Pește prăjit cu mălai

Pește prăjit cu mălai

Este metoda de preparare a peștelui învățată de la bunica, ea îl făcea numai așa - la o mămăligă și mujdei de usturoi era ceva deosebit. Periodic gătesc peștele cu mălai, dar acum fac și un sos de roșii cu usturoi la el, se combină perfect.

De obicei prăjesc pește de apă dulce - crap, caras, fitofag, novac sau păstrăv. Recomand să încercați, este foarte gustos.

Ingrediente

Păstrăv proaspăt
1 kg
   
Făină de mălai
200 g
   
Ceapă albă
1 buc
   
Roșii cubulețe din conservă de 300g
1 buc
sau 2-3 roșii proaspete, tăiate cubulețe
Usturoi
3 buc
căței
Sare
1 lingura
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Peștele se curăță bine, se spală și se porționează. Puteți lăsa peștele întreg, numai dacă este mic - dacă este mai mare nu se prăjește bine, trebuie neapărat porționat.

Pește prăjit cu mălai - Pas 1
Pas 2

Apoi îl sărați bine pe toate părțile și lăsați 10-15 min.

Pește prăjit cu mălai - Pas 2
Pas 3

Puneți o tigaie cu puțin ulei în ea pe foc, să se încălzească bine.

Mălaiul îl puneți într-o farfurie și dați peștele prin el, să fie acoperit bine pe toate părțile.

Pește prăjit cu mălai - Pas 3
Pas 4

Puneți bucățile de pește în tigaie să se prăjească. Regula de bază la prăjirea peștelui este să-l lăsați 15 - 20 de min fără să începeți să-l întoarceți sau mișcați. Altfel se rupe și nu se mai prăjește uniform. Focul trebuie să fie mediu, și tigaia nu se acoperă cu capac - de obicei pun pe ea o sită din aia care împiedică uleiul să sară.

Pește prăjit cu mălai - Pas 4
Pas 5

Când s-a rumenit bine pe o parte, îl întoarceți pe cealaltă și lăsați iarăși până se rumenește și pe partea asta.

Pește prăjit cu mălai - Pas 5
Pas 6

Când este gata, îl scoateți pe o farfurie și lăsați vreo 10 min să se răcorească. În acest timp se face sosul de roșii.

Pește prăjit cu mălai - Pas 6
Pas 7

Ceapa se curăță, spală și taie bucătele mărunte. O puneți într-o tigaie cu puțin ulei și căliți până se rumenește ușor.

Pește prăjit cu mălai - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați roșiile tăiate mărunt, amestecați și lăsați vreo 10 min să fiarbă bine. Apoi potriviți de sare, stingeți focul și abia acum adăugați usturoiul pisat. Dacă îl puneți când fierbe sosul, își pierde din aromă și calități. Amestecați bine, îl puteți pasa prin blender sau folosiți așa cum este.

Pește prăjit cu mălai - Pas 8
Pas 9

Peștele se servește cu sosul de roșii și opțional mămăligă.

Este o mâncare simplă, țărănească și foarte gustoasă.

Poftă Bună!

Pește prăjit cu mălai - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

AnaFusu524
Ana Fusu (AnaFusu524) 06 Dec 2017, 04:48

Mulțumesc Lena 🌸 Am pregătit deja mai multe bucate după rețetele tale și vreau să îți spun ca sunt foarte gustoase și practice. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ana Fusu (AnaFusu524) 06 Dec 2017, 06:45

Cu mare drag, multumesc si eu!

veio
veio 16 Dec 2016, 13:22

Un deliciu ti se topeste in gura ... multumesc Lena 😚😚😚🤗🤗🤗🤗

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
GradisteanCosminAlin742
Gradistean Cosmin Alin (GradisteanCosminAlin742) 24 Oct 2016, 14:29

Imi place foarte mult sa gatesc si de fiecare data ma consult pe acest site minunat cu retetele.foarte interesant mai ales ca imi place foarte nult sa inventez.felicitari.P.S cred ca sunt printre primi barbati care scriu.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Gradistean Cosmin Alin (GradisteanCosminAlin742) 24 Oct 2016, 14:41

O, nu, sunt chiar multi barbati care scriu, sa stii :) Asa ca mult curaj la gatit si te mai astept cu pareri si poze la retete!

AMV
Adriana (AMV) 13 May 2012, 20:34

Cred ca intr-o viata anterioara am fost pisica, imi place pestele !

Poza mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 29 Jan 2012, 22:37

Eu, pentru ca am avut peste mai mic, l-am prajit cu totul. Nu am avut timp sa-i fac si sos, dar am adaugat niste rosii feliate si paine prajita. Evident, sosul de usturoi nu a lipsit, nu e in poza ca in timp ce fotografiam, sotul meu il facea. El se pricepe cu adevarat la mujdei :) Foarte gustoasa reteta!

Poza mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 Jan 2012, 16:52

L-am facut si eu ieri.....am avut file de pangassius....l-am condimentat, l-am dat prin ou si apoi prin malai....in acest fel malaiul nu se imprastie si se formeaza o crusta frumoasa...nu am facut sos de rosii deoarece noi nu obisnuim...am facut doar un mujdei sanatos..am poza doar in tigaie la prajit..in farfurie nu am mai apucat...

Poza mea pentru rețetă:
iryana
iryana 20 Dec 2010, 18:40

eu mai amestec malaiul cu putin cascaval dat pe razatoarea mica ...e f bun

Nota mea pentru rețetă:
eli
elena teodoru (eli) 03 Feb 2010, 21:48

este si reteta mea preferata,ca doar sunt tot moldoveanca!

Nota mea pentru rețetă:
mioara
mioara 02 Feb 2010, 11:32

buonisimo, apetisant abia astept sal fac si eu

Nota mea pentru rețetă:
nina
nina 01 Feb 2010, 23:13

e ff buna,dar mai rar ca avem prea multe chilogramae!  adica eu!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile