Tort "Lapte de Pasare"
Un tort super delicios si gustos - combinatie perfecta de sufleu de vanilie, pandispan, ciocolata si frisca. Desi pare sa fie mai complicat, sa stiti ca nu este, am incercat doar sa detaliez pasii cat mai bine, sa aveti tortul exact cum trebuie, de nota 10. Succesul este garantat la musafiri si nu numai ...:)
Daca va plac bomboanele Milka cu sufleu de vanilie si lapte - atunci sigur va place si tortul, exact acelasi gust il are - doar ca este facut de voi cu ingrediente naturale.
Aici l-am decorat cu frisca si ciocolata, dar puteti sa nu va complicati, am mai facut variante si mai simple - uns doar cu smantana dulce si presarat cu nuca de cocos.
Ingrediente
●
Oua
10 buc
5 pentru pandispan si 5 pentru sufleu
●
Zahar
1 pahar
pentru pandispan
●
Faina alba calitate superioara
1 pahar
pentru pandispan
●
Lapte de vaca
0.5 pahare
●
Zahar
1.5 pahare
pentru sufleu
●
Faina
2 linguri
pentru sufleu
●
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
●
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 g
pentru frisca
●
Esenta de vanilie
1 buc
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Faceti un pandispan dupa reteta de Pandispan de pe site. Daca aveti alta reteta verificata si testata folosita des, o faceti pe aia, ar trebui sa fie unul de aproximativ 28 cm diametru. Cred ca ar fi o solutie si cele din comert, doar sa le adaptati la o tava in care sa puneti sufleul, vedeti mai jos.
Cel de la mine, trebuie sa-l faceti cu minim 8 ore inainte sa-l folositi, sau il faceti seara si folositi dimineata.
Il taiati in 2 foi inainte sa faceti tortul.
Pas 2
Asterneti cu folie de plastic alimentara o tava rotunda si adanca. Ar fi perfecta una cu bordurile care se desfac, eu nu am noroc la ele - am luat 2 si au fost amandoua proaste. Deci am ramas la una simpla rotunda de 28 de cm, cea in care am facut si pandispanul.
Pas 3
Puneti o jumatate din foia de pandispan in tava, de preferat sa fie partea cu suprafata cat mai dreapta.
Pas 4
Acum incepem sa pregatim sufleul.
Se separa albusurile si galbenusurile de la 5 oua. Galbenusurile le puneti intr-un ceaun sau vas termorezistent.
Pas 5
Amestecati bine galbenusurile cu 1 pahar de zahar.
Pas 6
Apoi adaugati jumatate de pahar de lapte, amestecati bine cu mixerul sau telul, sa nu fie cocoloase.
Pas 7
Urmeaza 2 linguri de faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.
Pas 8
Puneti ceaunul pe foc mic si amestecati permanent pana se ingroasa compozitia si aproape incepe sa fiarba, aveti grija sa nu fie cocoloase - mai bine amestecati cu telul.
Daca folositi un vas de sticla termorezistenta, il puneti pe baie de aburi, si la fel amestecati bine pana incepe sa fiarba. Doar sa aveti grija ca va dura mai mult aici, cu ceaunul este mai repede.
Cand este gata, luati de pe foc si lasati 5-10 min sa se racoreasca.
Pas 9
In acest timp bateti albusurile spuma, mai intai fara zahar, pana se tin bine de peretii vasului, apoi adaugati jumatate de pahar de zahar si mai bateti putin.
Pas 10
Intr-o cratita mai mica puneti 200 ml de apa si 20g de gelatina.
Pas 11
Puneti pe foc mic si amestecati pana se dizolva gelatina. Aveti grija sa nu fiarba, fiindca isi pierde gelatina calitatile.
Pas 12
In compozitia de galbenusuri adaugati untul si vanilia. Amestecati bine pana se incorporeaza si se topeste untul.
Pas 13
Adaugati gelatina in albusurile batute spuma, amestecati bine cu telul sau mixerul.
Pas 14
Tot acolo adaugati compozitia de galbenusuri, amestecati bine sa se uniformizeze.
Pas 16
Turnati aceasta compozitie in tava cu pandispanul pregatit deja. Lasati la frigider 3-4 ore sa se intareasca bine sufleul.
Pas 17
Cealalta foaie de pandispan o puteti insiropa cu niste ceai de lamaie sau cu smantana amestecata cu zahar (asa am facut eu).
Pas 18
O puneti peste sufleul intarit deja.
Pas 19
Intoarceti tava cu tortul pregatit, cu fundul in jos, pe un platou de tort.
Pas 20
Scoateti tava si folia, acum aveti tortul gata de infrumusetare.
Pas 21
Topiti 100g de ciocolata amaruie cu 50 g de unt, la foc mic.
Pas 22
Distribuiti aceasta glazura pe parte de sus a tortului, nivelati cu un cutit. Lasati 30 - 50 de min tortul la frigider, sa se intareasca ciocolata.
Pas 23
In acest timp facem frisca. Bateti mai intai smantana dulce (sa fie rece bine) cu mixerul, apoi cand creste in volum adaugati 1 pahar de zahar pudra si continuati sa bateti (cu mixerul) la viteza mare.
Faceti pauza mici sa verificati daca este gata frisca, cand scoateti paletele din ea sa stea batz frisca, sa nu fie moale. Aveti grija sa nu bateti prea tare, se face imediat unt si nu mai puteti face nimic cu ea.
Pas 24
Punem frisca pregatita intr-o punga de cofetarie, cea de ornat torturile (ma intrebati mai multe detalii pe forum, va spun de unde si de care mai bine sa luati).
Pas 25
Ornati tortul pe lateral, de jur-imprejur.
Pas 26
Aici este tortul aproape gata, fara figurinele de ciocolata. Mai departe vedeti cum se fac.
Pas 27
Am topit ciocolata neagra, o las putin sa se racoreasca. Apoi fac un cornet din harte pergament, pun ciocolata in el, tai varful si desenez pe hartia de copt diverse floricele si frunze. Lasati la frigider pana se intaresc bine si cu un cutit le puteti lua usor si pune pe tort.
Pas 28
La fel faceti si cu ciocolata alba.
Pas 29
Pentru a face bucatele de ciocolata razuita, ungeti o suprafata neteda cu ciocolata alba/neagra. Lasati sa se intareasca bine la frigider si apoi radeti cu un cutit. Le presarati pe tort.
Pas 30
Asa arata rezultatul final.
Pas 31
Si aici sectiunea - chiar merita efortul, este un tort deosebit, doar urmati atent pasii.
Va astept cu intrebari la comentarii, daca ceva am omis sau nu se intelege.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(10 -12 portii)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregatire:
300 min
Data publicarii:
Nota:
5 (11 voturi)