Pește prăjit cu mălai

Pește prăjit cu mălai

Este metoda de preparare a peștelui învățată de la bunica, ea îl făcea numai așa - la o mămăligă și mujdei de usturoi era ceva deosebit. Periodic gătesc peștele cu mălai, dar acum fac și un sos de roșii cu usturoi la el, se combină perfect.

De obicei prăjesc pește de apă dulce - crap, caras, fitofag, novac sau păstrăv. Recomand să încercați, este foarte gustos.

Ingrediente

Păstrăv proaspăt
1 kg
   
Făină de mălai
200 g
   
Ceapă albă
1 buc
   
Roșii cubulețe din conservă de 300g
1 buc
sau 2-3 roșii proaspete, tăiate cubulețe
Usturoi
3 buc
căței
Sare
1 lingura
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Peștele se curăță bine, se spală și se porționează. Puteți lăsa peștele întreg, numai dacă este mic - dacă este mai mare nu se prăjește bine, trebuie neapărat porționat.

Pește prăjit cu mălai - Pas 1
Pas 2

Apoi îl sărați bine pe toate părțile și lăsați 10-15 min.

Pește prăjit cu mălai - Pas 2
Pas 3

Puneți o tigaie cu puțin ulei în ea pe foc, să se încălzească bine.

Mălaiul îl puneți într-o farfurie și dați peștele prin el, să fie acoperit bine pe toate părțile.

Pește prăjit cu mălai - Pas 3
Pas 4

Puneți bucățile de pește în tigaie să se prăjească. Regula de bază la prăjirea peștelui este să-l lăsați 15 - 20 de min fără să începeți să-l întoarceți sau mișcați. Altfel se rupe și nu se mai prăjește uniform. Focul trebuie să fie mediu, și tigaia nu se acoperă cu capac - de obicei pun pe ea o sită din aia care împiedică uleiul să sară.

Pește prăjit cu mălai - Pas 4
Pas 5

Când s-a rumenit bine pe o parte, îl întoarceți pe cealaltă și lăsați iarăși până se rumenește și pe partea asta.

Pește prăjit cu mălai - Pas 5
Pas 6

Când este gata, îl scoateți pe o farfurie și lăsați vreo 10 min să se răcorească. În acest timp se face sosul de roșii.

Pește prăjit cu mălai - Pas 6
Pas 7

Ceapa se curăță, spală și taie bucătele mărunte. O puneți într-o tigaie cu puțin ulei și căliți până se rumenește ușor.

Pește prăjit cu mălai - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați roșiile tăiate mărunt, amestecați și lăsați vreo 10 min să fiarbă bine. Apoi potriviți de sare, stingeți focul și abia acum adăugați usturoiul pisat. Dacă îl puneți când fierbe sosul, își pierde din aromă și calități. Amestecați bine, îl puteți pasa prin blender sau folosiți așa cum este.

Pește prăjit cu mălai - Pas 8
Pas 9

Peștele se servește cu sosul de roșii și opțional mămăligă.

Este o mâncare simplă, țărănească și foarte gustoasă.

Poftă Bună!

Pește prăjit cu mălai - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

victoria pegza
victoria pegza 01 Feb 2010, 11:55

mmmmmm mi sa umplut gura cu apa,o sa fac neaparat arata foarte bine.

etinc3lle
luminita (etinc3lle) 01 Feb 2010, 13:11

este si reteta bunicii mele e delicioasa, ti se topeste in gura

Nota mea pentru rețetă:
mara
mara 01 Feb 2010, 13:37

cred ca este delicios

hanna
hanna 01 Feb 2010, 16:55

yumii!asa se face si la mine in zona,tot cu malai si mujdei si este gustos si sanatos!

nina
nina 01 Feb 2010, 23:13

e ff buna,dar mai rar ca avem prea multe chilogramae!  adica eu!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
marinaily
Marina (marinaily) 01 Feb 2010, 23:31

Lenca,  multumesc ,esti  o gospodina minunata, sincer e unicul site de unde ma inspir, nu caut alceva ,si un multumesc aparte pentru posibilitatea de a printa recetele ,oooh ce noroc o dat peste mine ,multumesc si succes in toate cele ,sanatate si bata-te norocul

mioara48
mioara48 02 Feb 2010, 10:13

mioara
mioara 02 Feb 2010, 11:32

buonisimo, apetisant abia astept sal fac si eu

Nota mea pentru rețetă:
rodi
Armasari Rodica (rodi) 03 Feb 2010, 12:56

noi foarte mult iubim pestele,dar cu malai e  mmmmmmmmmm ... super

eli
elena teodoru (eli) 03 Feb 2010, 21:48

este si reteta mea preferata,ca doar sunt tot moldoveanca!

Nota mea pentru rețetă:
bocsa
gabriela (bocsa) 04 Sep 2010, 22:29

Si eu prajesc pestele, tot dat prin malai.Am incercat si combinat malaiul cu faina alba, dar nu mi-a placut.In sos, eu pun si putina pasta de gogosari.

amalia80
amalia80 20 Sep 2010, 10:04

Pentru ca malaiul este granulat amestec mereu cu faina de grau pentru a se forma o crusta. Doar asa il preparam si neaparat cu mamaliguta. Cred ca este pacat sa mananci acest peste cu paine, nu?

Nota mea pentru rețetă:
bocsa
gabriela (bocsa) 23 Sep 2010, 00:55

Chiar astazi, am prajit peste dat prin malai si l-am servit cu o mamaliguta calda si mujdei de usturoi.Super bun!

mioara48
mioara48 24 Sep 2010, 08:50

Mai bun este cu pesmet prajit,ficare face dupa preferinte

bocsa
gabriela (bocsa) 24 Sep 2010, 17:19

Nu i-mi place cu pesmet, este uleios.Pesmetul se umfla si acumuleaza ulei.

iryana
iryana 20 Dec 2010, 18:40

eu mai amestec malaiul cu putin cascaval dat pe razatoarea mica ...e f bun

Nota mea pentru rețetă:
chiriac
chiriac 11 Oct 2011, 16:29

Gatesc pentru toata familia de 1 an ( surpriza , sunt barbat)  numai de pe acest site care mi se pare cel mai practic si mai bun din toate. Pasii de urmat cu poze sunt extraordinar de eficienti , retetele cuprind ingredientre " lumesti " , nu de pe alte "planete" ca in alte parti.Mancarurile au un gust deosebit. Va multumim doamna pentru  bunatatea cu care ne indrumati sa gatim sanatos si delicios.

lena
Elena (lena) 11 Oct 2011, 16:51

Ce placut comentariu - si intr-adevar surpriza ca sunteti barbat si va place site-ul. De obicei stiu ca mai intra barbatii pe site, dar sa le spuna sotiilor ce sa gateasca

Va multumesc mult de apreciere, chiar ma ajuta mutl aceste comentarii de bine. Va mai astept pe site si multa sanatate

veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 Jan 2012, 16:52

L-am facut si eu ieri.....am avut file de pangassius....l-am condimentat, l-am dat prin ou si apoi prin malai....in acest fel malaiul nu se imprastie si se formeaza o crusta frumoasa...nu am facut sos de rosii deoarece noi nu obisnuim...am facut doar un mujdei sanatos..am poza doar in tigaie la prajit..in farfurie nu am mai apucat...

Poza mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 29 Jan 2012, 22:37

Eu, pentru ca am avut peste mai mic, l-am prajit cu totul. Nu am avut timp sa-i fac si sos, dar am adaugat niste rosii feliate si paine prajita. Evident, sosul de usturoi nu a lipsit, nu e in poza ca in timp ce fotografiam, sotul meu il facea. El se pricepe cu adevarat la mujdei :) Foarte gustoasa reteta!

Poza mea pentru rețetă:
AMV
Adriana (AMV) 13 May 2012, 20:34

Cred ca intr-o viata anterioara am fost pisica, imi place pestele !

Poza mea pentru rețetă:
GradisteanCosminAlin742
Gradistean Cosmin Alin (GradisteanCosminAlin742) 24 Oct 2016, 14:29

Imi place foarte mult sa gatesc si de fiecare data ma consult pe acest site minunat cu retetele.foarte interesant mai ales ca imi place foarte nult sa inventez.felicitari.P.S cred ca sunt printre primi barbati care scriu.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Gradistean Cosmin Alin (GradisteanCosminAlin742) 24 Oct 2016, 14:41

O, nu, sunt chiar multi barbati care scriu, sa stii :) Asa ca mult curaj la gatit si te mai astept cu pareri si poze la retete!

veio
veio 16 Dec 2016, 13:22

Un deliciu ti se topeste in gura ... multumesc Lena 😚😚😚🤗🤗🤗🤗

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AnaFusu524
Ana Fusu (AnaFusu524) 06 Dec 2017, 04:48

Mulțumesc Lena 🌸 Am pregătit deja mai multe bucate după rețetele tale și vreau să îți spun ca sunt foarte gustoase și practice. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ana Fusu (AnaFusu524) 06 Dec 2017, 06:45

Cu mare drag, multumesc si eu!