Prăjitura "Albinuta"

Prăjitura "Albinuta"

Această rețetă de prăjitură am făcut-o cu ocazia zilei de naștere a soțului meu, jumătatea mea, care mă susține în tot ce fac și mai ales, este principalul degustator și critic al rețetelor de pe site :)

În plus, este cel care are grijă ca site-ul să meargă bine, în multele probleme tehnice a fost acel invizibil care a rezolvat totul și a avut grijă. De fapt dacă nu era el, nu cred că măcar vreodată mă apucam să-l pornesc, a fost conceput și realizat complet tehnic de la zero de soțul meu Igor. Nu cred că vreodată m-am adresat așa public lui, dar aș vrea să știe că apreciez tot ce face pentru familia noastră și pentru mine în special

La Mulți Ani!

PS. Despre prăjitură - este simplă, de casă, cu ingrediente la îndemână - foarte comod de mâncat cu mâinile, deci bună pentru servit colegii și musafirii fără a folosi farfurii și furculițe.

Ingrediente

Miere
150 g
   
Ouă
1 buc
   
Lapte
50 ml
+350ml pentru cremă
Unt
50 g
+200g unt moale pentru cremă
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Făină albă
350 g
   
Griș de grâu
3 linguri
   
Zahăr pudră
150 g
   
Gem
5 linguri
alegeți un gem bun, mai gros - eu am pus dulceață de zmeură și a cam curs

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță turnați laptele, adăugați mierea, oul și untul.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 1
Pas 2

Puneți-o pe aburi, la bain-marie și amestecați periodic până observați că se încălzește bine compoziția și untul s-a topit complet.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 2
Pas 3

Adăugați bicarbonatul și amestecați continuu.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 3
Pas 4

Observați că va începe să se facă toată compoziția ca o spumă - așa și trebuie, reacție normală a bicarbonatului cu mierea.

Dacă cumva nu apare spumă, trebuie să fie compoziția mai fierbinte, aveți răbdare.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 4
Pas 5

Cam după 2-3 minute luați cratița de pe foc, adăugați făina.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 5
Pas 6

Amestecați aluatul cu o lingură, că este fierbinte - apoi îl treceți pe masa înfăinată și mai frământați cu mâinile până se uniformizează.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 6
Pas 7

Se împarte în 4 bucăți, lăsați-le 5-10 minute să se odihnească, de preferat în cratița/bolul cald în care ați frământat aluatul.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 7
Pas 8

Presărați făina pe masă și din fiecare bucată de aluat întindeți 4 turte - cât mai subțiri și uniforme.

Le puneți pe fiecare pe o foaie de copt sau direct în tavă.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 8
Pas 9

Fiecare turtă se coace aproximativ 5-10 minute la cuptor preîncălzit la 200 grade - până se rumenesc frumos.

Le lăsați să se răcească complet.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 9
Pas 10

Într-un tuci fierbeți laptele(cele 350ml), când dă în clocot adăugați grișul în ploaie, amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.

Când s-a îngroșat bine, stingeți focul și lăsați să se răcească complet compoziția.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 10
Pas 11

După ce s-a răcit grișul ne apucăm să facem crema.

Untul moale se pune într-un bol împreună cu zahărul pudră.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 11
Pas 12

Se amestecă bine cu mixerul apoi pe parcurs se adaugă câte 2-3 linguri din compoziția de griș cu lapte.

Asta-i toată crema, este foarte gustoasă și îmi place că se ține ferm, nu curge când tăiați prăjitura.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 12
Pas 13

Ungeți prima foaie cu jumătate din cremă.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 13
Pas 14

A 2-a foaie se unge cu gem.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 14
Pas 15

Următoarea se unge cu restul de cremă.

Ultima foaie se pune deasupra și nu se unge cu nimic.

Lăsați prăjitura câteva ore la temperatura camerei să se înmoaie bine, apoi la frigider să se întărească crema.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 15
Pas 16

Am observat că se înmoaie și mai bine după 1-2 zile, așa că fară grijă puteți s-o faceți dinainte - foile neuncate țin și o lună.

Apoi o porționați cum vă place, marginile neuniforme le tăiați separat.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 16
Pas 17

Deasupra eu am presărat-o cu nucă de cocos, dar merge bine și cu zahăr pudră sau orice glazură vă place - de ciocolată de exemplu.

Poftă Bună!

Prăjitura "Albinuta" - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 23 May 2014, 10:50

Multumesc mult pentru asa un mesaj si pentru asa o prajitura gustoasa si frumoasa! 

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 23 May 2014, 11:43

Va invidiez frumosilor, sa fiti sanatosi sa va intelegeti bine si sa va iubiti si sprijiniti unul pe celelalt,asa cum inteleg ca faceti. Si mult respect. Eu din pacate nu mai am parte de 13 ani de asa ceva. EL a plecat mult prea repede dintre noi. Dar viata nu ne intreaba. Gata cu nostalgia.

Privind prajitura, acuma cu venirea Ioanei nu stiu daca ajung sa o fac, dar este o crema pe care eu o fac si.....mi se cam taie. hahaha. Pupici .

  

Sabinach
Sabina (Sabinach) 23 May 2014, 18:34

La multi ani! Multumesc pentru toate retetele trimise.Mult succes in continuare.

Nota mea pentru rețetă:
Cristina Larisa
Cristina Larisa 23 May 2014, 21:49

La multi ani!

Carmen Silvia
Carmen Silvia 23 May 2014, 21:56

La multi ani! multumesc pentru acest minunat site!

Nota mea pentru rețetă:
giovani
giovani 24 May 2014, 05:47

La multi ani pt toata familia !

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 26 May 2014, 10:48

super aceasta prajiturica 

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 13 Aug 2014, 10:16

Lena imi trebuie pt duminica  40 bucati de prajitura, daca mai tii minte aproximativ cite bucati tia esit din prajitura aceasta ? 

timotei
timotei 13 Aug 2014, 10:21

Sorry Lena, acuma mam uitat inca o data in reteta si am vazut la pasul 16 aproximativ cite tia esit. Azi ma pun pe treaba cu foile si vinearea ung prajitura caci asa ai recomandat tu 

verakissyou
verakissyou 14 Aug 2014, 15:14

in primul rand felicitari pentru retete.in poza pare inalta prajitura,dar mie mi-a iesit mica de inaltime.la gust e buna. am gresit eu cu ceva???

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) verakissyou 14 Aug 2014, 16:05

Prajitura este de inaltime medie, poate in poza si pare mai inalta pt ca este mai apropiata imaginea. Dar posibil ca ati facut foile mai subtiri decat ale mele.

just me
just me 11 Sep 2014, 16:07

Salutare!!! Dar daca nu am griș de grâu cu ce pot sa il inlocuiesc?? Mersi 

lena
Elena (lena) just me 11 Sep 2014, 16:10

Nu stiu, poate faina dar nu recomand.

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 20 Oct 2014, 10:27

Eu am facut aceste foi pentru un tort, am facut 6 foi si am facut un tort, cu aceiasi crema si tot cu dulceata(eu am pus de capsune) si l am invelit in pasta de zahar, a fost super delicios, foile au un gust fraged si se combina bine cu crema si cu dulceata, din pacate nu am reusit sa fac poza la o felie, caci am avut oaspeti si sa mancat repede , repede tortul !!! Super  !!!

 

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 20 Oct 2014, 10:55

Ancuta cum ai facut pasta de zahar? Cu albusuri ca o bezea?

tiki
tiki 20 Oct 2014, 11:24

Ancuta, daca-mi raspunzi, scrie pe Forum ca e alta reteta si nu apartine de aceasta. Multumesc

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 15 Nov 2014, 12:45

Foile nu  sunt tari la aceasta prajitura  adica se inmoaie ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 15 Nov 2014, 12:46

Pai da, prajitura nu este crocanta.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 15 Nov 2014, 12:53

Multumesc ,vreau so incerc pt miine suntemchemati in ospetie si as face ceva dulce 

anky
anky 18 Jan 2015, 12:33

buna, Lena! 

prajitura din poza e facuta din cantitate dubla decat in reteta? 

la pasul unu scrie sa punem oul, dar in poza sunt doua oua 

tocmai sunt in exercitiul facerii si nu reusesc sa intind foaia cat tava, de aceea intreb....

mersi!

lena
Elena (lena) anky 18 Jan 2015, 12:40

Da, deci, eu am facut reteta cu poze dupa reteta originala, care avea 2 oua in compozitie. Dar, dupa ce am facut-o mi-au iesit foile si prajitura imense, asa ca a 2-a oara am facut portie de doua ori mai mica, dar pozele nu le-am mai facut pe toate cap-coada. 

Oricum pozele finale sunt cu ingredientele din reteta, cu 1 ou, asa ca urmati pasii fara grija :)

delia stefania
delia stefania 26 Jan 2015, 12:19

Este excelenta!!!

Jana
Jana 19 Feb 2015, 22:49

Am facut si eu aceasta prajitura si cind am inceput sa asamblez totul, aveam mari dubii ca prajitura se va "inmuia". Si blaturile erau uscate, si crema groasa... dar minunea s-a produs :D si rezultatul final m-a lasat cu gura cascata. Asa ca iti multumesc draga Lena pentru ca postezi pentru noi retete verificate si nu obosesti sa le descrii pas cu pas. Esti un izvor nesecat de inspiratie ;) 

Iata si rezultatul final cu care mi-am incantat colegii de serviciu.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Charlie
Charlie 09 Jun 2015, 15:21

Prajitura asta, nu stiu unde sa o "lipesc" mai bine.

Se numeste Prajitura Speciala (Petre Roman) Daca mama, Dumnezeu sa o ierte, nu a fost colega de liceu cu Omu' chiar nu are nicio scuza!

Foaie:

9 oua

9 linguri de zahar

9 linguri de nuci macinate

9 linguri de faina

Se bat foarte bine albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile, apoi nuca macinata si faina. Din compozitia impartita in trei parti, pe dosul tavii, se coc cele trei foi. Fiecare foaie se unge apoi cu cate 5 linguri de zahar topit.

CREMA:

4 galbenusuri

4 linguri de faina

4 linguri de zahar

zahar vanilat

200 ml de lapte/ Toate aceste ingrediente se fierb in baie de aburi pana se ingroasa. Cand s-a racit, se amesteca cu un pachet de margarina Rama, frecat in prealabil cu 200 de gr de zahar pudra.

Se pune crema pe prima foaie, apoi pe a doua, iar pe a treia, se pun albusurile (4 buc) batute in prealabil cu 9 linguri de zahar. Deasupra se rade ciocolata.

Mentionez ca nu am facut-o niciodata. Pentru gradul meu de "calificare" este prea mult.

O facea mama, o fac vecinele si, sper sa o faci si Tu, draga noastra Lena!

Daca ii gasesti si un Nume, ar fi excelent! 

Eveline
Eveline 20 Aug 2015, 15:43

Draga Lena,

Mulțumesc pentru rețete.  Mereu gătesc rețete de pe site ul tău. 

Cumnata mea e inebunita după prăjitură ăsta.  Mă gândeam sa-i fac o surpriza când vine în tara și sa o pregătesc.  Azi am zis sa fac una de proba, dar nu mi-au ieșit blaturile, s-au întins foarte greu și sunt micute. Așa se întind ele, greu?

lena
Elena (lena) Eveline 23 Aug 2015, 19:26

Nu mai tin minte exact, dar ar trebui sa se intinda normal, cred ca ati scapat un pic mai multa faina, sau de obicei, acest tip de aluat se intinde mai greu cand se raceste. Cald este mult mai plastic.

MashaL
MashaL 04 Sep 2015, 15:46

Buna! Iarasi eu cu intrebari  Spune-mi te rog daca as putea sa folosesc foi de la medovik am facut mai multe data trecuta si mi-au ramas citeva? Si daca se va inmuia chiar de voi presura pudra deasupra?

lena
Elena (lena) MashaL 09 Sep 2015, 19:19

Mmm, sigur poti folosi foi de medovik, nu stiu daca se vor inmuia bine deasupra, dar poti incerca. Oricum ele sunt fine si subtiri, n-ar trebui sa fie problema.

tiki
tiki 06 Oct 2015, 07:45

Buna . Am facut si eu aceeasta prajitura si f.  bine mi s-a lucrat aluatul. Mie mi-a fost mult mai simplu sa o fac dreptunghiulara fix cat tava. Rotunde poate nu-mi ieseau toate egale. Eu de cand ma stiu, asa am invatat, foile le coc pe fundul tavii. Scuzati calitatea pozei, dar era lumina prea mare. I-am facut glazura ca sa am ceva maro, pe platou pe lana Semiluna cu bezea, alba si Harlechinul galben. Sper sa nu uit sa pozez si cand voi taia. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 07 Oct 2015, 21:31

Sus era lumina prea puternica, aici e prea slaba. F.f.f buna, aromata, moale si se face si usor. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
piti
Daniela (piti) 24 Oct 2015, 10:36

Buna,

va rog Lena sau Tiki ,imi spuneti ce dimensuni are tava pe care ati copt foile ? intrun comentariu se plagea cineva ca nu-i ajunge aluatul sa intinda foaia ...eu am tava de argazul mamei .28/40.

multumesc.

tiki
tiki 24 Oct 2015, 20:43

piti, am masurat acuma tava mea. Are 24/36. Deci ceva mai mica ca a ta, dar eu zic ca poti sa faci si pe a ta. Eu am lucrat f. bine cu aluatul. Si mi s-a parut mai simplu de facut decat rotunda si si mai multa mi-a iesit. Ce pofta mi-e de-o bucatica. Succes. Eu am facut pe fundul tavii ca asa-s invatata, dar se poate si in ea, dar atuci trebuie sa o lucrezi pe masa si s-o muti. Eu intind direct pe .....fund. Scuze cuvantul.

piti
Daniela (piti) 26 Oct 2015, 23:48

Multumesc frumos Tiki ptr raspuns.imi este de mare ajutor:-).Am ochit demult reteta iar dupa ce am vazut si poza ta "i am simtit si gustul":).Am sa o fac si eu cat de curand .

Elisabeth
Elisabeth 02 Nov 2015, 09:42

Hallo..am facut si eu prajitura vineri..mia iesit superr. ..ffff buna...dar kam putina..adika foile kam mici chear daca am intins ff subtire transparent..am vazut k ai sc cuiva k ai micsorat un pik reteta...poti te rog sa imi sc reteta de foi cea prima ce ai facuto tu fara sa o modifici..te rog daca poti exact in grame..te rog..din kate am probat asta e cea mai simpla.si buna reteta..dar as vrea mai multa:))

Poza mea pentru rețetă:
Elisabeth
Elisabeth 02 Nov 2015, 09:46

Adika mia iesit ffff buna dar as vrea foi mai mariii...astea sunt kam mici 

Elisabeth
Elisabeth 02 Nov 2015, 09:57

Lena draga..mi-ar place sa imi raspunzi kat poti de rpd..danke si ma bucur k am gasit reteta perfekta Albinita:))..preferata mea..iar akm sunt insarcinata..o fac foarteeee des.:))

lena
Elena (lena) 02 Nov 2015, 10:13

Pentru foi mai mari doar se dubleaza ingredientele.

Pofta buna si sarcina usoara!

piti
Daniela (piti) 22 Nov 2015, 09:23

Foarte buna! Lena esti un " membru" al familiei mele .Sotul meu " e suparat " ...din cauza noastra nu reuseste sa slabeasca

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
roberta
roberta 24 Apr 2016, 10:37

Lena draga , in reteta scrie un ou iar in imaginea arata doua ..., deci , cate folosim ?

lena
Elena (lena) roberta 24 Apr 2016, 11:50

Se pune 1 ou, in poze am facut prajitura dublata.

Pashutza25
Pashutza25 11 May 2016, 17:40

Buna Lena.vreau si eu sa fac aceasta prajitura pentru ziua sotului si o vreau la fel de mare ca a ta in poza la pasul 16.trebuie sa dublez ingredientele sau nu?as vrea un raspuns te rog pina deseara.mersi

lena
Elena (lena) Pashutza25 12 May 2016, 10:36

Nu trebuie dublate ingredientele, iese bine si mare asa.

DaniellaB
DaniellaB 22 Jun 2016, 17:14

Vreau sa fac aceasta reteta dar am nevoie de un sfat, oare 150gr miere cit ar fi un pahar sau jumate, cum cunoasteti din experienta, altfel cum sa masar oare sa fie bun? va multumesc astept raspuns

lena
Elena (lena) DaniellaB 24 Jun 2016, 09:14

Puneti putin mai mult de jumate de pahar si va fi bine :)

DaniellaB
DaniellaB 30 Jun 2016, 23:04

multumesc mult pentru raspuns, am facut turtele sau primit bune, azi fac crem asi miine o sa il termin, dupa sper sa puna poze si impresii :)

Pashutza25
Pashutza25 27 Jul 2016, 17:33

Ca si la ziua sotului sa mincat destul de repede si nu am pozat o sectiune.acum lam facut la ziua scumpei mele printese.mersi mult de retete

Poza mea pentru rețetă:
RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 21 Dec 2016, 12:10

Buna eu vad doua galbenusuri in prima poza.Reteta postata este pentru 4 foi?Sa maresc un pic cantitatile sau le-as face duble si din resturi sa fac niste biscuiti cu crema la mijloc,ce zici?Sărbători minunate!!

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 21 Dec 2016, 12:27

E bine si asa :)

RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) Elena (lena) 22 Dec 2016, 14:52

Cum e poaibil din dublu cantitati sa imi iasa doar 5 foi intinse de numa?As trimite o poza pe un email sa imi spui dacă e suficient cat de subtiri sunt.Chiar ma gandeam cu drag la niște biscuiti pt copii, dar nu a mai ramas aluat??

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 22 Dec 2016, 15:02

Ciudat, poate n-au crescut bine sau le-ati facut mai groase...

Pasuta26
Pasuta26 07 Jan 2017, 14:42

Iata si de craciun am pregatit gustoasa prajitura

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 26 Mar 2022, 15:28

buna Lena, am facut o trasnaie, nesi e a doua oara cand fac prajitura, de data asta am uitat 50 ml lapte la inceput....si coca a iesit bine dar foile subtiri si crocante. am continuat reteta dar am emotii...bun va fi, stiu eu, dar o sa pot sa tai prajitura fara sa o stric?

lena
Elena (lena) Simion Magda (SimionMagda636) 26 Mar 2022, 15:55

Sigur se va inmuia de la crema si o tai fara grija.😉

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) Elena (lena) 27 Mar 2022, 16:14

s-a taiat perfect! merci!