Prajitura cu banane si ciocolata

Prajitura cu banane si ciocolata

"Chocolate banana cake" - asta-i denumirea originala, o luati sau ca tort sau ca prajitura - depinde cum il formati. Eu am zis ca ar fi un tort perfect si rapid, sau o prajitura foarte, foarte buna - prea buna pentru a fi doar prajitura :) Sa stiti ca cel mai greu pas la reteta a fost sa-i fac poza finala - am facut mai mult de 20 de poze, si niciuna nu-mi placea cum iese - niciuna nu putea sa arate perfect culoarea, textura si perfectiunea prajiturii.

Deci un pic despre gustul prajiturii - moale, pufoasa, un pic umeda, aroma intensa de ciocolata plus toate astea unse cu o glazura care efectiv se topeste in gura. In plus ingredientele sunt simple, nimic complicat la preparare, totul banal si repede.

Va recomand neaparat s-o incercati, chiar merita mai mult decat oricare alta.

Ingrediente

Zahar
400 g
Faina alba calitate superioara
245 g
Cacao pudra
75 g
Praf de copt
1.5 lingurite
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Sare
0.5 lingurite
Oua
2 buc
Banane
2 buc
Apa
240 ml
apa calda
Lapte
120 ml
Ulei fara miros
120 ml
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
170 ml
Unt
14 g
1 lingura de unt

Pasi de urmat

1

Preincalziti cuptorul la 180 grade, sau o temperatura medie pentru cei fara termometru la cuptor.

Mixati intr-un bol toate ingredientele uscate - faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, cacao si sarea.

2

Intr-un alt bol pisati bine bananele.

3

Adaugati ouale si amestecati cu un tel.

4

Adaugati apa calda, uleiul, laptele si esenta de vanilie - mixati bine cu telul.

5

Apoi adaugati ingredientele uscate la cele umede - amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase. Va iesi un aluat mai lichid si uniform.

6

Ungeti cu unt sau ulei o tava adanca de cuptor - eu am folosit una rotunda cu diametrul de 28 cm. Puteti sa folositi si una dreptunghiulara de maxim  23x33cm.

7

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor pentru 40-45 de min.

8

Este gata dupa ce o testati cu o scobitoare. O scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

9

Dupa ce s-a mai racit i-am scos si peretii detasabili - asa este gata de ornat cu crema de ciocolata.

10

Acum pregatim crema de ciocolata.

Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un bol mai mare si adanc.

11

Puneti intr-o cratita smantana dulce si untul, lasati pana incepe usor sa fiarba - mai amestecati cu telul si stingeti. Nu o lasati sa fiarba, doar sa ajunga la temperatura de fierbere.

12

Turnati amestecul asa fierbinte peste ciocolata bucatele - amestecati cu o lingura de lemn sau paleta pana se dizolva complet ciocolata in amestecul de smantana cu unt - va rezulta o crema de ciocolata uniforma si lucioasa.

13

Apoi bateti bine amestecul cu mixerul la viteza mai mare -  crema se mai uniformizeaza si devine mai pufoasa.

14

Turnati crema peste blatul racit si o nivelati cu cutitul sau lingura. Eu am folosit o paleta din aceea pentru a orna torturile.

Puneti prajitura la rece sa se intareasca putin crema.

15

Se poate servi imediat ce s-a mai intarit putin crema. Delicioasa cu cafea, lapte sau ceai - pentru amatorii de ciocolata si asa, fara nimic :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (18 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 63

Alina g
Alina g 11 Mar 2023, 11:07

Buna ziua, cu ce pot inlocuii bicarbonatu. As dorii so fac azi dar nu am bicarbonat in casa. Multumesc frumos

lena
Elena (lena) Alina g 11 Mar 2023, 11:16

Cu praf de copt.

Amiela
Amiela 16 Oct 2019, 17:09

Prima prajitura facuta de mine. A iesit super, si textura si gustul! Multumesc pentru reteta foarte explicita :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dia.Si.
Dia.Si. 22 May 2019, 07:59

De foarte multe ori, tai din cantitatea de zahar. Multe retete accepta si tot gustoase sunt. Din pacate, aceasta reteta nu accepta, astfel ca a iesit foarte "cauciucos" aluatul, nu stiu cuvantul potrivit sa ii descriu consistenta. Mi s-a parut ca este o cantitate mare de zahar si am pus doar jumatate (ce e drept am tait si mult). Am scris experienta mea, poate se gandeste cineva sa taie din cantitatea de zahar. As incerca cu 300 de grame (caci e foarte dulce si cu 200), dar mai intai o sa vad cum iese reteta originala. Macar o data sa o fac ca lumea :)) O sa ii dau nota data viitoare.

Poza mea pentru reteta:
anamarculescu
anamarculescu 15 Sep 2016, 10:38

Simpla si delicioasa! Exact ce ne trebuie 😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Andreea R
Andreea R 01 Dec 2015, 23:29

Foarte buna prajitura. Merita incercata, mai ales ca este o reteta destul de simpla.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Aancutza
Aancutza 07 Sep 2015, 21:30

Foarte usor de facut,delicioasa si o recomand cu drag!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
bianca.florea
bianca.florea 12 Jun 2013, 13:52

l-am incercat si a iesit super

si foarte usor de facut

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
camelia dobre
camelia dobre 17 Feb 2012, 20:21

dementiala este putin spus nota 10 la gust, la coacere am lasat-o mai mult in cuptor decat scrie in reteta

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 18 Jan 2012, 18:21

Eu am facut modelul cu furculita si mi se pare destul de estetica, avand in vedere ca e primul meu tortulet :)) 

Poza mea pentru reteta:
nusica
nusica 03 Jan 2012, 11:30

Am facut aceasta prajitura pe post de tort,de revelion,foarte buna,ciocolatoasa,nu mi-a iesit prezentarea asa frumoasa ca la tine,Lena,de aceea i-am pus trandafirasi,dar era foarte buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile