Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii

Daca inca nu ati descoperit aceasta metoda ingenioasa de a gati pastele rapid (chiar extrem de rapid!) la tigaie, insist neaparat sa recuperati si s-o incercati cat mai repede. In principiu se poate aplica la orice tip de paste, cu diverse umpluturi si arome (nu va limitati doar la reteta de paste cu ton), eu am testat-o pe pastele din grau dur, mi se par geniale si perfecte gatite astfel.

Anume aceasta reteta de paste cu ton si rosii recomand s-o gatiti exact ca mine, daca vreti un gust maxim de bun si deosebit. Dar puteti s-o adaptati si la ce aveti prin frigider si camara, sau in dependenta de preferintele familiei, vedeti in pasi toate recomandarile. Cele 2 linguri de mascarpone sunt optionale, dar nu va imaginati cat de cremos devine sosul si ce gust minunat vor avea banalele paste cu ton folosind acest mic truc.

Ingrediente

Ton in ulei de masline la conserva
2 buc
conserve de 160g, in ulei sau apa, dupa preferinte si buget
Rosii
4 buc
sau o conserva de rosii cuburi
Paste
500 g
Apa
900 ml
Ceapa
1 buc
Usturoi (catei)
4 buc
Mascarpone
2 linguri
este optional, sau poate fi inlocuit cu crema de branza tip Philadelphia
Sare
1 lingura
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Busuioc
1 lingura
am in vedere busuioc tocat verde, sau inlocuiti cu putin patrunjel tocat
Ulei de masline
50 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Curatati ceapa, usutroiul, spalati rosiile.

Daca nu aveti rosii bune de sezon, recomand sa le inlocuiti cu rosii cuburi din conserva, sau chiar pasta de rosii.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 1
Pas 2

Pentru aceasta reteta folositi o tigaie adanca, cu borduri mai inalte, sau o oala tip tuci, cu fund mai gros.

Deci, in tigaie turnati uleiul de masline si adaugati ceapa tocata cubulete mici, amestecati si caliti pana incepe sa se rumeneasca usor.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 2
Pas 3

Apoi adaugati usturoiul maruntit, amestecati si mai caliti 1 minut.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 3
Pas 4

Puneti rosiile taiate cuburi mici, amestecati si lasati sa fiarba.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 4
Pas 5

Timpul de fierbere la rosii poate fi diferit, depinde cat de zemoase sunt. Periodic amestecati si verificati cand sosul de la rosiile fierte devine mai cremos si observati cum lasa urme in tigaie dupa lingura.

Daca folositi rosii din conserva, acestea vor fi gata si mai repede.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 5
Pas 6

Puneti 500g de paste uscate in tigaie, turnati 900ml de apa rece, 1lingura de sare, amestecati bine si asteptati pana incepe sa fiarba totul.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 6
Pas 7

Cand incepe procesul de fierbere, mai amestecati o data, faceti focul mic si acoperiti tigaia cu capac.

Lasati asa aproximativ timp de 10 minute.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 7
Pas 8

Dupa acest timp scoateti capacul, amestecati din nou, gustati si verificati daca pastele sunt fierte (de preferat al dente). Eventual le puteti lasa inca putin la fiert sub capac, depinde ce marca de paste folositi.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 8
Pas 9

In momentul cand pastele sunt fierte, adaugati in ele 2 linguri de branza mascarpone (sau crema de branza), amestecati bine totul.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 9
Pas 10

Apoi puneti tonul (scurs in prealabil de ulei sau apa), busuiocul/patrunjelul tocat si putin piper negru macinat.

Amestecati si mai gustati de piper/sare dupa preferinte.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 10
Pas 11

Foarte important acum sa inchideti focul si sa lasati totul acoperit cu capac timp de 5 minute, sa se infuzeze toate aromele iar pastele sa mai absoarba putin din sos.

Dupa cum va spuneam mai sus, puteti adapta reteta dupa orice preferinte - o faceti doar cu sos de rosii (eventual si mascarpone), puneti carne gatita de pui sau curcan in loc de ton, bacon prajit, ciuperci calite, etc.

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 11
Pas 12

Deci, dupa 5 minute de repaos luati capacul, mai amestecati o data pastele, serviti si savurati.

Noua ne place sa folosim si cascaval parmesan ras la servire, inca nu am inteles daca este corect italieneste, dar sigur e bun!

Pofta Buna!

Paste rapide la tigaie, cu ton si rosii - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 portii (1 cutie de 500g de paste)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 06 Aug 2023, 20:09

Delicios. In loc de mascarpone am adăugat 2 linguri de drojdie nutritivă după ce am stins focul. Mulțumim

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Gia Madalina (Madalina16) 06 Aug 2023, 20:15

Buna idee! Multumesc de mesaj.🤗👍

Lianulia
Lianulia 13 Oct 2023, 17:41

Buna seara.

Pot adauga smantana in loc de mascarpone/crema de branza?

Multumesc.

lena
Elena (lena) Lianulia 13 Oct 2023, 17:43

Cred ca se poate si cu smantana.

Lianulia
Lianulia 13 Oct 2023, 19:12

Chiar a mers!

M-ai salvat (inca o data)

Nota mea pentru reteta: