Reinnoire maia din starter(2)

Reinnoire maia din starter(2)

Maiaua de care am vorbit in postarea anterioara, poate fi folosita imediat dar va fi nu prea puternica la prima painica(urmeaza si reteta de prima paine cu maia).

In schimb acei 100g pe care l-ati lasat in frigider(starterul) vor prinde puteri pe parcurs - oricum aveti grija sa nu il tineti nefolosit mai mult de 2-3 saptamani in frigider. Trebuie sa "hraniti" bacteriile din maia ca sa nu moara(se adauga la fel o mica cantitate de apa si faina de secara) sau le congelati cat este necesar si cu 1 zi inainte il decongelati si hraniti.

Am primit intrebari de genul "La fiecare paine trebuie sa facem maia timp de 4 zile?" - clar ca nu, acest starter din frigider se foloseste anume pentru a prepara o cantitte de maia normala pe care v-o cere reteta. In cateva ore, sau peste noapte aveti o maia puternica cu ajutorul acestei mici cantitati - bineinteles nu uitati sa mai lasati 100g din maiaua noua si s-o folositi la urmatoarea painica.

Ingrediente

Apa
300 ml
Faina integrala de secara
200 g
sau integrala de grau

Pasi de urmat

1

De exemplu - o reteta cere 500g maia proaspata:

- Luati din frigider starterul(aproximativ 100g)

- Cantariti faina cam 40% din acele 500g cerute de reteta  si restul apa(cat sa fie o maia groasa ca smantana) - deci ar fi aproximativ 200g faina si 300ml apa.

2

Intr-un bol amestecati faina, starterul de maia si apa.

3

Trebuie sa iasa o coca ca smantana mai groasa - acoperiti cu un capac si lasati peste noapte sau 3-5 ore.

Aveti grija ca bolul in care amestecati ingredientele sa fie mai mare - cam de 4 ori volumul amestecului.

Puteti sa va treziti cu ea cursa pe masa si fugind.

4

Observati dupa cateva ore ca maiaua creste frumos, are multe bule de aer si umple vasul in care sta.

Deci este gata pentru a face paine in toata forta.

5

Din  aceasta cantitate totala luati cat trebuie maia la reteta si bineinteles nu uitati sa puneti deoparte(la frigider) din nou 50-100g din maiaua noua, pentru urmatoare tura de paine.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)
Colectii: Aluaturi

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

violeta2703
violeta2703 27 oct 2019, 17:39

Buna Lena, 

Daca vreau sa fac painea azi, trebuie sa fac Reiinoirea cu maia-starter in PAS 3 spune de lasat peste noapte sau 3-5 ore, dar nu se mentioneaza unde: la frigider sau la temperatura camerei. Temperatura camerei e aprox. 23 grade. Deci o las 3-5 ore la temperatura camerei daca vreau sa fac painea in acceasi zi?

lena
Elena (lena) violeta2703 27 oct 2019, 18:04

Da, exact, la tempetatura camerei ea este activa, altfel nu mai lucreaza.

madalina2000
madalina2000 23 iun 2019, 15:07

Multumesc mult!!

madalina2000
madalina2000 23 iun 2019, 12:33

Ok,multumesc!

Si daca am apucat sa o pun pe toata de ieri la frigider?

lena
Elena (lena) madalina2000 23 iun 2019, 12:47

Lasati cateva ore la temperatura camerei.

madalina2000
madalina2000 23 iun 2019, 00:35

buna seara,daca am inteles bine... am oprit 100g maia din starter in frigider si din restul vreau sa fac paine(reteta dvs prima paine cu maia)...adica iau 300 g de maia si o hranesc seara cu 40% din faina ceruta de reteta si restul de faina dimineata cand ma apuc de paine.? multumesc

lena
Elena (lena) madalina2000 23 iun 2019, 05:53

Faceti direct paine, nu mai trebuie hranita maiaua de seara.

Rox 2016
Rox 2016 21 iul 2016, 10:12

Buna ziua!

Cred pe multa lume ar interesa cum se hraneste maia. In preambulul acestei retete spuneati ca se hraneste cu o cantitate mica de faina si apa. Puteti sa ne dati niste date mai exacte? Si la ce interval se hraneste maia din frigider?

Va multumesc pt viitorul raspuns! Numai bine!

lena
Elena (lena) Rox 2016 21 iul 2016, 16:40

Da, asa-i, voi mentiona mai atent aceste detalii. "Hranirea" ei inseamna acelasi proces ca si atunci cand o porniti de la zero, se adauga putina apa si faina de secara in cantitati egale - https://www.lalena.ro/1121-reteta-Maia-pentru-paine-Starter1.html#.V5DQOqJK9Sk

lena
Elena (lena) Elena (lena) 21 iul 2016, 16:41

Da, si ar fi bine macar 1 data pe saptamana sa mai aduagati putina apa si faina, sunt cantitati orientative - cam 50ml faina si la fel apa, sau cat sa fie maiaua ca o smantana groasa.

Rox 2016
Rox 2016 Elena (lena) 22 iul 2016, 10:24

Va multumesc! De luni incep :)

Claudia77
Claudia77 19 mai 2016, 12:23

Buna ziua!

Am facut maiaua. Am facut si prima paine, a iesit foarte buna. Acum am o intrebare: cum pot sa inmultesc maiaua, ca pentru viitoarele paini sa am mai mult (la frigider) de cei 100 gr., avand in vedere ca prima paine a fost cam micuta ......? Vreau sa va spun ca eu fac paine de 4 ani in cuptorul traditional (cu lemne) de la tara, din 13 kg faina, nu cumpar paine deloc. La asa o cantitate de faina imi trebuie maia.......... Va rog sa ma ajutati cu aceasta nelamurire. Multumesc mult!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Claudia77 24 mai 2016, 09:52

Ar trebui sa-i dati de mancare si s-o inmultiti timp de 3-4 zile - cred ca in fiecare zi cam cate 250g de faina de secara in 2-3 reprize. In ultima zi cred ca puteti sa-i dati toate 250g o data. Si bineinteles cate putina apa de fiecare data, sa aveti consistenta aia de smantana.

Andreea.I.
Andreea.I. 19 feb 2016, 22:51

Doamne, ajuta! Ce trebuie sa fac daca maiaua nu a crescut decat foarte putin si nu are multe bule?

lena
Elena (lena) Andreea.I. 19 feb 2016, 23:08

O folositi cum am scris, va prinde ea puteri pe parcurs.

ramonagabriela
ramonagabriela 24 iul 2015, 10:55

Buna,daca scot maiaua ca sa fac paine, o hranesc seara si o las pana dimineata ii posibil sa nu mai fie asa de eficienta avand in vedere ca se vede pe borcan cum a crescut si apoi s-a retras urma fiind foarte mare.Ar trebui sa o hranesc doar cu cateva ore inainte de a face paine? Este normal sa aiba miros de alcool? Multumesc mult. Este minunata mi-a reusit din prima.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ramonagabriela 25 iul 2015, 18:44

Eu de obicei nu o mai hranesc si cu 1-2 ore inainte, chiar daca se lasa nu e nimic grav.

Miros putin are, nu stiu daca e de alcool, pe caldurile astea de afara s-ar putea sa fermenteze mai mult. As recomanda mai bine s-o treziti dimineata si o lasati pana faceti painea in aceeasi zi, daca e maia in forta ii este suficient si 2-3 ore.

aliax.alina
aliax.alina 23 sep 2014, 14:56

Buna Lena, multumesc pentru aceasta maia, mi-a iesit prima paine deosebit de buna, la a 2 a imi fac probleme :))). Am si eu o intrebare, la reanoirea acestui starter ( scos de la frigider) se foloseste apa calda sau rece? Multumesc frumos

lena
Elena (lena) aliax.alina 23 sep 2014, 14:57

Apa rece, simpla. Multa bafta la painica nr.2 :)

Carmen Silvia
Carmen Silvia 12 apr 2014, 13:12

util si sanatos! neasteptat de puternica aceasta maia.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile