Prajitura "Albinuta"

Prajitura "Albinuta"

Aceasta reteta de prajitura am facut-o cu ocazia zilei de nastere a sotului meu, jumatatea mea, care ma sustine in tot ce fac si mai ales, este principalul degustator si critic al retetelor de pe site :)

In plus, este cel care are grija ca site-ul sa mearga bine, in multele probleme tehnice a fost acel invizibil care a rezolvat totul si a avut grija. De fapt daca nu era el, nu cred ca macar vreodata ma apucam sa-l pornesc, a fost conceput si realizat complet tehnic de la zero de sotul meu Igor. Nu cred ca vreodata m-am adresat asa public lui, dar as vrea sa stie ca apreciez tot ce face pentru familia noastra si pentru mine in special

La Multi Ani!

PS. Despre prajitura - este simpla, de casa, cu ingrediente la indemana - foarte comod de mancat cu mainile, deci buna pentru servit colegii si musafirii fara a folosi farfurii si furculite.

Ingrediente

Miere
150 g
Oua
1 buc
Lapte
50 ml
+350ml pentru crema
Unt
50 g
+200g unt moale pentru crema
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Faina alba
350 g
Gris de grau
3 linguri
Zahar pudra
150 g
Gem
5 linguri
alegeti un gem bun, mai gros - eu am pus dulceata de zmeura si a cam curs

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita turnati laptele, adaugati mierea, oul si untul.

2

Puneti-o pe aburi, la bain-marie si amestecati periodic pana observati ca se incalzeste bine compozitia si untul s-o topit complet.

3

Adaugati bicarbonatul si amestecati continuu.

4

Observati ca va incepe sa se faca toata compozitia ca o spuma - asa si trebuie, reactie normala a bicarbonatului cu mierea.

Daca cumva nu apare spuma, trebuie sa fie compozitia mai fierbinte, aveti rabdare.

5

Cam dupa 2-3 minute luati cratita de pe foc, adaugati faina.

6

Amestecati aluatul cu o lingura, ca este fierbinte - apoi il treceti pe masa infainata si mai framantati cu mainile pana se uniformizeaza.

7

Se imparte in 4 bucati, lasati-le 5-10 minute sa se odihneasca, de preferat in cratita/bolul cald in care ati framantat aluatul.

8

Presarati faina pe masa si din fiecare bucata de aluat intindeti 4 turte - cat mai subtiri si uniforme.

Le puneti pe fiecare pe o foaie de copt sau direct in tava.

9

Fiecare turta se coace aproximativ 5-10 minute la cuptor preincalzit la 200 grade - pana se maronesc frumos.

Le lasati sa se raceasca complet.

10

Intr-un tuci fierbeti laptele(cele 350ml), cand da in clocot adaugati grisul in ploaie, amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.

Cand s-a ingrosat bine, stingeti focul si lasati sa se raceasca complet compozitia.

11

Dupa ce s-a racit grisul ne apucam sa facem crema.

Untul moale se pune intr-un bol impreuna cu zaharul pudra.

12

Se amesteca bine cu mixerul apoi pe parcurs se adauga cate 2-3 linguri din compozitia de gris cu lapte.

Asta-i toata crema, este foarte gustoasa si imi place ca se tine ferm, nu curge cand taiati prajitura.

13

Ungeti prima foaie cu jumatate din crema.

14

A 2-a foaie se unge cu gem.

15

Urmatoarea se unge cu restul de crema.

Ultima foaie se pune deasupra si nu se unge cu nimic.

Lasati prajitura cateva ore la temperatura camerei sa se inmoaie bine, apoi la frigider sa se intareasca crema.

16

Am observat ca se inmoaie si mai bine dupa 1-2 zile, asa ca fara grija puteti s-o faceti dinainte - foile  neunse tin si o luna.

Apoi o portionati cum va place, marginile neuniforme le taiati separat.

17

Deasupra eu am presarat-o cu nuca de cocos, dar merge bine si cu zahar pudra sau orice glazura va place - de ciocolata de exemplu.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 23 mai 2014, 10:50

Multumesc mult pentru asa un mesaj si pentru asa o prajitura gustoasa si frumoasa! 

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 23 mai 2014, 11:43

Va invidiez frumosilor, sa fiti sanatosi sa va intelegeti bine si sa va iubiti si sprijiniti unul pe celelalt,asa cum inteleg ca faceti. Si mult respect. Eu din pacate nu mai am parte de 13 ani de asa ceva. EL a plecat mult prea repede dintre noi. Dar viata nu ne intreaba. Gata cu nostalgia.

Privind prajitura, acuma cu venirea Ioanei nu stiu daca ajung sa o fac, dar este o crema pe care eu o fac si.....mi se cam taie. hahaha. Pupici .

  

Sabinach
Sabina (Sabinach) 23 mai 2014, 18:34

La multi ani! Multumesc pentru toate retetele trimise.Mult succes in continuare.

Nota mea pentru reteta:
Cristina Larisa
Cristina Larisa 23 mai 2014, 21:49

La multi ani!

Carmen Silvia
Carmen Silvia 23 mai 2014, 21:56

La multi ani! multumesc pentru acest minunat site!

Nota mea pentru reteta:
giovani
giovani 24 mai 2014, 05:47

La multi ani pt toata familia !

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 26 mai 2014, 10:48

super aceasta prajiturica 

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 13 aug 2014, 10:16

Lena imi trebuie pt duminica  40 bucati de prajitura, daca mai tii minte aproximativ cite bucati tia esit din prajitura aceasta ? 

timotei
timotei 13 aug 2014, 10:21

Sorry Lena, acuma mam uitat inca o data in reteta si am vazut la pasul 16 aproximativ cite tia esit. Azi ma pun pe treaba cu foile si vinearea ung prajitura caci asa ai recomandat tu 

verakissyou
verakissyou 14 aug 2014, 15:14

in primul rand felicitari pentru retete.in poza pare inalta prajitura,dar mie mi-a iesit mica de inaltime.la gust e buna. am gresit eu cu ceva???

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) verakissyou 14 aug 2014, 16:05

Prajitura este de inaltime medie, poate in poza si pare mai inalta pt ca este mai apropiata imaginea. Dar posibil ca ati facut foile mai subtiri decat ale mele.

just me
just me 11 sep 2014, 16:07

Salutare!!! Dar daca nu am griș de grâu cu ce pot sa il inlocuiesc?? Mersi 

lena
Elena (lena) just me 11 sep 2014, 16:10

Nu stiu, poate faina dar nu recomand.

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 20 oct 2014, 10:27

Eu am facut aceste foi pentru un tort, am facut 6 foi si am facut un tort, cu aceiasi crema si tot cu dulceata(eu am pus de capsune) si l am invelit in pasta de zahar, a fost super delicios, foile au un gust fraged si se combina bine cu crema si cu dulceata, din pacate nu am reusit sa fac poza la o felie, caci am avut oaspeti si sa mancat repede , repede tortul !!! Super  !!!

 

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 20 oct 2014, 10:55

Ancuta cum ai facut pasta de zahar? Cu albusuri ca o bezea?

tiki
tiki 20 oct 2014, 11:24

Ancuta, daca-mi raspunzi, scrie pe Forum ca e alta reteta si nu apartine de aceasta. Multumesc

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 15 nov 2014, 12:45

Foile nu  sunt tari la aceasta prajitura  adica se inmoaie ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 15 nov 2014, 12:46

Pai da, prajitura nu este crocanta.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 15 nov 2014, 12:53

Multumesc ,vreau so incerc pt miine suntemchemati in ospetie si as face ceva dulce 

anky
anky 18 ian 2015, 12:33

buna, Lena! 

prajitura din poza e facuta din cantitate dubla decat in reteta? 

la pasul unu scrie sa punem oul, dar in poza sunt doua oua 

tocmai sunt in exercitiul facerii si nu reusesc sa intind foaia cat tava, de aceea intreb....

mersi!

lena
Elena (lena) anky 18 ian 2015, 12:40

Da, deci, eu am facut reteta cu poze dupa reteta originala, care avea 2 oua in compozitie. Dar, dupa ce am facut-o mi-au iesit foile si prajitura imense, asa ca a 2-a oara am facut portie de doua ori mai mica, dar pozele nu le-am mai facut pe toate cap-coada. 

Oricum pozele finale sunt cu ingredientele din reteta, cu 1 ou, asa ca urmati pasii fara grija :)

delia stefania
delia stefania 26 ian 2015, 12:19

Este excelenta!!!

Jana
Jana 19 feb 2015, 22:49

Am facut si eu aceasta prajitura si cind am inceput sa asamblez totul, aveam mari dubii ca prajitura se va "inmuia". Si blaturile erau uscate, si crema groasa... dar minunea s-a produs :D si rezultatul final m-a lasat cu gura cascata. Asa ca iti multumesc draga Lena pentru ca postezi pentru noi retete verificate si nu obosesti sa le descrii pas cu pas. Esti un izvor nesecat de inspiratie ;) 

Iata si rezultatul final cu care mi-am incantat colegii de serviciu.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Charlie
Charlie 09 iun 2015, 15:21

Prajitura asta, nu stiu unde sa o "lipesc" mai bine.

