Paste cu fructe de mare și sos de roșii Rețetă VIDEO

Paste cu fructe de mare și sos de roșii

Nu credeam că vreodată voi găti singură pastele cu fructe de mare, dar am reușit să găsesc formula perfectă care să o acceptăm cu toată familia. Până acum vedeam fructele de mare ca niște chestii complicate și prea specifice să mă apuc de ele, excepție erau doar creveții. Dar două călătorii în Italia m-au făcut să-mi schimb complet ideea și acum rețeta de paste cu fructe de mare este preferata chiar și de copii. Și să știți că aici, sub denumirea de "fructe de mare", nu am în vedere pungile acelea de mix-uri din comerț cu diverse chestii ciopârțite acolo. Aici alegeți voi separat moluștele care vă plac, o fi ele numai creveți în cel mai rău caz, și le combinați cum vă place, am scris mai detaliat despre asta în primii pași din rețetă.

În general, mi-am schimbat percepția de a găti pastele, mai ales după sosurile de roșii gustate în Italia, azi chiar am gătit cu Sos de roșii Napoletan de la CIRIO, un sos italian delicios pe bază de mai multe legume și roșii pentru orice vă place, dar mai ales pentru paste. În orice caz, puteți folosi și roșii simple pasate sau cubulețe, din conserve sau proaspete.

Dacă aveți timp, puteți să faceți Sosul de roșii Marinara simplu de casă, sau Sosul Marinara adaptat de mine, să aveți o mâncare și mai aromată. Tot puteți folosi roșii din conserve dar îmbogățite cu mai multe arome.

Ingrediente

Fructe de mare
500 g
alegeți fructele de mare care vă plac - creveți, calamar, caracatițe, scoici, etc - proaspete sau congelate
Sos de paste Napoletan de la Cirio
400 g
   
Ulei de măsline extravirgin
50 ml
   
Unt
20 g
   
Ceapă albă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
4 buc
   
Ardei chilli
0.5 lingurite
eu am folosit uscat, dacă aveți puneți proaspăt - este opțional
Vin alb demisec
100 ml
   
Busuioc uscat sau verde
1 lingura
tocat - puteți înlocui cu pătrunjel
Sare
1 lingurita
după gust
Paste
500 g
orice paste preferați

Pași de urmat

Pas 1

Alegeți în primul rând fructele de mare care vă plac. Noi până la urmă ne-am oprit la calamar, creveți, caracatițe și scoici întregi (puteți lua și carne de scoici fără cochilie, dacă vă plac).

Le cumpăr pe toate congelate (doar scoicile proaspete), am deja și niște preferințe de mărci dar asta depinde de gusturi. În primul rând pentru că sunt deja curățate și am încredere că au fost congelate la sursă și nu au stat "proaspete" nu știu cât timp în magazin.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 1
Pas 2

Pe toate le decongelez complet, le aleg de toate impuritățile și posibilele greșuri de curățare (și să știți că sunt multe!), apoi le spăl bine în câteva ape și le țin să se scurgă bine de apă într-o sită.

Asta e formula care pe mine mă face să le mănânc cu plăcere și să fiu sigură că nu-mi scapă vreo cochilie prin dinți :) Unul din motivele de ce evitam mâncărurile cu fructe de mare până acum.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 2
Pas 3

Și încă ceva - dacă tot luați diverse pungi de moluște la final vă iese o cantitate totală mai mare decât e necesar la o rețetă de paste cu fructe de mare.

Eu le mixez și împart chiar în 3-4 pungi, le pun la congelator și data următoare le gătesc direct, doar le decongelez înainte. Nu le mai spăl, aleg, scurg, etc.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 3
Pas 4

Înainte luam și carne de scoici congelată, este și una din cele mai ieftine moluște. Dar nu ne plac așa mult și am hotărât să iau scoici proaspete, dau și un pic de design interesant la mâncare dar nu încarcă farfuria cu prea multă carne de scoici.

Deci le iau proaspete, le țin 2 ore în apă, schimb în acest timp apa de 2-3 ori. Apoi le curăț bine cu un burete metalic și rup toate ațele care ies din ea.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 4
Pas 5

Am terminat cu precizările referitoare la fructele de mare, deci le avem deja gata curățate, spălate, scurse și combinate - ne apucăm să facem efectiv sosul și pastele. Puteți să puneți și apa la fiert pentru paste în acest timp.

Sosul: Într-o tigaie adâncă turnați uleiul de măsline și puneți un cubuleț de unt, lăsați să se încălzească bine.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 5
Pas 6

Adăugați ceapa tocată mărunt și usturoiul, amestecați bine și căliți 2 minute.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 6
Pas 7

Opțional, puteți adăuga puțin fulgi de chilli, mai căliți 1 minut.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 7
Pas 8

Acum puneți în tigaie toate fructele de mare, amestecați și căliți 3 minute.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 8
Pas 9

Turnați vinul, amestecați.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 9
Pas 10

Puneți capacul și lăsați să fiarbă bine 5 minute.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 10
Pas 11

După acest timp verificați dacă s-au deschis toate scoicile, cele închise le aruncați, nu sunt bune de consum.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 11
Pas 12

Turnați sosul de roșii, adică roșii simple pasate sau cubulețe - eu am folosit un sos delicios Napoletana  de la CIRIO, foarte colorat și gustos.

Puteți pune și mai mult de 400g de sos de roșii, dacă vă plac pastele mai cu zeamă și sos.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 12
Pas 13

Amestecați bine și mai lăsați să fiarbă sub capac încă 5 minute.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 13
Pas 14

Potriviți de sare, puneți ceva verdeață - busuioc sau pătrunjel proaspăt/uscat.

Sosul este gata, închideți focul.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 14
Pas 15

Fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, le scurgeți de apă și adăugați așa fierbinți în sosul gata. Amestecați bine.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 15
Pas 16

Nu uitați și nu evitați să puneți niște parmezan ras deasupra, la servire.

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 16
Pas 17

Și gata, serviți repede, cât sunt calde.

Poftă Bună!

Paste cu fructe de mare și sos de roșii - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

NutzaH586
Nutza H (NutzaH586) 12 May 2017, 21:51

Simpla rețeta, paste delicioase. Merci Lena!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
VerbinaBaltei488
Verbina Baltei (VerbinaBaltei488) 18 May 2017, 13:43

Reteta este magnifivca.

Nu te poti opri din mancat.

Arata si bine si este si foarte gustoasa!!!

Multumim pentru reteta!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AncaAmariei490
Anca Amariei (AncaAmariei490) 02 Mar 2020, 10:46

Prima data când am gătit fructe de mare..și au ieșit geniale datorită acestei retete. Merci mult!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Anca Amariei (AncaAmariei490) 02 Mar 2020, 10:47

Ma bucur mult! Sa va fie de bine.😉😉😉👍👍👍

GeorgianaZaicu881
Georgiana Zaicu (GeorgianaZaicu881) 08 Oct 2021, 17:38

yummy!

Nota mea pentru rețetă:
AugustinaBalanClipa424
Augustina Balan Clipa (AugustinaBalanClipa424) 07 Jan 2025, 14:48

Buna ziua!

Daca la moment nu am vin alb în casa, cu ce as putea să-l înlocuiesc?

Va mulțumesc și la mulți ani!🤗

lena
Elena (lena) Augustina Balan Clipa (AugustinaBalanClipa424) 07 Jan 2025, 15:35

Daca nu aveti, il omiteti, tot bune vor fi pastele😉

AugustinaBalanClipa424
Augustina Balan Clipa (AugustinaBalanClipa424) Elena (lena) 07 Jan 2025, 19:34

Va mulțumesc frumos! 🤗