Tort "Lapte de Pasare"

Tort "Lapte de Pasare"

Un tort super delicios si gustos - combinatie perfecta de sufleu de vanilie, pandispan, ciocolata si frisca. Desi pare sa fie mai complicat, sa stiti ca nu este, am incercat doar sa detaliez pasii cat mai bine, sa aveti tortul exact cum trebuie, de nota 10. Succesul este garantat la musafiri si nu numai ...:)

Daca va plac bomboanele Milka cu sufleu de vanilie si lapte - atunci sigur va place si tortul, exact acelasi gust il are - doar ca este facut de voi cu ingrediente naturale.

Aici l-am decorat cu frisca si ciocolata, dar puteti sa nu va complicati, am mai facut variante si mai simple - uns doar cu smantana dulce si presarat cu nuca de cocos.

Ingrediente

Oua
10 buc
5 pentru pandispan si 5 pentru sufleu
Zahar
1 pahar
pentru pandispan
Faina alba calitate superioara
1 pahar
pentru pandispan
Lapte de vaca
0.5 pahare
Zahar
1.5 pahare
pentru sufleu
Unt
150 g
Faina
2 linguri
pentru sufleu
Gelatina
20 g
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 g
pentru frisca
Zahar pudra
1 pahar
Ciocolata alba
100 g
Esenta de vanilie
1 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Faceti un pandispan dupa reteta de Pandispan de pe site. Daca aveti alta reteta verificata si testata folosita des, o faceti pe aia, ar trebui sa fie unul de aproximativ 28 cm diametru. Cred ca ar fi o solutie si cele din comert, doar sa le adaptati la o tava in care sa puneti sufleul, vedeti mai jos.

Cel de la mine, trebuie sa-l faceti cu minim 8 ore inainte sa-l folositi, sau il faceti seara si folositi dimineata.

Il taiati in 2  foi inainte sa faceti tortul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 1
Pas 2

Asterneti cu folie de plastic alimentara o tava rotunda si adanca. Ar fi perfecta una cu bordurile care se desfac, eu nu am noroc la ele - am luat 2 si au fost amandoua proaste. Deci am ramas la una simpla rotunda de 28 de cm, cea in care am facut si pandispanul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 2
Pas 3

Puneti o jumatate din foia de pandispan in tava, de preferat sa fie partea cu  suprafata cat mai dreapta.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 3
Pas 4

Acum incepem sa pregatim sufleul.

Se separa albusurile si galbenusurile de la 5 oua. Galbenusurile le puneti intr-un ceaun sau vas termorezistent.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 4
Pas 5

Amestecati bine galbenusurile cu 1 pahar de zahar.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 5
Pas 6

Apoi adaugati jumatate de pahar de lapte, amestecati bine cu mixerul sau telul, sa nu fie cocoloase.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 6
Pas 7

Urmeaza 2 linguri de faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 7
Pas 8

Puneti ceaunul pe foc mic si amestecati permanent pana se ingroasa compozitia si aproape incepe sa fiarba, aveti grija sa nu fie cocoloase - mai bine amestecati cu telul.

Daca folositi un vas de sticla termorezistenta, il puneti pe baie de aburi, si la fel amestecati bine pana incepe sa fiarba. Doar sa aveti grija ca va dura mai mult aici, cu ceaunul este mai repede.

Cand este gata, luati de pe foc si lasati 5-10 min sa se racoreasca.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 8
Pas 9

In acest timp bateti albusurile spuma, mai intai fara zahar, pana se tin bine de peretii vasului, apoi adaugati jumatate de pahar de zahar si mai bateti putin.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 9
Pas 10

Intr-o cratita mai mica puneti 200 ml de apa si 20g de gelatina.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 10
Pas 11

Puneti pe foc mic si amestecati pana se dizolva gelatina. Aveti grija sa nu fiarba, fiindca isi pierde gelatina calitatile.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 11
Pas 12

In compozitia de galbenusuri adaugati untul si vanilia. Amestecati bine pana se incorporeaza si se topeste untul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 12
Pas 13

Adaugati gelatina in albusurile batute spuma, amestecati bine cu telul sau mixerul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 13
Pas 14

Tot acolo adaugati compozitia de galbenusuri, amestecati bine sa se uniformizeze.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 14
Pas 15

Cam asa arata sufleul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 15
Pas 16

Turnati aceasta compozitie in tava cu pandispanul pregatit deja. Lasati la frigider 3-4 ore sa se intareasca bine sufleul.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 16
Pas 17

Cealalta foaie de pandispan o puteti insiropa cu niste ceai de lamaie sau cu smantana amestecata cu zahar (asa am facut eu).

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 17
Pas 18

O puneti peste sufleul intarit deja.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 18
Pas 19

Intoarceti tava cu tortul pregatit, cu fundul in jos, pe un platou de tort.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 19
Pas 20

Scoateti tava si folia, acum aveti tortul gata de infrumusetare.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 20
Pas 21

Topiti 100g de ciocolata amaruie cu 50 g de unt, la foc mic.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 21
Pas 22

Distribuiti aceasta glazura pe parte de sus a tortului, nivelati cu un cutit. Lasati 30 - 50 de min tortul la frigider, sa se intareasca ciocolata.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 22
Pas 23

In acest timp facem frisca. Bateti mai intai smantana dulce (sa fie rece bine) cu mixerul, apoi cand creste in volum adaugati 1 pahar de zahar pudra si continuati sa bateti (cu mixerul) la viteza mare.

Faceti pauza mici sa verificati daca este gata frisca, cand scoateti paletele din ea sa stea batz frisca, sa nu fie moale. Aveti grija sa nu bateti prea tare, se face imediat unt si nu mai puteti face nimic cu ea.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 23
Pas 24

Punem frisca pregatita intr-o punga de cofetarie, cea de ornat torturile (ma intrebati mai multe detalii pe forum, va spun de unde si de care mai bine sa luati).

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 24
Pas 25

Ornati tortul pe lateral, de jur-imprejur.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 25
Pas 26

Aici este tortul aproape gata, fara figurinele de ciocolata. Mai departe vedeti cum se fac.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 26
Pas 27

Am topit ciocolata neagra, o las putin sa se racoreasca. Apoi fac un cornet din harte pergament, pun ciocolata in el, tai varful si desenez pe hartia de copt diverse floricele si frunze. Lasati la frigider pana se intaresc bine  si cu un cutit le puteti lua usor si pune pe tort.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 27
Pas 28

La fel faceti si cu ciocolata alba.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 28
Pas 29

Pentru a face bucatele de ciocolata razuita, ungeti o suprafata neteda cu ciocolata alba/neagra. Lasati sa se intareasca bine la frigider si apoi radeti cu un cutit. Le presarati pe tort.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 29
Pas 30

Asa arata rezultatul final.

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 30
Pas 31

Si aici sectiunea - chiar merita efortul, este un tort deosebit, doar urmati atent pasii.

Va astept cu intrebari la comentarii, daca ceva am omis sau nu se intelege.

Pofta Buna!

Tort "Lapte de Pasare" - Pas 31

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10 -12 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 300 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 103

timotei
timotei 09 May 2020, 22:24

Foarte gustos și ușor de făcut , deși poze multe pas cu pas dar într-adevăr nu-i complicat deloc.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MadameP.347
Madame P. (MadameP.347) 19 Feb 2018, 15:23

Am facut tortul si imi pare rau, dar a iesit cam prea uscat. Pandispanul a iesit super, reteta e chiar foarte buna, o pastrez si pentru alte torturi, mersi! Dar aici scrie ca o parte de pandispan se "poate imbiba", nu doar "poate" da chiar trebuie! Ar fi bine sa se insiste pe partea asta. Eu am imbibat cu smantana si zahar dar nu a fost de-ajuns. Am imbibat cum am putut tortul deja gata facut in ceai roibos in care am scurs o lamaie: am turnat in farfurie si asezat tortul sa se imbibe pandispanul de jos iar in cel de sus am virit cu seringa...Nu pusesem inca frisca, asa ca a fost posibil. Pana la urma l-am lasat fara frisca, era destul de dulce, am pus doar glazura de ciocolata si prin parti. Ciocolata e foarte buna la tortul asta, scria cineva aici ca ii ia din gust dar eu consider ca ii da o aroma in plus, mai ales daca e un pic amaruie, contreaza gustul dulce, e perfect! Data viitoare o sa pun si mai putina gelatina, asta din Franta matinca e mai puternica decat cea din Ro pentru ca sufleul mi s-a parut cam tare...In orice caz, mersi de reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Andreea11
Andreea11 21 Dec 2017, 22:39

Ce fel de punga de ornat folositi?

lena
Elena (lena) Andreea11 21 Dec 2017, 22:45

De obicei din silicon.

Carp Cristina
Cristina Carp (Carp Cristina) 21 Sep 2017, 11:57

Eu am optat pentru pandispan de ciocolata! la fel de minunat

Poza mea pentru reteta:
LudmilaT
LudmilaT 06 Dec 2014, 12:06

Tortul este extraordinar!!! L-am pregatit anul acesta de ziua mea, invitatii au fost foarte incantati!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 27 Oct 2014, 04:54

Salut ! Abia am degustat tortuletul ! A iesit bun, sotului i-a placut foarte mult dar pe gustul meu cam uscat. Desi am insiropat blatul de sus cu smintina si zahar, aceasta nu s-a simtit deloc. Noi stam in SUA si se pare ca aici gelatina are o textura diferita spre deosebire de cea de acasa, 20gr. a fost prea mult, a intarit prea tare crema, care daca foloseam mai putina gelatina iesea perfecta. Cu siguranta voi mai incerca sa fac tortul asta si pe viitor, dar cu anumite schmbari. Multumesc Lena pentru retetele tale. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ElenaBusuioc
ElenaBusuioc 24 Oct 2014, 12:00

Buna! L-am facut pt aniversarea a 10 ani de casatorie a nashilor!!! A ieshit perfect atat pandispanul cat shi sufleul. Mersu mult pt tot ceea ce faci! Succes in toate!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 23 Mar 2014, 11:31

Salut, am facut si eu aceasta bunanatate,la o ocazie, si  a "mers" cu foarte mare succes, desi eu miam dat seama ca sufleul nu era destul de bine, ar fi trebuit sa pun un pic mai multa gelatina, dar , altfel, era perfect !

Poza mea pentru reteta:
sara
sara 13 Feb 2012, 23:52

super reteta!!!am facuto special pt ziua indragostitilor!!!sper ca sotului meu sa ii placa!!!

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 Feb 2012, 15:17

Este tortul preferat al familiei mele. Foarte bun si deloc greu de facut. daca faci blatul cu o zi inainte si a doua zi doar sufleul si ornarea. L-am facut deja de vreo 4-5 ori si de fiecare data a iesit foarte gustos.Unica modificare pe care i-am adus-o eu, a fost ca am pus mai multa faina in pandispan, vreo 140 gr., respectiv l-am insiropat .Mie nu-mi place blatul prea pufos si mi-e si frica ca se lasa. La fel pe blat se pot pune bucatele de fructe din compot, ananas, piersici.

Multumesc mult de tot pentru reteta !!!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile