Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii

Dacă încă nu ați descoperit această metodă ingenioasă de a găti pastele rapid (chiar extrem de rapid!) la tigaie, insist neapărat să recuperați și s-o încercați cât mai repede. În principiu se poate aplica la orice tip de paste, cu diverse umpluturi și arome (nu vă limitați doar la rețeta de paste cu ton), eu am testat-o pe pastele din grâu dur, mi se par geniale și perfecte gătite astfel.

Anume această rețetă de paste cu ton și roșii recomand s-o gătiți exact ca mine, dacă vreți un gust maxim de bun și deosebit. Dar puteți s-o adaptați și la ce aveți prin frigider și cămară, sau în dependență de preferințele familiei, vedeți în pași toate recomandările. Cele 2 linguri de mascarpone sunt opționale, dar nu vă imaginați cât de cremos devine sosul și ce gust minunat vor avea banalele paste cu ton folosind acest mic truc.

Ingrediente

Ton în ulei de măsline la conservă
2 buc
conserve de 160g, în ulei sau apă, după preferințe și buget
Roșii
4 buc
sau o conservă de roșii cuburi
Paste
500 g
   
Apă
900 ml
   
Ceapă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
4 buc
   
Mascarpone
2 linguri
este opțional, sau poate fi înlocuit cu cremă de brânză tip Philadelphia
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Busuioc
1 lingura
am în vedere busuioc tocat verde, sau înlocuiți cu puțin pătrunjel tocat
Ulei de măsline
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Curățați ceapa, usturoiul, spălați roșiile.

Dacă nu aveți roșii bune de sezon, recomand să le înlocuiți cu roșii cuburi din conservă, sau chiar pastă de roșii.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 1
Pas 2

Pentru această rețetă folosiți o tigaie adâncă, cu borduri mai înalte, sau o oală tip tuci, cu fund mai gros.

Deci, în tigaie turnați uleiul de măsline și adăugați ceapa tocată cubulețe mici, amestecați și căliți până începe să se rumenească ușor.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați usturoiul mărunțit, amestecați și mai căliți 1 minut.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 3
Pas 4

Puneți roșiile tăiate cuburi mici, amestecați și lăsați să fiarbă.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 4
Pas 5

Timpul de fierbere la roșii poate fi diferit, depinde cât de zemoase sunt. Periodic amestecați și verificați când sosul de la roșiile fierte devine mai cremos și observați cum lasă urme în tigaie după lingură.

Dacă folosiți roșii din conservă, acestea vor fi gata și mai repede.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 5
Pas 6

Puneți 500g de paste uscate în tigaie, turnați 900ml de apă rece, 1 lingură de sare, amestecați bine și așteptați până începe să fiarbă totul.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 6
Pas 7

Când începe procesul de fierbere, mai amestecați o dată, faceți focul mic și acoperiți tigaia cu capac.

Lăsați așa aproximativ timp de 10 minute.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 7
Pas 8

După acest timp scoateți capacul, amestecați din nou, gustați și verificați dacă pastele sunt fierte (de preferat al dente). Eventual le puteți lăsa încă puțin la fiert sub capac, depinde ce marcă de paste folosiți.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 8
Pas 9

În momentul când pastele sunt fierte, adăugați în ele 2 linguri de brânză mascarpone (sau cremă de brânză), amestecați bine totul.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 9
Pas 10

Apoi puneți tonul (scurs în prealabil de ulei sau apă), busuiocul/pătrunjelul tocat și puțin piper negru măcinat.

Amestecați și mai gustați de piper/sare după preferințe.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 10
Pas 11

Foarte important acum să închideți focul și să lăsați totul acoperit cu capac timp de 5 minute, să se infuzeze toate aromele iar pastele să mai absoarbă puțin din sos.

După cum vă spuneam mai sus, puteți adapta rețeta după orice preferințe - o faceți doar cu sos de roșii (eventual și mascarpone), puneți carne gătită de pui sau curcan în loc de ton, bacon prăjit, ciuperci călite, etc.

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 11
Pas 12

Deci, după 5 minute de repaus luați capacul, mai amestecați o dată pastele, serviți și savurați.

Nouă ne place să folosim și cașcaval parmezan ras la servire, încă nu am înțeles dacă este corect italianește, dar sigur e bun!

Poftă Bună!

Paste rapide la tigaie, cu ton și roșii - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 portii (1 cutie de 500g de paste)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Madalina16
Gia Madalina (Madalina16) 06 Aug 2023, 20:09

Delicios. In loc de mascarpone am adăugat 2 linguri de drojdie nutritivă după ce am stins focul. Mulțumim

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Gia Madalina (Madalina16) 06 Aug 2023, 20:15

Buna idee! Multumesc de mesaj.🤗👍

Lianulia
Lianulia 13 Oct 2023, 17:41

Buna seara.

Pot adauga smantana in loc de mascarpone/crema de branza?

Multumesc.

lena
Elena (lena) Lianulia 13 Oct 2023, 17:43

Cred ca se poate si cu smantana.

Lianulia
Lianulia 13 Oct 2023, 19:12

Chiar a mers!

M-ai salvat (inca o data)

Nota mea pentru rețetă: