Tort "Lapte de Pasare"

Tort "Lapte de Pasare"

Un tort super delicios si gustos - combinatie perfecta de sufleu de vanilie, pandispan, ciocolata si frisca. Desi pare sa fie mai complicat, sa stiti ca nu este, am incercat doar sa detaliez pasii cat mai bine, sa aveti tortul exact cum trebuie, de nota 10. Succesul este garantat la musafiri si nu numai ...:)

Daca va plac bomboanele Milka cu sufleu de vanilie si lapte - atunci sigur va place si tortul, exact acelasi gust il are - doar ca este facut de voi cu ingrediente naturale.

Aici l-am decorat cu frisca si ciocolata, dar puteti sa nu va complicati, am mai facut variante si mai simple - uns doar cu smantana dulce si presarat cu nuca de cocos.

Ingrediente

Oua
10 buc
5 pentru pandispan si 5 pentru sufleu
Zahar
1 pahare
pentru pandispan
Faina alba calitate superioara
1 pahare
pentru pandispan
Lapte de vaca
0.5 pahare
Zahar
1.5 pahare
pentru sufleu
Unt
150 g
Faina
2 linguri
pentru sufleu
Gelatina
20 g
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 g
pentru frisca
Zahar pudra
1 pahare
Ciocolata alba
100 g
Esenta de vanilie
1 buc

Pasi de urmat

1

Faceti un pandispan dupa reteta de Pandispan de pe site. Daca aveti alta reteta verificata si testata folosita des, o faceti pe aia, ar trebui sa fie unul de aproximativ 28 cm diametru. Cred ca ar fi o solutie si cele din comert, doar sa le adaptati la o tava in care sa puneti sufleul, vedeti mai jos.

Cel de la mine, trebuie sa-l faceti cu minim 8 ore inainte sa-l folositi, sau il faceti seara si folositi dimineata.

Il taiati in 2  foi inainte sa faceti tortul.

2

Asterneti cu folie de plastic alimentara o tava rotunda si adanca. Ar fi perfecta una cu bordurile care se desfac, eu nu am noroc la ele - am luat 2 si au fost amandoua proaste. Deci am ramas la una simpla rotunda de 28 de cm, cea in care am facut si pandispanul.

3

Puneti o jumatate din foia de pandispan in tava, de preferat sa fie partea cu  suprafata cat mai dreapta.

4

Acum incepem sa pregatim sufleul.

Se separa albusurile si galbenusurile de la 5 oua. Galbenusurile le puneti intr-un ceaun sau vas termorezistent.

5

Amestecati bine galbenusurile cu 1 pahar de zahar.

6

Apoi adaugati jumatate de pahar de lapte, amestecati bine cu mixerul sau telul, sa nu fie cocoloase.

7

Urmeaza 2 linguri de faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

8

Puneti ceaunul pe foc mic si amestecati permanent pana se ingroasa compozitia si aproape incepe sa fiarba, aveti grija sa nu fie cocoloase - mai bine amestecati cu telul.

Daca folositi un vas de sticla termorezistenta, il puneti pe baie de aburi, si la fel amestecati bine pana incepe sa fiarba. Doar sa aveti grija ca va dura mai mult aici, cu ceaunul este mai repede.

Cand este gata, luati de pe foc si lasati 5-10 min sa se racoreasca.

9

In acest timp bateti albusurile spuma, mai intai fara zahar, pana se tin bine de peretii vasului, apoi adaugati jumatate de pahar de zahar si mai bateti putin.

10

Intr-o cratita mai mica puneti 200 ml de apa si 20g de gelatina.

11

Puneti pe foc mic si amestecati pana se dizolva gelatina. Aveti grija sa nu fiarba, fiindca isi pierde gelatina calitatile.

12

In compozitia de galbenusuri adaugati untul si vanilia. Amestecati bine pana se incorporeaza si se topeste untul.

13

Adaugati gelatina in albusurile batute spuma, amestecati bine cu telul sau mixerul.

14

Tot acolo adaugati compozitia de galbenusuri, amestecati bine sa se uniformizeze.

15

Cam asa arata sufleul.

16

Turnati aceasta compozitie in tava cu pandispanul pregatit deja. Lasati la frigider 3-4 ore sa se intareasca bine sufleul.

17

Cealalta foaie de pandispan o puteti insiropa cu niste ceai de lamaie sau cu smantana amestecata cu zahar (asa am facut eu).

18

O puneti peste sufleul intarit deja.

19

Intoarceti tava cu tortul pregatit, cu fundul in jos, pe un platou de tort.

20

Scoateti tava si folia, acum aveti tortul gata de infrumusetare.

21

Topiti 100g de ciocolata amaruie cu 50 g de unt, la foc mic.

22

Distribuiti aceasta glazura pe parte de sus a tortului, nivelati cu un cutit. Lasati 30 - 50 de min tortul la frigider, sa se intareasca ciocolata.

23

In acest timp facem frisca. Bateti mai intai smantana dulce (sa fie rece bine) cu mixerul, apoi cand creste in volum adaugati 1 pahar de zahar pudra si continuati sa bateti (cu mixerul) la viteza mare.

Faceti pauza mici sa verificati daca este gata frisca, cand scoateti paletele din ea sa stea batz frisca, sa nu fie moale. Aveti grija sa nu bateti prea tare, se face imediat unt si nu mai puteti face nimic cu ea.

24

Punem frisca pregatita intr-o punga de cofetarie, cea de ornat torturile (ma intrebati mai multe detalii pe forum, va spun de unde si de care mai bine sa luati).

25

Ornati tortul pe lateral, de jur-imprejur.

26

Aici este tortul aproape gata, fara figurinele de ciocolata. Mai departe vedeti cum se fac.

27

Am topit ciocolata neagra, o las putin sa se racoreasca. Apoi fac un cornet din harte pergament, pun ciocolata in el, tai varful si desenez pe hartia de copt diverse floricele si frunze. Lasati la frigider pana se intaresc bine  si cu un cutit le puteti lua usor si pune pe tort.

28

La fel faceti si cu ciocolata alba.

29

Pentru a face bucatele de ciocolata razuita, ungeti o suprafata neteda cu ciocolata alba/neagra. Lasati sa se intareasca bine la frigider si apoi radeti cu un cutit. Le presarati pe tort.

30

Asa arata rezultatul final.

31

Si aici sectiunea - chiar merita efortul, este un tort deosebit, doar urmati atent pasii.

Va astept cu intrebari la comentarii, daca ceva am omis sau nu se intelege.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (10 -12 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 300 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 102

MadameP.347
Madame P. (MadameP.347) 19 feb 2018, 15:23

Am facut tortul si imi pare rau, dar a iesit cam prea uscat. Pandispanul a iesit super, reteta e chiar foarte buna, o pastrez si pentru alte torturi, mersi! Dar aici scrie ca o parte de pandispan se "poate imbiba", nu doar "poate" da chiar trebuie! Ar fi bine sa se insiste pe partea asta. Eu am imbibat cu smantana si zahar dar nu a fost de-ajuns. Am imbibat cum am putut tortul deja gata facut in ceai roibos in care am scurs o lamaie: am turnat in farfurie si asezat tortul sa se imbibe pandispanul de jos iar in cel de sus am virit cu seringa...Nu pusesem inca frisca, asa ca a fost posibil. Pana la urma l-am lasat fara frisca, era destul de dulce, am pus doar glazura de ciocolata si prin parti. Ciocolata e foarte buna la tortul asta, scria cineva aici ca ii ia din gust dar eu consider ca ii da o aroma in plus, mai ales daca e un pic amaruie, contreaza gustul dulce, e perfect! Data viitoare o sa pun si mai putina gelatina, asta din Franta matinca e mai puternica decat cea din Ro pentru ca sufleul mi s-a parut cam tare...In orice caz, mersi de reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Andreea11
Andreea11 21 dec 2017, 22:39

Ce fel de punga de ornat folositi?

lena
Elena (lena) Andreea11 21 dec 2017, 22:45

De obicei din silicon.

TatianaCiortanZubcu404
Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) 01 nov 2017, 19:43

Buna Lena, nu am tava de 28 cm, daca adaptez torta la o tava de 22 cm, cam cit sa reduc din cantitate???fac jumate din tot???

lena
Elena (lena) Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) 01 nov 2017, 21:37

Cam da, scadeti cam la jumate.

TatianaCiortanZubcu404
Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) Elena (lena) 01 nov 2017, 23:02

Iti multumesc mult,ca de obicei super receptiva!

LudmilaT
LudmilaT 06 dec 2014, 12:06

Tortul este extraordinar!!! L-am pregatit anul acesta de ziua mea, invitatii au fost foarte incantati!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 27 oct 2014, 04:54

Salut ! Abia am degustat tortuletul ! A iesit bun, sotului i-a placut foarte mult dar pe gustul meu cam uscat. Desi am insiropat blatul de sus cu smintina si zahar, aceasta nu s-a simtit deloc. Noi stam in SUA si se pare ca aici gelatina are o textura diferita spre deosebire de cea de acasa, 20gr. a fost prea mult, a intarit prea tare crema, care daca foloseam mai putina gelatina iesea perfecta. Cu siguranta voi mai incerca sa fac tortul asta si pe viitor, dar cu anumite schmbari. Multumesc Lena pentru retetele tale. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ElenaBusuioc
ElenaBusuioc 24 oct 2014, 12:00

Buna! L-am facut pt aniversarea a 10 ani de casatorie a nashilor!!! A ieshit perfect atat pandispanul cat shi sufleul. Mersu mult pt tot ceea ce faci! Succes in toate!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 20 apr 2014, 18:56

Hristos A Inviat!!! Paste fericit tuturor. La orice sarbatoare aceasta torta  e o regina pe masa si toti sunt incantati si de gust si de frumuseatea ei. La prima vedere intrebarea este : "E din comert?" raspunsul este: nu, e de casa." Mersi Lena de recetele tale si ceea ce faci bucuri multe familii. Sarbatori fericite familiei tale Lena

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 14 ian 2014, 19:48

Foarte gustos 

Poza mea pentru reteta:
tatinela
tatinela 08 iun 2013, 14:28

am gresitv eu ceva la postat ,iata torta mea!

Poza mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 26 feb 2013, 00:01

Iata, Lena, primul tortulet ce l-am incercat de pe site-ul tau.  A fost facut inca in septembrie, ca si cadou de ziua matusii mele dragi. Este un tort f. bun, fin, te lingi pe degete si uiti clar de timpul cat ai asteptat sa se intareasca sufletul cu emotii, sau de mainile tremurande, putin neindemanatice care se chinuiesc sa puna litera cu litera, si floare cu floare, decorul. Am prins un curaj nebun, acum decorez multe torturi in stilul asta, raman oamenii masca de uimire, multumesc ca ne inveti lucruri utile. Despre tortulet: pandispanul daca il insiropam este divin, sufleul este "sufletul" tortului, iar glazura, ei bine, putin cam prea "ciocolatoasa" pentru gustul meu, ia din gustul sufleului, este o aroma predominanta. Dar matusa mea, si alti invitati au apreciat la maxim aspectul asta. Pupici, Lena, noapte buna.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile