Paste cu fructe de mare si sos de rosii Reteta VIDEO
Nu credeam ca vreodata voi gati singura pastele cu fructe de mare, dar am reusit sa gasesc formula perfecta care sa o acceptam cu toata familia. Pana acum vedeam fructele de mare ca niste chestii complicate si prea specifice sa ma apuc de ele, exceptie erau doar crevetii. Dar doua calatorii in Italia m-au facut sa-mi schimb complet ideea si acum reteta de paste cu fructe de mare este preferata chiar si de copii. Si sa stiti ca aici sub denumirea de "fructe de mare" nu am in vedere pungile acelea de mix-uri din comert cu diverse chestii ciopartzite acolo. Aici alegeti voi separat molustele care va plac, o fi ele numai creveti in cel mai rau caz, si le combinati cum va place, am scris mai detaliat despre asta in primii pasi din reteta.
In general mi-am schimbat perceptia de a gati pastele, mai ales dupa sosurile de rosii gustate in Italia, azi chiar am gatit cu Sos de rosii Napoletan de la CIRIO, un sos italian delicios pe baza de mai multe legume si rosii pentru orice va place, dar mai ales pentru paste. In orice caz puteti folosi si rosii simple pasate sau cubulete, din conserve sau proaspete.
Daca aveti timp puteti sa faceti Sosul de rosii Marinara simplu de casa, sau Sosul Marinara adaptat de mine, sa aveti o mancare si mai aromata. Tot puteti folosi rosii din conserve dar imbogatite cu mai mutle arome.
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Fructe de mare
500 g
alegeti fructele de mare care va plac - creveti, calamari, caracatite, scoici, etc - proaspete sau congelate
●
Sos de paste Napoletan de la Cirio
400 g
●
Ulei de masline extravirgin
50 ml
●
Ardei chilli
0.5 lingurite
eu a folosit uscat, daca aveti puneti proaspat - este optional
●
Busuioc uscat sau verde
1 lingura
tocat - puteti inlocui cu patrunjel
●
Sare
1 lingurita
dupa gust
●
Paste
500 g
orice paste preferati
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Alegeti in primul rand fructele de mare care va plac. Noi pana la urma ne-am oprit la calamari, creveti, caracatite si scoici intregi(puteti lua si carne de scoici fara cochilie, daca va plac).
Le cumpar pe toate congelate(doar scoicile proaspete), am deja si niste preferinte de marci dar asta depinde de gusturi. In primul rand pentru ca sunt deja curatate si am incredere ca au fost congelate la sursa si nu au stat "proaspete" nu stiu cat timp in magazin.
Pas 2
Pe toate le decongelez complet, le aleg de toate impuritatile si posibilele gresuri de curatare(si sa stiti ca sunt multe!), apoi le spal bine in cateva ape si le tin sa se scurga bine de apa intr-o sita.
Asta e formula care pe mine ma face sa le mananc cu placere si sa fiu sigura ca nu-mi scapa vreo cochilie prin dinti :) Unul din motivele de ce evitam mancarurile cu fructe de mare pana acum.
Pas 3
Si inca ceva - daca tot luati diverse pungi de moluste la final va iese o cantitate totala mai mare decat e necesar la o reteta de paste cu fructe de mare.
Eu le mixez si impart chiar in 3-4 pungi, le pun la congelator si data urmatoare le gatesc direct, doar le decongelez inainte. Nu le mai spal, aleg, scurg, etc.
Pas 4
Inainte luam si carne de scoici congelata, este si una din cele mai ieftine moluste. Dar nu ne plac asa mult si am hotarat sa iau scoici proaspete, dau si un pic de design interesant la mancare dar nu incarca farfuria cu prea multa carne de scoici.
Deci le iau proaspete, le tin 2 ore in apa, schimb in acest timp apa de 2-3 ori. Apoi le curat bine cu un burete metalic si rup toate atele care ies din ea.
Pas 5
Am terminat cu precizarile referitoare la fructele de mare, deci le avem deja gata curatate, spalate, scurse si combinate - ne apucam sa facem efectiv sosul si pastele. Puteti sa puneti si apa la fiert pentru paste in acest timp.
Sosul: Intr-o tigaie adanca turnati uleiul de masline si puneti un cubulete de unt, lasati sa se incalzeasca bine.
Pas 6
Adaugati ceapa tocata marunt si usturoiul, amestecati bine si caliti 2 minute.
Pas 7
Optional puteti adauga putin fulgi de chilli, mai caliti 1 minut.
Pas 8
Acum puneti in tigaie toate fructele de mare, amestecati si caliti 3 minute.
Pas 9
Turnati vinul, amestecati.
Pas 10
Puneti capacul si lasati sa fiarba bine 5 minute.
Pas 11
Dupa acest timp verificati daca s-au deschis toate scoicile, cele inchise le aruncati, nu sunt bune de consum.
Pas 12
Turnati sosul de rosii, adica rosii simple pasate sau cubulete - eu am folosit un sos delicios Napoletana de la CIRIO, foarte colorat si gustos.
Puteti pune si mai mult de 400g de sos de rosii, daca va plac pastele mai cu zeama si sos.
Pas 13
Amestecati bine si mai lasati sa fiarba sub capac inca 5 minute.
Pas 14
Potriviti de sare, puneti ceva verdeata - busuioc sau patrunjel proaspat/uscat.
Sosul este gata, inchideti focul.
Pas 15
Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, le scurgeti de apa si adaugati asa fierbinti in sosul gata. Amestecati bine.
Pas 16
Nu uitati si nu evitati sa puneti niste parmezan ras deasupra, la servire.
Pas 17
Si gata, serviti repede, cat sunt calde.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(6-8 portii)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)