Prajitura cu banane si ciocolata
"Chocolate banana cake" - asta-i denumirea originala, o luati sau ca tort sau ca prajitura - depinde cum il formati. Eu am zis ca ar fi un tort perfect si rapid, sau o prajitura foarte, foarte buna - prea buna pentru a fi doar prajitura :) Sa stiti ca cel mai greu pas la reteta a fost sa-i fac poza finala - am facut mai mult de 20 de poze, si niciuna nu-mi placea cum iese - niciuna nu putea sa arate perfect culoarea, textura si perfectiunea prajiturii.
Deci un pic despre gustul prajiturii - moale, pufoasa, un pic umeda, aroma intensa de ciocolata plus toate astea unse cu o glazura care efectiv se topeste in gura. In plus ingredientele sunt simple, nimic complicat la preparare, totul banal si repede.
Va recomand neaparat s-o incercati, chiar merita mai mult decat oricare alta.
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
245 g
●
Praf de copt
1.5 lingurite
●
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
●
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
●
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
●
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
170 ml
●
Unt
14 g
1 lingura de unt
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Preincalziti cuptorul la 180 grade, sau o temperatura medie pentru cei fara termometru la cuptor.
Mixati intr-un bol toate ingredientele uscate - faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, cacao si sarea.
Pas 2
Intr-un alt bol pisati bine bananele.
Pas 3
Adaugati ouale si amestecati cu un tel.
Pas 4
Adaugati apa calda, uleiul, laptele si esenta de vanilie - mixati bine cu telul.
Pas 5
Apoi adaugati ingredientele uscate la cele umede - amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase. Va iesi un aluat mai lichid si uniform.
Pas 6
Ungeti cu unt sau ulei o tava adanca de cuptor - eu am folosit una rotunda cu diametrul de 28 cm. Puteti sa folositi si una dreptunghiulara de maxim 23x33cm.
Pas 7
Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor pentru 40-45 de min.
Pas 8
Este gata dupa ce o testati cu o scobitoare. O scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.
Pas 9
Dupa ce s-a mai racit i-am scos si peretii detasabili - asa este gata de ornat cu crema de ciocolata.
Pas 10
Acum pregatim crema de ciocolata.
Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un bol mai mare si adanc.
Pas 11
Puneti intr-o cratita smantana dulce si untul, lasati pana incepe usor sa fiarba - mai amestecati cu telul si stingeti. Nu o lasati sa fiarba, doar sa ajunga la temperatura de fierbere.
Pas 12
Turnati amestecul asa fierbinte peste ciocolata bucatele - amestecati cu o lingura de lemn sau paleta pana se dizolva complet ciocolata in amestecul de smantana cu unt - va rezulta o crema de ciocolata uniforma si lucioasa.
Pas 13
Apoi bateti bine amestecul cu mixerul la viteza mai mare - crema se mai uniformizeaza si devine mai pufoasa.
Pas 14
Turnati crema peste blatul racit si o nivelati cu cutitul sau lingura. Eu am folosit o paleta din aceea pentru a orna torturile.
Puneti prajitura la rece sa se intareasca putin crema.
Pas 15
Se poate servi imediat ce s-a mai intarit putin crema. Delicioasa cu cafea, lapte sau ceai - pentru amatorii de ciocolata si asa, fara nimic :)
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(10-12 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (18 voturi)