Peste prajit cu malai

Peste prajit cu malai

Este metoda de preparare a pestelui invatata de la bunica, ea il facea numai asa - la o mamaliga si mujdei de usturoi era ceva deosebit. Periodic gatesc pestele cu malai, dar acum fac si un sos de rosii cu usturoi la el, se combina perfect.

De obicei prajesc peste de apa dulce - crap, caras, fitofag, novac sau pastrav. Recomand sa incercati, este foarte gustos.

Ingrediente

Pastrav proaspat
1 kg
Faina de malai
200 g
Ceapa alba
1 buc
Rosii cubulete din conserva de 300g
1 buc
sau 2-3 rosii proaspete, taiate cubulete
Usturoi
3 buc
catei
Sare
1 linguri
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

Pestele se curata bine, se spala si se portioneaza. Puteti lasa pestele intreg, numai daca este mic - daca este mai mare nu se prajeste bine, trebuie neaparat portionat.

2

Apoi il sarati bine pe toate partile si lasati 10-15 min.

3

Puneto o tigaie cu putin ulei in ea pe foc, sa se incalzeasca bine.

Malaiul il puneti intr-o farfurie si dati pestele prin el, sa fie acoperit bine pe toate partile.

4

Puneti bucatile de peste in tigaie sa se prajeasca. Regula de baza la prajirea pestelui este sa-l lasati 15 - 20 de min fara sa incepeti sa-l intoarceti sau miscati. Altfel se rupe si nu se mai prajeste uniform. Focul trebuie sa fie mediu, si tigaia nu se acopera cu capac - de obicei pun pe ea o sita din aia care impiedica uleiul sa sara.

5

Cand s-a rumenit bine pe o parte, il intoarceti pe cealalta si lasati iarasi pana se rumeneste si pe partea asta.

6

Cand este gata, il scoateti pe o farfurie si lasati vreo 10 min sa se racoreasca. In acest timp se face sosul de rosii.

7

Ceapa se curata, spala si taie bucatele marunte. O puneti intr-o tigaie cu putin ulei si caliti pana se rumeneste usor.

8

Apoi adaugati rosiile taiate marunt, amestecati si lasati vreo 10 min sa fiarba bine. Apoi potriviti de sare, stingeti focul si abia acum adaugati usturoiul pisat. Daca il puneti cand fierbe sosul isi pierde din aroma si calitati. Amestecati bine, il puteti pasa prin blender sau folositi asa cum este.

9

Pestele se serveste cu sosul de rosii si optional mamaliga.

Este o mancare simpla, taraneasca si foarte gustoasa.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

AnaFusu524
Ana Fusu (AnaFusu524) 06 dec 2017, 04:48

Mulțumesc Lena 🌸 Am pregătit deja mai multe bucate după rețetele tale și vreau să îți spun ca sunt foarte gustoase și practice. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana Fusu (AnaFusu524) 06 dec 2017, 06:45

Cu mare drag, multumesc si eu!

veio
veio 16 dec 2016, 13:22

Un deliciu ti se topeste in gura ... multumesc Lena 😚😚😚🤗🤗🤗🤗

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
GradisteanCosminAlin742
Gradistean Cosmin Alin (GradisteanCosminAlin742) 24 oct 2016, 14:29

Imi place foarte mult sa gatesc si de fiecare data ma consult pe acest site minunat cu retetele.foarte interesant mai ales ca imi place foarte nult sa inventez.felicitari.P.S cred ca sunt printre primi barbati care scriu.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Gradistean Cosmin Alin (GradisteanCosminAlin742) 24 oct 2016, 14:41

O, nu, sunt chiar multi barbati care scriu, sa stii :) Asa ca mult curaj la gatit si te mai astept cu pareri si poze la retete!

AMV
Adriana (AMV) 13 mai 2012, 20:34

Cred ca intr-o viata anterioara am fost pisica, imi place pestele !

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 29 ian 2012, 22:37

Eu, pentru ca am avut peste mai mic, l-am prajit cu totul. Nu am avut timp sa-i fac si sos, dar am adaugat niste rosii feliate si paine prajita. Evident, sosul de usturoi nu a lipsit, nu e in poza ca in timp ce fotografiam, sotul meu il facea. El se pricepe cu adevarat la mujdei :) Foarte gustoasa reteta!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 ian 2012, 16:52

L-am facut si eu ieri.....am avut file de pangassius....l-am condimentat, l-am dat prin ou si apoi prin malai....in acest fel malaiul nu se imprastie si se formeaza o crusta frumoasa...nu am facut sos de rosii deoarece noi nu obisnuim...am facut doar un mujdei sanatos..am poza doar in tigaie la prajit..in farfurie nu am mai apucat...

Poza mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 20 sep 2010, 10:04

Pentru ca malaiul este granulat amestec mereu cu faina de grau pentru a se forma o crusta. Doar asa il preparam si neaparat cu mamaliguta. Cred ca este pacat sa mananci acest peste cu paine, nu?

Nota mea pentru reteta:
eli
elena teodoru (eli) 03 feb 2010, 21:48

este si reteta mea preferata,ca doar sunt tot moldoveanca!

Nota mea pentru reteta:
mioara
mioara 02 feb 2010, 11:32

buonisimo, apetisant abia astept sal fac si eu

Nota mea pentru reteta:
nina
nina 01 feb 2010, 23:13

e ff buna,dar mai rar ca avem prea multe chilogramae!  adica eu!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile