Sos de rosii pentru paste si pizza - reteta mea

Poftim si sosul de rosii pentru paste si pizza, dar nu oricare - nu este chiar sosul de rosii Marinara clasic(e f.bun si el!) dar e o varianta adaptata gusturilor mele, mici adaugiri care il transforma intr-o chestie si mai minunata si aromata. Asa cum e la moda acum sa se spuna "este reteta Mea" cu micile ei secrete care le puteti citi mai jos. Acest sos de rosii e bun nu numai pentru paste si pizza, e minunat si doar pe paine :) Eu il fac de exemplu cu fasole pastai, amestec cu ciuperci sau carne de pui fripta, cu fructe de mare este la fel f.bun.

Cum am zis si la Reteta de sos de rosii Marinara - acesta la fel se poate pastra la congelator, il puteti inchide in borcane ermetice si uscate, deci se conserveaza foarte bine daca va mai ramane putin dintr-o tura.

Se poate face din rosii proaspete in sezon(eu le dau in robot cu tot cu coaja), dar este perfect atunci cand combinati mai multe variante - rosii proaspete(sau bulion de rosii)+rosii cubulete din conserva+pasta de rosii concentrata. Veti obtine asa un sos mult mai aromat, concentrat si gustos - vedeti mai jos pasii si nu ezitati sa-l incercati!

Da, apropo, cand prindeti vreo tufa/legatura de busuioc proaspat frumos in piata sau supermarket, nu va speriati, luati-l pe tot si folositi in acest sos de rosii.

Ingrediente

ulei de masline extravirgin
50 ml
unt
50 g
ceapa alba
1 buc
morcovi
1 buc
1 morcov mic sau jumatate din unul mai mare
usturoi(catei)
5 buc
vin alb demisec
50 ml
optional dar recomandabil
rosii cuburi din conserva
800 g
adica 2 conserve de 400g - puteti inlocui cu 1kg de rosii proaspete pasate in blender
pasta de tomate
1 linguri
zahar
2 lingurite
sare
1 lingurite
potriviti dupa gust
busuioc
2 buc
adica 2-3 fire, 1 legatura
ierburi de provence uscate
1 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Luam o cratita sau tigaie adanca, punem pe foc, adaugam uleiul de masline si untul.

Lasati pana se topeste complet untul.

2

Ceapa se taie cubulete cat mai mici, morcovul se da prin cea mai mica razatoare.

Adaugati in cratita cu ulei si unt, amestecati si caliti cam 5 minute la foc moderat.

3

Apoi adaugati usturoiul pisat sau tocat marunt., amestecati si mai lasati pe foc 2 minute.

4

Turnati vinul, amestecati si lasati sa mai fiarba 5 minute.

5

Dupa acest timp adaugam rosiile pasate sau conserva de rosii.

6

Tot acolo puneti pasta de rosii.

7

Adaugam zaharul.

8

Amestecam bine, cand incepe sa fiarba facem focul mic si lasam asa minim 30 de minute, maxim 45.

Timpul de fierbere nu este fixat, depinde de calitatea si tipul rosiilor. De obicei se gusta si va dati seama cand e momentul.

Daca nu percepeti la gust va orientati ca timp si sa aiba o textura un pic mai densa. De obicei sosul facut cu rosii proaspete fierbe mai mult.

Aceasta fierbere este f.importanta, anume asa rosiile vor scade din aciditate si vor deveni mai dulci.

9

Deci, ati asteptat, sosul este practic gata - incepeti repede sa tocati busuiocul(aici am pus si maghiran proaspat).

10

Adaugam ierburile toate in sos, potrivim de sare(da, anume acum dupa ce a scazut bine si avem textura corecta).

Amestecati bine si lasati pe foc inca 5 minute, nu mai mult, ca sa nu pierdem din arome!

11

Cam asa arata sosul gata - este perfect la textura si culoare - de aroma si gust nu mai zic nimic...

Acum se poate turna fierbinte in borcane uscate si sterilizate.

Sau lasati sa se raceasca complet, puneti in casolete si congelati. Luati casolete medii, exact cat veti folosi la o mancare.

12

Neaparat, chiar insist sa faceti in primul rand cu el niste paste - altceva nu puneti nimic, decat sos si putin parmezan!

Pe urma veti sti ce sa faceti cu el - pizza, lasagna, vinete si alte legume, fructe de mare, pui, etc.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

mioritaolimpia
mioritaolimpia 16 sep 2016, 14:03

Este putin diferit de reteta clasica italiana cu 'alici' dar este bun

Nota mea pentru reteta:
NarcisaNarcy241
Narcisa Narcy (NarcisaNarcy241) 17 sep 2016, 11:04

Cam cat sos iese avand in vedere cantitatile din reteta?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Narcisa Narcy (NarcisaNarcy241) 17 sep 2016, 11:18

Aproximativ 800g.

NarcisaNarcy241
Narcisa Narcy (NarcisaNarcy241) Butuc Elena (ButucElena922) 17 sep 2016, 13:29

Multumesc!