Se numeste Prajitura Speciala (Petre Roman) Daca mama, Dumnezeu sa o ierte, nu a fost colega de liceu cu Omu' chiar nu are nicio scuza!

Foaie:

9 oua

9 linguri de zahar

9 linguri de nuci macinate

9 linguri de faina

Se bat foarte bine albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile, apoi nuca macinata si faina. Din compozitia impartita in trei parti, pe dosul tavii, se coc cele trei foi. Fiecare foaie se unge apoi cu cate 5 linguri de zahar topit.

CREMA:

4 galbenusuri

4 linguri de faina

4 linguri de zahar

zahar vanilat

200 ml de lapte/ Toate aceste ingrediente se fierb in baie de aburi pana se ingroasa. Cand s-a racit, se amesteca cu un pachet de margarina Rama, frecat in prealabil cu 200 de gr de zahar pudra.

Se pune crema pe prima foaie, apoi pe a doua, iar pe a treia, se pun albusurile (4 buc) batute in prealabil cu 9 linguri de zahar. Deasupra se rade ciocolata.

Mentionez ca nu am facut-o niciodata. Pentru gradul meu de "calificare" este prea mult.

O facea mama, o fac vecinele si, sper sa o faci si Tu, draga noastra Lena!

Daca ii gasesti si un Nume, ar fi excelent! 

Eveline
Eveline 20 aug 2015, 15:43

Draga Lena,

Mulțumesc pentru rețete.  Mereu gătesc rețete de pe site ul tău. 

Cumnata mea e inebunita după prăjitură ăsta.  Mă gândeam sa-i fac o surpriza când vine în tara și sa o pregătesc.  Azi am zis sa fac una de proba, dar nu mi-au ieșit blaturile, s-au întins foarte greu și sunt micute. Așa se întind ele, greu?

lena
Elena (lena) Eveline 23 aug 2015, 19:26

Nu mai tin minte exact, dar ar trebui sa se intinda normal, cred ca ati scapat un pic mai multa faina, sau de obicei, acest tip de aluat se intinde mai greu cand se raceste. Cald este mult mai plastic.

MashaL
MashaL 04 sep 2015, 15:46

Buna! Iarasi eu cu intrebari  Spune-mi te rog daca as putea sa folosesc foi de la medovik am facut mai multe data trecuta si mi-au ramas citeva? Si daca se va inmuia chiar de voi presura pudra deasupra?

lena
Elena (lena) MashaL 09 sep 2015, 19:19

Mmm, sigur poti folosi foi de medovik, nu stiu daca se vor inmuia bine deasupra, dar poti incerca. Oricum ele sunt fine si subtiri, n-ar trebui sa fie problema.

tiki
tiki 06 oct 2015, 07:45

Buna . Am facut si eu aceeasta prajitura si f.  bine mi s-a lucrat aluatul. Mie mi-a fost mult mai simplu sa o fac dreptunghiulara fix cat tava. Rotunde poate nu-mi ieseau toate egale. Eu de cand ma stiu, asa am invatat, foile le coc pe fundul tavii. Scuzati calitatea pozei, dar era lumina prea mare. I-am facut glazura ca sa am ceva maro, pe platou pe lana Semiluna cu bezea, alba si Harlechinul galben. Sper sa nu uit sa pozez si cand voi taia. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 oct 2015, 21:31

Sus era lumina prea puternica, aici e prea slaba. F.f.f buna, aromata, moale si se face si usor. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
piti
Daniela (piti) 24 oct 2015, 10:36

Buna,

va rog Lena sau Tiki ,imi spuneti ce dimensuni are tava pe care ati copt foile ? intrun comentariu se plagea cineva ca nu-i ajunge aluatul sa intinda foaia ...eu am tava de argazul mamei .28/40.

multumesc.

tiki
tiki 24 oct 2015, 20:43

piti, am masurat acuma tava mea. Are 24/36. Deci ceva mai mica ca a ta, dar eu zic ca poti sa faci si pe a ta. Eu am lucrat f. bine cu aluatul. Si mi s-a parut mai simplu de facut decat rotunda si si mai multa mi-a iesit. Ce pofta mi-e de-o bucatica. Succes. Eu am facut pe fundul tavii ca asa-s invatata, dar se poate si in ea, dar atuci trebuie sa o lucrezi pe masa si s-o muti. Eu intind direct pe .....fund. Scuze cuvantul.

piti
Daniela (piti) 26 oct 2015, 23:48

Multumesc frumos Tiki ptr raspuns.imi este de mare ajutor:-).Am ochit demult reteta iar dupa ce am vazut si poza ta "i am simtit si gustul":).Am sa o fac si eu cat de curand .

Elisabeth
Elisabeth 02 nov 2015, 09:42

Hallo..am facut si eu prajitura vineri..mia iesit superr. ..ffff buna...dar kam putina..adika foile kam mici chear daca am intins ff subtire transparent..am vazut k ai sc cuiva k ai micsorat un pik reteta...poti te rog sa imi sc reteta de foi cea prima ce ai facuto tu fara sa o modifici..te rog daca poti exact in grame..te rog..din kate am probat asta e cea mai simpla.si buna reteta..dar as vrea mai multa:))

Poza mea pentru reteta:
Elisabeth
Elisabeth 02 nov 2015, 09:46

Adika mia iesit ffff buna dar as vrea foi mai mariii...astea sunt kam mici 

Elisabeth
Elisabeth 02 nov 2015, 09:57

Lena draga..mi-ar place sa imi raspunzi kat poti de rpd..danke si ma bucur k am gasit reteta perfekta Albinita:))..preferata mea..iar akm sunt insarcinata..o fac foarteeee des.:))

lena
Elena (lena) 02 nov 2015, 10:13

Pentru foi mai mari doar se dubleaza ingredientele.

Pofta buna si sarcina usoara!

piti
Daniela (piti) 22 nov 2015, 09:23

Foarte buna! Lena esti un " membru" al familiei mele .Sotul meu " e suparat " ...din cauza noastra nu reuseste sa slabeasca

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
roberta
roberta 24 apr 2016, 10:37

Lena draga , in reteta scrie un ou iar in imaginea arata doua ..., deci , cate folosim ?

lena
Elena (lena) roberta 24 apr 2016, 11:50

Se pune 1 ou, in poze am facut prajitura dublata.

Pashutza25
Pashutza25 11 mai 2016, 17:40

Buna Lena.vreau si eu sa fac aceasta prajitura pentru ziua sotului si o vreau la fel de mare ca a ta in poza la pasul 16.trebuie sa dublez ingredientele sau nu?as vrea un raspuns te rog pina deseara.mersi

lena
Elena (lena) Pashutza25 12 mai 2016, 10:36

Nu trebuie dublate ingredientele, iese bine si mare asa.

DaniellaB
DaniellaB 22 iun 2016, 17:14

Vreau sa fac aceasta reteta dar am nevoie de un sfat, oare 150gr miere cit ar fi un pahar sau jumate, cum cunoasteti din experienta, altfel cum sa masar oare sa fie bun? va multumesc astept raspuns

lena
Elena (lena) DaniellaB 24 iun 2016, 09:14

Puneti putin mai mult de jumate de pahar si va fi bine :)

DaniellaB
DaniellaB 30 iun 2016, 23:04

multumesc mult pentru raspuns, am facut turtele sau primit bune, azi fac crem asi miine o sa il termin, dupa sper sa puna poze si impresii :)

Pashutza25
Pashutza25 27 iul 2016, 17:33

Ca si la ziua sotului sa mincat destul de repede si nu am pozat o sectiune.acum lam facut la ziua scumpei mele printese.mersi mult de retete

Poza mea pentru reteta:
RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 21 dec 2016, 12:10

Buna eu vad doua galbenusuri in prima poza.Reteta postata este pentru 4 foi?Sa maresc un pic cantitatile sau le-as face duble si din resturi sa fac niste biscuiti cu crema la mijloc,ce zici?Sărbători minunate!!

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 21 dec 2016, 12:27

E bine si asa :)

RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) Elena (lena) 22 dec 2016, 14:52

Cum e poaibil din dublu cantitati sa imi iasa doar 5 foi intinse de numa?As trimite o poza pe un email sa imi spui dacă e suficient cat de subtiri sunt.Chiar ma gandeam cu drag la niște biscuiti pt copii, dar nu a mai ramas aluat??

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 22 dec 2016, 15:02

Ciudat, poate n-au crescut bine sau le-ati facut mai groase...

Pasuta26
Pasuta26 07 ian 2017, 14:42

Iata si de craciun am pregatit gustoasa prajitura

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: