Cozonac "Coronita de Craciun"

Cozonac "Coronita de Craciun"

Sunt buni cozonacii clasici, dar daca vreti sa faceti ceva mai deosebit pentru masa de sarbatoare, va recomand aceata coronita pufoasa, aromata si rapida. Chiar am avut o placere s-o execut, se face atat de repede, simplu si frumos, din pacate are un singur minus - nu te poti opri din mancatul ei!

In reteta originala se face cu Nutella, eu am improvizat si am facut cu scortisoara, foarte bune amandoua variante, asta cu scortisoara parca mai aromata.

Cu aceasta ocazie va urez sa aveti un Craciun linistit alaturi de cei dragi! Pregatiri cat mai cu spor si rezultate delicioase pe masa de sarbatoare!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Lapte de vaca
275 ml
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
Oua
1 buc
+1 galbenus pt uns deasupra
Zahar
100 g
+ 3 linguri pt umplutura
Unt
70 g
topit si racorit, pastrati 2-3 linguri de unt topit pt umplutura
Sare
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Scortisoara
2 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol puneti faina, in mijloc faceti o adancitura.

Drojdia se dizolva cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarna in adancitura din faina si lasati pana incepe sa faca spuma.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati in bol restul de lapte,oul, zaharul, untul topit, esenta de vanilie si sarea.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 2
Pas 3

Amestecati aluatul cu o lingura, va fi ceva mai lipicios dar nu adaugati faina.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 3
Pas 4

Presarati faina pe masa si treceti aluatul cu o lingura acolo.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 4
Pas 5

Framantati putin aluatul cat sa fie uniform, ajutandu-va cu faina.

Apoi il treceti inapoi in bol si lasati sa creasca 30-40 de minute.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 5
Pas 6

Apoi il taiati in 2 bucati.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 6
Pas 7

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, cam de 5-7mm grosime.

Asterneti cu hartie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz.

Treceti prima foaie de aluat pe hartie.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 7
Pas 8

Ungeti cu unt topit aceasta foaie.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 8
Pas 9

 Apoi presarati 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de scortisoara.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 9
Pas 10

Cu mainile frecati bine scortisoara cu zaharul si untul.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 10
Pas 11

Asa ca sa fie toata suprafata maronie.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 11
Pas 12

Acoperiti cu a 2-a foaie.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 12
Pas 13

Puneti 1 pahar(pahar cam de 5-7cm in diametru) in mijlocul foilor.

Taiati in 4 foile cu un cutit sau taietor de pizza, aveti grija sa taiati doar pana la marginile paharului.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 13
Pas 14

Apoi fiecare bucata se taie inca in 4 bucati. In total trebuie sa va iasa 16 felii.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 14
Pas 15

Apoi incepem sa rasucim de 3 ori fiecare felie - una in stanga, urmatoarea in dreapta.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 15
Pas 16

Le rasuciti pe toate si va iese asa o coronita.

O lasati la cald pana creste frumos, cam se dubleaza.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 16
Pas 17

Ungeti cu galbenus de ou, eventual dizolvati cu 2 linguri de lapte.

Puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 17
Pas 18

Cand s-a rumenit frumos o scoateti si lasati putin sa se racoreasca.

Ar fi bine sa scoateti hartia cat coronita este calda, sa nu se lipeasca zaharul caramelizat de ea.

Daca totusi s-a lipit o mai puneti pt 5 minute in cuptor sa se topeasca caramelul.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 18
Pas 19

Puteti orna cu zahar pudra deasupra, eu as recomanda totusi sa n-o faceti, imi pare mai frumos asa rumenit simplu.

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 19
Pas 20

Aici si o sectiune pufoasa, aromata si delicioasa.

Pofta Buna!

Cozonac "Coronita de Craciun" - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (16 felii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 28

DorinaPascaru387
Dorina Pascaru (DorinaPascaru387) 04 Dec 2018, 21:49

Am facut cu scortisoara si halva, au iesit delicioase. Merci pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Olghina.18
Olghina.18 07 Feb 2016, 15:46

Eu am făcut cozonacul cu halva de la Moldova! .... Extraordinar.... 😘😘😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 19 Jan 2016, 22:10

Din acelasi aluat am facut si cozonaci,foarte buni si pufosi!Multumesc Lena inca o data pt retetele exacte si bine explicate! cu ajutorul site-ului tau am reusit sa fac numeroase bunatati pt familia mea care inainte nu-mi ieseau intotdeauna!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 26 Nov 2015, 00:53

Foarte bun,fraged si mai deosebit decat un cozonac obisnuit!!!!

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 20 May 2015, 16:45

Buna. Chiar daca a trecut Craciunul eu am facut acest cozonac minunat.  Foarte gustos si aspectuos. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Raluca Ciucanu
Raluca Ciucanu 27 Dec 2014, 23:46

Delicioasa :D

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Tatiana Sinogaci
Tatiana Sinogaci 25 Dec 2014, 18:26

CRACIUN FERICIT!DORESC LA TOATA LUMEA SANATATE SI NASTEREA DOMNULUI SA NE IMBUNATATEASCA  MAI MULT SUFLETELE SI INIMILE NOASTRE.SA NU UITAM SA FACEM CIT PUTEM MAI MULT BINE IN LUME,PRECUM SI LENA O FACE SI NE AJUTA SA NE DESCURCAM LA BUCATARIE IN ORICE MOMENT.ITI MULTUMESC SI SA STII DRAGA LENA CA RETETELE TALE SINT MINA MEA CEA DREAPTA IN BUCATARIE.UN "LA MULTI ANI!"ITI DORESC,CRACIUN FERICIT!

SINT TATIANA, DIN MOLDOVA ,DAR TRAESC IN GRECIA.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
oanton71
oanton71 24 Dec 2014, 16:16

Mulțumesc Lena pt primul cozonac fara zahar din viata mea.Am înlocuit zaharul cu îndulcitor din stevie si umplutura cu mere rase fara zahat.A iesit ok .gustul e minunat..deci inca o data multumesc si CRĂCIUN FERICIT familiei tale

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 24 Dec 2014, 00:14

Sărbătoarea Crăciunului să Vă umple sufletul de bucurie, să Vă aducă pace si liniște, sănătate multă, credință în bine și pupici o mie. CRACIUN  FERICIT !

(Deși cu multă treabă, am reușit totuși să fac aranjamentul).

Poza mea pentru reteta:
Natalii
Nata F (Natalii) 23 Dec 2014, 23:50

Lena, iti doresc un Craciun Fericit tie si familiei tale !!! 

Sa ai parte numai de bucurii, caldura si iubire !!!

 Esti bravo si harnica ca ne dai sfaturi utile, retete minunate si gustoase.

Succese la gatit !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile