Cozonac "Coronita de Craciun"
Sunt buni cozonacii clasici, dar daca vreti sa faceti ceva mai deosebit pentru masa de sarbatoare, va recomand aceata coronita pufoasa, aromata si rapida. Chiar am avut o placere s-o execut, se face atat de repede, simplu si frumos, din pacate are un singur minus - nu te poti opri din mancatul ei!
In reteta originala se face cu Nutella, eu am improvizat si am facut cu scortisoara, foarte bune amandoua variante, asta cu scortisoara parca mai aromata.
Cu aceasta ocazie va urez sa aveti un Craciun linistit alaturi de cei dragi! Pregatiri cat mai cu spor si rezultate delicioase pe masa de sarbatoare!
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
500 g
●
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
●
Oua
1 buc
+1 galbenus pt uns deasupra
●
Zahar
100 g
+ 3 linguri pt umplutura
●
Unt
70 g
topit si racorit, pastrati 2-3 linguri de unt topit pt umplutura
●
Esenta de vanilie
1 buc
●
Scortisoara
2 lingurite
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol puneti faina, in mijloc faceti o adancitura.
Drojdia se dizolva cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarna in adancitura din faina si lasati pana incepe sa faca spuma.
Pas 2
Dupa acest timp adaugati in bol restul de lapte,oul, zaharul, untul topit, esenta de vanilie si sarea.
Pas 3
Amestecati aluatul cu o lingura, va fi ceva mai lipicios dar nu adaugati faina.
Pas 4
Presarati faina pe masa si treceti aluatul cu o lingura acolo.
Pas 5
Framantati putin aluatul cat sa fie uniform, ajutandu-va cu faina.
Apoi il treceti inapoi in bol si lasati sa creasca 30-40 de minute.
Pas 6
Apoi il taiati in 2 bucati.
Pas 7
Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, cam de 5-7mm grosime.
Asterneti cu hartie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz.
Treceti prima foaie de aluat pe hartie.
Pas 8
Ungeti cu unt topit aceasta foaie.
Pas 9
Apoi presarati 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de scortisoara.
Pas 10
Cu mainile frecati bine scortisoara cu zaharul si untul.
Pas 11
Asa ca sa fie toata suprafata maronie.
Pas 12
Acoperiti cu a 2-a foaie.
Pas 13
Puneti 1 pahar(pahar cam de 5-7cm in diametru) in mijlocul foilor.
Taiati in 4 foile cu un cutit sau taietor de pizza, aveti grija sa taiati doar pana la marginile paharului.
Pas 14
Apoi fiecare bucata se taie inca in 4 bucati. In total trebuie sa va iasa 16 felii.
Pas 15
Apoi incepem sa rasucim de 3 ori fiecare felie - una in stanga, urmatoarea in dreapta.
Pas 16
Le rasuciti pe toate si va iese asa o coronita.
O lasati la cald pana creste frumos, cam se dubleaza.
Pas 17
Ungeti cu galbenus de ou, eventual dizolvati cu 2 linguri de lapte.
Puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.
Pas 18
Cand s-a rumenit frumos o scoateti si lasati putin sa se racoreasca.
Ar fi bine sa scoateti hartia cat coronita este calda, sa nu se lipeasca zaharul caramelizat de ea.
Daca totusi s-a lipit o mai puneti pt 5 minute in cuptor sa se topeasca caramelul.
Pas 19
Puteti orna cu zahar pudra deasupra, eu as recomanda totusi sa n-o faceti, imi pare mai frumos asa rumenit simplu.
Pas 20
Aici si o sectiune pufoasa, aromata si delicioasa.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(16 felii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (10 voturi)