ulei. A ieșit foarte bună, suficient de dulce. Nu am masurat ingredientele ci am facut la ochi. Am sa o repet cu siguranta si in varianta originală. Dar ideea de a face o prăjitură asa rapidă este minunată.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Edris 23 Nov 2022, 17:59

Interesante combinatii, multumim mult pentru ca le-ai impartit cu noi!🤗👍

susulina
simona andreea (susulina) 27 Nov 2022, 09:46

Am facut-o ieri, o prajitura bunicica dar eu n-as mai face-o, insa sotului i-a placut forte mult si ar vrea s-o mai fac, deci, gusturile difera. Lui intotdeauna ii plac cele care-mi plac mie mai putin. Retetele dumneavoastra sunt minunate si am incercat multe dintre ele. Mi-a placut textura crocanta de la blatul de jos iar merele ma gandesc ca ar putea fi si calite inainte pentru un plus de gust. Am mai pus nuci tocate peste fiecare rand de mere si putina scortisoara, nuca rumenita putin la cuptor, ii da un gust mai bun. Eu am folosit 1/2 din cantitati, am masurat cu cana de 250 dupa care am si cantarit ca sa stiu exact gramajul. 100 gr gris, 125 zahar, 75 faina, 25 unt, 125 ml lapte, 400 gr mere cantarite dupa ce le-am ras. Aproximativ 45 min la 180° fara ventilatie.