Crema de zahar ars

Foarte delicioasa si simplu de preparat aceasta reteta de crema de zahar ars. Am incercat mai multe variante de retete, dar aceasta este combinatia pentru cea mai reusita crema de zahar ars - gustoasa si frumoasa. Puteti improviza asa si un tort de crema de zahar ars, este simplu, rapid si de mare efect.

Mai nou vedeti ca am pus si reteta video de crema de zahar ars, acolo am topit zaharul ars separat si l-am turnat in tava de sticla pentru a evita orice risc de ciobire a tavii.

Aveti grija daca folositi vas de sticla termorezistent ca in reteta - am inteles ca se poate ciobi pe foc de aragaz. Il incalziti la flacara mica sau topiti in tigaie si turnati zaharul topit in tava.

Ingrediente

Lapte de vaca
1 l
Zahar
250 g
+ 150g de zahar pentru caramelul topit
Oua
7 buc
Esenta de vanilie
1 buc
sau puteti folosi esenta de rom, coaja de lamaie in cazul in care nu vreti sa se simta gustul de oua

Pasi de urmat

1

Se fierbe laptele si se lasa sa se raceasa. Daca vreti sa-l raciti rapid, puneti castronul cu lapte intr-un castron mai mare cu apa rece si schimbati de 2-3 ori apa.

Observati ca in reteta video am sarit acest pas si nu am observat nici o diferenta, deci vedeti si voi daca puneti laptele crud sau prefiert - el din comert oricum este deja pasteurizat.

2

Intr-o cratita puneti 150g de zahar si il topiti incet la foc mic pana este de un maroniu inchis, dar nu ars!

3

Imediat cum este gata il turnati fierbinte in tava de cuptor(aici 20x20cm) si il distribuiti foarte repede cu o lingura pe toata suprafata si putin pe pereti.

Daca nu va miscati repede caramelul se intareste si nu reusiti sa-l intindeti, in acest caz trebuie cumva reincalzit putin in cuptor.

4

In cazul in care topiti zaharul chiar in tava aveti mare grija, daca e de sticla, sa nu se ciobeasca. Oricum topiti la foc mic si atent, sau folositi o cratita sau tava de metal.

Avantajul aici este ca se distribuie mai uniform caramelul pe suprafata tavii.

Cum ati terminat treaba cu zaharul ars, dati tava la o parte pentru 10 minute.

5

Intr-un vas adanc mixati bine 7 oua cu 250g de zahar si esenta de vanilie.

6

Se adauga laptele racit si se amesteca cu telul.

7

Se toarna compozitia in vasul cu peretii caramelizati.

Intr-o tava mai mare de cuptor(suficient de mare ca sa incapa vasul cu crema) se toarna apa cat curpinde si se pune vasul cu compozitia de crema. Este foarte bine sa respectati acest pas, altfel crema poate sa se coaca prea mult prin parti si la fund, si are o textura poroasa.

Se pune tava cu apa si vasul in ea la cuptor preincalzit la 160 de grade pentru 40-45 de minute.

8

Crema este gata cand se rumeneste putin deasupra si este ferma la atingere. Lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei.

10

Pe urma se acopera cu niste folie de plastic si se mai pune cateva ore la frigider.

Asa crema va fi mai ferma, va lasa putina zeama si se va forma acel caramel delicios la baza.

11

Apoi se portioneaza si se serveste cu sosul caramel din tava.

Pofta Buna!

Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (28 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 171

CristinaBubulina902
Cristina Bubulina (CristinaBubulina902) 30 sep 2016, 13:23

Un deliciu :* iti multumesc pt toate retetele.Nu sunt o gospodina desavarsita,dar datorita retetelor tale totul pare usor

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Bubulina (CristinaBubulina902) 30 sep 2016, 14:37

Cu mare placere, sa aveti pofta buna!

Stefy3
Stefy3 07 iul 2016, 08:01

Buna,Lena.Am facut si eu crema,fetele mele nu mai aveau rabdare sa se raceasca,delicioasa.Felicitari pt tot ce faci!

adriana adriana
adriana adriana 16 iun 2016, 23:10

Esti cea mai tare ! Ti mai spus. Eu pregatesc toate preparatele consultandu ti retetele tale. Super!!!!

lena
Elena (lena) adriana adriana 17 iun 2016, 14:54

Sa aveti pofta buna Adriana si multumesc mult de apreciere!

trofin larisa
trofin larisa 07 mai 2015, 21:58

buna draga LENA  am facut si eu crema, o iesit super, multumesc

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 mar 2015, 22:57

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 mar 2015, 22:57

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 mar 2015, 22:57

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 mar 2015, 22:56

Mi-a iesit ok;eu sunt multumit.Este o reteta care se prepara usor;suplimentar am adaugat amidon alimentar si smantana 25% grasime ptr cremozitate(acest truc il stiu de la un maestru bucatar).Va rog sa comentati poza mea si sunt dispus sa va dau sfaturi celor care au nevoie.Lena ce nota imi dai?

Poza mea pentru reteta:
Magdutza
Magdutza Radu (Radu79) 16 iul 2016, 13:20

Buna!Imi poti spune cat amidon di cata smantana ai adaugat?multumesc!

Radu79
Radu (Radu79) Magdutza 12 aug 2016, 17:26

Buna!Am folosit urmatoarele cantitati:

1.lapte 1,5 L

2.oua 12 buc

3.amidon 3 linguri(linguri mari de ciorba)

4.smantana 25% 2 linguri(acelasi tip de lingura folosita la amidon)5.

5.zahar 350 g ptr crema si 150-200g ptr caramel

6.esenta de vanilie 2 buc

Ca sa-ti iasa bine,vasul in care pui sa fie bun,focul sa nu fie iute si nu in ultimul rand ouale sa fie bine batute.Sper ca sa-ti fie de folos,ti-am raspuns asa tarziu ptr ca am fost plecat.

Spor la treaba!

Mikisorr
Mikisorr 08 nov 2013, 12:52

Eu spun ca mi.a iesit:)

Poza mea pentru reteta:
Flory93
Flory93 25 oct 2013, 15:13

doamna Lena va multumesc din suflet pentru reteta aceasta...e o reteta cu efect sentimental pentru mine ..numai bunica mea facea asa ceva si eram ca mieluseii pe langa ea ...am facut-o aseara si savurand-o mi-a trecut prin fata toata compilaria mea. ce mai pot sa spun?..sunteti minunata

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile